2020-02-28 03:00:59
Φωτογραφία για Κορονοϊός-Οδηγίες για τα πλοία σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος
Το θέμα του νέου κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του θα συζητηθούν στις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (28/02), σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Οδηγίες που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με αυτές, εάν επιβάτης ή μέλος του πληρώματος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από τον Covid-19 θα πρέπει να καταγραφεί η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και να υποβληθεί στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εξής:

Απομόνωση του ασθενούς σε καμπίνα με ατομική τουαλέτα και σίτιση στην καμπίνα. Η πόρτα της καμπίνας πρέπει να παραμένει κλειστή

Αν είναι αναπόφευκτη η κυκλοφορία του ασθενούς εκτός καμπίνας, αυτός πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα όλο το διάστημα, που βρίσκεται εκτός της καμπίνα.


Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να καλύπτει το βήχα του (πχ με χαρτομάντηλο).

Συνιστάται η αποφυγή επισκεπτηρίου στην καμπίνα και γενικά να αποφεύγεται η είσοδος άλλων ατόμων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, πχ παροχή φροντίδας, καθαριότητα καμπίνας. Συνιστάται να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, αν είναι δυνατό, και να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μελών πληρώματος που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή.

Τα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή με τον ασθενή (θα μπουν στην καμπίνα του), πρέπει να φορούν γάντια και απλή χειρουργική μάσκα.

Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια, αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο έξω από την πόρτα της καμπίνας και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.

Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Γενικά μέτρα για όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου οφείλει να ενημερώσει τους επιβαίνοντες στο πλοίο για την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πρέπει να ενημερωθούν ότι οφείλουν α) να αναφέρουν στον υγειονομικό υπεύθυνο, αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με το ύποπτο κρούσμα και β) σε περίπτωση που ασθενήσουν, να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο.

Ο υγειονομικός υπεύθυνος οφείλει να αναζητήσει όλα τα άτομα, που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή (απόσταση 1-2 μέτρα), και να καταγράψει τα ονόματα, τον αριθμό καμπίνας τους και το είδος της επαφής (διαμονή στην ίδια καμπίνα με τον ασθενή, παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στον ασθενή κλπ).

Ο υγειονομικός υπεύθυνος πρέπει να συστήσει τη γενική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι σε τακτά διαστήματα και οπωσδήποτε πριν την επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, καθώς και πριν την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή το κάπνισμα.

Τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή πρέπει να λάβουν οδηγία για παρακολούθηση της υγείας τους τις επόμενες 14 ημέρες. Αν κατά τις 14 αυτές ημέρες παρουσιάσουν πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο.

Καθαριότητα και απολύμανση καμπίνας απομόνωσης ασθενή

Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως κομοδίνο, πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κλπ, καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά.

Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να εισέρχεται στην καμπίνα με απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται μέσα στην καμπίνα, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

Ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 70%.

Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Σύσκεψη την Παρασκευή στο υπ. Ναυτιλίας

Το θέμα του νέου κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του θα συζητηθούν στις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (28/02), σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Λιμένων και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και Χρηστιάνα Καλογήρου, αντίστοιχα, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, έχουν κληθεί εκπρόσωποι εφοπλιστικών και ναυτεργατικών ενώσεων, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ναυτιλιακών φορέων και διευθύνσεων του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι, ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου 2020 το υπουργείο Ναυτιλίας και το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχουν εγκαινιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου με σειρά οδηγιών και κατευθύνσεων που παρέχονταν από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

Επίσης, με εντολή του κ. Πλακιωτάκη, το τελευταίο δεκαήμερο πραγματοποιούνται συνεχώς ενημερωτικές συσκέψεις στα λιμάνια-πύλες της Ελλάδας, με προτεραιότητα σε Ηγουμενίτσα, Πάτρα και Πειραιά.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τζόκερ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τζόκερ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ