2020-03-03 01:11:08
Φωτογραφία για Κοροναϊός : Ποιες είναι οι πιθανότητες θνησιμότηταςΠοιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες στον κοροναϊό.
in.gr

Νέα έρευνα του Imperial College London επιχειρεί να ξεκαθαρίσει μία και καλή πόσο φονικός είναι ο κοροναϊός.

Με τους θανάτους παγκοσμίως να έχουν ξεπεράσει τους 3.000 και πάνω από 80.000 κρούσματα, το ποσοστό θνησιμότητας του κοροναϊού παγκοσμίως υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 2%.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Imperial επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο απλός ο υπολογισμός της θνησιμότητας του Covid-19.

Η έρευνα αναφέρει ότι περίπου πέντε με σαράντα στους χίλιους ασθενείς με κοροναϊό θα πεθάνουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Imperial, κατά πάσα πιθανότητα 9 στους 1.000 ανθρώπους που έχουν νοσήσει από τον φονικό θα πεθάνουν – πρόκειται δηλαδή για ένα ποσοστό της τάξης του 1%.

Αλλά και αυτό το νούμερο, είναι στην καλύτερη περίπτωση μία απλή… μαντεψιά καθώς, όπως εξηγείται στην έρευνα, στην πραγματικότητα ο υπολογισμός του ποσοστού θανάτων είναι πολύπλοκος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.


Οι πιο ευάλωτες ομάδες

Η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση υγείας και το σύστημα υγείας της εκάστοτε χώρας είναι καθοριστικά στην τελική επιβίωση ενός ασθενούς με κοροναϊό.

Πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν ήδη προβλήματα υγείας και οι άνδρες.

Σύμφωνα με ανάλυση από 44.000 υποθέσεις κοροναϊού στην Κίνα, η θνησιμότητα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους σε σχέση με τους μεσήλικες.

Οι θάνατοι μειώνονται δραματικά για τους ανθρώπους κάτω των 30 ετών: μόνο 8 θάνατοι νέων έχουν καταγραφεί σε 4.500 ασθενείς.

Επιπλέον, είναι πέντε πιο πιθανό άνθρωποι να πεθάνουν με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Περισσότεροι θάνατοι στην αρχή της επιδημίας

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση ότι είναι πιο πιθανό οι περισσότεροι θάνατοι να σημειωθούν στην αρχή του ξεσπάσματος της επιδημίας του κοροναϊού σε μια χώρα. Αυτό δείχνουν εξάλλου και τα στοιχεία από την Κίνα.

Σε μία περιοχή στην οποία μόλις άρχισε επιδημία κοροναϊού, τα νοσοκομεία θα είναι γεμάτα ασθενείς, το προσωπικό θα είναι καταπονημένο και ο εξοπλισμός δεν αρκεί.

Σε αυτό προστίθεται ως παράγοντας και διαφορά της ποιότητας του συστήματος υγείας και των υποδομών από χώρα σε χώρα.

Συνεπώς, μία ομάδα 80χρονων από την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο ρίσκο από τον κοροναϊό από μία ομάδα 80χρονων από την Κίνα.

Γιατί είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τη θνησιμότητα του κοροναϊού

Με όλους αυτούς τους παράγοντες, ήδη η εύρεση της πραγματικής θνησιμότητας γίνεται πολύ δύσκολη.

Αν υπολογίσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε όλα τα κρούσματα παγκοσμίως, τότε ο υπολογισμός αυτός γίνεται σχεδόν αδύνατος.

Ιδιαίτερη δυσκολία για τους ερευνητές παρουσιάζουν τα περιστατικά κοροναϊού με ήπια συμπτώματα, δηλαδή άτομα που έχουν κοροναϊό και δεν τον γνωρίζουν, νομίζοντας ότι έχουν ένα απλό κρύωμα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υποτιμηθεί το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας.

Από την άλλη, αν οι επιστήμονες λάβουν υπόψη τους μόνο τα περιστατικά στην Κίνα, τότε το ποσοστό θανάτων θα ήταν σημαντικά αυξημένο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ