2020-02-28 20:38:03
Μια εξαιρετική ημερίδα για το Περιβάλλον και τον Τουρισμό στην Ρόδο, διοργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, με πολύ σημαντικούς ομιλητές και μεγάλη συμμετοχή κοινού, στο ιστορικό κτίριο ΘΕΡΜΑΙ, που στεγάζει τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Στόχος της ημερίδας, ήταν να αναδειχθεί στην πραγματική της διάσταση η προτεραιότητα της προστασίας του Περιβάλλοντος και πώς οι εφαρμοζόμενες πράσινες πρακτικές (από ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, φορείς & ΟΤΑ) μπορούν να χαρίσουν στον προορισμό της Ρόδου προστιθέμενη αξία. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από την ημερίδα θα σταλούν στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να προβληθούν επικοινωνιακά και στοχευμένα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι διεθνών φορέων πιστοποίησης όπως ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς από το Travelife και ο κ
. Άγγελος Σωτηρόπουλος από το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η κ. Ματούλα Συρίγου και ο κ. Νικόλας Λειβαθηνός από την Green Key, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού Κώστας Χρυσοχοΐδης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ταρασλιάς και Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ο εκδότης, κ. Κώστας Δεριζιώτης. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής. Συντόνιζε ο κ. Νεκτάριος Καλογήρου.
Κάνοντας την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Ματσίγκος κατέθεσε πρόταση και αίτημα προς την κυβέρνηση, ο φόρος διαμονής που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία της χώρας να μην πηγαίνει στα κρατικά ταμεία, αλλά να μένει ως πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου εφαρμόζεται.
Ο κ. Ματσίγκος, πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά, ή μέρος αυτών, θα μπορούν να διατίθενται για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου, κάτι που θα βοηθήσει σταδιακά και την ίδια τη χώρα.
Και συνέχισε: «Στόχος του συλλόγου μας είναι να συμβάλει το νησί μας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην ενίσχυση του οικολογικού του προφίλ στην παγκόσμια κοινότητα ταξιδιωτών ώστε να αναδειχθεί σε πράσινο εμβληματικό τουριστικό προορισμό. Πολλά ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν πάρει βραβεία. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουν οι επισκέπτες ότι το κάθε ξενοδοχείο εφαρμόζει πράσινες πρακτικές, έτσι ώστε να τις υιοθετεί και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 80 πιστοποιήσεις έχουν δοθεί από το Travel Life Green Key, ενώ και οι τουρ οπερέιτορς επιβραβεύουν ξενοδοχεία», καταλήγοντας «Η Ρόδος μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο, εμβληματικό τουριστικό προορισμό».
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, σύμφωνα με έρευνα της booking.com πάνω από το 70% των ερωτηθέντων προτιμά «πράσινα καταλύματα». Ανέλυσε επίσης τα 10 “R” για τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές των τουριστικών επιχειρήσεων (Recognize, Refuse, Reduce, Replace, Reuse, Recycle, Reengineer, Retrain, Reward, Reeducate).
«Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός. Χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε το προϊόν, να υπάρξει ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Ματσίγκος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ώστε να αναδειχθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της κάθε περιοχής.
«Θα πρέπει να μειωθεί η χρήση προϊόντων που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, να αντικατασταθούν κάποια από αυτά, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν τα υπόλοιπα. Απαιτείται επανασχεδιασμός και επανεκπαίδευση του προσωπικού και ανταμοιβή του εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπλέον απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, ειλικρινής συνεργασία ενώσεων συλλόγων, φορέων και αρχών, καλλιέργεια συνείδησης περιβαλλοντικής από το σχολείο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ.
Ο Γ. Κρεμλής
Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γεώργιος Κρεμλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των ξενοδοχείων στην κλιματική αλλαγή.
Παρότι η ΕΕ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ρύπανση, είπε. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, τόνισε ο κ. Κρεμλής, που αναφέρθηκε και στη διάβρωση των ακτών, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις στη Ρόδο.
«Ενημέρωσα το δήμαρχο και του είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Επί θητείας του κ. Σάββα Καραγιάννη είχε έρθει στη Ρόδο ο κ. Ρογκάν που είχε κάνει μελέτη και υπέβαλε προτάσεις. Λύσεις – αν και με υψηλό κόστος- υπάρχουν και πρέπει να τις εξετάσουμε», είπε ο κ. Κρεμλής.
Ο κ. Κρεμλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκπόνησε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Τόνισε το κλίμα και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα με τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ανάδειξης της διάστασης της νησιωτικότητας και της σύνδεσής της με την κλιματική αλλαγή και τις αεροπορικές πτήσεις (παραδέχθηκε ότι τα αεροσκάφη αφήνουν ένα έντονο ενεργειακό αποτύπωμα) με στόχο να εφαρμόσει η ΕΕ αντίστοιχες πολιτικές.
Ο Κ. Χρυσοχοϊδης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Χρυσοχοϊδης , τονίζοντας ότι «H Περιφερειακή Αρχή, κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα, προκειμένου να βελτιώσει το Τουριστικό προϊόν, με ιδιαίτερη μέριμνα πάντα για το Περιβάλλον».
Η ομιλία του κ. Χρυσοχοϊδη, έχει ως εξής:
Οι Ελληνικές λέξεις, έχουν πάντα μια βαθιά εννοιολογική σημασία. Όταν λοιπόν τις αναλύσουμε μας βοηθούν πολύ στο να λύνουμε τα προβλήματα που θέτει η καθημερινότητα. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που αυτή η γλώσσα, η Ελληνική, δημιούργησε τις επιστήμες.
Αναλύοντας τους όρους: «περιήγηση» και «περιβάλλον» μας έρχεται στο νου η μακραίωνη συνήθεια των ανθρώπων να μετακινούνται για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, τις περιοχές τους, τις συνήθειες τους, αλλά και περισσότερο από όλα τον πολιτισμό τους. Να γνωρίσουν αυτό που σήμερα θα το λέγαμε το «περιβάλλον» της περιοχής που θα επισκεφτούν. Επιστημονικά, το περιβάλλον το αναλύουμε ως «Φυσικό» και «Ανθρωπογενές». Το πρώτο είναι η φύση που μας περιβάλλει και το δεύτερο είναι η κοινωνία με όλες τις δραστηριότητές της, αυτά που είπαμε παραπάνω.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν βλέπουμε ότι: ο περιηγητής του δεύτερου αιώνα μ. Χ, που ξεκινούσε από την Ρώμη, λαχταρούσε καθετί εξωτικό και μακρινό και το εύρισκε στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο. Οι περιηγήσεις, είχαν και έχουν ως σκοπό να εξερευνούν το νου και την καρδιά του ανθρώπου, να δίνουν τροφή στο μυαλό και να εξάπτουν τη φαντασία.
Γνωρίζουμε ότι, όλα αυτά τα περιέγραψαν τότε πολλοί περιηγητές, αυτό όμως που θα ονομάζαμε πρώτο τουριστικό οδηγό, γράφτηκε από τον Παυσανία, που γεννήθηκε το 110 μ.Χ. στη Μαγνησία του Σιτύλου, που βρίσκεται βόρεια της Σμύρνης και νότια της Περγάμου. Το όνομα αυτού του οδηγού είναι «Ελλάδος Περιήγησις». Αργότερα, περιηγητές διαφόρων εθνοτήτων θα γράψουν τους τελευταίους αιώνες παρόμοιους οδηγούς. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι, η δίψα για να γνωρίσουν το διαφορετικό και ενδεχομένως να μάθουν νέα πράγματα. Η περιήγηση δηλαδή, χρησίμευε για να αυξήσει τη γνώση τους και για να βοηθήσει τον περιηγητή να ανακαλύψει και να φιλοσοφήσει. Με την περιήγηση, γνωρίζει άλλους ανθρώπους και εκτός από τα παραπάνω του δίνει σιγουριά για τις προθέσεις τους και σε αντίθεση με τον πόλεμο, δημιουργούσε φιλίες και ωσμώσεις.
Ο όρος «περιβάλλον», είναι λοιπόν σύνολο πολλών πραγμάτων. Πρακτικά θεωρούμε ως φυσικό περιβάλλον: το χώρο που είναι ο γύρω μας, τη χλωρίδα και τη πανίδα και ως ανθρωπογενές: τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Δηλαδή τις συνήθειες των ανθρώπων, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις ασχολίες τους, τα πιστεύω τους, τη γλώσσα τους, τον τρόπο ένδυσής τους, τις τροφές τους, τις θρησκευτικές τελετές τους και όλα όσα ονομάζουμε πολιτισμό. Επισκεπτόμενοι ένα τόπο, μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε, όχι μόνο το σημερινό αλλά και τον παλαιότερο πολιτισμό του. Ο σκοπός λοιπόν του περιηγητή είναι να διεισδύσει στη κοινωνία που θα επισκεφτεί για να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και ποιος είναι ο πολιτισμός τους.
Από την δεκαετία του ’60 όμως, αναπτύσσεται ένας τουρισμός όπου ο περιηγητής μετακινείται μαζικά και προκαθορισμένα, με σχεδόν μοναδικό στόχο την ανάγκη του ήλιου και της θάλασσας. Δεν έχει στόχο να διερευνήσει, δεν μπορεί να καταλάβει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει. Απολαμβάνει τις ομορφιές του τοπίου, βλέπει τα άψυχα μνημεία ταυτίζοντάς τα με τις φαντασιώσεις του, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει την πραγματικότητα γύρω του.
Η Ρόδος, παρόλο που κατά τις δύο δεκαετίες, 1920 και 1930, σχεδιάστηκε με μεγάλη λεπτομέρεια, ως πόλη και νησί, ως τουριστικός προορισμός, στη συνέχεια αυτό ξεχάστηκε και αφέθηκε στη τύχη της. Ο σχεδιασμός εκείνος περιελάβανε ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους αναψυχής (δηλ. Γκολφ, σκοποβολή, πάρκα κλπ.), οργανωμένες παραλίες, τουριστικά προϊόντα (όπως τα: Κρασιά, κεραμικά, μεταξωτά, χαλιά, χρυσαφικά, τσιγάρα κλπ), και ίσως να ήταν η πρώτη φορά που στο τουριστικό προϊόν εμπεριέχεται και το λεγόμενο φολκλόρ. Η Ρόδος τότε, διαφημίζεται ως εξωτικό μέρος, όπου η Δύση συνυπάρχει με την Ανατολή. Οι κάτοικοι των χωριών, χορεύοντας στις πλατείες τους, μπροστά στους περιηγητές, τους προσφέρουν τα τοπικά τους προϊόντα, που έτσι αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ο σχεδιασμός αυτής της εποχής αποδείχτηκε αποτελεσματικός, γιατί εκτός από το τουρισμό έφερε στη Ρόδο και μια πρόσθετη αξία, εξίσου μεγάλη. Τα τουριστικά προϊόντα της, έγιναν γνωστά στο κόσμο και πολλά από αυτά περιζήτητα. Όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν μια ιδιαίτερη αξία γιατί ο τουρισμός τους δημιούργησε ένα Brand.
Αυτός ο σχεδιασμός είχε κάνει την Ρόδο, τον καλύτερο προορισμό παγκοσμίως μέχρι και την δεκαετία του ’60. Μιμούμενοι όμως και εδώ τους άλλους προορισμούς, απομονώθηκε ο τουρίστας από αυτό το περιβάλλον και έτσι άρχισε η υποβάθμισή του. Η μαζικότητα του τουρισμού και η απομόνωση του τουρίστα που του επιβλήθηκε, οδήγησε σε αλλοιώσεις. Η πρώτη, αλλά όχι και η κυριότερη, είναι ο κορεσμός του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα, με λουόμενους στις παραλίες και γενικότερα με την αύξηση των μετακινήσεων στις κατοικημένες περιοχές και στην ύπαιθρο. Αλλοιώθηκε επίσης και το κοινωνικό περιβάλλον. Είτε επειδή η οικονομική ευμάρεια άλλαξε το τρόπο ζωής, είτε γιατί ενσωματώσαμε νέες νοοτροπίες. Υποβαθμίζοντας όμως το περιβάλλον, υποβαθμίστηκε και το τουριστικό προϊόν, έτσι δεν είναι πια ελκυστικό.
Όταν εξετάζουμε το περιβάλλον δεν μπορούμε να μην το συσχετίσουμε με το στόχο που εξυπηρετεί. Αλλιώς πρέπει να βλέπουμε το περιβάλλον από τη σκοπιά της γεωργίας, αλλιώς από τη σκοπιά της βιομηχανίας και αλλιώς από τη σκοπιά του τουρισμού. Ανάλογα λοιπόν με το πώς το βλέπουμε, το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Η ποιοτική και η ποσοτική του θεώρηση πρέπει να είναι διαφορετικές. Ένα επιβαρυμένο περιβάλλον από την σκοπιά του τουρισμού, ίσως δεν είναι και τόσο επιβαρυμένο από άλλες σκοπιές. Στη βιομηχανία δεν μας ενδιαφέρει και τόσο η ανθρωπογενής πλευρά του περιβάλλοντος, ούτε και ο θόρυβος.
Το Κράτος όμως προσπαθώντας να επιβάλει μια προστασία στο φυσικό περιβάλλον, έχει υιοθετήσει μια δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδότησης, που στην ουσία δεν ξεχωρίζει τις δραστηριότητες μεταξύ τους. Θέλοντας να καλύψει την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, επιβάλλει τη σύνταξη μιας έκθεσης, που λέγεται περιβαλλοντική μελέτη και που υποβάλλεται σε μια σειρά από φορείς και υπηρεσίες για να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτή η έκθεση, διαπραγματεύεται την ανακύκλωση, την επεξεργασία των αποβλήτων, την χρήση νερού, την προστασία του ξενοδοχείου από τον θόρυβο και μας ενημερώνει αν η δραστηριότητα βρίσκεται σε μια περιβαλλοντικά, δασικά ή αρχαιολογικά προστατευόμενη περιοχή και προτείνει κάποια μέτρα. Αναφέρεται επίσης στη συμβολή της επιχείρησης στο εγχώριο εισόδημα και γενικά διαπραγματεύεται διάφορα άλλα θέματα χωρίς καμιά πρακτική αξία. Αυτή η διαδικασία, ένας γραφειοκρατικός Γολγοθάς, δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αφού στη πράξη, το φυσικό περιβάλλον που διαπραγματεύεται, προστατεύεται από όλους τους φορείς. Τα ξενοδοχεία πλέον, πιστοποιούνται εκτός των άλλων και για την οικολογική τους συμπεριφορά. Αυτή η πιστοποίηση είναι τις περισσότερες φορές προϋπόθεση συνεργασίας. Άρα το να καταναλώνει ένας επενδυτής πολύ χρόνο για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σωστή επιλογή.
Και ενώ ασχολείται με πολλές λεπτομέρειες, δεν ασχολείται με τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου, άμεσο και ευρύτερο. Οι παραλίες, οι δρόμοι και οι υποδομές, μένουν στη τύχη τους. Ενώ σχεδιάζουμε για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 1000 κλινών σε μια παραλιακή περιοχή, τίποτε γύρω του δεν αλλάζει. Είναι αυτονόητο ότι, η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων δεν εξαρτάται μόνο από το εσωτερικό περιβάλλον τους, αλλά σχετίζεται άμεσα με τον ευρύτερο χώρο και ιδίως τις υποδομές.
Ας δούμε όμως και αυτό που ονομάζουμε ανθρωπογενές περιβάλλον και τη συμβολή του στο τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για την ενσωμάτωση στο τουριστικό προϊόν δραστηριοτήτων και προϊόντων. Παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, όπως τον γαστρονομικό τουρισμό, τον αθλητικό, τον αγροτουρισμό, τον καταδυτικό, τον θρησκευτικό κλπ. Επίσης δημιουργήσαμε τους δρόμους του κρασιού, διάφορες διαδρομές με μονοπάτια, κλπ. Όλα αυτά όμως είναι συνιστάμενες του περιβάλλοντος. Έχουν νόημα σε μια κοινωνία που αυτοί οι παράγοντες δεν διασυνδέονται μεταξύ τους. Σχεδιάζοντας έτσι και στο τόπο μας, την κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες από μόνη της, χάνουμε τη συμβολή των άλλων σε αυτήν. Με αποτέλεσμα γίνεται φτωχότερο το τουριστικό προϊόν από αυτό που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Μια διαδρομή, σε συνδυασμό με κάποιες γιορτές, χορούς, τραγούδια, φαγητά κλπ. σίγουρα θα είναι πιο ενδιαφέρουσα.
Υπάρχουν πολλοί πελάτες, που ζητούν μόνο την ησυχία, την ξεκούραση και να απολαμβάνουν τον ήλιο και την ομορφιά του ελληνικού γαλάζιου ουρανού. Γι’ αυτό και μόνο θα πληρώνουν αρκετά. Πολύς κόσμος όμως, έχει ανάγκη από την ανθρώπινη σχέση. Θέλει να ζήσει την ομορφιά ενός πανηγυριού και να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο εμείς βιώνουμε τη σχέση μας με το θείο. Να δει πως οι χοροί μας δεν είναι θεατρικά δρώμενα, αλλά ανθρώπινες εκδηλώσεις στο πλατύ ενός μοναστηριού. Μπαίνοντας σε ένα μουσειακό χώρο να καταλάβει πως και γιατί η Ελλάδα, αυτούς τους αιώνες που πέρασαν, παρέμεινε ίδια. Να καταλάβει το γιατί εμείς οι Έλληνες διασκεδάζουμε με τους καημούς και τις θλίψεις μας, όπως οι αρχαίοι στη τραγωδία. Ότι όπως οι παλιοί ζούσαν την καθημερινότητά τους με τους θεούς, εμείς τη ζούμε με τους Άγιους μας. Τελικά, με το να μας επισκεφτούν να καταλάβουν πως η χρησιμότητα της ελληνικής γραμματείας που οικειοποιήθηκαν, χωρίς αυτή τη κληρονομιά, δεν βοηθάει τον εφήμερο άνθρωπο. Σε όλα αυτά, όπως άλλωστε είναι φυσικό, εμπεριέχεται και η γαστρονομία μας, ο τρόπος που ντυνόμασταν και κάθε διαδικασία του βίου μας.
Όλα αυτά μαζί μπορούν να μετατραπούν σε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Όμως πρέπει να σχεδιαστούν σωστά. Αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει κι’ εμάς, γιατί θα επαναπροσδιορίσει στη σκέψη μας τις χαμένες αξίες.
H Περιφερειακή Αρχή, κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα, προκειμένου να βελτιώσει το Τουριστικό προϊόν, όπως το περιέγραψα πιο πάνω.
Δημιουργώντας ψηφιακό marketing σε συνάρτηση με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προβολής, εκθέσεις, δημοσιογραφικές αποστολές κλπ, κατάφερε να προωθήσει τον τουρισμό του Νοτίου Αιγαίου, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος τις χρονιές 2016 – 2017 – 2018 και 2019, σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις, έσοδα και κατά κεφαλή δαπάνη.
Δεν μείναμε όμως εκεί. Στο τουριστικό προϊόν εντάξαμε τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό γενικότερα, συμπληρωμένους με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Αναδείξαμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, που στέκεται πια ισάξια πλάι στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως τη Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλονία της Ισπανίας και άλλες. Η διάκριση αυτή, της γαστρονομικής μοναδικότητάς του Νοτίου Αιγαίου, με τη πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη συμμετοχή των παραγωγών μας σε διεθνείς εκθέσεις του είδους, δίνουν στον επισκέπτη τη ευκαιρία να μυηθεί στον ελληνικό τρόπο ζωής και στη παράδοση μας.
Ο “Πολιτισμός” αναπόσπαστο κομμάτι των νησιών μας και όχι μουσειακό είδος, γίνεται μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Με τις εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως η έκθεση με τους ροδίτικους θησαυρούς του Λούβρου, τα τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια των νησιών, τα μουσικά, εικαστικά, θεατρικά και άλλα δρώμενα, η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί συντονισμένα να εντάξει στο τουριστικό προϊόν τον πολιτισμό, ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Οι δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και παγκόσμια πρωταθλήματα, πετυχαίνουν την προβολή των νησιών μας, αλλά και την συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτές.
Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, συμπληρώνεται με το να κατευθύνουμε πόρους για 49 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44,6 εκ. €, του Επιχειρησιακού Προγράμματος: “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020″ του ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του ξενοδοχείου. Τα έργα αυτά είναι τα εξής:
29 έργα ύδρευσης με συνολικό προϋπολογισμό 23,4 εκ. € που αφορούν αντικατάσταση – επέκταση δικτύων και μονάδες αφαλάτωσης νερού στα νησιά Ρόδο, Θήρα, Άνδρο, Μήλο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Μύκονο, Φολέγανδρο, Ίο, Πάτμο, Κω, Κίμωλο, Κουφονήσι, Κύθνο, Αμοργό, Ηρακλειά και Μαράθι. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 11 από τα έργα αυτά με αποτέλεσμα την αναβάθμιση αυτών των περιοχών.
Ο εξοπλισμός του πυροσβεστικού σώματος ύψους 2,9 εκ. €, για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων κλπ. σε 7 νησιά,
8 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας ακτών στη Ρόδο, Κω, Σίφνο, Θήρα και Άνδρο με συνολικό προϋπολογισμό 6,4 εκ. €
1 έργο προϋπολογισμού 1,7 εκ. € για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων στην Χάλκη
10 έργα προϋπολογισμού 10,2 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.
Επίσης στο πλαίσιο της εκχώρησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, έχουν ενταχθεί 5 έργα δικτύων αποχέτευσης και κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (στη Σύμη, τη Θήρα, την Κω, την Κέα και τη Σίφνο), με συνολικό προϋπολογισμό 30,3 εκ. €. Από αυτά τα 4 βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.
Ο Κ. Ταρασλιάς
«Πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το πρόϊον που ο κόσμος του τουρισμού καλείται να χρησιμοποιήσει δεν είναι μόνο τον περιβάλλον με την έννοια της φύσης, αλλά και μια σειρά από πολιτιστικά προϊόντα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και διεθνών σχέσεων του Δήμου Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το περιβάλλον».
Ο Κων. Δεριζιώτης
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης του money-tourism.gr και διευθύνων σύμβουλος της KSD, παρουσιάζοντας το «χάπι» που αλλάζει το ξενοδοχείο, με amenities σε στερεά μορφή για την προστασία του πλανήτη.
Όπως είπε ο ομιλητής, πρόκειται για μια παγκόσμια, οικολογική καινοτομία την οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά η KSD. Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στη λειτουργία των ξενοδοχείων (και όχι μόνον), από τον ιταλικό κολοσσό ALLEGRINI, καθώς η νέα αυτή γενιά hotel amenities, απαλλάσσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τα μυριάδες προβλήματα που δημιουργούν οι διάφορες πλαστικές συσκευασίες, καθώς παρά την αυξανόμενη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, δεν παύει εντελώς η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Όμως η επαναστατική αυτή εξέλιξη περιορίζει σε μηδενικά επίπεδα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με ευεργετικές συνέπειες!
Το νέο προϊόν, υπό την γενική ονομασία DPlanet, Do not disturb the Planet, υπόσχεται βάσιμα ότι θα αλλάξει όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, στα ξενοδοχεία, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα παγκοσμίως την 1η Μαρτίου. Λόγω δε της μεγάλης σημασίας της ελληνικής αγοράς και της μακρόχρονης συνεργασίας της KSD με την ALLEGRINI, ο ιταλικός κολοσσός «άναψε πράσινο», στην παρουσίαση του επαναστατικού και καινοτόμου προϊόντος, στην έκθεση HORECA.
Σημειώνεται ότι το προϊόν δοκιμάστηκε επί μακρόν σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα πεντάστερων ξενοδοχείων και διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ποιοτικά δε κατατάσσεται σε κατηγορία, υψηλότερη όχι μόνο των amenities, αλλά και των δερμοκαλλυντικών, τα οποία βεβαίως η KSD διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια.
Τα χαρακτηριστικά
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτού του επαναστατικού προϊόντος, που ανέπτυξε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του ιταλικού κολοσσού ALLEGRINI, που εκπροσωπεί αποκλειστικά στην Ελλάδα, η KSD (σ.σ. στα αγγλικά λόγω του καινοτόμου του προϊόντος, όπως αποτυπώνονται από την ιταλική εταιρία);
FREE PLASTIC
WATER FREE
PRESERVATIVES FREE
WITH NATURAL SOURCE INGREDIENTS
DERMATOLOGICALLY TESTED
SILICONES FREE
HIGHER WASHING POWER
WITH VEGETABLE OILS
WITH RECYCLED AND RECYCLABLE PAPER
CRUELTY FREE
VEGAN
ETHIC
Το πλαστικό
Τα πλαστικά αντικείμενα χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια μέχρις ότου αποσυντεθούν, δημιουργώντας μια τεράστια «πληγή», τόσο για την παγκόσμια οικονομία, όσο, κυρίως, για το φυσικό μας περιβάλλον.
Οι τουρίστες στην Ελλάδα παράγουν ετησίως 79.000 τόνους δημοτικών στερεών αποβλήτων, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή αποβλήτων κατά 11% (πηγή: WWF Ελλάδας), ενώ η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 117% τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου και αποτελείται κατά 84% από τεχνητά πολυμερή (πλαστικά) (πηγή: «Βlueislands»-Interreg Med). Επιπλέον, υπάρχει και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας, έχει επανειλημμένα αποδείξει την ευαισθησία του σε θέματα οικολογίας, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλοννήσου. Η «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» είναι μία εκστρατεία που ξεκίνησε από την τουριστική βιομηχανία στο νησί, πολύ πριν την εθνική απαγόρευση στις δωρεάν πλαστικές σακούλες, και απαιτούσε από τις τοπικές επιχειρήσεις να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, αντικαθιστώντας τες από χάρτινες ή υφασμάτινες.
Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί, κατά το δυνατόν, η χρήση των μικρών συσκευασιών για τα amenities (που είναι από τα αγαπημένα «σουβενίρ» των τουριστών), πολλές αλυσίδες, αλλά και μεμονωμένα ξενοδοχεία στη χώρα μας, και διεθνώς, προσανατολίζονται στη λύση της χρήσης μεγαλύτερων συσκευασιών.
Η μία μετά την άλλη οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων καταργούν τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια με προϊόντα προσωπικής περιποίησης, που διατίθενται δωρεάν στους ενοίκους τους και κάποια ξενοδοχεία σκοπεύουν να τα αντικαταστήσουν με ογκωδέστερες συσκευασίες από άλλα υλικά. Στη Βρετανία, η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG) θα καταργήσει τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια στα 843.000 δωμάτια 5.600 ξενοδοχείων της μέχρι το 2021 (πηγή: Kαθημερινή με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ).
Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, ωστόσο, απλώς μειώνει το μέγεθος του προβλήματος, δεν το εξαλείφει.
Την τελική απάντηση έρχεται να δώσει η νέα γενιά hotel amenities, καθώς τα καλλυντικά σώματος σε στερεά μορφή αποτελούν την οριστική λύση, αφού το μόνο που αφήνουν είναι η πλήρως ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία τους!
Τα amenities αυτά έρχονται είτε σε μικρές, ελαφριές, χάρτινες συσκευασίες, που περιέχουν ταμπλέτες, είτε σε φακελάκια, που περιέχουν σκόνη και με λίγες σταγόνες νερό υγροποιούνται προς άμεση χρήση από τον ένοικο του ξενοδοχείου. Τόσο απλά!
Πρόκειται για μια παγκόσμια πατέντα του κορυφαίου ιταλικού οίκου Allegrini, τον οποίο αντιπροσωπεύει στη χώρα μας η KSD. Αυτά τα στερεά hotel amenities είναι καλλυντικά σώματος, εξαιρετικής ποιότητας, δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, πληρούν τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχουν, ήδη, λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ενώ «πρεμιέρα» στην αγορά θα κάνουν την 1η Μαρτίου 2020.
Τα hotel amenities σε στερεά μορφή έχουν μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα, πέραν του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Είναι ελαφριά (δεν περιέχουν καθόλου νερό), η μεταφορά και αποθήκευσή τους είναι πολύ πιο εύκολη, απ’ ότι των συμβατικών amenities, ενώ η διανομή τους στα δωμάτια των ξενοδοχείων γίνεται απλά και γρήγορα (με το πρόσθετο πλεονέκτημα της ακριβούς παρακολούθησης αποθεμάτων, σε αντίθεση με τα υγρά hotel amenities, ειδικά στις μεγάλες συσκευασίες).
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα:
Χάρτινη συσκευασία, άρα πλήρως ανακυκλώσιμη
Μικρό μέγεθος και βάρος, άρα εύκολα στην αποθήκευση
Εύκολη μεταφορά/μικρός χρόνος αντικατάστασης (από το housekeeping)
Ακριβής καταμέτρηση/παρακολούθηση αποθεμάτων
Μηδέν συντηρητικά!
Μηδέν πλαστικό!
Μηδέν νερό!
Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα!
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικότατο βήμα για ένα καθαρότερο περιβάλλον και η KSD είναι υπερήφανη για τη συνεισφορά της σε αυτό.
Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, η KSD συνεχίζει, όπως το πράττει πολλά χρόνια, να πρωτοπορεί με την προσφορά προϊόντων hotel amenities τα οποία κατασκευάζονται στην Ιταλία, είναι πιστοποιημένα κατά ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA και δερματολογικά ελεγμένα σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (μπουκάλια από ήδη ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού – recycled pet, βιοδιασπώμενα – biodegradable formulations), φιλικές προς το περιβάλλον, με δυνατότητα ανακύκλωσης.
Η επιλογή αυτή τόσο του ιταλικού κολοσσού ALLEGRINI, όσο και της εταιρίας μας, καταδεικνύει την απόλυτη προτεραιότητα που έχει για εμάς, η αειφορία και η προστασία του Περιβάλλοντος.
Επίσης στη διάθεση των πελατών είναι η μεγαλύτερη γκάμα από dispensers που υπάρχει στην ελληνική αγορά, επίσης από ανακυκλωμένο PEΤ), με μια σειρά επιλογών από μεγέθη, σχέδια, αντλίες, βάσεις στήριξης και δυνατότητες επαναγεμίσματος.
Παράλληλα στις νέες «πράσινες» προτάσεις της εταιρίας κυρίαρχο ρόλο έχει το νέο επιτραπέζιο νερό «my PURE WATER», από πηγές της Αργολίδας.
Σε πλήρη ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία Tetra Pak 330ml & 1lt, η οποία συνιστά την πιο εύχρηστη και φιλικά προσκείμενη στο περιβάλλον επιλογή, το νερό διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του, προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η ζέστη, η υγρασία, ο αέρας, κ.ο.κ., φτάνοντας στον καταναλωτή στις κατάλληλες συνθήκες.
Ακολουθώντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας στην κατασκευή τους και δεδομένου ότι είναι ανακυκλώσιμες, οι συσκευασίες Tetra Pak έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον. Ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι ότι το καπάκι κλείνει και πάλι, μετά από κάθε χρήση, με αποτέλεσμα το νερό να διατηρείται πάντα φρέσκο και υγιεινό.
Η αντιδήμαρχος
Η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή στοχεύει στη δημιουργία του «πράσινου δήμου». Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι ενθαρρυντικά, πράγμα που οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Διακρίνοντας αυτό το κενό ενημέρωσης, ο δήμος Ρόδου, πρόκειται να καταρτίσει πλάνο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς, δήλωσε ότι η ανάδειξη της «Πράσινης Ρόδου» θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση της καθαριότητας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανάδειξη των μονοπατιών πεζοπορίας, των πράσινων πρακτικών.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβλουλος τουρισμού, Κώστας Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ πρόκειται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης ορά αποβλήτων και απορριμμάτων.
Παρουσιάσεις
Στη συνέχεια της ημερίδας, ακολούθησαν παρουσιάσεις εκπροσώπων ειδικών φορέων και επιχειρήσεων.
Ξεκίνησε ο Άγγελος Σωτηρόπουλος, Φυσικός μέλος της ΕΕΠΦ που μίλησε για την Προσαρμογή του Ελληνικού Τουρισμού στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.money tourism copyright photo
Ακολούθησαν η Ματούλα Συρίγου και ο Νίκος Λειβαθηνός εκπροσωπώντας την Greenkey. Το Greenkey είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες. Οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες οικολογικές απαιτήσεις. Ως αντάλλαγμα, αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα για την επιχείρησής τους. Καθώς το βραβείο Greenkey είναι ένα οικολογικό σήμα για τον τουρισμό, καλύπτει έναν αριθμό διαφορετικών κατηγοριών αυτού του τομέα. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων,
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς του Travelife, που αναφέρθηκε στα εργαλεία διαχείρισης της Αειφορίας.
Ακολούθησε η κα. Σοφία Κατρανίτσα, με θέμα «Παρακολούθηση και Επαλήθευση της εφαρμογής προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Αειφορίας και έκλεισε ο κ. Θεόδωρος Αργυρίου από το ΙΝΚΑ.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο κ. Νεκτάριος Καλογήρου, δημοσιογράφος.
Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του θέματος, το money-tourism.gr, δημοσιεύει και όλες τις διαθέσιμες παρουσιάσεις των ομιλητών.
money-tourism.gr
Στόχος της ημερίδας, ήταν να αναδειχθεί στην πραγματική της διάσταση η προτεραιότητα της προστασίας του Περιβάλλοντος και πώς οι εφαρμοζόμενες πράσινες πρακτικές (από ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, φορείς & ΟΤΑ) μπορούν να χαρίσουν στον προορισμό της Ρόδου προστιθέμενη αξία. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από την ημερίδα θα σταλούν στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να προβληθούν επικοινωνιακά και στοχευμένα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι διεθνών φορέων πιστοποίησης όπως ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς από το Travelife και ο κ
Κάνοντας την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Ματσίγκος κατέθεσε πρόταση και αίτημα προς την κυβέρνηση, ο φόρος διαμονής που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία της χώρας να μην πηγαίνει στα κρατικά ταμεία, αλλά να μένει ως πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου εφαρμόζεται.
Ο κ. Ματσίγκος, πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά, ή μέρος αυτών, θα μπορούν να διατίθενται για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου, κάτι που θα βοηθήσει σταδιακά και την ίδια τη χώρα.
Και συνέχισε: «Στόχος του συλλόγου μας είναι να συμβάλει το νησί μας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην ενίσχυση του οικολογικού του προφίλ στην παγκόσμια κοινότητα ταξιδιωτών ώστε να αναδειχθεί σε πράσινο εμβληματικό τουριστικό προορισμό. Πολλά ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν πάρει βραβεία. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουν οι επισκέπτες ότι το κάθε ξενοδοχείο εφαρμόζει πράσινες πρακτικές, έτσι ώστε να τις υιοθετεί και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 80 πιστοποιήσεις έχουν δοθεί από το Travel Life Green Key, ενώ και οι τουρ οπερέιτορς επιβραβεύουν ξενοδοχεία», καταλήγοντας «Η Ρόδος μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο, εμβληματικό τουριστικό προορισμό».
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, σύμφωνα με έρευνα της booking.com πάνω από το 70% των ερωτηθέντων προτιμά «πράσινα καταλύματα». Ανέλυσε επίσης τα 10 “R” για τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές των τουριστικών επιχειρήσεων (Recognize, Refuse, Reduce, Replace, Reuse, Recycle, Reengineer, Retrain, Reward, Reeducate).
«Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός. Χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε το προϊόν, να υπάρξει ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Ματσίγκος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ώστε να αναδειχθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της κάθε περιοχής.
«Θα πρέπει να μειωθεί η χρήση προϊόντων που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, να αντικατασταθούν κάποια από αυτά, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν τα υπόλοιπα. Απαιτείται επανασχεδιασμός και επανεκπαίδευση του προσωπικού και ανταμοιβή του εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπλέον απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, ειλικρινής συνεργασία ενώσεων συλλόγων, φορέων και αρχών, καλλιέργεια συνείδησης περιβαλλοντικής από το σχολείο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ.
Ο Γ. Κρεμλής
Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γεώργιος Κρεμλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των ξενοδοχείων στην κλιματική αλλαγή.
Παρότι η ΕΕ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ρύπανση, είπε. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, τόνισε ο κ. Κρεμλής, που αναφέρθηκε και στη διάβρωση των ακτών, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις στη Ρόδο.
«Ενημέρωσα το δήμαρχο και του είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Επί θητείας του κ. Σάββα Καραγιάννη είχε έρθει στη Ρόδο ο κ. Ρογκάν που είχε κάνει μελέτη και υπέβαλε προτάσεις. Λύσεις – αν και με υψηλό κόστος- υπάρχουν και πρέπει να τις εξετάσουμε», είπε ο κ. Κρεμλής.
Ο κ. Κρεμλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκπόνησε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Τόνισε το κλίμα και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα με τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ανάδειξης της διάστασης της νησιωτικότητας και της σύνδεσής της με την κλιματική αλλαγή και τις αεροπορικές πτήσεις (παραδέχθηκε ότι τα αεροσκάφη αφήνουν ένα έντονο ενεργειακό αποτύπωμα) με στόχο να εφαρμόσει η ΕΕ αντίστοιχες πολιτικές.
Ο Κ. Χρυσοχοϊδης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Χρυσοχοϊδης , τονίζοντας ότι «H Περιφερειακή Αρχή, κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα, προκειμένου να βελτιώσει το Τουριστικό προϊόν, με ιδιαίτερη μέριμνα πάντα για το Περιβάλλον».
Η ομιλία του κ. Χρυσοχοϊδη, έχει ως εξής:
Οι Ελληνικές λέξεις, έχουν πάντα μια βαθιά εννοιολογική σημασία. Όταν λοιπόν τις αναλύσουμε μας βοηθούν πολύ στο να λύνουμε τα προβλήματα που θέτει η καθημερινότητα. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που αυτή η γλώσσα, η Ελληνική, δημιούργησε τις επιστήμες.
Αναλύοντας τους όρους: «περιήγηση» και «περιβάλλον» μας έρχεται στο νου η μακραίωνη συνήθεια των ανθρώπων να μετακινούνται για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, τις περιοχές τους, τις συνήθειες τους, αλλά και περισσότερο από όλα τον πολιτισμό τους. Να γνωρίσουν αυτό που σήμερα θα το λέγαμε το «περιβάλλον» της περιοχής που θα επισκεφτούν. Επιστημονικά, το περιβάλλον το αναλύουμε ως «Φυσικό» και «Ανθρωπογενές». Το πρώτο είναι η φύση που μας περιβάλλει και το δεύτερο είναι η κοινωνία με όλες τις δραστηριότητές της, αυτά που είπαμε παραπάνω.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν βλέπουμε ότι: ο περιηγητής του δεύτερου αιώνα μ. Χ, που ξεκινούσε από την Ρώμη, λαχταρούσε καθετί εξωτικό και μακρινό και το εύρισκε στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο. Οι περιηγήσεις, είχαν και έχουν ως σκοπό να εξερευνούν το νου και την καρδιά του ανθρώπου, να δίνουν τροφή στο μυαλό και να εξάπτουν τη φαντασία.
Γνωρίζουμε ότι, όλα αυτά τα περιέγραψαν τότε πολλοί περιηγητές, αυτό όμως που θα ονομάζαμε πρώτο τουριστικό οδηγό, γράφτηκε από τον Παυσανία, που γεννήθηκε το 110 μ.Χ. στη Μαγνησία του Σιτύλου, που βρίσκεται βόρεια της Σμύρνης και νότια της Περγάμου. Το όνομα αυτού του οδηγού είναι «Ελλάδος Περιήγησις». Αργότερα, περιηγητές διαφόρων εθνοτήτων θα γράψουν τους τελευταίους αιώνες παρόμοιους οδηγούς. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι, η δίψα για να γνωρίσουν το διαφορετικό και ενδεχομένως να μάθουν νέα πράγματα. Η περιήγηση δηλαδή, χρησίμευε για να αυξήσει τη γνώση τους και για να βοηθήσει τον περιηγητή να ανακαλύψει και να φιλοσοφήσει. Με την περιήγηση, γνωρίζει άλλους ανθρώπους και εκτός από τα παραπάνω του δίνει σιγουριά για τις προθέσεις τους και σε αντίθεση με τον πόλεμο, δημιουργούσε φιλίες και ωσμώσεις.
Ο όρος «περιβάλλον», είναι λοιπόν σύνολο πολλών πραγμάτων. Πρακτικά θεωρούμε ως φυσικό περιβάλλον: το χώρο που είναι ο γύρω μας, τη χλωρίδα και τη πανίδα και ως ανθρωπογενές: τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Δηλαδή τις συνήθειες των ανθρώπων, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις ασχολίες τους, τα πιστεύω τους, τη γλώσσα τους, τον τρόπο ένδυσής τους, τις τροφές τους, τις θρησκευτικές τελετές τους και όλα όσα ονομάζουμε πολιτισμό. Επισκεπτόμενοι ένα τόπο, μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε, όχι μόνο το σημερινό αλλά και τον παλαιότερο πολιτισμό του. Ο σκοπός λοιπόν του περιηγητή είναι να διεισδύσει στη κοινωνία που θα επισκεφτεί για να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και ποιος είναι ο πολιτισμός τους.
Από την δεκαετία του ’60 όμως, αναπτύσσεται ένας τουρισμός όπου ο περιηγητής μετακινείται μαζικά και προκαθορισμένα, με σχεδόν μοναδικό στόχο την ανάγκη του ήλιου και της θάλασσας. Δεν έχει στόχο να διερευνήσει, δεν μπορεί να καταλάβει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει. Απολαμβάνει τις ομορφιές του τοπίου, βλέπει τα άψυχα μνημεία ταυτίζοντάς τα με τις φαντασιώσεις του, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει την πραγματικότητα γύρω του.
Η Ρόδος, παρόλο που κατά τις δύο δεκαετίες, 1920 και 1930, σχεδιάστηκε με μεγάλη λεπτομέρεια, ως πόλη και νησί, ως τουριστικός προορισμός, στη συνέχεια αυτό ξεχάστηκε και αφέθηκε στη τύχη της. Ο σχεδιασμός εκείνος περιελάβανε ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους αναψυχής (δηλ. Γκολφ, σκοποβολή, πάρκα κλπ.), οργανωμένες παραλίες, τουριστικά προϊόντα (όπως τα: Κρασιά, κεραμικά, μεταξωτά, χαλιά, χρυσαφικά, τσιγάρα κλπ), και ίσως να ήταν η πρώτη φορά που στο τουριστικό προϊόν εμπεριέχεται και το λεγόμενο φολκλόρ. Η Ρόδος τότε, διαφημίζεται ως εξωτικό μέρος, όπου η Δύση συνυπάρχει με την Ανατολή. Οι κάτοικοι των χωριών, χορεύοντας στις πλατείες τους, μπροστά στους περιηγητές, τους προσφέρουν τα τοπικά τους προϊόντα, που έτσι αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ο σχεδιασμός αυτής της εποχής αποδείχτηκε αποτελεσματικός, γιατί εκτός από το τουρισμό έφερε στη Ρόδο και μια πρόσθετη αξία, εξίσου μεγάλη. Τα τουριστικά προϊόντα της, έγιναν γνωστά στο κόσμο και πολλά από αυτά περιζήτητα. Όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν μια ιδιαίτερη αξία γιατί ο τουρισμός τους δημιούργησε ένα Brand.
Αυτός ο σχεδιασμός είχε κάνει την Ρόδο, τον καλύτερο προορισμό παγκοσμίως μέχρι και την δεκαετία του ’60. Μιμούμενοι όμως και εδώ τους άλλους προορισμούς, απομονώθηκε ο τουρίστας από αυτό το περιβάλλον και έτσι άρχισε η υποβάθμισή του. Η μαζικότητα του τουρισμού και η απομόνωση του τουρίστα που του επιβλήθηκε, οδήγησε σε αλλοιώσεις. Η πρώτη, αλλά όχι και η κυριότερη, είναι ο κορεσμός του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα, με λουόμενους στις παραλίες και γενικότερα με την αύξηση των μετακινήσεων στις κατοικημένες περιοχές και στην ύπαιθρο. Αλλοιώθηκε επίσης και το κοινωνικό περιβάλλον. Είτε επειδή η οικονομική ευμάρεια άλλαξε το τρόπο ζωής, είτε γιατί ενσωματώσαμε νέες νοοτροπίες. Υποβαθμίζοντας όμως το περιβάλλον, υποβαθμίστηκε και το τουριστικό προϊόν, έτσι δεν είναι πια ελκυστικό.
Όταν εξετάζουμε το περιβάλλον δεν μπορούμε να μην το συσχετίσουμε με το στόχο που εξυπηρετεί. Αλλιώς πρέπει να βλέπουμε το περιβάλλον από τη σκοπιά της γεωργίας, αλλιώς από τη σκοπιά της βιομηχανίας και αλλιώς από τη σκοπιά του τουρισμού. Ανάλογα λοιπόν με το πώς το βλέπουμε, το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Η ποιοτική και η ποσοτική του θεώρηση πρέπει να είναι διαφορετικές. Ένα επιβαρυμένο περιβάλλον από την σκοπιά του τουρισμού, ίσως δεν είναι και τόσο επιβαρυμένο από άλλες σκοπιές. Στη βιομηχανία δεν μας ενδιαφέρει και τόσο η ανθρωπογενής πλευρά του περιβάλλοντος, ούτε και ο θόρυβος.
Το Κράτος όμως προσπαθώντας να επιβάλει μια προστασία στο φυσικό περιβάλλον, έχει υιοθετήσει μια δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδότησης, που στην ουσία δεν ξεχωρίζει τις δραστηριότητες μεταξύ τους. Θέλοντας να καλύψει την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, επιβάλλει τη σύνταξη μιας έκθεσης, που λέγεται περιβαλλοντική μελέτη και που υποβάλλεται σε μια σειρά από φορείς και υπηρεσίες για να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτή η έκθεση, διαπραγματεύεται την ανακύκλωση, την επεξεργασία των αποβλήτων, την χρήση νερού, την προστασία του ξενοδοχείου από τον θόρυβο και μας ενημερώνει αν η δραστηριότητα βρίσκεται σε μια περιβαλλοντικά, δασικά ή αρχαιολογικά προστατευόμενη περιοχή και προτείνει κάποια μέτρα. Αναφέρεται επίσης στη συμβολή της επιχείρησης στο εγχώριο εισόδημα και γενικά διαπραγματεύεται διάφορα άλλα θέματα χωρίς καμιά πρακτική αξία. Αυτή η διαδικασία, ένας γραφειοκρατικός Γολγοθάς, δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αφού στη πράξη, το φυσικό περιβάλλον που διαπραγματεύεται, προστατεύεται από όλους τους φορείς. Τα ξενοδοχεία πλέον, πιστοποιούνται εκτός των άλλων και για την οικολογική τους συμπεριφορά. Αυτή η πιστοποίηση είναι τις περισσότερες φορές προϋπόθεση συνεργασίας. Άρα το να καταναλώνει ένας επενδυτής πολύ χρόνο για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σωστή επιλογή.
Και ενώ ασχολείται με πολλές λεπτομέρειες, δεν ασχολείται με τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου, άμεσο και ευρύτερο. Οι παραλίες, οι δρόμοι και οι υποδομές, μένουν στη τύχη τους. Ενώ σχεδιάζουμε για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 1000 κλινών σε μια παραλιακή περιοχή, τίποτε γύρω του δεν αλλάζει. Είναι αυτονόητο ότι, η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων δεν εξαρτάται μόνο από το εσωτερικό περιβάλλον τους, αλλά σχετίζεται άμεσα με τον ευρύτερο χώρο και ιδίως τις υποδομές.
Ας δούμε όμως και αυτό που ονομάζουμε ανθρωπογενές περιβάλλον και τη συμβολή του στο τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για την ενσωμάτωση στο τουριστικό προϊόν δραστηριοτήτων και προϊόντων. Παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, όπως τον γαστρονομικό τουρισμό, τον αθλητικό, τον αγροτουρισμό, τον καταδυτικό, τον θρησκευτικό κλπ. Επίσης δημιουργήσαμε τους δρόμους του κρασιού, διάφορες διαδρομές με μονοπάτια, κλπ. Όλα αυτά όμως είναι συνιστάμενες του περιβάλλοντος. Έχουν νόημα σε μια κοινωνία που αυτοί οι παράγοντες δεν διασυνδέονται μεταξύ τους. Σχεδιάζοντας έτσι και στο τόπο μας, την κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες από μόνη της, χάνουμε τη συμβολή των άλλων σε αυτήν. Με αποτέλεσμα γίνεται φτωχότερο το τουριστικό προϊόν από αυτό που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Μια διαδρομή, σε συνδυασμό με κάποιες γιορτές, χορούς, τραγούδια, φαγητά κλπ. σίγουρα θα είναι πιο ενδιαφέρουσα.
Υπάρχουν πολλοί πελάτες, που ζητούν μόνο την ησυχία, την ξεκούραση και να απολαμβάνουν τον ήλιο και την ομορφιά του ελληνικού γαλάζιου ουρανού. Γι’ αυτό και μόνο θα πληρώνουν αρκετά. Πολύς κόσμος όμως, έχει ανάγκη από την ανθρώπινη σχέση. Θέλει να ζήσει την ομορφιά ενός πανηγυριού και να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο εμείς βιώνουμε τη σχέση μας με το θείο. Να δει πως οι χοροί μας δεν είναι θεατρικά δρώμενα, αλλά ανθρώπινες εκδηλώσεις στο πλατύ ενός μοναστηριού. Μπαίνοντας σε ένα μουσειακό χώρο να καταλάβει πως και γιατί η Ελλάδα, αυτούς τους αιώνες που πέρασαν, παρέμεινε ίδια. Να καταλάβει το γιατί εμείς οι Έλληνες διασκεδάζουμε με τους καημούς και τις θλίψεις μας, όπως οι αρχαίοι στη τραγωδία. Ότι όπως οι παλιοί ζούσαν την καθημερινότητά τους με τους θεούς, εμείς τη ζούμε με τους Άγιους μας. Τελικά, με το να μας επισκεφτούν να καταλάβουν πως η χρησιμότητα της ελληνικής γραμματείας που οικειοποιήθηκαν, χωρίς αυτή τη κληρονομιά, δεν βοηθάει τον εφήμερο άνθρωπο. Σε όλα αυτά, όπως άλλωστε είναι φυσικό, εμπεριέχεται και η γαστρονομία μας, ο τρόπος που ντυνόμασταν και κάθε διαδικασία του βίου μας.
Όλα αυτά μαζί μπορούν να μετατραπούν σε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Όμως πρέπει να σχεδιαστούν σωστά. Αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει κι’ εμάς, γιατί θα επαναπροσδιορίσει στη σκέψη μας τις χαμένες αξίες.
H Περιφερειακή Αρχή, κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα, προκειμένου να βελτιώσει το Τουριστικό προϊόν, όπως το περιέγραψα πιο πάνω.
Δημιουργώντας ψηφιακό marketing σε συνάρτηση με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προβολής, εκθέσεις, δημοσιογραφικές αποστολές κλπ, κατάφερε να προωθήσει τον τουρισμό του Νοτίου Αιγαίου, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος τις χρονιές 2016 – 2017 – 2018 και 2019, σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις, έσοδα και κατά κεφαλή δαπάνη.
Δεν μείναμε όμως εκεί. Στο τουριστικό προϊόν εντάξαμε τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό γενικότερα, συμπληρωμένους με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Αναδείξαμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, που στέκεται πια ισάξια πλάι στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως τη Λομβαρδία της Ιταλίας, η Καταλονία της Ισπανίας και άλλες. Η διάκριση αυτή, της γαστρονομικής μοναδικότητάς του Νοτίου Αιγαίου, με τη πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη συμμετοχή των παραγωγών μας σε διεθνείς εκθέσεις του είδους, δίνουν στον επισκέπτη τη ευκαιρία να μυηθεί στον ελληνικό τρόπο ζωής και στη παράδοση μας.
Ο “Πολιτισμός” αναπόσπαστο κομμάτι των νησιών μας και όχι μουσειακό είδος, γίνεται μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Με τις εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως η έκθεση με τους ροδίτικους θησαυρούς του Λούβρου, τα τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια των νησιών, τα μουσικά, εικαστικά, θεατρικά και άλλα δρώμενα, η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί συντονισμένα να εντάξει στο τουριστικό προϊόν τον πολιτισμό, ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Οι δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και παγκόσμια πρωταθλήματα, πετυχαίνουν την προβολή των νησιών μας, αλλά και την συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτές.
Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, συμπληρώνεται με το να κατευθύνουμε πόρους για 49 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44,6 εκ. €, του Επιχειρησιακού Προγράμματος: “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020″ του ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του ξενοδοχείου. Τα έργα αυτά είναι τα εξής:
29 έργα ύδρευσης με συνολικό προϋπολογισμό 23,4 εκ. € που αφορούν αντικατάσταση – επέκταση δικτύων και μονάδες αφαλάτωσης νερού στα νησιά Ρόδο, Θήρα, Άνδρο, Μήλο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Μύκονο, Φολέγανδρο, Ίο, Πάτμο, Κω, Κίμωλο, Κουφονήσι, Κύθνο, Αμοργό, Ηρακλειά και Μαράθι. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 11 από τα έργα αυτά με αποτέλεσμα την αναβάθμιση αυτών των περιοχών.
Ο εξοπλισμός του πυροσβεστικού σώματος ύψους 2,9 εκ. €, για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων κλπ. σε 7 νησιά,
8 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας ακτών στη Ρόδο, Κω, Σίφνο, Θήρα και Άνδρο με συνολικό προϋπολογισμό 6,4 εκ. €
1 έργο προϋπολογισμού 1,7 εκ. € για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων στην Χάλκη
10 έργα προϋπολογισμού 10,2 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.
Επίσης στο πλαίσιο της εκχώρησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, έχουν ενταχθεί 5 έργα δικτύων αποχέτευσης και κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (στη Σύμη, τη Θήρα, την Κω, την Κέα και τη Σίφνο), με συνολικό προϋπολογισμό 30,3 εκ. €. Από αυτά τα 4 βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.
Ο Κ. Ταρασλιάς
«Πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το πρόϊον που ο κόσμος του τουρισμού καλείται να χρησιμοποιήσει δεν είναι μόνο τον περιβάλλον με την έννοια της φύσης, αλλά και μια σειρά από πολιτιστικά προϊόντα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και διεθνών σχέσεων του Δήμου Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το περιβάλλον».
Ο Κων. Δεριζιώτης
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης του money-tourism.gr και διευθύνων σύμβουλος της KSD, παρουσιάζοντας το «χάπι» που αλλάζει το ξενοδοχείο, με amenities σε στερεά μορφή για την προστασία του πλανήτη.
Όπως είπε ο ομιλητής, πρόκειται για μια παγκόσμια, οικολογική καινοτομία την οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά η KSD. Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στη λειτουργία των ξενοδοχείων (και όχι μόνον), από τον ιταλικό κολοσσό ALLEGRINI, καθώς η νέα αυτή γενιά hotel amenities, απαλλάσσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τα μυριάδες προβλήματα που δημιουργούν οι διάφορες πλαστικές συσκευασίες, καθώς παρά την αυξανόμενη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, δεν παύει εντελώς η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Όμως η επαναστατική αυτή εξέλιξη περιορίζει σε μηδενικά επίπεδα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με ευεργετικές συνέπειες!
Το νέο προϊόν, υπό την γενική ονομασία DPlanet, Do not disturb the Planet, υπόσχεται βάσιμα ότι θα αλλάξει όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, στα ξενοδοχεία, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα παγκοσμίως την 1η Μαρτίου. Λόγω δε της μεγάλης σημασίας της ελληνικής αγοράς και της μακρόχρονης συνεργασίας της KSD με την ALLEGRINI, ο ιταλικός κολοσσός «άναψε πράσινο», στην παρουσίαση του επαναστατικού και καινοτόμου προϊόντος, στην έκθεση HORECA.
Σημειώνεται ότι το προϊόν δοκιμάστηκε επί μακρόν σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα πεντάστερων ξενοδοχείων και διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ποιοτικά δε κατατάσσεται σε κατηγορία, υψηλότερη όχι μόνο των amenities, αλλά και των δερμοκαλλυντικών, τα οποία βεβαίως η KSD διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια.
Τα χαρακτηριστικά
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτού του επαναστατικού προϊόντος, που ανέπτυξε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του ιταλικού κολοσσού ALLEGRINI, που εκπροσωπεί αποκλειστικά στην Ελλάδα, η KSD (σ.σ. στα αγγλικά λόγω του καινοτόμου του προϊόντος, όπως αποτυπώνονται από την ιταλική εταιρία);
FREE PLASTIC
WATER FREE
PRESERVATIVES FREE
WITH NATURAL SOURCE INGREDIENTS
DERMATOLOGICALLY TESTED
SILICONES FREE
HIGHER WASHING POWER
WITH VEGETABLE OILS
WITH RECYCLED AND RECYCLABLE PAPER
CRUELTY FREE
VEGAN
ETHIC
Το πλαστικό
Τα πλαστικά αντικείμενα χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια μέχρις ότου αποσυντεθούν, δημιουργώντας μια τεράστια «πληγή», τόσο για την παγκόσμια οικονομία, όσο, κυρίως, για το φυσικό μας περιβάλλον.
Οι τουρίστες στην Ελλάδα παράγουν ετησίως 79.000 τόνους δημοτικών στερεών αποβλήτων, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή αποβλήτων κατά 11% (πηγή: WWF Ελλάδας), ενώ η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 117% τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου και αποτελείται κατά 84% από τεχνητά πολυμερή (πλαστικά) (πηγή: «Βlueislands»-Interreg Med). Επιπλέον, υπάρχει και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας, έχει επανειλημμένα αποδείξει την ευαισθησία του σε θέματα οικολογίας, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλοννήσου. Η «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» είναι μία εκστρατεία που ξεκίνησε από την τουριστική βιομηχανία στο νησί, πολύ πριν την εθνική απαγόρευση στις δωρεάν πλαστικές σακούλες, και απαιτούσε από τις τοπικές επιχειρήσεις να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, αντικαθιστώντας τες από χάρτινες ή υφασμάτινες.
Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί, κατά το δυνατόν, η χρήση των μικρών συσκευασιών για τα amenities (που είναι από τα αγαπημένα «σουβενίρ» των τουριστών), πολλές αλυσίδες, αλλά και μεμονωμένα ξενοδοχεία στη χώρα μας, και διεθνώς, προσανατολίζονται στη λύση της χρήσης μεγαλύτερων συσκευασιών.
Η μία μετά την άλλη οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων καταργούν τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια με προϊόντα προσωπικής περιποίησης, που διατίθενται δωρεάν στους ενοίκους τους και κάποια ξενοδοχεία σκοπεύουν να τα αντικαταστήσουν με ογκωδέστερες συσκευασίες από άλλα υλικά. Στη Βρετανία, η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG) θα καταργήσει τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια στα 843.000 δωμάτια 5.600 ξενοδοχείων της μέχρι το 2021 (πηγή: Kαθημερινή με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ).
Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, ωστόσο, απλώς μειώνει το μέγεθος του προβλήματος, δεν το εξαλείφει.
Την τελική απάντηση έρχεται να δώσει η νέα γενιά hotel amenities, καθώς τα καλλυντικά σώματος σε στερεά μορφή αποτελούν την οριστική λύση, αφού το μόνο που αφήνουν είναι η πλήρως ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία τους!
Τα amenities αυτά έρχονται είτε σε μικρές, ελαφριές, χάρτινες συσκευασίες, που περιέχουν ταμπλέτες, είτε σε φακελάκια, που περιέχουν σκόνη και με λίγες σταγόνες νερό υγροποιούνται προς άμεση χρήση από τον ένοικο του ξενοδοχείου. Τόσο απλά!
Πρόκειται για μια παγκόσμια πατέντα του κορυφαίου ιταλικού οίκου Allegrini, τον οποίο αντιπροσωπεύει στη χώρα μας η KSD. Αυτά τα στερεά hotel amenities είναι καλλυντικά σώματος, εξαιρετικής ποιότητας, δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, πληρούν τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχουν, ήδη, λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ενώ «πρεμιέρα» στην αγορά θα κάνουν την 1η Μαρτίου 2020.
Τα hotel amenities σε στερεά μορφή έχουν μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα, πέραν του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Είναι ελαφριά (δεν περιέχουν καθόλου νερό), η μεταφορά και αποθήκευσή τους είναι πολύ πιο εύκολη, απ’ ότι των συμβατικών amenities, ενώ η διανομή τους στα δωμάτια των ξενοδοχείων γίνεται απλά και γρήγορα (με το πρόσθετο πλεονέκτημα της ακριβούς παρακολούθησης αποθεμάτων, σε αντίθεση με τα υγρά hotel amenities, ειδικά στις μεγάλες συσκευασίες).
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα:
Χάρτινη συσκευασία, άρα πλήρως ανακυκλώσιμη
Μικρό μέγεθος και βάρος, άρα εύκολα στην αποθήκευση
Εύκολη μεταφορά/μικρός χρόνος αντικατάστασης (από το housekeeping)
Ακριβής καταμέτρηση/παρακολούθηση αποθεμάτων
Μηδέν συντηρητικά!
Μηδέν πλαστικό!
Μηδέν νερό!
Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα!
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικότατο βήμα για ένα καθαρότερο περιβάλλον και η KSD είναι υπερήφανη για τη συνεισφορά της σε αυτό.
Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, η KSD συνεχίζει, όπως το πράττει πολλά χρόνια, να πρωτοπορεί με την προσφορά προϊόντων hotel amenities τα οποία κατασκευάζονται στην Ιταλία, είναι πιστοποιημένα κατά ISO 9001:2008, Eco Label, Bio Eco, ICEA και δερματολογικά ελεγμένα σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (μπουκάλια από ήδη ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού – recycled pet, βιοδιασπώμενα – biodegradable formulations), φιλικές προς το περιβάλλον, με δυνατότητα ανακύκλωσης.
Η επιλογή αυτή τόσο του ιταλικού κολοσσού ALLEGRINI, όσο και της εταιρίας μας, καταδεικνύει την απόλυτη προτεραιότητα που έχει για εμάς, η αειφορία και η προστασία του Περιβάλλοντος.
Επίσης στη διάθεση των πελατών είναι η μεγαλύτερη γκάμα από dispensers που υπάρχει στην ελληνική αγορά, επίσης από ανακυκλωμένο PEΤ), με μια σειρά επιλογών από μεγέθη, σχέδια, αντλίες, βάσεις στήριξης και δυνατότητες επαναγεμίσματος.
Παράλληλα στις νέες «πράσινες» προτάσεις της εταιρίας κυρίαρχο ρόλο έχει το νέο επιτραπέζιο νερό «my PURE WATER», από πηγές της Αργολίδας.
Σε πλήρη ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία Tetra Pak 330ml & 1lt, η οποία συνιστά την πιο εύχρηστη και φιλικά προσκείμενη στο περιβάλλον επιλογή, το νερό διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του, προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η ζέστη, η υγρασία, ο αέρας, κ.ο.κ., φτάνοντας στον καταναλωτή στις κατάλληλες συνθήκες.
Ακολουθώντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας στην κατασκευή τους και δεδομένου ότι είναι ανακυκλώσιμες, οι συσκευασίες Tetra Pak έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον. Ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι ότι το καπάκι κλείνει και πάλι, μετά από κάθε χρήση, με αποτέλεσμα το νερό να διατηρείται πάντα φρέσκο και υγιεινό.
Η αντιδήμαρχος
Η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή στοχεύει στη δημιουργία του «πράσινου δήμου». Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι ενθαρρυντικά, πράγμα που οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Διακρίνοντας αυτό το κενό ενημέρωσης, ο δήμος Ρόδου, πρόκειται να καταρτίσει πλάνο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς, δήλωσε ότι η ανάδειξη της «Πράσινης Ρόδου» θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση της καθαριότητας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανάδειξη των μονοπατιών πεζοπορίας, των πράσινων πρακτικών.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβλουλος τουρισμού, Κώστας Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ πρόκειται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης ορά αποβλήτων και απορριμμάτων.
Παρουσιάσεις
Στη συνέχεια της ημερίδας, ακολούθησαν παρουσιάσεις εκπροσώπων ειδικών φορέων και επιχειρήσεων.
Ξεκίνησε ο Άγγελος Σωτηρόπουλος, Φυσικός μέλος της ΕΕΠΦ που μίλησε για την Προσαρμογή του Ελληνικού Τουρισμού στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.money tourism copyright photo
Ακολούθησαν η Ματούλα Συρίγου και ο Νίκος Λειβαθηνός εκπροσωπώντας την Greenkey. Το Greenkey είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες. Οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες οικολογικές απαιτήσεις. Ως αντάλλαγμα, αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα για την επιχείρησής τους. Καθώς το βραβείο Greenkey είναι ένα οικολογικό σήμα για τον τουρισμό, καλύπτει έναν αριθμό διαφορετικών κατηγοριών αυτού του τομέα. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων,
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς του Travelife, που αναφέρθηκε στα εργαλεία διαχείρισης της Αειφορίας.
Ακολούθησε η κα. Σοφία Κατρανίτσα, με θέμα «Παρακολούθηση και Επαλήθευση της εφαρμογής προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Αειφορίας και έκλεισε ο κ. Θεόδωρος Αργυρίου από το ΙΝΚΑ.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο κ. Νεκτάριος Καλογήρου, δημοσιογράφος.
Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του θέματος, το money-tourism.gr, δημοσιεύει και όλες τις διαθέσιμες παρουσιάσεις των ομιλητών.
money-tourism.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τεστ επιτρέπει τη διάγνωση 10 χρόνια νωρίτερα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στα νησιά Τόνγκα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ