2020-03-25 02:08:09
Φωτογραφία για Ο Τραμπ δεν κρατιέται: Θέλει να βάλει τέλος στο shut down μέχρι το Πάσχα
Λίγες μόνο μέρες μετά την επιβολή μέτρων ο Τραμπ ανακοινώνει ότι σκέφτεται την

επιστροφή των Αμερικανών στις δουλειές τους καθώς «έχουμε μάθει πολλά, μάθαμε για την κοινωνική αποστασιοποίηση, μάθαμε για τα χέρια» - Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα είναι το επόμενο επίκεντρο του ιού

Ενδεχομένως η πρόθεση να ήταν η ενίσχυση του ηθικού δίδοντας την αισιοδοξία του σύντομου τέλους των περιορισμών και της οικονομικής επιβράδυνση όμως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες με τις σημερινές του δηλώσεις. Όπως είπε η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση επιβράδυνσης για πάρα πολύ καιρό προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό, με τη χαρακτηριστική φράση ότι «οι ΗΠΑ δεν φτιάχτηκαν για shut down».

«Η Αμερική θα είναι και πάλι, και σύντομα, σε λειτουργία (open for business). Πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ. «Πολύ νωρίτερα από τρεις ή τέσσερις μήνες.».


Όπως αναφέρει το Bloomberg o πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σαιντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας για τρεις μήνες ώστε να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Ο Τραμπ χωρίς να κάνει αναφορά στον Μπούλαρντ είπε ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε στη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε με συνέντευξή του στο Fox δηλώνοντας ότι θέλει να τερματίσει την «κοινωνική απομάκρυνση» και να ανοίξει εκ νέου την οικονομία των ΗΠΑ το Πάσχα, δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο Τραμπ άρχισε να συζητά την επιστροφή των Αμερικανών στις δουλειές τους, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα και επικαλείται το Bloomberg- λίγες μόνο μέρες μετά την έγκριση μέτρων «κοινωνικής απομάκρυνσης» η εφαρμογή των οποίων επιβραδύνει την οικονομία.

«Δεν σκέφτομαι για μήνες, μπορώ να σας το πω από τώρα. Θα ανοίξουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν μπορώ να τη κρατήσω κλειστή για χρόνια. Αυτό θα φύγει.»

Επικαλείται την επιθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στις δουλειές τους όπως φαίνεται στο παραπάνω μήνυμά του στο twitter και αναφέρει το πόσα πολλά έμαθαν: «Μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα» και πρόσθεσε «η χώρα μας έχει μάθει πολλά. Έχουμε μάθει για την κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουμε μάθει για τα χέρια».

Την ανάρτησή του αυτή ακολούθησαν δεκάδες άλλων χρηστών που σχολίαζαν ότι σκέφτεται μόνο τον Dow Jones και το πως θα επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg στις δηλώσεις του επικαλέστηκε ακόμα και τον κίνδυνο αυτοκτονιών λέγοντας ότι αν η οικονομία οδηγηθεί σε μια βαθιά ύφεση με τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, θα μπορούσαν να υπάρχουν θάνατοι από αυτοκτονίες και άλλες αιτίες πέρα ​​από αυτούς που προκαλεί ο κορωνοϊός και πρόσθεσε ότι τμήματα της χώρας μπορεί να είναι σε θέση να ξαναρχίσουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμα και εάν άλλες περιοχές παλεύουν με την επιδημία.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, για παράδειγμα, τμήματα της χώρας μας που επηρεάζονται πολύ λίγο», είπε.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε περισσότερους από 43.000 τη Δευτέρα και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 θάνατοι, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO- ΠΟΥ) δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι καταγράφεται πολύ μεγάλη επιτάχυνση στα κρούσματα των ΗΠΑ. Ερωτώμενη αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η Χάρις δήλωσε: «Βλέπουμε τώρα μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση στα κρούσματα στις Η.Π.Α. Οπότε υπάρχει αυτή η δυναμική ».

Ενδεικτικό του θορύβου που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου είναι το γεγονός ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου προσπάθηκε να «μαζέψει» τον αντίκτυπο δηλώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα εξετάσει τις συμβουλές των στελεχών της δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο Λάρυ Κούντλοου «Δεν εγκαταλείπουμε τις συμβουλές των επαγγελματιών του τομέα υγείας, αλλά υπάρχει και η «κραυγή» για να να ανοίξουμε ξανά την οικονομία, ή ίσως να είναι λιγότερο κλειστή», δήλωσε προσθέτοντας «Αυτό είναι ένα κομμάτι, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί.»

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν και την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Νανσί Πελόζι η οποία προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων και να σταματήσει η κοινωνική αποστασιοποίηση πριν το συστήσουν οι επιστήμονες.

«Είμαστε σε μία εποχή που η λήψη πολιτικών αποφάσεων θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια», ανέφερε η Πελόζι σε συνέντευξή της στο MSNBC, προσθέτοντας ότι το κόστος για την οικονομία περισσότερων θανάτων θα ήταν μεγαλύτερο από τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ