Γνωρίζουμε πλέον ότι η ενδομητρίωση αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας. Και ότι η χειρουργική της αντιμετώπιση είναι κάτι που προτείνεται στις γυναίκες που έχουν δυσκολίες σύλληψης.
Έρχονται όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από ένα χειρουργείο για την ενδομητρίωση. Αυτό αναρωτιούνται οι γυναίκες που πάσχουν και στις οποίες ο γιατρός έχει συστήσει χειρουργείο.
Έρευνα, όμως, έρχεται να δώσει μία πιο σαφή απάντηση πάνω σε αυτό το ερώτημα. Ερευνητές από το Ιατρικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου RUDN αποφάσισαν να ανακαλύψουν πόσο πιθανή είναι η ικανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης κύστης διαφορετικών τύπων.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν περιπτώσεις γυναικών με ενδομητρίωση των ωοθηκών ή ενδομητριώδεις κύστες των ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα), που είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ενδομητρίωσης των εσωτερικών γεννητικών οργάνων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που διαγιγνώσκονται σε ποσοστό 17-44% των ασθενών με ενδομητρίωση.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική επέμβαση απομάκρυνσης κυστών μπορεί να επηρεάσει το αποθεματικό των ωοθηκών, ακόμη και στην περίπτωση αρχικών χαμηλών επιπέδων της αντιμυελλικής ορμόνης ΑΜΗ. Στα συμπεράσματά τους τόνισαν μάλιστα ότι η καλή χειρουργική τεχνική βοηθά στην αύξηση της εγκυμοσύνης σε υπογόνιμες γυναίκες με ενδομητρίωση. Επίσης, τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χειρουργική απομάκρυνση κυστών αυξάνει τη συχνότητα των κυήσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας, επιβεβαίωσαν ότι το 42,2% των γυναικών που συμμετείχαν έμειναν έγκυες μετά από τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
Τι έχει, όμως, να σχολιάσει πάνω σε αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO;
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν κάτι που ήδη εμείς γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε. Ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια εγκυμοσύνη. Το θέμα όμως είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδομητρίωση, αφού η διάγνωσή της δεν είναι και τόσο εύκολη. Σε πρώτη φάση η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης της νόσου την οποία δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με άλλο τρόπο παρά μόνο υποθετικά, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθεί λαπαρασκοπικά η ύπαρξη εστιών ενδομητρίωσης, κάποιοι χειρουργοί δεν κάνουν καμία προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου. Στο ΕΜΒΙΟ, αντίθετα, αν κατά τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση εντοπίσουμε ενδομητρίωση, τη θεραπεύουμε ταυτόχρονα, για να μην υποβάλλουμε τις γυναίκες σε δύο χειρουργεία. Η αφαίρεση των εστιών γίνεται είτε με καυτηρίαση (Laser κ.ά.), είτε με εκτομή».
«Πολλές φορές λέγεται στις γυναίκες με ενδομητρίωση ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος, εάν έχεις ενδομητρίωση. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η ενδομητρίωση είναι νόσος γόνιμων γυναικών. Πολλές από τις γυναίκες με ενδομητρίωση που θέλουν να κάνουν παιδιά, μπορούν να κάνουν παιδιά. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η ενδομητρίωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπογονιμότητα. Κάτι άλλο που λέγεται εσφαλμένα είναι ότι εάν μείνεις έγκυος, θα θεραπευθεί η ενδομητρίωση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί θεραπεία για την ενδομητρίωση».
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242
ΠΗΓΗ: Medical Express
Let's block ads! (Why?)
πηγη
periergaa