2020-03-06 13:09:00
Ο Μαγκντί Γιακούμπ μιλάει για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο και το νέο νοσοκομείο
που χτίζει δίπλα στις πυραμίδες της Αιγύπτου, κόστους 250 εκατ. δολαρίων - Τι λέει για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις στιγμές που έζησαν μαζί μετά την επιτυχημένη επέμβαση bypass στο Χέρφιλντ και το περίφημο νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη
Το ημερολόγιο έγραφε 22 Οκτωβρίου του 1988 όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου τύγχανε αποθεωτικής υποδοχής από δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ, από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.
Η συγκεκριμένη εικόνα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των περισσοτέρων εξαιτίας του περίφημου νεύματος που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση τους. Ταυτόχρονα οι αναφορές στον Τύπο της εποχής για την πετυχημένη επέμβαση bypass από τα μαγικά χέρια του Αιγύπτιου καρδιοχειρουργού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της υγείας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν ένα ακόμη λιθαράκι στο χτίσιμο ενός ζωντανού θρύλου της καρδιοχειρουργικής, του Μαγκντί Γιακούμπ.
Η στιγμή της άφιξης του Ανδρέα Παπανδρέου στις 22 Οκτωβρίου 1988
Τριάντα δύο χρόνια μετά, στα 85 του πλέον χρόνια, ο Μαγκντί Γιακούμπ, γεμάτος ζωή και ενέργεια, συνεχίζει να γοητεύει τον ιατρικό και απλό κόσμο με τις ιδέες του και την ανιδιοτελή προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, κινητοποιώντας αρχηγούς κρατών και πανίσχυρους επιχειρηματίες προς όφελος των φτωχών και ανυπεράσπιστων της Γης.
Κατάφερα να το διαπιστώσω με τα μάτια μου το μεσημέρι της Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου, όταν πέρασα την πελώρια κεντρική πόρτα του πολυτελούς «Habtoor Palace Dubai», έχοντας 15 λεπτά στη διάθεσή μου με τον εξαίρετο καρδιοχειρουργό σε δύο μικρές πολυθρόνες που είχαν στηθεί για την περίσταση στο λόμπι του πρώτου ορόφου.
Ο Μαγκντί Γιακούμπ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της πιο σημαντικής εκδήλωσης στη Μέση Ανατολή για την ανάδειξη και επιβράβευση προσώπων, ομάδων και οργανώσεων με φιλανθρωπική δράση, της «Arab Hope Makers».
Κατά τη διάρκειά της μαζεύτηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, άνω των 22 εκατ. ευρώ, από Αραβες επιχειρηματίες, με την καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, ο οποίος απέδειξε για πολλοστή φορά τη γενναιοδωρία του και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτά τα χρήματα πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη κέντρου υγείας που έχει ιδρύσει ο Μαγκντί Γιακούμπ στην Αίγυπτο, κυρίως για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου δίπλα από τις πυραμίδες, το κόστος του οποίου, όπως θα πει ο ίδιος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια.
Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει αυτή η βροχή εκατομμυρίων μέσα στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η φιλανθρωπική εκδήλωση, το υπερσύγχρονο «Coca-Cola Arena», ο Μαγκντί Γιακούμπ μίλησε στο protothema.gr για τη φιλανθρωπική του δράση, για το νέο νοσοκομείο που σχεδιάζει και θυμήθηκε τον ασθενή και καλό του φίλο Ανδρέα Παπανδρέου, γυρίζοντας το ρολόι του τρεις δεκαετίες πίσω.
«Ο Ανδρέας που γνώρισα»
«Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλά τον Ανδρέα Παπανδρέου», θα ξεκινήσει να λέει ενώ το βλέμμα του δείχνει ότι προσπαθεί να επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος, να θυμηθεί στιγμές που έζησε δίπλα στον αείμνηστο ηγέτη, αν και όπως φάνηκε δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχθεί ερωτήσεις για μια σχέση που δημιουργήθηκε υπό εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες, 30 χρόνια πριν.
«Αυτό που θα θυμάμαι πάντα από εκείνον είναι ότι ήταν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς ανθρώπους που μίλησα ποτέ», είναι η αμέσως επόμενη κουβέντα του, δείχνοντας ότι έχει τη διάθεση να ικανοποιήσει ως έναν βαθμό την περιέργεια ενός Ελληνα δημοσιογράφου που σκαλίζει το παρελθόν, ενώ εκείνος κάθισε στην καρέκλα του για να περιγράψει μέσα σε λίγα λεπτά το νέο και φιλόδοξο φιλανθρωπικό του έργο.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν χαρισματικός και οι Ελληνες ξέρουν την εκτίμηση που έτρεφα για εκείνον», θα προσθέσει.
Το κουτί των αναμνήσεων έχει ανοίξει για τα καλά και μπροστά από το μυαλό του κορυφαίου καρδιοχειρουργού περνούν εικόνες, τουλάχιστον αυτό μαρτυρά το βλέμμα του. Ωστόσο από τους μορφασμούς του προσώπου του δείχνει ότι δεν θέλει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν στις επαφές που είχε εκείνη την εποχή με τον αξέχαστο Ελληνα ηγέτη. Ισως επειδή ήταν ένας από τους ελάχιστους που τον είδε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Ο Μαγκντί Γιακούμπ θέλει να μιλήσει για το αδιαμφισβήτητα μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.
Συγκεκριμένα, θα πει: «Ασχολούμαι με τη φιλανθρωπία εδώ και πολύ καιρό. Αντικείμενο της δουλειάς μου αποτελεί, φυσικά, και η έρευνα. Με την ομάδα μου ιδρύσαμε πριν από δέκα χρόνια ένα νοσοκομειακό ίδρυμα, στην πόλη Ασουάν, και τώρα έχει αναπτυχθεί κατά έναν σημαντικό βαθμό. Σε ετήσια βάση πραγματοποιούμε 1.100 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, το 60% των οποίων αφορά πολύ μικρής ηλικίας παιδιά, με περίπλοκα καρδιακά προβλήματα. Την ίδια στιγμή συντελούνται κάθε έτος περί τις 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ περιθάλπουμε 20.000 ασθενείς. Ολες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν στο νοσοκομείο της Ασουάν επειδή γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από καρδιακές παθήσεις».
Στο ερώτημα εάν αυτές οι υπηρεσίες αφορούν μόνο τον αραβικό κόσμο, ο Μαγκντί Γιακούμπ ξεκαθαρίζει ότι ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη που προσφέρει το νοσοκομείο μας δεν έχουν μόνο οι πολίτες του αραβικού κόσμου, αλλά και εκείνοι των ΗΠΑ, όπως και οι Ευρωπαίοι, ενώ επισημαίνει ότι απευθυνόμαστε σε όσους δεν έχουν τους πόρους να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους, ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας. Βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο σε δωρεές.
Για να καταστεί βιώσιμη η κλινική ώστε να εξυπηρετεί δωρεάν μεγάλο όγκο ασθενών που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλιά τους και το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων, ο Μαγκντί Γιακούμπ και η ομάδα του εκπαιδεύουν στο νοσοκομείο νέους γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα προσφέρουν το 25% των κερδών στην έρευνα.
«Το μήνυμά μας συμπυκνώνεται στις εξής λέξεις: Δημιουργικοί άνθρωποι, εκπαίδευση και έρευνα», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν πάνω από 9.000 περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Εξηγεί δε και την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου νοσοκομειακού κέντρου.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώσαμε ότι οι ανάγκες για τις παθήσεις καρδιάς είναι μεγάλες, γιʼ αυτό και δημιουργούμε το νέο νοσοκομειακό κέντρο, το οποίο σχεδιάζει ο Νόρμαν Φόστερ, δίπλα από τις πυραμίδες στο Κάιρο. Οι υπηρεσίες μας θα είναι και πάλι δωρεάν, θα εκπαιδεύουμε κόσμο, ενώ θα πραγματοποιούμε και έρευνα. Το κόστος του νέου ιδρύματος ανέρχεται στα 250 εκατ. δολάρια. Εχουμε εξασφαλίσει τα μισά από αυτά και για τα υπόλοιπα βασιζόμαστε σε εράνους».
«Βροχή» εκατομμυρίων
Οταν συναντηθήκαμε ο Μαγκντί Γιακούμπ φορούσε ήδη το καλό του κοστούμι, συνδυάζοντάς το με μοντέρνο αθλητικό παπούτσι, προφανώς για να τον ξεκουράσει από την ορθοστασία και τις χαιρετούρες που θα ακολουθούσαν στη φιλανθρωπική εκδήλωση «Arab Hope Makers» που, όπως αναφέραμε στην αρχή, πραγματοποιήθηκε το ίδιο απόγευμα σε ένα στάδιο που γέμισε από 20.000 Αραβες με παραδοσιακές λευκές κελεμπίες.
Η Αυτού Μεγαλειότης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Ντουμπάι, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία το 2017, μέσα από την οποία, σύμφωνα με τους κανονισμούς, επιλέγεται ένας νικητής ανάμεσα σε πέντε διαγωνιζόμενους, με έπαθλο 270.000 δολάρια για την «κοινωνική τους προσφορά». Στο τέλος, ωστόσο, κάθε εκδήλωσης ο κυβερνήτης του Ντουμπάι προκειμένου να τους ευχαριστήσει όλους δίνει εντολή να δοθεί το ίδιο χρηματικό έπαθλο και στους πέντε συμμετέχοντες, μέσα σε κύμα επιφωνημάτων και ενθουσιασμού από το πλήθος.
Το 2017, οπότε και ξεκίνησε η πρωτοβουλία, νικήτρια αναδείχθηκε η Ναβάλ αλ Σουφί από το Μαρόκο, ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού και τη βαθμολογία των κριτών, καθώς της αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλε για να σώσει τις ζωές πάνω από 200.000 προσφύγων, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσα σε βάρκες.
Το βράδυ της φετινής εκδήλωσης μεγάλες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσαν στη σκηνή του «Coca-Cola Arena» τις δωρεές τους για το νέο νοσοκομείο του Μαγκντί Γιακούμπ, συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 44 εκατ. ντίρχαμ, δηλαδή περίπου 11 εκατ. ευρώ. Ομως και εδώ την παράσταση έκλεψε ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, ο οποίος μάτσαρε όλες τις δωρεές που προηγήθηκαν, προσφέροντας επιπλέον 11 εκατ. ευρώ, κάνοντας τον Μαγκντί Γιακούμπ τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο μέσα στην αρένα.
Μία ημέρα πριν η κυβέρνηση του Ντουμπάι, κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, επέλεξε μια ελληνική επιχείρηση, το διάσημο εστιατόριο «Nammos» που άνοιξε πρόσφατα στην παραλία Τζουμέιρα, μέσα στο επιβλητικό «Four Seasons», για να παραθέσει δείπνο σε 200 εκλεκτούς επιχειρηματίες και παράγοντες του αραβικού κόσμου.
anatakti
που χτίζει δίπλα στις πυραμίδες της Αιγύπτου, κόστους 250 εκατ. δολαρίων - Τι λέει για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις στιγμές που έζησαν μαζί μετά την επιτυχημένη επέμβαση bypass στο Χέρφιλντ και το περίφημο νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη
Το ημερολόγιο έγραφε 22 Οκτωβρίου του 1988 όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου τύγχανε αποθεωτικής υποδοχής από δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ, από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.
Η συγκεκριμένη εικόνα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των περισσοτέρων εξαιτίας του περίφημου νεύματος που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση τους. Ταυτόχρονα οι αναφορές στον Τύπο της εποχής για την πετυχημένη επέμβαση bypass από τα μαγικά χέρια του Αιγύπτιου καρδιοχειρουργού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της υγείας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν ένα ακόμη λιθαράκι στο χτίσιμο ενός ζωντανού θρύλου της καρδιοχειρουργικής, του Μαγκντί Γιακούμπ.
Η στιγμή της άφιξης του Ανδρέα Παπανδρέου στις 22 Οκτωβρίου 1988
Τριάντα δύο χρόνια μετά, στα 85 του πλέον χρόνια, ο Μαγκντί Γιακούμπ, γεμάτος ζωή και ενέργεια, συνεχίζει να γοητεύει τον ιατρικό και απλό κόσμο με τις ιδέες του και την ανιδιοτελή προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, κινητοποιώντας αρχηγούς κρατών και πανίσχυρους επιχειρηματίες προς όφελος των φτωχών και ανυπεράσπιστων της Γης.
Κατάφερα να το διαπιστώσω με τα μάτια μου το μεσημέρι της Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου, όταν πέρασα την πελώρια κεντρική πόρτα του πολυτελούς «Habtoor Palace Dubai», έχοντας 15 λεπτά στη διάθεσή μου με τον εξαίρετο καρδιοχειρουργό σε δύο μικρές πολυθρόνες που είχαν στηθεί για την περίσταση στο λόμπι του πρώτου ορόφου.
Ο Μαγκντί Γιακούμπ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της πιο σημαντικής εκδήλωσης στη Μέση Ανατολή για την ανάδειξη και επιβράβευση προσώπων, ομάδων και οργανώσεων με φιλανθρωπική δράση, της «Arab Hope Makers».
Κατά τη διάρκειά της μαζεύτηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, άνω των 22 εκατ. ευρώ, από Αραβες επιχειρηματίες, με την καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, ο οποίος απέδειξε για πολλοστή φορά τη γενναιοδωρία του και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτά τα χρήματα πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη κέντρου υγείας που έχει ιδρύσει ο Μαγκντί Γιακούμπ στην Αίγυπτο, κυρίως για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου δίπλα από τις πυραμίδες, το κόστος του οποίου, όπως θα πει ο ίδιος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια.
Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει αυτή η βροχή εκατομμυρίων μέσα στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η φιλανθρωπική εκδήλωση, το υπερσύγχρονο «Coca-Cola Arena», ο Μαγκντί Γιακούμπ μίλησε στο protothema.gr για τη φιλανθρωπική του δράση, για το νέο νοσοκομείο που σχεδιάζει και θυμήθηκε τον ασθενή και καλό του φίλο Ανδρέα Παπανδρέου, γυρίζοντας το ρολόι του τρεις δεκαετίες πίσω.
«Ο Ανδρέας που γνώρισα»
«Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλά τον Ανδρέα Παπανδρέου», θα ξεκινήσει να λέει ενώ το βλέμμα του δείχνει ότι προσπαθεί να επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος, να θυμηθεί στιγμές που έζησε δίπλα στον αείμνηστο ηγέτη, αν και όπως φάνηκε δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχθεί ερωτήσεις για μια σχέση που δημιουργήθηκε υπό εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες, 30 χρόνια πριν.
«Αυτό που θα θυμάμαι πάντα από εκείνον είναι ότι ήταν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς ανθρώπους που μίλησα ποτέ», είναι η αμέσως επόμενη κουβέντα του, δείχνοντας ότι έχει τη διάθεση να ικανοποιήσει ως έναν βαθμό την περιέργεια ενός Ελληνα δημοσιογράφου που σκαλίζει το παρελθόν, ενώ εκείνος κάθισε στην καρέκλα του για να περιγράψει μέσα σε λίγα λεπτά το νέο και φιλόδοξο φιλανθρωπικό του έργο.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν χαρισματικός και οι Ελληνες ξέρουν την εκτίμηση που έτρεφα για εκείνον», θα προσθέσει.
Το κουτί των αναμνήσεων έχει ανοίξει για τα καλά και μπροστά από το μυαλό του κορυφαίου καρδιοχειρουργού περνούν εικόνες, τουλάχιστον αυτό μαρτυρά το βλέμμα του. Ωστόσο από τους μορφασμούς του προσώπου του δείχνει ότι δεν θέλει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν στις επαφές που είχε εκείνη την εποχή με τον αξέχαστο Ελληνα ηγέτη. Ισως επειδή ήταν ένας από τους ελάχιστους που τον είδε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Ο Μαγκντί Γιακούμπ θέλει να μιλήσει για το αδιαμφισβήτητα μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.
Συγκεκριμένα, θα πει: «Ασχολούμαι με τη φιλανθρωπία εδώ και πολύ καιρό. Αντικείμενο της δουλειάς μου αποτελεί, φυσικά, και η έρευνα. Με την ομάδα μου ιδρύσαμε πριν από δέκα χρόνια ένα νοσοκομειακό ίδρυμα, στην πόλη Ασουάν, και τώρα έχει αναπτυχθεί κατά έναν σημαντικό βαθμό. Σε ετήσια βάση πραγματοποιούμε 1.100 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, το 60% των οποίων αφορά πολύ μικρής ηλικίας παιδιά, με περίπλοκα καρδιακά προβλήματα. Την ίδια στιγμή συντελούνται κάθε έτος περί τις 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ περιθάλπουμε 20.000 ασθενείς. Ολες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν στο νοσοκομείο της Ασουάν επειδή γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από καρδιακές παθήσεις».
Στο ερώτημα εάν αυτές οι υπηρεσίες αφορούν μόνο τον αραβικό κόσμο, ο Μαγκντί Γιακούμπ ξεκαθαρίζει ότι ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη που προσφέρει το νοσοκομείο μας δεν έχουν μόνο οι πολίτες του αραβικού κόσμου, αλλά και εκείνοι των ΗΠΑ, όπως και οι Ευρωπαίοι, ενώ επισημαίνει ότι απευθυνόμαστε σε όσους δεν έχουν τους πόρους να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους, ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας. Βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο σε δωρεές.
Για να καταστεί βιώσιμη η κλινική ώστε να εξυπηρετεί δωρεάν μεγάλο όγκο ασθενών που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλιά τους και το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων, ο Μαγκντί Γιακούμπ και η ομάδα του εκπαιδεύουν στο νοσοκομείο νέους γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα προσφέρουν το 25% των κερδών στην έρευνα.
«Το μήνυμά μας συμπυκνώνεται στις εξής λέξεις: Δημιουργικοί άνθρωποι, εκπαίδευση και έρευνα», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν πάνω από 9.000 περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Εξηγεί δε και την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου νοσοκομειακού κέντρου.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώσαμε ότι οι ανάγκες για τις παθήσεις καρδιάς είναι μεγάλες, γιʼ αυτό και δημιουργούμε το νέο νοσοκομειακό κέντρο, το οποίο σχεδιάζει ο Νόρμαν Φόστερ, δίπλα από τις πυραμίδες στο Κάιρο. Οι υπηρεσίες μας θα είναι και πάλι δωρεάν, θα εκπαιδεύουμε κόσμο, ενώ θα πραγματοποιούμε και έρευνα. Το κόστος του νέου ιδρύματος ανέρχεται στα 250 εκατ. δολάρια. Εχουμε εξασφαλίσει τα μισά από αυτά και για τα υπόλοιπα βασιζόμαστε σε εράνους».
«Βροχή» εκατομμυρίων
Οταν συναντηθήκαμε ο Μαγκντί Γιακούμπ φορούσε ήδη το καλό του κοστούμι, συνδυάζοντάς το με μοντέρνο αθλητικό παπούτσι, προφανώς για να τον ξεκουράσει από την ορθοστασία και τις χαιρετούρες που θα ακολουθούσαν στη φιλανθρωπική εκδήλωση «Arab Hope Makers» που, όπως αναφέραμε στην αρχή, πραγματοποιήθηκε το ίδιο απόγευμα σε ένα στάδιο που γέμισε από 20.000 Αραβες με παραδοσιακές λευκές κελεμπίες.
Η Αυτού Μεγαλειότης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Ντουμπάι, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία το 2017, μέσα από την οποία, σύμφωνα με τους κανονισμούς, επιλέγεται ένας νικητής ανάμεσα σε πέντε διαγωνιζόμενους, με έπαθλο 270.000 δολάρια για την «κοινωνική τους προσφορά». Στο τέλος, ωστόσο, κάθε εκδήλωσης ο κυβερνήτης του Ντουμπάι προκειμένου να τους ευχαριστήσει όλους δίνει εντολή να δοθεί το ίδιο χρηματικό έπαθλο και στους πέντε συμμετέχοντες, μέσα σε κύμα επιφωνημάτων και ενθουσιασμού από το πλήθος.
Το 2017, οπότε και ξεκίνησε η πρωτοβουλία, νικήτρια αναδείχθηκε η Ναβάλ αλ Σουφί από το Μαρόκο, ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού και τη βαθμολογία των κριτών, καθώς της αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλε για να σώσει τις ζωές πάνω από 200.000 προσφύγων, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσα σε βάρκες.
Το βράδυ της φετινής εκδήλωσης μεγάλες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσαν στη σκηνή του «Coca-Cola Arena» τις δωρεές τους για το νέο νοσοκομείο του Μαγκντί Γιακούμπ, συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 44 εκατ. ντίρχαμ, δηλαδή περίπου 11 εκατ. ευρώ. Ομως και εδώ την παράσταση έκλεψε ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, ο οποίος μάτσαρε όλες τις δωρεές που προηγήθηκαν, προσφέροντας επιπλέον 11 εκατ. ευρώ, κάνοντας τον Μαγκντί Γιακούμπ τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο μέσα στην αρένα.
Μία ημέρα πριν η κυβέρνηση του Ντουμπάι, κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, επέλεξε μια ελληνική επιχείρηση, το διάσημο εστιατόριο «Nammos» που άνοιξε πρόσφατα στην παραλία Τζουμέιρα, μέσα στο επιβλητικό «Four Seasons», για να παραθέσει δείπνο σε 200 εκλεκτούς επιχειρηματίες και παράγοντες του αραβικού κόσμου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ