2020-02-16 08:56:51
Ποιος είναι ο Έλληνας που κατηγορείται ότι χειραγωγούσε τις άδειες των ταξί στη μητρόπολη του κόσμου ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος απόκτησης μέσα σε λίγα χρόνια
Η διαδρομή του Τόνι Γεωργαντώνη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμίζει έντονα πολλές ιστορίες Ελλήνων που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αμερική. Στην «γη των ευκαιριών» όπως την αποκαλούν αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος ξεκίνησε από το μηδέν, έκανε διάφορες δουλειές, έφαγε τα μούτρα του δύο φορές επιστρέφοντας στο μηδέν και κάποια στιγμή απέκτησε το πρώτο το ταξί στη Νέα Υόρκη. Η αυτοκρατορία που έστησε μέσα σε λίγα χρόνια τον έχρισε βασιλιά των κίτρινων οχημάτων μαζί με τον επίσης Έλληνα συνεταίρο του, μόνο που στην περίπτωση του Τόνι, υπήρχε και κάτι άλλο. Αυτό το «άλλο» ερευνούσαν επί μήνες οι New York Times που «τσαλάκωσαν» για τα καλά το προφίλ του δαιμόνιου Έλληνα, με μια έρευνα για το πως φέρεται να χειραγωγούσε την βιομηχανία των αδειών ταξί στην Νέα Υόρκη
. Η σύλληψη του πέρυσι από το FBI ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον εκατομμυριούχο Τόνι και τον Αμερικανό συνεταίρο του Άλαν Κάουφμαν. Ο ίδιος μέσω των συνηγόρων του αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως το δικαστήριο απαίτησε εγγύηση 1.000.000 δολαρίων για να μην προφυλακισθεί, τα οποία καταβλήθηκαν άμεσα. Επίσης του απαγόρευσε να μετακινείται έξω από τις περιοχές της Αστόρια και του Μανχάτταν, ενώ κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ. Εκεί όπου μεγαλούργησε δημιουργώντας ακόμη και συναυλιακό χώρο στον οποίο εμφανίζονται όλα τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού, από την Πάολα, τον Βέρτη και τον Καρρά μέχρι τον Νίκο Οικονομόπουλο αλλά και ο πολύς Στίβεν Τάιλερ των Arosmith. Kάποια βράδια ερχόταν στο κέφι όταν άκουγε το «Πήγαινε με όπου θέλεις ταξιτζή…» του Στράτου Διονυσίου ως άρρηκτα δεμένος με το αντικείμενο, αγνοώντας ότι το «δρομολόγιο» αυτό μπορεί να τον οδηγήσει πλέον στην φυλακή.
Από τα Λιόσια στην Νέα Υόρκη
Κοιτάζοντας κανείς φωτογραφίες του Τόνι Γεωργαντώνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύσκολα αποκομίζει την εντύπωση ότι αυτός ο μυώδης άνδρας με τα πολλά τατουάζ, είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας. Θυμίζει μάλλον πυγμάχο σε κάποιες από αυτές με εξαίρεση αυτή στην οποία φωτογραφίζεται δίπλα στο αυτοκίνητό του, μια Maclaren 720s αξίας 400.000 δολαρίων! Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη νεαρό, ένα παιδί με καταγωγή από τα Λιόσια, που ευτύχησε όπως έλεγε πριν λίγα χρόνια σε φίλους του να έχει συγγενείς στην Αμερική. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, έχοντας μόλις τελειώσει το Λύκειο ο Αντώνης Γεωργαντώνης παίρνει τη απόφαση να φύγει για σπουδές στην Αμερική. Τα ξεδέρφια του όπως είχε πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 σε ελληνική ιστοσελίδα τον περίμεναν στο Σινσινάτι του Οχάιο, εκεί όπου δραστηριοποιούνταν κυρίως στον χώρο της εστίασης με δικά τους εστιατόρια. Η πόλη δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τον νεαρό φοιτητή του Xavier University που σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων και το αίμα του βράζει. Θέλει να πετύχει αλλά θα καταλάβει πολύ γρήγορα, ότι αυτό δεν είναι εύκολο, όταν θα ανοίξει ένα δικό του εστιατόριο, το οποίο δεν θα περπατήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας φίλος του που έμενε στη Νέα Υόρκη και είχε δικό του εστιατόριο μένει χωρίς συγκάτοικο και το Τόνι μετακομίζει μαζί του. Από το άχρωμο Σινσινάτι βρίσκεται στην καρδιά του Greenwich Village, την αγαπημένη γειτονιά των καλλιτεχνών, των ηθοποιών, των μουσικών και τον μποέμ τύπων.
Ενθουσιάζεται αλλά η χαρά του δεν θα κρατήσει πολύ, αφού ο φίλος του πουλάει το εστιατόριο και αυτός βρίσκεται μόνος του ξανά και χωρίς δουλειά, στην πόλη που δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη. Γίνεται ταξιτζής και δουλεύει 12ωρα ή και 16ωρα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, κοιμάται ελάχιστα και ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον όταν αποφασίζει να αγοράσει ένα ταξί.
Θα πληρώσει 84.000 δολάρια για να το αγοράσει, χωρίς πιθανόν να φαντάζεται ότι τρεις δεκαετίες αργότερα, θα είναι ένας από τους μεγάλους παίχτες στην βιομηχανία των ταξί της Νέας Υόρκης.
Ο συνεταίρος, ο Αμερικάνος και το καρτέλ
Η γνωριμία του Τόνι με τον Βασίλη Μεσάδο, επίσης ταξιτζή έγινε μια μέρα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέσω CB, αφού τότε κινητά δεν υπήρχαν, ούτε φυσικά GPS. Οι δύο άνδρες θα βγουν, θα γνωριστούν και ο μεγαλύτερος Τόνι βρίσκει στον Μεσάδο έναν πολύ καλό φίλο, με τον οποίο γίνεται αχώριστος τα επόμενα χρόνια. Μαζί θα φάνε τα μούτρα τους, όταν ο Τόνι εμπιστεύεται τον 19χρονο τότε φίλο του και δουλέψουν μαζί μαζί έναν Έλληνα broker ο οποίος ασχολείτο και με τις άδειες ταξί. Τον βοηθούν να αυξήσει τον στόλο του από 20 σε 150 αυτοκίνητα, εκείνος τους πετάει έξω με τον τρόπο του, υποσχόμενος καθημερινά ότι όλα θα γίνουν. Τελικά δεν θα γίνει τίποτε και οι δύο φίλοι αποφασίζουν να δουλέψουν μόνοι τους από το 1991 και μέσα σε δεκαοχτώ χρόνια στήνουν την Queens Medallion Brokerage, στο Λονγκ Άιλαντ. Για να γίνει δούλεψαν πολύ σκληρά, όμως η επιτυχία και το χρήμα, φέρεται να άλλαξαν τον Τόνι, ο οποίος μαζί με τον Άλαν Κάουφμαν σύμφωνα με τους New York Times, αποφάσισαν να χειραγωγήσουν τη αγορά. Ο Αμερικάνος ήταν το Νο1 σε μία κατά τι μη κερδοσκοπική «συνεταιριστική» τράπεζα η οποία χορηγούσε δάνεια σε οδηγούς ώστε να αποκτήσουν την δική τους άδεια ταξί. Είχε βρει την δουλειά έτοιμη από τον παππού και τον πατέρα του, απλά αποδείχθηκε στην πορεία του ότι ήταν άπληστος. Ο Τόνι σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν τους κατηύθυνε προς την Melrose Credit Union, όντας ο ίδιος μαζί με τον Μασάδο-ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση- ιδιοκτήτες ενός στόλου που αριθμούσε πάνω από πεντακόσια πενήντα αυτοκίνητα.
Χρυσές δουλειές
Κάουφμαν και Γκεοργίτον έλεγχαν τις περιουσίες αυτών των ανθρώπων που επιθυμούσαν ένα καλύτερο αύριο το οποίο δεν ερχόταν ποτέ, αφού στην πορεία ανακάλυπταν ότι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν λάβει. Ο Έλληνας και ο Αμερικάνος φέρεται να έκαναν «χρυσές δουλειές» ενώ το FBI τους κατηγορεί για δωροδοκία και οι New York Times τους προσάπτουν την εκτόξευση του τιμήματος για μια άδεια ταξί στη Νέα Υόρκη. Η συγκεκριμένη το 2002 κόστιζε 200.000 δολάρια και το 2014 το τίμημα είχε ανέβει στο 1.000.000 δολάρια, προτού καταρρεύσει, αφήνοντας χιλιάδες επαγγελματίες να παλεύουν με την αποπληρωμή των δανείων τους. Τα «δωράκια» του Τόνι στον Κάουφμαν για την συνεργασία τους περιελάμβαναν ταξίδια στο Παρίσι και την Χαβάη, ένα σπίτι, ακόμη και προσωπικό δάνειο που δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Αυτά δεν ήταν τίποτε για τον Έλληνα αφού το 2015, η προσωπική του περιουσία σύμφωνα με τα έγγραφα ανερχόταν σε 25.000.000 δολάρια με αυξητικές τάσεις. Αυξητικές ήταν και οι εμφανίσεις διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Mellrose Ballroom, έναν χώρο εκδηλώσεων που έστησε ο Γκεοργίτον μαζί με τον Μασάδο στο 2012 στην Αστόρια, με τίμημα 10.000.000 δολάρια. Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από εκεί όλοι διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να διασκεδάσουν τους ομογενείς. Από την Πάολα, και τον Νίκο Βέρτη, μέχρι τον Καρρά και τον Νίκο Οικονομόπουλο που θα εμφανιστεί εκεί τον Σεπτέμβριο, όλοι πέρασαν από το Mellrose, ακόμη και ο Στίβεν Τάιλερ. Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι στην υπόθεση που «τσαλάκωσε» το άμεμπτο μέχρι πρότινος προφίλ του Αντώνη που έγινε ο «βασιλιάς των ταξί» στην μητρόπολη του κόσμου. Η δίκη του για την υπόθεση δεν έγινε στις αρχές του φθινοπώρου και μέχρι τότε ο Γκεοργίτον, δεν μπορούσε να φύγει από την Νέα Υόρκη και τις συγκεκριμένες περιοχές που όρισε το δικαστήριο ότι πρέπει να κινείται. Τι έμεινε; Οι φωτογραφίες του με τον Ντε Μπλάτσιο και την Χίλαρι Κλίντον, όπως και αυτές με διάσημους έλληνες ερμηνευτές και τον Τόνι να χαμογελάει πριν από τον περσινό Ιούλιο και εκείνο το πρωινό. Τότε που οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει ο «βασιλιάς των ταξί» στη Νέα Υόρκη, κάτι που εν πολλοίς κατάφερε τελικά…
anatakti
Η διαδρομή του Τόνι Γεωργαντώνη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμίζει έντονα πολλές ιστορίες Ελλήνων που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αμερική. Στην «γη των ευκαιριών» όπως την αποκαλούν αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος ξεκίνησε από το μηδέν, έκανε διάφορες δουλειές, έφαγε τα μούτρα του δύο φορές επιστρέφοντας στο μηδέν και κάποια στιγμή απέκτησε το πρώτο το ταξί στη Νέα Υόρκη. Η αυτοκρατορία που έστησε μέσα σε λίγα χρόνια τον έχρισε βασιλιά των κίτρινων οχημάτων μαζί με τον επίσης Έλληνα συνεταίρο του, μόνο που στην περίπτωση του Τόνι, υπήρχε και κάτι άλλο. Αυτό το «άλλο» ερευνούσαν επί μήνες οι New York Times που «τσαλάκωσαν» για τα καλά το προφίλ του δαιμόνιου Έλληνα, με μια έρευνα για το πως φέρεται να χειραγωγούσε την βιομηχανία των αδειών ταξί στην Νέα Υόρκη
Από τα Λιόσια στην Νέα Υόρκη
Κοιτάζοντας κανείς φωτογραφίες του Τόνι Γεωργαντώνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύσκολα αποκομίζει την εντύπωση ότι αυτός ο μυώδης άνδρας με τα πολλά τατουάζ, είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας. Θυμίζει μάλλον πυγμάχο σε κάποιες από αυτές με εξαίρεση αυτή στην οποία φωτογραφίζεται δίπλα στο αυτοκίνητό του, μια Maclaren 720s αξίας 400.000 δολαρίων! Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη νεαρό, ένα παιδί με καταγωγή από τα Λιόσια, που ευτύχησε όπως έλεγε πριν λίγα χρόνια σε φίλους του να έχει συγγενείς στην Αμερική. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, έχοντας μόλις τελειώσει το Λύκειο ο Αντώνης Γεωργαντώνης παίρνει τη απόφαση να φύγει για σπουδές στην Αμερική. Τα ξεδέρφια του όπως είχε πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 σε ελληνική ιστοσελίδα τον περίμεναν στο Σινσινάτι του Οχάιο, εκεί όπου δραστηριοποιούνταν κυρίως στον χώρο της εστίασης με δικά τους εστιατόρια. Η πόλη δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τον νεαρό φοιτητή του Xavier University που σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων και το αίμα του βράζει. Θέλει να πετύχει αλλά θα καταλάβει πολύ γρήγορα, ότι αυτό δεν είναι εύκολο, όταν θα ανοίξει ένα δικό του εστιατόριο, το οποίο δεν θα περπατήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας φίλος του που έμενε στη Νέα Υόρκη και είχε δικό του εστιατόριο μένει χωρίς συγκάτοικο και το Τόνι μετακομίζει μαζί του. Από το άχρωμο Σινσινάτι βρίσκεται στην καρδιά του Greenwich Village, την αγαπημένη γειτονιά των καλλιτεχνών, των ηθοποιών, των μουσικών και τον μποέμ τύπων.
Ενθουσιάζεται αλλά η χαρά του δεν θα κρατήσει πολύ, αφού ο φίλος του πουλάει το εστιατόριο και αυτός βρίσκεται μόνος του ξανά και χωρίς δουλειά, στην πόλη που δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη. Γίνεται ταξιτζής και δουλεύει 12ωρα ή και 16ωρα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, κοιμάται ελάχιστα και ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον όταν αποφασίζει να αγοράσει ένα ταξί.
Θα πληρώσει 84.000 δολάρια για να το αγοράσει, χωρίς πιθανόν να φαντάζεται ότι τρεις δεκαετίες αργότερα, θα είναι ένας από τους μεγάλους παίχτες στην βιομηχανία των ταξί της Νέας Υόρκης.
Ο συνεταίρος, ο Αμερικάνος και το καρτέλ
Η γνωριμία του Τόνι με τον Βασίλη Μεσάδο, επίσης ταξιτζή έγινε μια μέρα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέσω CB, αφού τότε κινητά δεν υπήρχαν, ούτε φυσικά GPS. Οι δύο άνδρες θα βγουν, θα γνωριστούν και ο μεγαλύτερος Τόνι βρίσκει στον Μεσάδο έναν πολύ καλό φίλο, με τον οποίο γίνεται αχώριστος τα επόμενα χρόνια. Μαζί θα φάνε τα μούτρα τους, όταν ο Τόνι εμπιστεύεται τον 19χρονο τότε φίλο του και δουλέψουν μαζί μαζί έναν Έλληνα broker ο οποίος ασχολείτο και με τις άδειες ταξί. Τον βοηθούν να αυξήσει τον στόλο του από 20 σε 150 αυτοκίνητα, εκείνος τους πετάει έξω με τον τρόπο του, υποσχόμενος καθημερινά ότι όλα θα γίνουν. Τελικά δεν θα γίνει τίποτε και οι δύο φίλοι αποφασίζουν να δουλέψουν μόνοι τους από το 1991 και μέσα σε δεκαοχτώ χρόνια στήνουν την Queens Medallion Brokerage, στο Λονγκ Άιλαντ. Για να γίνει δούλεψαν πολύ σκληρά, όμως η επιτυχία και το χρήμα, φέρεται να άλλαξαν τον Τόνι, ο οποίος μαζί με τον Άλαν Κάουφμαν σύμφωνα με τους New York Times, αποφάσισαν να χειραγωγήσουν τη αγορά. Ο Αμερικάνος ήταν το Νο1 σε μία κατά τι μη κερδοσκοπική «συνεταιριστική» τράπεζα η οποία χορηγούσε δάνεια σε οδηγούς ώστε να αποκτήσουν την δική τους άδεια ταξί. Είχε βρει την δουλειά έτοιμη από τον παππού και τον πατέρα του, απλά αποδείχθηκε στην πορεία του ότι ήταν άπληστος. Ο Τόνι σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν τους κατηύθυνε προς την Melrose Credit Union, όντας ο ίδιος μαζί με τον Μασάδο-ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση- ιδιοκτήτες ενός στόλου που αριθμούσε πάνω από πεντακόσια πενήντα αυτοκίνητα.
Χρυσές δουλειές
Κάουφμαν και Γκεοργίτον έλεγχαν τις περιουσίες αυτών των ανθρώπων που επιθυμούσαν ένα καλύτερο αύριο το οποίο δεν ερχόταν ποτέ, αφού στην πορεία ανακάλυπταν ότι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν λάβει. Ο Έλληνας και ο Αμερικάνος φέρεται να έκαναν «χρυσές δουλειές» ενώ το FBI τους κατηγορεί για δωροδοκία και οι New York Times τους προσάπτουν την εκτόξευση του τιμήματος για μια άδεια ταξί στη Νέα Υόρκη. Η συγκεκριμένη το 2002 κόστιζε 200.000 δολάρια και το 2014 το τίμημα είχε ανέβει στο 1.000.000 δολάρια, προτού καταρρεύσει, αφήνοντας χιλιάδες επαγγελματίες να παλεύουν με την αποπληρωμή των δανείων τους. Τα «δωράκια» του Τόνι στον Κάουφμαν για την συνεργασία τους περιελάμβαναν ταξίδια στο Παρίσι και την Χαβάη, ένα σπίτι, ακόμη και προσωπικό δάνειο που δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Αυτά δεν ήταν τίποτε για τον Έλληνα αφού το 2015, η προσωπική του περιουσία σύμφωνα με τα έγγραφα ανερχόταν σε 25.000.000 δολάρια με αυξητικές τάσεις. Αυξητικές ήταν και οι εμφανίσεις διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Mellrose Ballroom, έναν χώρο εκδηλώσεων που έστησε ο Γκεοργίτον μαζί με τον Μασάδο στο 2012 στην Αστόρια, με τίμημα 10.000.000 δολάρια. Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από εκεί όλοι διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να διασκεδάσουν τους ομογενείς. Από την Πάολα, και τον Νίκο Βέρτη, μέχρι τον Καρρά και τον Νίκο Οικονομόπουλο που θα εμφανιστεί εκεί τον Σεπτέμβριο, όλοι πέρασαν από το Mellrose, ακόμη και ο Στίβεν Τάιλερ. Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι στην υπόθεση που «τσαλάκωσε» το άμεμπτο μέχρι πρότινος προφίλ του Αντώνη που έγινε ο «βασιλιάς των ταξί» στην μητρόπολη του κόσμου. Η δίκη του για την υπόθεση δεν έγινε στις αρχές του φθινοπώρου και μέχρι τότε ο Γκεοργίτον, δεν μπορούσε να φύγει από την Νέα Υόρκη και τις συγκεκριμένες περιοχές που όρισε το δικαστήριο ότι πρέπει να κινείται. Τι έμεινε; Οι φωτογραφίες του με τον Ντε Μπλάτσιο και την Χίλαρι Κλίντον, όπως και αυτές με διάσημους έλληνες ερμηνευτές και τον Τόνι να χαμογελάει πριν από τον περσινό Ιούλιο και εκείνο το πρωινό. Τότε που οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει ο «βασιλιάς των ταξί» στη Νέα Υόρκη, κάτι που εν πολλοίς κατάφερε τελικά…
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ