2020-03-14 22:31:32
Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας είναι ιδανικά για να συνδυάσει κανείς τις επαγγελματικές
και τις οικογενειακές του ανάγκες, δίνοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια λύση στις μετακινήσεις του. Τα Navara και Amarok είναι δύο από τις καλύτερες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς περιορίζοντας σημαντικά τους συμβιβασμούς.
Σε έναν ιδανικό κόσμο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαζόντουσαν τεχνάσματα για να εντάξουν κάποιο από την πλούσια γκάμα των διαθέσιμων pickup της αγοράς στη shortlist των επιλογών τους. Οπου «ιδανικός κόσμος» εσείς βάλτε «μια κανονική χώρα» για να είσαστε μέσα. Ωστόσο, τα pickup είναι μια επιλογή που όποιοι μπορούν (έστω και με τεχνάσματα) να τη βάλουν στην καθημερινότητά τους ακόμα και εδώ, σε αυτή την ξεχασμένη από τη λογική γωνιά του πλανήτη, έχουν πολλούς λόγους για να το κάνουν. Κάποιους από αυτούς θα δούμε μαζί στις πιο κάτω γραμμές, με την ευκαιρία της αναμέτρησης των δύο δημοφιλών επιλογών από τις Nissan και Volkswagen
. Οσοι δηλώνουν φίλοι των αυτοκινήτων και της αυτοκίνησης γενικότερα αποκλείεται να μη θαυμάζουν τον συνδυασμό του σκληροτράχηλου χαρακτήρα και πραγματικής τετρακίνησης που προσφέρει ικανότητες πραγματικά κορυφαίες για κίνηση εκτός δρόμου και της «επιβατικής» πολυτέλειας που εξασφαλίζουν οι εξελιγμένες αναρτήσεις αλλά και τα στοιχεία εξοπλισμού που έρχονται απευθείας από τις λίστες εξοπλισμού των καλύτερων επιβατικών της αντίστοιχης εταιρείας, για να βρουν ιδανικό πεδίο εφαρμογής στα σύγχρονα διπλοκάμπινα.
Μπαίνεις στο Amarok και τα πάντα γύρω σου θυμίζουν Touareg προηγούμενης γενιάς. Προφανώς και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μομφή. Κάθε άλλο. Η αίσθηση που εισπράττεις είναι απόλυτα «επιβατική». Στην προκειμένη περίπτωση της πιο «σπέσιαλ» έκδοσης Aventura (κάτι που επισημαίνεται με τα στρογγυλά «παράσημα» στις πλευρές του αμαξώματος), έχουμε δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, τα οποία είναι μεγάλα και super άνετα για μεγάλες αποστάσεις αλλά -φαντάζομαι- και για τα χωράφια. Ολο το interface που έχω μπροστά μου είναι απολύτως αντίστοιχο με αυτό των συμβατικών μοντέλων της εταιρείας, ενώ και σε ό,τι έχει να κάνει με το hardware, σημειώνω το V6 ντίζελ μοτέρ από το Audi A6 αλλά και τη μόνιμη τετρακίνηση. Για τα δύσκολα, το Amarok δίνει τη δυνατότητα κλειδώματος του διαφορικού, κάτι που σημαίνει πως το μόνο που του λείπει για να… ισιώνει τα βουνά είναι ένα καλό λάστιχο με offroad προσανατολισμό, μια και αυτά που φοράει τώρα είναι σχεδόν αποκλειστικά για άσφαλτο, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του θορύβου κύλισης και τη μεγιστοποίηση της επιβατικής αίσθησης του μοντέλου.
Στην απέναντι όχθη, το Navara με την έκδοση N-Guard έχει και αυτό να πει πολλά. Εδώ το hardware έχει ακολουθήσει αντίστροφη πορεία εξέλιξης, μια και τα heavy duty στοιχεία του είναι προσαρμοσμένα πάνω στο μοντέλο και δεν έρχονται ως δανειακά υπόλοιπα από κάποιο επιβατικό της Nissan. Το Navara έχει κερδίσει με τα χρόνια πολλούς πόντους εξευγενισμού, καθώς από την εποχή της Datsun έως σήμερα μοιάζει να έχει περάσει παραπάνω από αιώνας εξέλιξης και αυτό είναι ιδιαίτερα γοητευτικό με τον τρόπο του. Γενικά πάντως αυτή είναι και η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε δύο τόσο «ίδια» αυτοκίνητα. Είναι δύο μοντέλα που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικό σημείο για να φτάσουν σε κοινό προορισμό και αυτό το χαρακτηριστικό για τους ψαγμένους έχει τη δική του σημειολογική αξία, που όμως μπορεί να κρίνει και τον νικητή. Στο Navara ο οδηγός δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε κάποιο πολυτελές SUV του οποίου τα πλαστικά του σε ορισμένα σημεία είναι πιο σκληρά από το αναμενόμενο. Εδώ το «ρηχό» κάθισμα και η αίσθηση πως είσαι πάνω στο πλαίσιο (τύπου σκάλας) και όχι μέσα είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που εισπράττεις και το a priori στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο.
Το νέο Navara ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της εργασίας και αυτόν της διασκέδασης, έτσι κάθε βήμα παραπάνω που κάνει προς καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις είναι σημαντικό. Είπαμε, η περίπτωσή του είναι η αντίστροφη του Amarok και είναι, αισίως, στη 12η γενιά του. Στην έκδοση N-Guard κέρδισε σε τεχνολογία, βελτιώθηκε αρκετά σε άνεση και συμπεριφορά με την ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση που το κάνει πιο «επιβατικό» από ποτέ, χωρίς φυσικά να χάσει τις παραδοσιακές του αξίες που έχουν να κάνουν με τη μνημειώδη συνέπειά του στους τομείς της αντοχής και της αξιοπιστίας. Το υπερυψωμένο καπό και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, όπως είναι τα φουσκώματα στα φτερά και τα μαύρα χαρακτηριστικά της έκδοσης N-Guard (η μάσκα, τα χερούλια στις πόρτες, τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, ο πίσω προφυλακτήρας και τα πλαϊνά σκαλοπάτια), μαζί με τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα και τις 18άρες ζάντες κάνουν την εμφάνιση του Navara εντυπωσιακή όσο και μοντέρνα. Σε επίπεδο εργονομίας, το Navara δεν υπολείπεται των καλών επιβατικών. Οι ανέσεις που προσφέρει ξεπερνούν τις επαγγελματικές προσδοκίες, με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό να είναι από μόνος του ένα πολύ δυνατό χαρτί, πλαισιωμένο μέχρι και με cruise control (για να μην πιάνεται το δεξί πόδι πάνω στο γκάζι όταν ταξιδεύεις). Η μεγάλη οθόνη αφής 7” δίνει πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες και εφαρμογές, ενώ χρησιμεύει ιδιαίτερα και στη μεταφορά εικόνας από τις κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά. Επιβατική σφραγίδα είναι και το σύστημα πρόσβασης χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις το κλειδί από την τσέπη σου.
Στον δρόμο τα βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της επιβατικής αίσθησης είναι σημαντικά. Με άδεια την καρότσα οι αναπηδήσεις είναι πολύ περιορισμένες και η όλη συμπεριφορά του Navara σε φέρνει μπροστά σε ένα περιποιημένο οικογενειακό. Λίγο παλαιότερου σε αίσθηση μεν, αλλά καλά στημένου για χρήση σε κάθε είδους αποστολή. Το τιμόνι είναι μέτριο σε αίσθηση, αλλά αυτό που είναι να σου δώσει, στο δίνει. Το 4κύλινδρο ντίζελ μοτέρ των 2,3 lt δεν σε προδίδει ποτέ. Eχοντας εξαλείψει σε μεγάλο ποσοστό τις αδυναμίες του παρελθόντος, αποδίδει αξιοπρεπώς από τις χαμηλές στροφές, διαγράφοντας έτσι μια και καλή τις αναμνήσεις από έντονο lag των χαμηλών rpm του παρελθόντος. Οι 190 PS φτάνουν και περισσεύουν κιόλας, καθώς όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν και αναγκαστείς να καταφύγεις στον περιστροφικό διακόπτη και τις κοντές σχέσεις του κιβωτίου με «κλειδωμένη» την τετρακίνηση, το Navara μοιάζει να δίνει την αίσθηση του ασταμάτητου. Η ικανότητα αναρρίχησης ξεπερνά -προφανώς- τις ικανότητες του περιστασιακού οδηγού του, ο οποίος να τρομάξει όταν διαπιστώσει πού… βρέθηκε με το τέρας των 5,3 μέτρων, με βάρος που ξεπερνά τους δύο τόνους.
Την ίδια στιγμή, το Navara θα είναι cool, δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω (και ακόμα περισσότερα) μπορεί να τα διεκπεραιώσει και φορτωμένο στα όρια του ωφέλιμου (περίπου στον τόνο). Αναμφίβολα, μακριά από την άσφαλτο το Navara δείχνει σαφώς πιο σκληροτράχηλο από τον αντίπαλό του. Το Amarok από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην καμπίνα του, σου δίνει την αίσθηση του τελείως αποκομμένου από την επαγγελματική του υπόσταση. Σε πάει παντού με αρχοντιά καλού επιβατικού SUV, κρύβοντας με μαεστρία τα φύλλα σούστας της πίσω ανάρτησης. Πρέπει να στο πουν και να σκύψεις από κάτω για να δεις πως όντως δεν υπάρχει κάποια προηγμένη διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Τόσο καλή δουλειά έχει γίνει.
Στην πραγματικότητα την εξαιρετική εικόνα του αυτοκινήτου βοηθά πολύ και ο V6 κινητήρας. Η αβίαστη απόδοσή του, με τη σημαντικά πιο πολιτισμένη λειτουργία από αυτήν του Nissan, είναι το κερασάκι στην επιβατική τούρτα που σερβίρει η VW στην κατηγορία. Επικουρείται από το 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη που διαχειρίζεται μαεστρικά τα 51 kgm της ροπής και κρατάει σταθερά ταϊσμένους τους τροχούς. Κάπως έτσι το Amarok μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας για τα δεδομένα των επαγγελματικών αυτοκινήτων. Η αλήθεια είναι πως με τα ασφάλτινα ελαστικά του το Amarok δεν μοιάζει ικανό να κάνει πραγματικότητα της υποσχέσεις της VW για αναρρίχηση σε κλίση 45 μοιρών αλλά και κίνηση σε πλευρική κλίση 50 μοιρών. Οι 2,2 τόνοι του σίγουρα θα αποτελέσουν εμπόδιο αν στο έδαφος υπάρχει έστω και υγρασία.
Κάπως έτσι, όμως, ορίζονται και οι θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο. Αυτές, πλην της αντικειμενικής που έχει να κάνει με την τιμή αγοράς τους, είναι που θα προσδιορίσουν τη χρήση για το καθένα, ορίζοντας ταυτόχρονα και τον αγοραστή ανά περίπτωση. Εν ολίγοις, το Amarok θα είναι πρώτη επιλογή όταν τα στρέμματα με τις ελιές είναι λίγα και αποτελούν την πρόφαση για την αγορά του εναλλακτικού SUV, ενώ το Navara θα περάσει μπροστά όταν το ζητούμενο είναι να γίνει η δουλειά και στο περιθώριο να πάμε και για surf. Αυτό είναι και το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι δύο κατασκευαστές στο κοινό τους, ικανοποιώντας απόλυτα τις προσδοκίες σε κάθε περίπτωση.
KEYTECH
N-Guard
Με πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, η έκδοση N-Guard του Navara φέρνει ένα από τα πιο παραδοσιακά εργαλεία της κατηγορίας, πολύ κοντά στον πολιτισμό των επιβατικών SUV. Η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση κάνει πολύ μεγάλη διαφορά αίσθησης και ουσίας, ενώ και ο εξοπλισμός από τον οποίο δεν εντοπίζεται κάτι που να απουσιάζει για να χαρακτηριστεί πλήρης, δίνει έναν λόγο παραπάνω στον επαγγελματία για να εξετάσει την εν λόγω έκδοση με άλλο μάτι. Το μοντέλο της Nissan με τις κοντές σχέσεις να επιλέγονται από τον περιστροφικό διακόπτη, το ηλεκτρονικό μπλοκέ (eLSD) το Hill Descent Control (HDC) και το Hill Start Assist (HAS) μοιάζει πρακτικά ασταμάτητο μια και κανένα τερέν δεν είναι απροσπέλαστο.
Aventura
Η έκδοση εξοπλισμού που προσφέρεται ως κορυφαία, τονίζει περαιτέρω το πολιτισμένο προφίλ του Amarok. Οι δερμάτινες επενδύσεις στην καμπίνα είναι ένα από τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον πλέον ραφιναρισμένο χαρακτήρα που μπορεί να βρει κανείς στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οπως είναι αναμενόμενο, τίποτα δεν λείπει από τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας προκειμένου να χαρακτηριστεί «κανονικό SUV» το Amarok. Μάλιστα, με τους μεγάλους τροχούς που φτάνουν στην έκδοση Aventura έως και τις 20”, τα χαρακτηριστικά του μοντέλου της Volkswagen που το κάνουν περισσότερο εργαλείο αναψυχής και λιγότερο εργαλείο για σκληρή δουλειά, είναι και με σφραγίδα περισσότερα.
NISSAN
ΝΑΙ
Στην αναβάθμιση της πολυτέλειας
Στη διατήρηση του die hard χαρακτήρα
Στην αισθητική της N-Guard έκδοσης με τις μαύρες λεπτομέρειες
ΟΧΙ
Στο τιμόνι που δεν κόβει πολύ
Στα flat καθίσματα
Car
Είναι διαχρονικά μια από τις καλύτερες προτάσεις «εργαλείου» στην κατηγορία. Οι ενέσεις «SUVίνης» χωρίς να θίγουν τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα το κάνουν πληρέστερο και πιο ελκυστικό.
VW
ΝΑΙ
Στον V6 που είναι ό,τι πιο πολιτισμένο και εντυπωσιακό μπορεί να βρει κανείς στα pick-up
Στην ποιότητα κύλισης που παραπέμπει στο Touareg
Στο περιβάλλον του πολυτελούς SUV
ΟΧΙ
Στους περιορισμούς για κίνηση εκτός δρόμου που βάζουν τα ασφάλτινα ελαστικά
Στα σκληρά πλαστικά της καμπίνας που το κρατούν επιτηδευμένα ανάμεσα στα επαγγελματικά
Car
Το Amarok μπορεί πολύ άνετα να μπει σφήνα στις επιλογές κάποιου ενδιαφερόμενου για αγορά αυτοκινήτου από την κατηγορία των πολυτελών SUV.
Nissan Navara 2.3 190 PS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.298 CC, i4, TURBODIESEL, 190 PS @ 3.750 RPM, 45,9 KGM @ 1.500-2.500 RPM
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 11,2 lt/100 km ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MCPHERSON(ΕΜΠΡΟΣ), ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ- ΕΛΑΤΗΡΙΑ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.330/1.850/1.810 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.150 MM ΒΑΡΟΣ: 2.175 kg ΤΙΜΗ: €34.040
VWAmarok 3.0 V6 204 PS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.967 CC, V6, TURBODIESEL, 204 PS @ 3.000- 4.500 RPM, 51,0 KGM @ 1.250-1.750 RPM ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 12,2 lt/100 km ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MCPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ- ΦΥΛΛΑ ΣΟΥΣΤΑΣ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.321/1.954/1.834 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.097 MM ΒΑΡΟΣ: 2.208 kg ΤΙΜΗ: €38.750
anatakti
και τις οικογενειακές του ανάγκες, δίνοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια λύση στις μετακινήσεις του. Τα Navara και Amarok είναι δύο από τις καλύτερες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς περιορίζοντας σημαντικά τους συμβιβασμούς.
Σε έναν ιδανικό κόσμο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαζόντουσαν τεχνάσματα για να εντάξουν κάποιο από την πλούσια γκάμα των διαθέσιμων pickup της αγοράς στη shortlist των επιλογών τους. Οπου «ιδανικός κόσμος» εσείς βάλτε «μια κανονική χώρα» για να είσαστε μέσα. Ωστόσο, τα pickup είναι μια επιλογή που όποιοι μπορούν (έστω και με τεχνάσματα) να τη βάλουν στην καθημερινότητά τους ακόμα και εδώ, σε αυτή την ξεχασμένη από τη λογική γωνιά του πλανήτη, έχουν πολλούς λόγους για να το κάνουν. Κάποιους από αυτούς θα δούμε μαζί στις πιο κάτω γραμμές, με την ευκαιρία της αναμέτρησης των δύο δημοφιλών επιλογών από τις Nissan και Volkswagen
Μπαίνεις στο Amarok και τα πάντα γύρω σου θυμίζουν Touareg προηγούμενης γενιάς. Προφανώς και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μομφή. Κάθε άλλο. Η αίσθηση που εισπράττεις είναι απόλυτα «επιβατική». Στην προκειμένη περίπτωση της πιο «σπέσιαλ» έκδοσης Aventura (κάτι που επισημαίνεται με τα στρογγυλά «παράσημα» στις πλευρές του αμαξώματος), έχουμε δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, τα οποία είναι μεγάλα και super άνετα για μεγάλες αποστάσεις αλλά -φαντάζομαι- και για τα χωράφια. Ολο το interface που έχω μπροστά μου είναι απολύτως αντίστοιχο με αυτό των συμβατικών μοντέλων της εταιρείας, ενώ και σε ό,τι έχει να κάνει με το hardware, σημειώνω το V6 ντίζελ μοτέρ από το Audi A6 αλλά και τη μόνιμη τετρακίνηση. Για τα δύσκολα, το Amarok δίνει τη δυνατότητα κλειδώματος του διαφορικού, κάτι που σημαίνει πως το μόνο που του λείπει για να… ισιώνει τα βουνά είναι ένα καλό λάστιχο με offroad προσανατολισμό, μια και αυτά που φοράει τώρα είναι σχεδόν αποκλειστικά για άσφαλτο, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του θορύβου κύλισης και τη μεγιστοποίηση της επιβατικής αίσθησης του μοντέλου.
Στην απέναντι όχθη, το Navara με την έκδοση N-Guard έχει και αυτό να πει πολλά. Εδώ το hardware έχει ακολουθήσει αντίστροφη πορεία εξέλιξης, μια και τα heavy duty στοιχεία του είναι προσαρμοσμένα πάνω στο μοντέλο και δεν έρχονται ως δανειακά υπόλοιπα από κάποιο επιβατικό της Nissan. Το Navara έχει κερδίσει με τα χρόνια πολλούς πόντους εξευγενισμού, καθώς από την εποχή της Datsun έως σήμερα μοιάζει να έχει περάσει παραπάνω από αιώνας εξέλιξης και αυτό είναι ιδιαίτερα γοητευτικό με τον τρόπο του. Γενικά πάντως αυτή είναι και η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε δύο τόσο «ίδια» αυτοκίνητα. Είναι δύο μοντέλα που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικό σημείο για να φτάσουν σε κοινό προορισμό και αυτό το χαρακτηριστικό για τους ψαγμένους έχει τη δική του σημειολογική αξία, που όμως μπορεί να κρίνει και τον νικητή. Στο Navara ο οδηγός δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε κάποιο πολυτελές SUV του οποίου τα πλαστικά του σε ορισμένα σημεία είναι πιο σκληρά από το αναμενόμενο. Εδώ το «ρηχό» κάθισμα και η αίσθηση πως είσαι πάνω στο πλαίσιο (τύπου σκάλας) και όχι μέσα είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που εισπράττεις και το a priori στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο.
Το νέο Navara ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της εργασίας και αυτόν της διασκέδασης, έτσι κάθε βήμα παραπάνω που κάνει προς καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις είναι σημαντικό. Είπαμε, η περίπτωσή του είναι η αντίστροφη του Amarok και είναι, αισίως, στη 12η γενιά του. Στην έκδοση N-Guard κέρδισε σε τεχνολογία, βελτιώθηκε αρκετά σε άνεση και συμπεριφορά με την ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση που το κάνει πιο «επιβατικό» από ποτέ, χωρίς φυσικά να χάσει τις παραδοσιακές του αξίες που έχουν να κάνουν με τη μνημειώδη συνέπειά του στους τομείς της αντοχής και της αξιοπιστίας. Το υπερυψωμένο καπό και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, όπως είναι τα φουσκώματα στα φτερά και τα μαύρα χαρακτηριστικά της έκδοσης N-Guard (η μάσκα, τα χερούλια στις πόρτες, τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, ο πίσω προφυλακτήρας και τα πλαϊνά σκαλοπάτια), μαζί με τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα και τις 18άρες ζάντες κάνουν την εμφάνιση του Navara εντυπωσιακή όσο και μοντέρνα. Σε επίπεδο εργονομίας, το Navara δεν υπολείπεται των καλών επιβατικών. Οι ανέσεις που προσφέρει ξεπερνούν τις επαγγελματικές προσδοκίες, με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό να είναι από μόνος του ένα πολύ δυνατό χαρτί, πλαισιωμένο μέχρι και με cruise control (για να μην πιάνεται το δεξί πόδι πάνω στο γκάζι όταν ταξιδεύεις). Η μεγάλη οθόνη αφής 7” δίνει πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες και εφαρμογές, ενώ χρησιμεύει ιδιαίτερα και στη μεταφορά εικόνας από τις κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά. Επιβατική σφραγίδα είναι και το σύστημα πρόσβασης χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις το κλειδί από την τσέπη σου.
Στον δρόμο τα βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της επιβατικής αίσθησης είναι σημαντικά. Με άδεια την καρότσα οι αναπηδήσεις είναι πολύ περιορισμένες και η όλη συμπεριφορά του Navara σε φέρνει μπροστά σε ένα περιποιημένο οικογενειακό. Λίγο παλαιότερου σε αίσθηση μεν, αλλά καλά στημένου για χρήση σε κάθε είδους αποστολή. Το τιμόνι είναι μέτριο σε αίσθηση, αλλά αυτό που είναι να σου δώσει, στο δίνει. Το 4κύλινδρο ντίζελ μοτέρ των 2,3 lt δεν σε προδίδει ποτέ. Eχοντας εξαλείψει σε μεγάλο ποσοστό τις αδυναμίες του παρελθόντος, αποδίδει αξιοπρεπώς από τις χαμηλές στροφές, διαγράφοντας έτσι μια και καλή τις αναμνήσεις από έντονο lag των χαμηλών rpm του παρελθόντος. Οι 190 PS φτάνουν και περισσεύουν κιόλας, καθώς όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν και αναγκαστείς να καταφύγεις στον περιστροφικό διακόπτη και τις κοντές σχέσεις του κιβωτίου με «κλειδωμένη» την τετρακίνηση, το Navara μοιάζει να δίνει την αίσθηση του ασταμάτητου. Η ικανότητα αναρρίχησης ξεπερνά -προφανώς- τις ικανότητες του περιστασιακού οδηγού του, ο οποίος να τρομάξει όταν διαπιστώσει πού… βρέθηκε με το τέρας των 5,3 μέτρων, με βάρος που ξεπερνά τους δύο τόνους.
Την ίδια στιγμή, το Navara θα είναι cool, δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω (και ακόμα περισσότερα) μπορεί να τα διεκπεραιώσει και φορτωμένο στα όρια του ωφέλιμου (περίπου στον τόνο). Αναμφίβολα, μακριά από την άσφαλτο το Navara δείχνει σαφώς πιο σκληροτράχηλο από τον αντίπαλό του. Το Amarok από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην καμπίνα του, σου δίνει την αίσθηση του τελείως αποκομμένου από την επαγγελματική του υπόσταση. Σε πάει παντού με αρχοντιά καλού επιβατικού SUV, κρύβοντας με μαεστρία τα φύλλα σούστας της πίσω ανάρτησης. Πρέπει να στο πουν και να σκύψεις από κάτω για να δεις πως όντως δεν υπάρχει κάποια προηγμένη διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Τόσο καλή δουλειά έχει γίνει.
Στην πραγματικότητα την εξαιρετική εικόνα του αυτοκινήτου βοηθά πολύ και ο V6 κινητήρας. Η αβίαστη απόδοσή του, με τη σημαντικά πιο πολιτισμένη λειτουργία από αυτήν του Nissan, είναι το κερασάκι στην επιβατική τούρτα που σερβίρει η VW στην κατηγορία. Επικουρείται από το 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη που διαχειρίζεται μαεστρικά τα 51 kgm της ροπής και κρατάει σταθερά ταϊσμένους τους τροχούς. Κάπως έτσι το Amarok μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας για τα δεδομένα των επαγγελματικών αυτοκινήτων. Η αλήθεια είναι πως με τα ασφάλτινα ελαστικά του το Amarok δεν μοιάζει ικανό να κάνει πραγματικότητα της υποσχέσεις της VW για αναρρίχηση σε κλίση 45 μοιρών αλλά και κίνηση σε πλευρική κλίση 50 μοιρών. Οι 2,2 τόνοι του σίγουρα θα αποτελέσουν εμπόδιο αν στο έδαφος υπάρχει έστω και υγρασία.
Κάπως έτσι, όμως, ορίζονται και οι θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο. Αυτές, πλην της αντικειμενικής που έχει να κάνει με την τιμή αγοράς τους, είναι που θα προσδιορίσουν τη χρήση για το καθένα, ορίζοντας ταυτόχρονα και τον αγοραστή ανά περίπτωση. Εν ολίγοις, το Amarok θα είναι πρώτη επιλογή όταν τα στρέμματα με τις ελιές είναι λίγα και αποτελούν την πρόφαση για την αγορά του εναλλακτικού SUV, ενώ το Navara θα περάσει μπροστά όταν το ζητούμενο είναι να γίνει η δουλειά και στο περιθώριο να πάμε και για surf. Αυτό είναι και το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι δύο κατασκευαστές στο κοινό τους, ικανοποιώντας απόλυτα τις προσδοκίες σε κάθε περίπτωση.
KEYTECH
N-Guard
Με πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, η έκδοση N-Guard του Navara φέρνει ένα από τα πιο παραδοσιακά εργαλεία της κατηγορίας, πολύ κοντά στον πολιτισμό των επιβατικών SUV. Η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση κάνει πολύ μεγάλη διαφορά αίσθησης και ουσίας, ενώ και ο εξοπλισμός από τον οποίο δεν εντοπίζεται κάτι που να απουσιάζει για να χαρακτηριστεί πλήρης, δίνει έναν λόγο παραπάνω στον επαγγελματία για να εξετάσει την εν λόγω έκδοση με άλλο μάτι. Το μοντέλο της Nissan με τις κοντές σχέσεις να επιλέγονται από τον περιστροφικό διακόπτη, το ηλεκτρονικό μπλοκέ (eLSD) το Hill Descent Control (HDC) και το Hill Start Assist (HAS) μοιάζει πρακτικά ασταμάτητο μια και κανένα τερέν δεν είναι απροσπέλαστο.
Aventura
Η έκδοση εξοπλισμού που προσφέρεται ως κορυφαία, τονίζει περαιτέρω το πολιτισμένο προφίλ του Amarok. Οι δερμάτινες επενδύσεις στην καμπίνα είναι ένα από τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον πλέον ραφιναρισμένο χαρακτήρα που μπορεί να βρει κανείς στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οπως είναι αναμενόμενο, τίποτα δεν λείπει από τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας προκειμένου να χαρακτηριστεί «κανονικό SUV» το Amarok. Μάλιστα, με τους μεγάλους τροχούς που φτάνουν στην έκδοση Aventura έως και τις 20”, τα χαρακτηριστικά του μοντέλου της Volkswagen που το κάνουν περισσότερο εργαλείο αναψυχής και λιγότερο εργαλείο για σκληρή δουλειά, είναι και με σφραγίδα περισσότερα.
NISSAN
ΝΑΙ
Στην αναβάθμιση της πολυτέλειας
Στη διατήρηση του die hard χαρακτήρα
Στην αισθητική της N-Guard έκδοσης με τις μαύρες λεπτομέρειες
ΟΧΙ
Στο τιμόνι που δεν κόβει πολύ
Στα flat καθίσματα
Car
Είναι διαχρονικά μια από τις καλύτερες προτάσεις «εργαλείου» στην κατηγορία. Οι ενέσεις «SUVίνης» χωρίς να θίγουν τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα το κάνουν πληρέστερο και πιο ελκυστικό.
VW
ΝΑΙ
Στον V6 που είναι ό,τι πιο πολιτισμένο και εντυπωσιακό μπορεί να βρει κανείς στα pick-up
Στην ποιότητα κύλισης που παραπέμπει στο Touareg
Στο περιβάλλον του πολυτελούς SUV
ΟΧΙ
Στους περιορισμούς για κίνηση εκτός δρόμου που βάζουν τα ασφάλτινα ελαστικά
Στα σκληρά πλαστικά της καμπίνας που το κρατούν επιτηδευμένα ανάμεσα στα επαγγελματικά
Car
Το Amarok μπορεί πολύ άνετα να μπει σφήνα στις επιλογές κάποιου ενδιαφερόμενου για αγορά αυτοκινήτου από την κατηγορία των πολυτελών SUV.
Nissan Navara 2.3 190 PS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.298 CC, i4, TURBODIESEL, 190 PS @ 3.750 RPM, 45,9 KGM @ 1.500-2.500 RPM
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 11,2 lt/100 km ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MCPHERSON(ΕΜΠΡΟΣ), ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ- ΕΛΑΤΗΡΙΑ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.330/1.850/1.810 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.150 MM ΒΑΡΟΣ: 2.175 kg ΤΙΜΗ: €34.040
VWAmarok 3.0 V6 204 PS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.967 CC, V6, TURBODIESEL, 204 PS @ 3.000- 4.500 RPM, 51,0 KGM @ 1.250-1.750 RPM ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 12,2 lt/100 km ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MCPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ- ΦΥΛΛΑ ΣΟΥΣΤΑΣ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.321/1.954/1.834 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.097 MM ΒΑΡΟΣ: 2.208 kg ΤΙΜΗ: €38.750
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται τόσο εύκολα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ