2020-02-24 15:53:19
Φωτογραφία για Προανακριτική για Novartis: «Βόμβες» Μιωνή για εκβιασμό
Ο Σάµπυ Μιωνής καταθέτει µήνυση για απόπειρα εκβίασής του και την Τετάρτη θα εµφανιστεί στην Προανακριτική Επιτροπή µε αποδεικτικά στοιχεία για κατ‘ ιδίαν

συνάντηση µε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παρουσία υψηλά ιστάµενου κυβερνητικού στελέχους - Σήμερα η κατάθεση «Σαράφη» και «Κελέση»

Η αντίστροφη µέτρηση για την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής που διερευνά τη σκευωρία της Novartis και τη σύνταξη πορίσµατος έχει αρχίσει. Την προσεχή Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου πρόκειται να καταθέσει ο γνωστός επιχειρηµατίας Σάµπυ Μιωνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση Μιωνή αναμένεται να προσθέσει άλλη μία αποκαλυπτική βόμβα σε όσες έχουν σωρευτεί στην αίθουσα συνεδρίασης της επιτροπής για τα έργα και τις ημέρες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός επιχειρηματίας αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προσπάθησε απροσχημάτιστα και κυνικά να τον εκβιάσει. Θα προσθέσει μάλιστα ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να αποδείξει τις καταγγελίες του με αδιάσειστα και μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης στοιχεία και ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του.


Οπως είναι φυσικό, οι καταγγελίες Μιωνή αναμένεται να διευρύνουν τον σάλο που ήδη έχουν προκαλέσει οι καταθέσεις των τεσσάρων εισαγγελέων για τις μεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου και τη λερναία ύδρα ενός αδυσώπητου παραδικαστικού κυκλώματος που έδρασε στα χρόνια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του την προσεχή Τετάρτη με τα μέλη της Προανακριτικής στη Βουλή, ο επιχειρηματίας αναμένεται να καταθέσει και έγκληση (μηνυτήρια αναφορά) στην τακτική Δικαιοσύνη εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου για σωρεία αδικημάτων που, όπως ισχυρίζεται, διέπραξε σε βάρος του: μεταξύ άλλων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος.

Στη συνέχεια θα προσέλθει στην Προανακριτική προκειμένου να αναπτύξει τα επιχειρήματά του. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, κεντρικό σημείο της κατάθεσής του αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 2016 με τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή έγινε σε γραφείο άλλου κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καλή σχέση και με τους δύο και ενδιαφερόταν να κλείσει τα θέματα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ τους.

Ο κ. Μιωνής αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε οικονομικά ανταλλάγματα -και μάλιστα με ιδιαίτερα φορτικό τρόπο- προκειμένου να «εκτονώσει» κατασκευασμένες δικαστικές υποθέσεις που εκείνη την περίοδο είχαν φέρει σε δυσχερή θέση τον επιχειρηματία. Είναι φυσικό ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος θα αρνηθεί όλες αυτές τις κατηγορίες. Προς έκπληξη μάλιστα του έτερου υπουργού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιχείρησε να λειτουργήσει κατευναστικά, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επέμενε απροκάλυπτα και με αδιαλλαξία στα αιτήματά του, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του κ. Μιωνή.

Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια κατάθεση, με τόσες σοκαριστικές αποκαλύψεις, θα προκαλέσει πολιτική θύελλα δημιουργώντας εντελώς νέα δεδομένα στη διερεύνηση της Προανακριτικής για το παραδικαστικό κύκλωμα. Πάντως, πηγές που γνωρίζουν ενδελεχώς τις εξελίξεις επιμένουν ότι ο κ. Μιωνής αναμένεται να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. Πέραν των στοιχείων της μηνυτήριας αναφοράς, υπάρχουν ένορκες καταθέσεις αλλά και έγγραφα-ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τις πράξεις Παπαγγελόπουλου.

Στοιχεία-φωτιά

Σε περίπτωση πάντως που οι καταγγελίες Μιωνή στην Προανακριτική αμφισβητηθούν, πηγές από τον κύκλο συνομιλητών του επιχειρηματία υπαινίσσονται ότι θα κάνει χρήση του εννόμου δικαιώματός του να προσκομίσει επιπλέον αποδεικτικό υλικό. Προσθέτουν επίσης με νόημα ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο έχει κτηθεί αυτό το αποδεικτικό υλικό, είναι απολύτως συμβατή η χρήση του σε κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις γιατί έχει πλέον νομιμοποιηθεί με νόμο που πέρασε το καλοκαίρι από τη Βουλή. Είναι προφανές ότι οι αποκαλύψεις Μιωνή χτυπούν στην καρδιά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις απίστευτες μεθοδεύσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, αναδεικνύοντας ένα αναπόφευκτο ερώτημα: αν ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε και σε ποιον βαθμό τις μεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένος πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο να υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος ή γνώριζε κάτι για τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου που είχαν στόχο τον ίδιο.

Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο δικηγόρος του Σταύρος Παπασταύρου και ο συνεταίρος του πρώτου Αγγελος Μεταξάς στοχοποιήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια με σφοδρές εναντίον τους επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως επακόλουθο πρωτοφανείς δικαστικές και πολιτικές προεκτάσεις. Τον Αύγουστο του 2015 μετά από επώνυμη καταγγελία κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα. Εκτοτε υπέστησαν μια σειρά από ανώνυμες και δόλιες καταγγελίες και σενάρια κατασυκοφάντησής τους που διακινήθηκαν μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων του Τύπου αλλά και ιστολογίων. Παράλληλα, τα ονόματά τους έγιναν μεθοδευμένα αντικείμενα εκμετάλλευσης από μερίδα του πολιτικού σκηνικού ώστε να εξυπηρετηθούν δικοί της σκοποί. Καθημερινές ήταν οι αναφορές εις βάρος τους από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό. Ειδικότερα, εις βάρος του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου δημιουργήθηκε σκοπίμως και τηλεοπτικό σποτ για τις εκλογές του 2015. Τελικά, στις 18 Ιουνίου 2019 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο γιατί δεν προέκυψαν ενδείξεις για τα υποτιθέμενα κακουργήματα που μεροληπτικά τους φόρτωναν.

Ο Σάµπυ Μιωνής διακρίνεται (αριστερά) πίσω από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαµιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2017

Το ουσιαστικό είναι ότι κανείς δεν απολογήθηκε για τις άδικες αυτές κατηγορίες. Ολα είχαν ξεκινήσει από τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, όταν τα ονόματά τους ενεπλάκησαν σε αυτήν. Ωστόσο, τα στοιχεία που περιείχε και τους αφορούσαν ερμηνεύτηκαν λανθασμένα ως προς τις διαδρομές του χρήματος. Οι επιχειρηματίες Μιωνής και Μεταξάς -γόνος του γνωστού ιδρυτή του ομώνυμου μπράντι στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα- είχαν συστήσει από το 1998 κιόλας μια επιτυχημένη εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, τη CMA (Capital Management Advisors), η οποία δεν είχε καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δικηγόρος της εταιρείας ήταν ο κ. Παπασταύρου. Η εταιρεία πωλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο EFG, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 ο Σάμπυ Μιωνής έχει αποχωρήσει από τον όμιλο EFG International για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φιλανθρωπική και ακτιβιστική του δράση.

Η λίστα Λαγκάρντ

Ωστόσο, ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης τραπεζικός όμιλος διατηρούσε τους λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, η οποία λειτουργούσε ως θεματοφύλακας. Αναγκαστικά όλοι οι λογαριασμοί των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαχειριζόταν η εταιρεία βρίσκονταν στην επώνυμη λίστα. Ο ριζοσπαστικός ξεσηκωμός που ενθάρρυνε εκδικητικά το κυνήγι ενόχων μετέτρεψε σε ιδανικό σάκο του μποξ αθώους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, με κίνητρο τη γαρνιρισμένη με καιροσκοπισμό ιδεοληψία αγνοήθηκε ότι τα διεθνή Αμοιβαία Κεφάλαια υπόκεινται σε διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο ως προς τη νομιμότητά τους.

Το γεγονός όμως ότι το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εμφανιζόταν στη λίστα ως πληρεξούσιου μιας εταιρείας του Σάμπυ Μιωνή έθεσε όλους στο στόχαστρο της πολιτικής σκοπιμότητας. Κυρίως επειδή ο δικηγόρος βρισκόταν κοντά στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αποτέλεσμα ήταν να τύχει το όνομά του αδίστακτης πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής διαπόμπευσης με αμέτρητα ψέματα και συστηματικές ανακρίβειες εις βάρος του.

Παράλληλα, του επιβλήθηκε υπέρογκο φορολογικό πρόστιμο (3 εκατ. ευρώ) για την εταιρεία στην οποία ο ίδιος ήταν απλώς πληρεξούσιος. Παρότι ο Σάμπυ Μιωνής ανέφερε ότι με τον Παπασταύρου ήταν φίλοι και συμφοιτητές, ενώ τον έβαλε συνδικαιούχο σε διάφορους λογαριασμούς του όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας (πέρασε καρκίνο στα 29 του) σε περίπτωση που του συμβεί κάτι, δεν εισακούστηκε από κανέναν. Ματαίως, επίσης, διέψευδε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνδιαχειριστής του συγκεκριμένου Αμοιβαίου Κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι ήταν εξωτερικός δικηγόρος.

Για τον τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόστιμο είχε γίνει σημαία, θέτοντας τον δικηγόρο στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης. Ο ίδιος επέμενε ότι η αλήθεια διαστρεβλώνεται ή παρανοείται με προφανή στόχο την πολιτική εκμετάλλευση ενόσω ο ίδιος είχε να αντιμετωπίσει έναν δικαστικό μαραθώνιο και ταυτόχρονα επαγγελματικό και κοινωνικό εξοστρακισμό. Τελικά το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί ακυρώθηκε από τα δικαστήρια καθώς ήρθαν στην επιφάνεια αθωωτικά στοιχεία τα οποία κρίνεται ότι είχαν επιμελώς αποκρυβεί. Με τη δικαίωσή του τα χρήματα του προστίμου επεστράφησαν από το Δημόσιο, αλλά και πάλι χωρίς κανείς να αναλάβει την ευθύνη για τη δοκιμασία του. Μια μακρόχρονη ταλαιπωρία κατά την οποία προσπαθούσε να υπερασπιστεί την προσωπική του τιμή και την επαγγελματική του διαδρομή όταν τις έσυραν στη λάσπη οι φανατικοί του καθεστωτικού δόγματος «ρίχ’ του ένα πρόστιμο και άσ’ τον να τρέχει να αποδείξει ότι είναι αθώος».

Αδιανόητες δικαστικές μεθοδεύσεις χρησιμοποιήθηκαν και εις βάρος του Αγγελου Μεταξά. Τον Ιούνιο του 2015 ασκήθηκε δίωξη εναντίον του από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Interpol. Με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που υποτίθεται εντοπίστηκαν από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, η ζωή του επιχειρηματία και της οικογένειάς του μπήκε σε τεράστια δοκιμασία, καθώς επί τρία χρόνια τού αφαιρέθηκε επί της ουσίας η ελευθερία κίνησης. Τελικά και στη δική του περίπτωση τα εντάλματα κατέπεσαν και ακυρώθηκαν χωρίς κανένας μέχρι σήμερα να έχει αναλάβει την ευθύνη της παράνομης έκδοσής τους με ανεξήγητο μένος. Για συγγνώμη από τα άθλια συκοφαντικά και δυσφημιστικά κυκλώματα των αντιθεσμικών διωκτών τους προφανώς ούτε κουβέντα.

Έφριξε και ο... Τρικούπης

Πάντως το κλίμα στην Προανακριτική, ακόμη και πριν από την εμφάνιση Μιωνή, κυρίως μετά τις καταθέσεις των 4 εισαγγελέων, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο για τον περίφημο «Ρασπούτιν». Στην αίθουσα της Βουλής όπου συνεδριάζει η Προανακριτική πάνω από το έδρανο του προεδρείου δεσπόζει ένα μεγάλο πορτρέτο του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Μεσολογγίτης πολιτικός είχε γράψει κάποτε το περίφημο άρθρο «Τις πταίει;». Σε αυτό κατήγγειλε τους εκβιασμούς εις βάρος των πολιτών και τη νοθεία της βούλησής τους, ενώ κατέθεσε και τη διαμαρτυρία του για την αδιαφάνεια, τις παράνομες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, τον καθεστωτισμό. Κάτω από αυτό το εννοιολογικό κάδρο, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή έχουν γίνει μάρτυρες μιας επιχείρησης άλωσης των θεσμών και αλλοίωσης της λειτουργίας τους. Στις καταθέσεις τους τέσσερις ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται να έχουν εμπλέξει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε βάναυσες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης οι οποίες αναδεικνύουν πιθανές ενδείξεις κατάχρησης εξουσίας.

Αναπόφευκτα, στον σκληρό πυρήνα της προανακριτικής έρευνας έχει κρυσταλλωθεί βαριά η σκιά της ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος. Ηδη η βεντάλια των αδικημάτων για τα οποία θα εξεταστεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει διάπλατα ανοίξει. Περιλαμβάνει τη σκαιά ανάμειξή του στην έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, στην οποία πρώτος ελεγχόμενος ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, στην απαίτηση κατασκευής ενοχοποιητικών στοιχείων για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, στις πιέσεις να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο και φυσικά στη λίστα Λαγκάρντ, όπου στα ονόματα που συμπεριλαμβάνονταν ήταν και αυτό του Σάμπυ Μιωνή.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ