2012-06-20 08:07:16
Φωτογραφία για ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ανάσα ρευστότητας στα αδειανά κρατικά ταμεία ετοιμάζεται να δώσει ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, η τρόικα, αποδεσμεύοντας το 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τη δόση του Μαϊου.

 Πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει σε πολιτικούς όρους τη νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας παράλληλα μια αβάντα στο νέο υπουργό Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο Euroworking Group, την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πρώτες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών από τις οποίες φάνηκε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι προ των πυλών.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν έλειψαν οι ενστάσεις από χώρες οι οποίες θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει παρεκκλίνει από το Μνημόνιο, τάχθηκαν κατά της αποδέσμευσης του υπολοίπου της δόσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ενστάσεις αυτές θα καμφθούν και το 1 δισ. ευρώ θα εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, έως το τέλος της εβδομάδας ή στην καλύτερη περίπτωση ακόμα και σήμερα.


Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες και για το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τις αντιφατικές δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ από τη μία πλευρά και κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων από την άλλη, τις οποίες εντάσσουν στο πλαίσιο διαχείρισης εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στη Γερμανία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αρχικά στο αυριανό Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η επιμήκυνση είναι ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί προς θετική κατεύθυνση. Το σχέδιο έχει και την στήριξη των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στην έλευση της τρόικας, από την ετυμηγορία της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της σούπερ δόσης των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου (από αυτά 25 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες), πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων ημερών στη νέα κυβέρνηση προκειμένου να συντονιστεί. Η άφιξη των τροϊκανών στην Αθήνα τοποθετείται χρονικά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ