2020-03-16 19:40:40
Φωτογραφία για Καλά Νέα: Αρνητικό το τεστ του σκύλου που ήταν θετικό στον κοροναϊό
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Αρνητικό το αιματολογικό τεστ του σκύλου που είχε βρεθεί «ασθενώς θετικός» στον κοροναϊό

Πριν κάποιες μέρες, ένας σκύλος Πομεράνιαν στο Hong Kong, η ιδιοκτήτρια του οποίου διαγνώστηκε με κοροναϊό, τοποθετήθηκε σε καραντίνα καθώς βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον ιό. Το «ασθενές θετικό» αποτέλεσμα σημαίνει ότι πολύ ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικού γονιδιώματος βρέθηκε στο δείγμα. Το τεστ διενεργήθηκε σε δείγματα από τη μύτη και το στόμα του ζώου, που σημαίνει ότι η μικρή ποσότητα του γενετικού υλικού στο δείγμα μπορεί να προήλθε από τη στενή επαφή του ζώου με τη μολυσμένη ιδιοκτήτρια, ή περιβαλλοντικά, γλύφοντας δηλαδή για παράδειγμα κάποια μολυσμένη επιφάνεια στο σπίτι.

Στις 12 Μαρτίου οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι το αιματολογικό τεστ που έγινε στη συνέχεια στο ζώο βγήκε αρνητικό. Ωστόσο ο σκύλος παραμένει σε καραντίνα ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα του να έχει μολυνθεί καθώς η ανοσολογική απόκριση, η παρουσία δηλαδή αντισωμάτων την οποία ανιχνεύει η εξέταση, σε ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μόλυνσης σε ανθρώπους δεν αναπτύσσεται πάντα ενώ επίσης τα αρνητικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια μόλυνσης δεν είναι σπάνια. Για αυτό το λόγο επιπλέον αιματολογικά τεστ θα γίνουν στη συνέχεια.


Επιπλέον μελετήθηκε η γενετική αλληλουχία του ιού που ανιχνεύθηκε στον σκύλο καθώς και του ιού με τον οποίο είχαν μολυνθεί οι άνθρωποι που είχε έρθει σε στενή επαφή. Η σύγκριση έδειξε ότι οι δύο ιοί ήταν παρόμοιοι, κάτι που υποδεικνύει ότι ο ιός πιθανότατα μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους στον σκύλο.

Το ζώο δεν έχει δείξει κανένα σύμπτωμα ασθένειας και παραμένει σε καραντίνα και σε στενή παρακολούθηση.

Όπως καταλήγει και η ανακοίνωση των Αρχών του Hong Kong: δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας  για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα ζώα τους.

Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά την μεμονωμένη περίπτωση του σκύλου στο Hong Kong (η οποία σημειώνουμε ακόμα διερευνάται), εξακολουθούν να μην υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι σκύλοι, οι γάτες ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό. Ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Για να προστατευτείτε πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ η εταιρεία IDEXX Laboratories μελέτησε χιλιάδες δείγματα από σκύλους και γάτες, κατά την αξιολόγηση ενός νέου κτηνιατρικού τεστ για τον Covid-19. Το εργαστήριο ανέφερε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την τρέχουσα γνώση των ειδικών ότι ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής μεταξύ ανθρώπων και υποστηρίζει τη σύσταση ότι τα κατοικίδια δε θα πρέπει να εξετάζονται για τον ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι είναι υγιείς δε θα πρέπει να συμπεριφέρονται διαφορετικά στα ζώα τους και δε θα πρέπει να ανησυχούν μήπως κολλήσουν τα κατοικίδιά τους τον ιό. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό ή έχουν εκτεθεί σε αυτόν και βρίσκονται σε απομόνωση, θα πρέπει να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού την επαφή με τα κατοικίδιά τους, τόσο για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού στα ζώα (ΑΝ αυτό είναι τελικά εφικτό κάτι που με τα μέχρι τώρα στοιχεία επαναλαμβάνουμε ΔΕΝ αποδεικνύεται) όσο και για να αποφύγουν την μεταφορά του ιού στη γούνα και το δέρμα του ζώου, που με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ίσως ο ιός να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο άτομο που θα αγγίξει το ζώο. Όπως θα μπορούσε δυνητικά να μεταφερθεί σε έναν άλλο άνθρωπο μέσω κάποιου αντικειμένου που θα αγγίξει ο άνθρωπος που νοσεί.

Οι κοροναϊοί εμφανίζονται συχνά σε αρκετά είδη οικόσιτων και άγριων ζώων, όπως είναι τα βοοειδή, τα άλογα, οι σκύλοι, οι γάτες, οι νυχτερίδες κ.α. Αν και ασυνήθιστο, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης κάποιων τέτοιων ιών από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες και ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή, οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται. Η διαδικασία όμως που χρειάζεται για να προκύψει η απαιτούμενη γενετική αλλαγή ώστε να μπορέσει ένας ιός να προσβάλλει ένα νέο είδος είναι εξαιρετικά αργή.

Με απλά λόγια, υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι κορονοϊών και ο κάθε τύπος είναι ειδικός ως προς το είδος που προσβάλλει. Υπάρχουν κοροναϊοί που προσβάλλουν τα κατοικίδια, όπως είναι ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των σκύλων ή ο ιός που προκαλεί λοιμώδη περιτονίτιδα στις γάτες. Ο κοροναϊός COVID-19 δε θα πρέπει να συγχέεται με τους κοροναϊούς που προσβάλλουν τους σκύλους και τις γάτες.

Σύμφωνα με τον Dr. Niels Pedersen, διακεκριμένο καθηγητή στο UC Davis School of Veterinary Medicine και διάσημο εμπειρογνώμονα στις λοιμώδεις και ανοσολογικές ασθένειες στους σκύλους και στις γάτες, υπάρχουν δύο απαντήσεις στην ερώτηση: «Μπορώ να μολύνω το κατοικίδιό μου με κοροναϊό ή το αντίστροφο;»

Η απλή απάντηση έχει ως εξής: όχι, δεν μπορούμε να μολύνουμε ή να μολυνθούμε από το κατοικίδιό μας. Οι κοροναϊοί προκύπτουν πρακτικά σε όλα τα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανόμενου του ανθρώπου, και συνδέονται συνήθως με μη εμφανείς ή παροδικές αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Τείνουν να είναι εξαιρετικά ειδικοί ως προς το είδος που μολύνουν και η μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι ασυνήθιστη.

Η πιο σύνθετη απάντηση είναι η εξής: οι κοροναϊοί έχουν αυτοπροσαρμοστεί μέσω μεταλλάξεων για μία περίοδο μεγαλύτερη των 50.000 ετών, σε όλα τα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανόμενου του ανθρώπου. Προκαλούν ασθένεια μόνο στο καινούριο τους είδος και τείνουν να παραμένουν σε αυτό το είδος στη συγκεκριμένη γενετική μορφή που τους επέτρεψε την προσαρμογή τους σε αυτόν τον ξενιστή. Για να μπορέσει ένας κοροναϊός να μεταπηδήσει από ένα είδος σε κάποιο άλλο, απαιτείται σημαντική γενετική αλλαγή που είναι πολύ αργή διαδικασία.

Κλείνουμε καταλήγοντας ότι για μία ακόμα φορά, δε θα πρέπει οι αδύναμοι και οι αθώοι να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κρίσης λόγω άγνοιας και αδικαιολόγητου πανικού. Τα κατοικίδιά μας είναι μέλη της οικογένειάς μας, ΔΕΝ τα εγκαταλείπουμε, τα φροντίζουμε και απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους τηρώντας τα βασικά μέτρα υγιεινής που πρέπει εξάλλου να τηρούνται πάντα.

Πηγές

vetmed.ucdavis.edu, oregonvma.org, washingtonpost.com/, news.gov.hk/, thesun.co.uk/, https://www.who.int/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ