2020-03-19 23:21:07
Φωτογραφία για Μηδενικά κρούσματα στη Χιουμπέι: Η ζωή μετά τον κορωνοϊό
Η επαρχία Χιουμπέι και η πόλη Γουχάν μετά τον κορωνοϊό- Τι έχει αλλάξει - γιατί οι επιστήμονες φοβούνται και νέο κύμα της πανδημίας- Το μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο

Η κινεζική επαρχία Xιουμπέι στο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού για πρώτη φορά μετά από δύο μαρτυρικούς μήνες δεν ανέφερε κανένα νέο κρούσμα, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής σε μια επιδημία που μόλυνε σχεδόν 81.000 Κινέζους και απειλεί να ωθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στην πρώτη συρρίκνωσή της εδώ και δεκαετίες.

Το ορόσημο για την επαρχία Χουμπέι έρχεται καθώς η Κίνα αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της μετά την πανδημία που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν. Η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον τις επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού που έχουν προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ζημίες, κυρίως στην επαρχία Χιουμπέι τωμ 60 εκατ. κατοίκων που βρίσκεται ακόμη σε καραντίνα.

Τo μάθημα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ


Και καθώς ο ιός επιταχύνει την εξάπλωσή του παγκοσμίως και οι άνθρωποι στην Κίνα συνεχίζουν τις εργασίες και τις κοινωνικές δραστηριότητες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα λοιμώξεων, λένε οι ειδικοί, δεδομένου του πόσο μολυσματικού είναι ο παθογόνος παράγοντας και του πόσο εύκολα περνάει τα σύνορα. Καθώς τα κρούσματα στην Κίνα μηδενίζουν οι ειδικοί προειδοποιούν για το δεύτερο κύμα. Η Κίνα φοβάται πλέον τα εισαγόμενα κρούσματα .

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε 34 νέα κρούσματα στις 18 Μαρτίου, όλοι τους ασθενείς που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Η Κίνα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τις «πολύ μολυσματικές» περιπτώσεις μεταξύ των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Κίνα από άλλες χώρες και κάποιοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δήλωσε ο διάσημος λοιμωξιολόγος Zhong Nanshan σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορωνοϊός έχει προσβάλει πάνω από 211.000 ανθρώπους ενώ τα θύματα ανέρχονται σε 8.700. Η επιδημία εξαπλώθηκε ραγδαία στον υπόλοιπο κόσμο σε χώρες όπως η Ιταλία. Όλες οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, σχολεία και εστιατόρια. Τα μουσικά φεστιβάλ και τα αθλητικά γεγονότα έχουν αναβληθεί, αεροσκάφη καθηλώνονται και η αλυσίδα εφοδιασμού διαταράσσεται. Οι οικονομολόγοι βλέπουν 2,7 τρισ. δολάρια να σβήνουν από το παγκόσμιο ΑΕΠ .

Καθώς οι νέες περιπτώσεις μειώθηκαν στο μηδέν την Πέμπτη από την κορύφωση των 15.000 πριν από ένα μήνα, η Χιουμπέι άρχισε να χαλαρώνει την καραντίνα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 23 Ιανουαρίου, επιτρέποντας σε κάποιους κατοίκους σε περιοχές με χαμηλότερο κίνδυνο να εγκαταλείψουν την επαρχία για εργασία. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ προϋπόθεση είναι το πιστοποιητικό «πράσινου κώδικα» που αποδεικνύει ότι είναι καλά στην υγεία τους. Η μαζική καραντίνα στην επαρχία η οποία περιλαμβάνει τη Γουχάν και τις γύρω πόλεις, αποσκοπούσε στη σφράγιση της περιοχής όπου ο ιός ξεκίνησε για πρώτη φορά, από την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο. Τα πρωτοφανή και δρακόντεια μέτρα αντιγράφονται τώρα από ορισμένες από τις χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η Κίνα θυσίασε μια επαρχία

Ενώ οι ερευνητές λένε ότι το κλείδωμα της Γουχάν πιθανότατα μείωσε την μετάδοση του ιού εκτός συνόρων κατά σχεδόν 80%, προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της Χιουμπέι όπου η δημόσια υγεία κατέρρευσε κάτω από το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν, καθώς τα νοσοκομεία και οι υποδομές τους γονατίζουν. Η Κίνα έστειλε τελικά χιλιάδες γιατρούς από ολόκληρη τη χώρα στην επαρχία Χιουμπέι, νέα νοσοκομεία χτίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες για να στεγάσουν τις δεκάδες χιλιάδες μολυσμένων ασθενών. Εκτός της Χιουμπέι στην υπόλοιπη Κίνα, οι τοπικοί αξιωματούχοι έθεσαν ποικίλους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και χρησιμοποίησαν ευρείες εξουσίες επιτήρησης για να εντοπίσουν ποιοι μολυσμένοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με ποιους.

Η κινεζική οικονομία έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Προβληματικές εταιρείες όπως η HNA Group Co. χρειάζονται κρατική διάσωση, ενώ η Κίνα χαλαρώνει τους κανόνες χρηματοδότησης για να κρατήσει ζωντανά τα εκατομμύρια των μικρών επιχειρήσεων της. Τώρα, καθώς η εργασία έχει αρχίσει ξανά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις χαλαρώνουν. Η πιθανότητα ενός άλλου κύματος λοιμώξεων είναι υψηλή καθώς η πλειοψηφία του κινεζικού πληθυσμού δεν είχε μολυνθεί στο πρώτο κύμα, δήλωσε η Raina MacIntyre, επικεφαλής του προγράμματος βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

«Ακόμη και αν υπήρχαν 100 φορές περισσότερα κρούσματα στην στην Κίνα από ό,τι αναφέρθηκαν, έχει μολυνθεί λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού αφήνοντας τους περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους στον ιό «, λέει η MacIntyre.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ