2020-03-27 10:49:22
Φωτογραφία για Στα πρόθυρα της κατάρρευσης νοσοκομεία στη Γαλλία - Δραματικές ώρες στην Ιταλία
Κορωνοϊός - ΕΕ: Η «καλή επίδοση» της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και

πού μπορεί να οφείλεται - Παράταση ορισμένων μέτρων καραντίνας έως και για έξι μήνες εξετάζει η Βρετανία - Το αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών περνούν τα ευρωπαϊκά κράτη καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου με έναν άγνωστο εχθρό. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη, στην οποία καταγράφεται προς το παρόν το 70% των θανάτων παγκοσμίως, αποδεικνύει στην πράξη ότι η απόφαση των κρατών - μελών να διαχειριστούν μόνα τους την πολιτική Υγείας και να μην δώσουν αρμοδιότητες στην Κομισιόν ήταν εσφαλμένη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, έριξε την ευθύνη στα κράτη - μέλη κατηγορώντας τα ότι τη στιγμή που η ΕΕ χρειαζόταν μια προσέγγιση «ένας για όλους και όλοι για έναν», αρκετοί αποφάσισαν να κοιτάξουν τον εαυτό τους.


Γαλλία

Στην περιοχή του Γκραντ Εστ η κατάσταση είναι δραματική. Οι ιατροί στις πόλεις της Αλσατίας, της Λωρραίνης και της Καμπανίας, βρίσκονται σε έναν πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης και οι «στρατιώτες», δηλαδή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν παρά ελάχιστα όπλα απέναντι στον COVID-19. Χθες, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Μυλούζ της Αλσατίας, μια πόλη - φάντασμα 110.000 πολιτών τα νοσοκομεία της οποίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν αλλάξει δομή. Ξεχωριστές είσοδοι για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα. Για όλο και περισσότερους ασθενείς. Στους επάνω ορόφους τα δωμάτια δεν επαρκούν και τοποθετούνται κρεβάτια στους διαδρόμους. «Επικρατεί το χάος. Οι συνάδελφοί μου δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν», αναγνωρίζει ο κ. Μάρκ Νουατζέτ, διευθυντής των έκτακτων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Μυλούζ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ouest- France.

«Οι άνθρωποι άνω των 75 δεν διασωληνώνονται πλέον»

Η κατάσταση στα τοπικά νοσοκομεία της Αλσατίας και της Λωρραίνης έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι ιατροί δεν μπορούν πλέον να διασωληνώσουν ασθενείς άνω των 75 ετών, καθώς προηγούνται νεώτεροι και όσοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν. «Κάθε μέρα, πρέπει να επινοήσουμε έναν τρόπο να δεχθούμε δεκαπέντε έως είκοσι πέντε επιπλέον ασθενείς στο νοσοκομείο. Ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Νουατζέτ.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν όσο μπορούν τη δοκιμαζόμενη περιοχή του Γραντ Εστ, ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας που συνορεύον με την πληγείσα αυτή περιοχή της Γαλλίας, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Ζάαρλαντ, η Βαυαρία αλλά και το πλούσιο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφάσισαν να δέχονται στα νοσοκομεία τους και στις μονάδες εντατικής θεραπείας Γάλλους ασθενείς από τις περιοχές της Αλσατίας, της Καμπανίας και της Λωρραίνης. Την ίδια ακριβώς αλληλεγγύη έδειξε και το γειτονικό Λουξεμβούργο αλλά και η Ελβετία.

Παράλληλα ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αλσατία προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τα τοπικά νοσοκομεία, προσφέροντας ό,τι μπορεί η κάθε μια. Η εταιρεία κατασκευών και καθαρισμού καπνοδόχων WEHR της Αλσατίας προσέφερε χιλιάδες προστατευτικές μάσκες, ενώ τοπικοί παραγωγοί οίνου εργάζονται νυχθημερόν για να παρασκευάσουν απολυμαντικά διαλύματα με περιεκτικότητα, άνω του 70% σε αλκοόλη για να ανακουφίσουν κάπως τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Γερμανία

Στην ηλικία των ασθενών, την διενέργεια πολλών τεστ, την ποιότητα του συστήματος υγείας και τα περιθώρια αντίδρασης που είχε η Γερμανία στην πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ότι οφείλεται η καλή «επίδοση» της χώρας, η οποία με 40.000 κρούσματα και 200 νεκρούς (ποσοστό θνητότητας 0,5%), βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά πολύ λίγα», ενώ το ποσοστό θνητότητας στην Γερμανία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερο, καθώς πολλοί θετικοί στον ιό δεν εξετάζονται, θεωρείται «άξιο απορίας». Ο κ. Πίμποντι τονίζει πάντως ότι δεν θα πρέπει να επιχειρούνται συγκρίσεις μεταξύ χωρών. «Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα:

Ο χρόνος της επιδημίας. Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πιθανότατα πιο μπροστά από την Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες πιθανότατα ο ιός καθυστέρησε να εντοπιστεί και, ως αποτέλεσμα, μολυσμένα άτομα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πληθυσμό, μεταδίδοντας τον ιό.

Η ηλικία. Ενώ σε πολλές χώρες εξετάζονται πολύ λίγα άτομα, τα επίσημα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία μολύνθηκαν, αλλά είτε δεν είχαν συμπτώματα είτε είχαν πολύ ελαφρά. Σε ό,τι αφορά τα διαγεγνωσμένα κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία (63 έτη) ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι στην Γερμανία (45 έτη). Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών άνω των 70 ετών ήταν π.χ. στην Νότια Κορέα 9%, ενώ στην Ιταλία 40%. Στην Γερμανία, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» καταγράφει την ηλικιακή ομάδα «άνω των 60», στην οποία επίσης το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι στην Ιταλία. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας το ποσοστό των μολυσμένων άνω των 60 ετών ήταν 19%, ενώ πάνω από το 50% ήταν στην ομάδα 35-59 ετών.

Η πρακτική σε ό,τι αφορά τα τεστ. Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών: «Στην Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. «Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. «Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».

Η ποιότητα του συστήματος Υγείας. Όσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, τόσο περισσότερους μπορούν να σώσουν, επισημαίνει ο Μάικ Ράιαν. «Εάν τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν από μεγάλους αριθμούς ασθενών, πρόκειται πολύ απλά για θέμα δυνατοτήτων, σε ποιο βαθμό μπορεί πια να προσφερθεί η αναγκαία φροντίδα», αναφέρει. Τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για αυτό, εξηγεί ο κ. Πίμποντι, «ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και η καλή εκπαίδευση των στελεχών στις ΜΕΘ». Στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ φτιάχτηκαν περισσότερες, διευκρινίζεται. Στην Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στην Γερμανία όμως, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η καραντίνα. Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πολλά τεστ, σε συνδυασμό κατόπιν με τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αποτελεί αρκετά αποτελεσματικό μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης του ιού. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που χειρίστηκαν αυτό το θέμα αποτελεσματικά, ενώ είναι και μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μέθοδοι που ακολουθούν πολλές χώρες της Ασίας είναι μάλλον υπερβολικές για τους Γερμανούς: Στην Σιγκαπούρη υπάρχει εφαρμογή για το κινητό, η οποία, μέσω Bluetooth επιτρέπει τον εντοπισμό ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε για περισσότερο από 30' σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από διαπιστωμένο φορέα του ιού.

Αυστρία

Σε συνολικά 6.398 ανέρχονταν μέχρι εχθές, τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, ο οποίος έχει προξενήσει ήδη τον θάνατο 49 ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, το οποίο ταυτόχρονα καταγράφει την διενέργεια, έως σήμερα, συνολικά 35.995 τεστ διάγνωσης του ιού και την αποθεραπεία 112 ανθρώπων οι οποίοι είχαν νοσήσει από τον ιό.

Από το μέχρι στιγμής σύνολο των 6.398 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα περισσότερα εμφανίζονται στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.623, ενώ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας, που , αρχές της εβδομάδας είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 1.054. Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 873 κρούσματα, Βιέννη (825), Στυρία (699), Σάλτσμπουργκ (591), Φόραλμπεργκ (435), Καρινθία (183) και Μπούργκενλαντ (115).

Ιταλία

Επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων με μικρή μείωση του αριθμού των νεκρών από κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 80.539. Οι νεκροί έφτασαν τους 8.165. Παράλληλα, 10.361 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 74.386 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 7.503 άνθρωποι ενώ 9.362 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 662 ασθενείς και καταγράφηκαν 6.153 νέα κρούσματα. 999 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.612 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.753 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.648 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 34.889 και οι νεκροί 4.861. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.816 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.174. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.935, με 287 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σημειώνεται αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, ενώ μειώνεται ελαφρά ο αριθμός των νεκρών.

Κύπρος

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν το απόγευμα οι κυπριακές αρχές. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, ακαδημαϊκός, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι 4 κρούσματα αφορούν άτομα που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή είναι κρούσματα εισαγόμενα, τα 8 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα είναι από το ΓΝ Πάφου και ένα είναι κρούσμα το ιστορικό του οποίου διερευνάται. Σε σύνολο κρουσμάτων στην Κύπρο ο αριθμός ανήλθε στα 146, εκ των οποίων τα 76 είναι από επαφές.

Ο Δρ Κωστρίκκης ανέφερε πως αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.

«Οι οδηγίες παραμένον σαφείς, μείνετε στο σπίτι σας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί», τόνισε.

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εξάλλου σε σχέση με τα θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και την αναφορά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Λοϊζου είπε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

«Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι λόγω του αυξημένου όγκου περιστατικών που δεχόντουσαν πάντα τα δημόσια νοσηλευτήρια και λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κ.λπ.), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ιχνηλατηθεί από το ιστορικό», ανέφερε.

Ο Δρ Λοϊζου κατέστησε σαφές πως δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει «απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό».

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία», κατέληξε.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ξεκάθαρο μήνυμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έριξε την ευθύνη στα κράτη - μέλη κατηγορώντας τα ότι τη στιγμή που η ΕΕ χρειαζόταν μια προσέγγιση «ένας για όλους και όλοι για έναν», αρκετοί αποφάσισαν να κοιτάξουν τον εαυτό τους.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που κράτη - μέλη απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού. Άλλες περιπτώσεις όπου μάσκες και άλλα προστατευτικά μέσα μπλοκαρίστηκαν στα σύνορα. Δεν υπάρχει κανένα κράτος - μέλος που μπορεί να προμηθευτεί μόνο του τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η κοινή μας αγορά μας επιτρέπει να προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα και για αυτό παρενέβη η Κομισιόν».

Όπως είπε η ίδια, «περάσαμε από μια καθημερινότητα σε μια μάχη για τις ζωές μας. έχουμε κάποια στοιχεία που μας δείχνουν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Μπορεί τώρα να κρατούμε μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά πρέπει να συνεργαστούμε»

Παρόλο που βάσει των Συνθηκών η πολιτική Υγείας είναι αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται για να συγκεντρώσει απαραίτητα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη - μέλη. «Σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες της ΕΕ» τόνιζε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι τώρα πρέπει να σώσουμε ζωές και περιουσίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά θα έρθει και η ημέρα που θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς τα εμπρός και να εξάγουμε διδάγματα για το ποια ΕΕ θέλουμε. «Είναι ψευδής η αντιπαράθεση για τον εάν επιθυμούμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε για μια πιο ανθεκτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα θέλουμε όλοι να ζούμε σε αυτήν και αυτή η επιθυμία μας ενώνει όλους. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα στραγγίσουν το μέλλον μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσε την ομιλία της χρησιμοποιώντας μια φράση ενός εκ των πατέρων της ΕΕ και συγκεκριμένα του Κόνραντ Αντενάουερ. «Όπως είπε ο Αντενάουερ, η ιστορία είναι το άθροισμα εκείνων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Σήμερα η ιστορία έχει στραμμένο το βλέμμα της επάνω μας. Ας κάνουμε το σωστό με μια μεγάλη καρδιά όχι με 27 μικρές καρδιές».

Βρετανία

Ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές των Βρετανών, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για ένα διάστημα 6 μηνών και φαίνεται πως καρποφορούν στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπε εχθές η αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Η Τζένι Χάρις απέφυγε να πει πότε αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, με τα οποία επιβάλλεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

«Ενδέχεται να δούμε μέτρα καραντίνας να παρατείνονται για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό δεν θα ήταν ένα απίθανο σενάριο» τόνισε η επιστήμονας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ