2020-03-16 00:14:02
Φωτογραφία για Αττικόν: Πρωτοποριακή επέμβαση σε έμβρυο με γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση

Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση και τοκετός, σε έμβρυο με γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα

πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».Ο όγκος, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη διεθνή βιβλιογραφία, ξεκινούσε από τον τράχηλο του εμβρύου και επεκτεινόταν στη μασχαλιαία χώρα και τον θώρακα.Η ενδομήτρια επέμβαση έγινε από τον κ. Γ. Παπαϊωάννου, υπεύθυνο της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της Κλινικής καθηγήτριας Σ. Καλανταρίδου.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σπανίου αυτού περιστατικού υπήρξε προετοιμασία με προγραμματισμένες συναντήσεις σε όλη τη διάρκεια της κύησης και συντονισμένη προσπάθεια οργάνωσης της πραγματοποίησης του τοκετού από πολλές Κλινικές του Νοσοκομείου
. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι, εκτός από τα ανωτέρω μέλη της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, σημαντική συμβολή στην επιτυχή διεκπεραίωση του περιστατικού, είχαν η καθηγήτρια-διευθύντρια της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Β. Παπαευαγγέλου, η διευθύντρια της Μονάδας Προώρων Νεογνών Α. Δασκαλάκη, ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ αν. καθηγητής Ν. Ζάβρας, ο παιδοχειρουργός αν. καθηγητής Χ. Σαλάκος, η καθηγήτρια της Β' Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Π. Ματσώτα, ο καθηγητής-διευθυντής της Β' ΩΡΛ Κλινικής ΕΚΠΑ Θ. Νικολόπουλος και ο επ. καθηγητής της Β' ΩΡΛ Κλινικής ΕΚΠΑ Α. Δελίδης.

Η ενδομήτρια επέμβαση αφορούσε προσπάθεια μείωσης του μεγέθους του όγκου, διότι το τεράστιο μέγεθός του καθιστούσε επικίνδυνη ή και αδύνατη την έξοδο του εμβρύου από την μήτρα. Ο κ. Παπαϊωάννου πραγματοποίησε αρχικά παρακέντηση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και εκκένωση των πολλαπλών κυστικών μορφωμάτων που υπήρχαν στο γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα. Για την πρόληψη αναμενόμενων πιθανών επιπλοκών, όπως επείγουσα ανάγκη τραχειοστομίας του νεογνού ή άμεσης διαδερμικής παροχέτευσης του λεμφαγγειώματος, ο τοκετός ολοκληρώθηκε με καισαρική τομή, υπό συνδυασμένη υπαραχνοειδή - επισκληρίδειο αναισθησία, με την παρουσία των παραπάνω στελεχών του νοσοκομείου, καθώς και των διευθυντών ΕΣΥ της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» Α. Ψαρομμάτη και Α. Ραβιώτη και της καθηγήτριας του Β' Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΚΠΑ Ε. Αλεξοπούλου.Η μετεγχειρητική πορεία της μητέρας είναι άριστη. Το νεογνό γεννήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, δεν χρειάστηκε ανάνηψη και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου για σταθεροποίηση λόγω της οριακής προωρότητάς του και για περαιτέρω αντιμετώπιση του λεμφαγγειώματος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ