2020-03-10 13:00:47
Φωτογραφία για Aντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, όπως των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού

Nutraceuticals -θρεπτικά στοιχεία με θεραπευτική δράση- έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την έκκριση ιντερφερόνης έναντι RNA ιών, όπως είναι αυτοί της γρίπης και του κορωνοϊού.

Dr. Δημήτρη Τσουκαλάς

Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, 24 Φεβρουαρίου, 2020.

Σε ένα καταλυτικό άρθρο στο ιατρικό περιοδικό Progress on Cardiovascular Diseases, της Elsevier, οι Mark Mc Carty και James Di Nicolantonio, προτείνουν ότι ορισμένα nutraceuticals, θρεπτικά στοιχεία με θεραπευτική δράση, μπορούν να βοηθήσουν άτομα που έχουν μολυνθεί από μια συγκεκριμένη κατηγορία ιών, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης και του κορωνοϊού(1,2).

Γρίπη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γρίπη προσβάλλει περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο προκαλώντας περίπου 30.000 θανάτους.


Ενώ υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα για τη θεραπεία της γρίπης, είναι συνήθως δαπανηρά, έχουν παρενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά.

Επιπλέον, οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης ενδέχεται να είναι αποτελεσματικοί μόνο στο περίπου 50% των εμβολιασμένων. Έτσι, υπάρχει ανάγκη για ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις σε όσους έχουν μολυνθεί από τη γρίπη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γρίπη προσβάλλει 30 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο προκαλώντας 30.000 θανάτους

Κορωνοϊός

Τους τελευταίους μήνες, ένας νέος κορωνοϊός, που ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, έχει εξαπλωθεί στην Κίνα και σε περισσότερες από 103 χώρες και έχει μολύνει περισσότερους από 107.000 ανθρώπους που προκαλούν περισσότερους από 3.600 θανάτους(3).

Αυτός ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την τυπική γρίπη, με τρέχοντα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 2,92%. Με άλλα λόγια, περίπου 1 στους 33 ανθρώπους που είναι μολυσμένοι με αυτό το νέο κορωνοϊό θα πεθάνει. Ενώ η ετήσια γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας από 0,05 έως 0,1%.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 1.000 έως 2.000 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από την ετήσια γρίπη θα πεθάνει. Με άλλα λόγια, η νόσος COVID-19 είναι περίπου 30 έως 60 φορές πιο θανατηφόρα από την τυπική ετήσια γρίπη με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.

Σύμφωνα όμως με ερευνητές του Imperial College of London η θνησιμότητα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναφέρεται σήμερα.

Μόνο 1 στα 19 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό υπόκεινται σε τεστ

Η παρούσα θνητότητα από τον κορωνοϊό υπολογίζεται με βάση τα διαγνωσμένα περιστατικά. Γνωρίζουμε όμως ότι τα περιστατικά που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό αλλά δεν έχουν πάει σε γιατρό, είναι πολύ περισσότερα. Αφορά κυρίως στις περιπτώσεις χαμηλής έντασης των συμπτωμάτων, που είναι όμως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων(4).

Υπολογίζεται ότι μόνο 1 στα 19 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό υπόκεινται σε τεστ και διάγνωση. Εκτιμάται ότι η πραγματική θνησιμότητα από τον SARS-CoV-2 είναι 19 φορές μικρότερη από αυτή που αναφέρεται σήμερα, και είναι στον 1 στους 660 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό (4). Ελαφρά υψηλότερη από αυτή της γρίπης με ποσοστό 0.15% (1.5 - 3 φορές).

 

Λόγω έλλειψης στοιχείων, η πλειοψηφία των περιστατικών που μολύνθηκαν δεν προσμετράται στους υπολογισμούς θνησιμότητας, ανεβάζοντας τεχνητά το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι η πραγματική θνησιμότητας είναι 19 φορές μικρότερη από αυτή που αναφέρεται σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess όπου 3700 άτομα παρέμειναν στο ίδιο πλοίο για αρκετές εβδομάδες. Από αυτά, πάνω από 700 άτομα βρέθηκαν θετικά στο τεστ για τον κορωνοϊό και 6 κατέληξαν από τη νόσο. Το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτή την περίπτωση, επί του συνόλου των 3700 ατόμων ήταν 0.16%.(5)  

Το Σώμα Εκκρίνει Ιντερφερόνη για να Καταπολεμήσει τους Ιούς

Τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός μπορούν να προκαλέσουν μια βίαιη φλεγμονώδη αντίδραση στους πνεύμονες και αυτή οδηγεί σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Ορισμένα αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες από τους RNA ιούς.

Άλλα nutraceuticals μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της απόκρισης ιντερφερόνης τύπου 1 σε αυτούς τους ιούς, ο οποίος είναι ο πρωταρχικός τρόπος του σώματος για να βοηθήσει στη δημιουργία αντισωμάτων για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Οι συγγραφείς εφιστούν την προσοχή σε αρκετές κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που έχουν βρει ότι υπάρχουν στοιχεία για τα συμπληρώματα διατροφής όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), το εκχυλίσμα από elderberry, πλούσιο σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο, μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης κατά περίπου δύο έως τέσσερις ημέρες και μειώνουν επίσης τη σοβαρότητας της λοίμωξης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλά nutraceuticals και αντιοξειδωτικά όπως η σπιρουλίνα, η βήτα-γλυκάνη, η γλυκοζαμίνη και το NAC είτε έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης είτε μειώνουν το ποσοστό θανάτου στο μισό σε ζώα που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη.

Εκτιμάται ότι η πραγματική θνησιμότητα από κορωνοϊό είναι 19 φορές μικρότερη από αυτή που αναφέρεται σήμερα, και είναι στον 1 στους 660 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό. Ελαφρά υψηλότερη από αυτή της γρίπης με ποσοστό 0.15% (1.5 - 3 φορές)

  Συστήνεται η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε σελήνιο και ψευδάργυρο, ιδιαίτερα στους πολύ νέους και στους ηλικιωμένους, καθώς ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία και τον πολλαπλασιασμό διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η δράση του ψευδαργύρου μπορεί να συνδέεται με τη σημαντική μείωση κατά 27% στη συνολική θνησιμότητα παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένα άτομα που έλαβαν υψηλή δόση ψευδαργύρου στην πολυκεντρική μελέτη AREDS1.

"Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι ορισμένα nutraceuticals έχουν αντιικά αποτελέσματα τόσο σε μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα", σχολίασε ο Dr. Di Nicolantonio. "Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την COVID-19 και οι θεραπείες για τη γρίπη είναι περιορισμένες, χαιρετίζουμε περαιτέρω μελέτες για να δοκιμάσουμε αυτά τα nutraceuticals ως μια στρατηγική για να βοηθήσουμε στην παροχή ανακούφισης σε εκείνους που έχουν μολυνθεί από RNA ιούς όπως ο κορωνοϊός και ο ιός της γρίππης."

Ο επικεφαλής σύνταξης του Progress in Cardiovascular Diseases καθ. Carl Lavie, πρόσθεσε: "Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο ενδιαφέρον προς τις σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά του κορωνοϊού και της γρίπης, αυτό το υλικό θα πρέπει να ενδιαφέρει τους ειδικούς σε καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και ένα ευρύ φάσμα κλινικών γιατρών."

drtsoukalas.com 

  Βιβλιογραφία

Recent research points the way toward a practical nutraceutical strategy for coping with RNA virus infections including influenza and coronavirus.  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-02/e-rrp022420.php Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Mark F. Mc Carty, James J. Di Nicolantonio. Progress in Cardiovascular Diseases, February 2020 https://doi.org/10.1016/j.pcad.2020.02.007 Countries where COVID-19 has spread https://www.worldometers.info/coronavirus/countries-where-coronavirus-has-spread/ Coronavirus fatality rate estimated by Imperial scientists.

https://www.imperial.ac.uk/news/195217/coronavirus-fatality-rate-estimated-imperial-scientists/ 6 people from the Diamond Princess cruise ship have died from the coronavirus. https://www.businessinsider.com/coronavirus-people-from-princess-diamond-cruise-ship-have-died-2020-2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διαφημιστείτε στο TVNEA.COM
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαφημιστείτε στο TVNEA.COM
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ