2020-03-27 11:15:15
Σε επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού εξελίσσονται οι ΗΠΑ, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον εκείνα της Κίνας και της Ιταλίας - Στους 1117 οι νεκροί
Κανένας ειδικός επιστήμονας από όσους ερευνούν το νέον κορωνοϊό δεν είναι σίγουρος για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και πόσο γρήγορα θα καταφέρουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας να βρουν φάρμακα ή να παρασκευάσουν εμβόλιο. Ωστόσο στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί είναι ότι τα χειρότερα έρχονται, και μάλιστα πολύ γρήγορα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Μέσα στην εβδομάδα, σε ολόκληρη την ομοσπονδία ο νέος κορωνοϊός καταγράφει εκθετική αύξηση, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 85.000. Το χειρότερο είναι ότι κάθε ημέρα που περνάει τα κρούσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξάνονται παρά το γεγονός ότι σε αρκετές πολιτείες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις που δημοσιεύει το Βusiness Insider, η εξέλιξη της μόλυνσης του COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει εκθετική αύξηση καθώς στις 12 Μαρτίου είχε επιβεβαιωθεί μόλις το 12% όλων των θετικών περιπτώσεων του νέου ιού, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 29.000 ασθενείς δεν είχαν διαγνωσθεί μέχρι τότε. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει περισσότερες από 69.000 περιπτώσεις και πάνω από 1.000 θανάτους από την Πέμπτη. Ο μέσος όρος των προβλέψεων των ερευνητών δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει περίπου 195.000 άτομα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο αριθμός αυτός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μοντέλο.
Το πιο ακραίο μοντέλο προβλέπει ότι έως και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν. Συγκριτικά, μια εποχική γρίπη στις ΗΠΑ σκοτώνει 11.000 έως 95.000 άτομα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Τραμπ: Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απόδειξη του τεράστιου αριθμού τεστ που κάνουμε
Η είδηση ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα και την Ιταλία σε κρούσματα κοινοποιήθηκε την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έδινε την καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Η ενστικτώδης αντίδρασή του, σύμφωνα με την Guardian, ήταν να αμφισβητήσει τα στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών. «[Η αύξηση] αποτελεί απόδειξη του όγκου των τεστ που κάνουμε. Διενεργούμε έναν τεράστιο αριθμό τεστ. Δεν ξέρουμε τα αντίστοιχα νούμερα στην Κίνα, η Κίνα μας δίνει τα νούμερά της» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφορικά με την πελώρια άυξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 3,3 εκατ. άτομα να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ σχολίασε ότι «δεν φταίει κανείς γι' αυτό, σίγουρα όχι σε αυτήν τη χώρα». «Σταθήκαμε πολύ τυχεροί όταν πήραμε την απόφαση να απαγορεύσουμε τα ταξίδια από την Κίνα πολύ νωρίς. Αυτό το λέω γιατί πολλοί δεν θέλουν να το δεχτούν, αλλά ήταν μια εξαιρετική απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ, διαφορετικά οι αριθμοί στους οποίους αναφέρεστε - είμαστε εξάλλου μια μεγάλη χώρα - θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει δεχθεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και την τάση του να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ανακάμψει δυναμικά. «Όσο πιο σύντομα "ξαναπιάσουμε δουλειά" - ξέρετε, για κάθε μέρα που περνάμε σε παύση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακάμψεις γρήγορα, και οι πολίτες μας δεν θέλουν να μείνουν εκτός... Νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη μόλις νικήσουμε τον κρυμμένο εχθρό μας».
Σύμφωνα με την Guardian, ο Τραμπ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ημερομηνίες για άρση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) σε περιοχές της χώρας είναι υπό συζήτηση, ωστόσο αυτή τη φορά (όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα) απέφυγε να αναφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (12 Απριλίου), όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης εχθές ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Τραμπ εξήγησε πως πιστεύει ότι η χώρα θα έχει προ πολλού ξεπεράσει την επιδημία τότε.
«Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε» το συνέδριο του GOP, είπε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι θα είμαστε σε σπουδαία κατάσταση πολύ πριν από τότε», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Oι HΠΑ το επίκεντρο της πανδημίας
Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό στις ΗΠΑ έφτασε τους 1.177, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται, πλέον, στα 85.653. Ο αριθμός αυτός καθιστά πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, καθώς ξεπέρασε και την Κίνα, που ακολουθεί με 81.285.
Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν τις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες. Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο. Σκιαγραφώντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη, η έρευνα την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνητής της πολιτείας Άντριου Κουόμο έδειξε ότι είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 18 έως 49 ετών.
Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι New York Times, η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει το «επίκεντρο μιας νέας Αποκάλυψης» ή μια νέα Ουχάν επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική εξάπλωση του ιού τόσο στο Μανχάταν όσο και στο Νιού Τζέρσει, το Κουίνς και το Μπρονξ.
Παρότι ο Πρόεδρος Τραμπ στη χτεσινή του ενημέρωση ήταν καθησυχαστικός επιμένοντας πως έχει μια αγαστή συνεργασία με τον κυβερνήτη της πόλης Άντριου Κουόμο ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη: μιλάει για την επιτακτική ανάγκη εύρεσης νέων νοσοκομείων για τους χτυπημένους από τον κορωνοϊό, για έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού και αναπνευστήρων και την προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της πόλης και την Ουάσινγκτον. «Η παροδική κάμψη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που ωστόσο δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, έχει να κάνει με την απόφαση των πολιτών να ακολουθήσουν τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της πόλης, κάτι που ωστόσο, επικεντρώνεται απλώς στην εντολή τού να κρατούνται «οι κοινωνικές αποστάσεις». Για την ώρα η κοινωνική απόσταση (social distancing) και όχι η καραντίνα είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει καθολική καραντίνα και όχι μόνο για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που μετακινούνται προς άλλες πολιτείες» υποστηρίζουν τώρα οι αρμόδιοι τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την πόλη που ποτέ δεν έκρυψε τα δημοκρατικά της φρονήματα.
Στρατό στα σύνορα με Καναδά στέλνει ο Τραμπ
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στείλει στρατό στα σύνορα με τον Καναδά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις εκεί, μεσούσης της κρίσης του νέου κορωνοϊού, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Βάσει του σχεδίου, το Πεντάγωνο θα στείλει περίπου 1.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ για να συνδράμουν τις προσπάθειες της υπηρεσίας Αμερικανικών Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, ενώ εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό, όπως εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι ο Καναδάς αντιτίθεται σθεναρά στις αμερικανικές προθέσεις να αναπτυχθούν στρατεύματα δίπλα στα κοινά σύνορα, ενώ επισήμανε ότι ο Καναδάς πιστεύει ότι η εν λόγω ενέργεια θα έπληττε τις διμερείς σχέσεις.
Η νόσος Covid-19 μπορεί να σκοτώσει 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ
Η νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία αρνητική συγκυρία για τη χώρα, που ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων.
Ο αριθμός των εισηγμένων στα νοσοκομεία με Covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αν και σε μερικές πολιτείες (π.χ. στην Καλιφόρνια) αυτό πιθανώς θα συμβεί αργότερα. Άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη νόσο στη χώρα έως τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν αναμένεται να ξεπερνά τα δέκα ημερησίως το καλοκαίρι.
Η ανάλυση, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρικής της Υγείας και Αξιολόγησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θεωρεί τους 82.000 θανάτους ως μία μέση εκτίμηση, καθώς οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 38.000 έως 162.000, αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.
Ο δρ Μάρεϊ θεωρεί πιθανό ότι, λόγω της διάρκειας της κρίσης και μετά τον Μάιο, θα απαιτηθούν πιθανώς περιοριστικά μέτρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου. Επισημαίνει, επίσης, το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα αμερικανικά νοσοκομεία, καθώς στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες και τους διαθέσιμους αναπνευστήρες στα νοσοκομεία, ιδίως σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα.
«Η πορεία της πανδημίας θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν οι άνθρωποι χαλαρώσουν τα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε ο δρ Μάρεϊ.
anatakti
Κανένας ειδικός επιστήμονας από όσους ερευνούν το νέον κορωνοϊό δεν είναι σίγουρος για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και πόσο γρήγορα θα καταφέρουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας να βρουν φάρμακα ή να παρασκευάσουν εμβόλιο. Ωστόσο στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί είναι ότι τα χειρότερα έρχονται, και μάλιστα πολύ γρήγορα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Μέσα στην εβδομάδα, σε ολόκληρη την ομοσπονδία ο νέος κορωνοϊός καταγράφει εκθετική αύξηση, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 85.000. Το χειρότερο είναι ότι κάθε ημέρα που περνάει τα κρούσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξάνονται παρά το γεγονός ότι σε αρκετές πολιτείες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις που δημοσιεύει το Βusiness Insider, η εξέλιξη της μόλυνσης του COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει εκθετική αύξηση καθώς στις 12 Μαρτίου είχε επιβεβαιωθεί μόλις το 12% όλων των θετικών περιπτώσεων του νέου ιού, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 29.000 ασθενείς δεν είχαν διαγνωσθεί μέχρι τότε. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει περισσότερες από 69.000 περιπτώσεις και πάνω από 1.000 θανάτους από την Πέμπτη. Ο μέσος όρος των προβλέψεων των ερευνητών δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει περίπου 195.000 άτομα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο αριθμός αυτός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μοντέλο.
Το πιο ακραίο μοντέλο προβλέπει ότι έως και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν. Συγκριτικά, μια εποχική γρίπη στις ΗΠΑ σκοτώνει 11.000 έως 95.000 άτομα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Τραμπ: Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απόδειξη του τεράστιου αριθμού τεστ που κάνουμε
Η είδηση ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα και την Ιταλία σε κρούσματα κοινοποιήθηκε την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έδινε την καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Η ενστικτώδης αντίδρασή του, σύμφωνα με την Guardian, ήταν να αμφισβητήσει τα στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών. «[Η αύξηση] αποτελεί απόδειξη του όγκου των τεστ που κάνουμε. Διενεργούμε έναν τεράστιο αριθμό τεστ. Δεν ξέρουμε τα αντίστοιχα νούμερα στην Κίνα, η Κίνα μας δίνει τα νούμερά της» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφορικά με την πελώρια άυξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 3,3 εκατ. άτομα να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ σχολίασε ότι «δεν φταίει κανείς γι' αυτό, σίγουρα όχι σε αυτήν τη χώρα». «Σταθήκαμε πολύ τυχεροί όταν πήραμε την απόφαση να απαγορεύσουμε τα ταξίδια από την Κίνα πολύ νωρίς. Αυτό το λέω γιατί πολλοί δεν θέλουν να το δεχτούν, αλλά ήταν μια εξαιρετική απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ, διαφορετικά οι αριθμοί στους οποίους αναφέρεστε - είμαστε εξάλλου μια μεγάλη χώρα - θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει δεχθεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και την τάση του να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ανακάμψει δυναμικά. «Όσο πιο σύντομα "ξαναπιάσουμε δουλειά" - ξέρετε, για κάθε μέρα που περνάμε σε παύση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακάμψεις γρήγορα, και οι πολίτες μας δεν θέλουν να μείνουν εκτός... Νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη μόλις νικήσουμε τον κρυμμένο εχθρό μας».
Σύμφωνα με την Guardian, ο Τραμπ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ημερομηνίες για άρση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) σε περιοχές της χώρας είναι υπό συζήτηση, ωστόσο αυτή τη φορά (όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα) απέφυγε να αναφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (12 Απριλίου), όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης εχθές ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Τραμπ εξήγησε πως πιστεύει ότι η χώρα θα έχει προ πολλού ξεπεράσει την επιδημία τότε.
«Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε» το συνέδριο του GOP, είπε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι θα είμαστε σε σπουδαία κατάσταση πολύ πριν από τότε», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Oι HΠΑ το επίκεντρο της πανδημίας
Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό στις ΗΠΑ έφτασε τους 1.177, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται, πλέον, στα 85.653. Ο αριθμός αυτός καθιστά πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, καθώς ξεπέρασε και την Κίνα, που ακολουθεί με 81.285.
Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν τις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες. Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο. Σκιαγραφώντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη, η έρευνα την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνητής της πολιτείας Άντριου Κουόμο έδειξε ότι είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 18 έως 49 ετών.
Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι New York Times, η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει το «επίκεντρο μιας νέας Αποκάλυψης» ή μια νέα Ουχάν επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική εξάπλωση του ιού τόσο στο Μανχάταν όσο και στο Νιού Τζέρσει, το Κουίνς και το Μπρονξ.
Παρότι ο Πρόεδρος Τραμπ στη χτεσινή του ενημέρωση ήταν καθησυχαστικός επιμένοντας πως έχει μια αγαστή συνεργασία με τον κυβερνήτη της πόλης Άντριου Κουόμο ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη: μιλάει για την επιτακτική ανάγκη εύρεσης νέων νοσοκομείων για τους χτυπημένους από τον κορωνοϊό, για έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού και αναπνευστήρων και την προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της πόλης και την Ουάσινγκτον. «Η παροδική κάμψη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που ωστόσο δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, έχει να κάνει με την απόφαση των πολιτών να ακολουθήσουν τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της πόλης, κάτι που ωστόσο, επικεντρώνεται απλώς στην εντολή τού να κρατούνται «οι κοινωνικές αποστάσεις». Για την ώρα η κοινωνική απόσταση (social distancing) και όχι η καραντίνα είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει καθολική καραντίνα και όχι μόνο για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που μετακινούνται προς άλλες πολιτείες» υποστηρίζουν τώρα οι αρμόδιοι τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την πόλη που ποτέ δεν έκρυψε τα δημοκρατικά της φρονήματα.
Στρατό στα σύνορα με Καναδά στέλνει ο Τραμπ
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στείλει στρατό στα σύνορα με τον Καναδά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις εκεί, μεσούσης της κρίσης του νέου κορωνοϊού, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Βάσει του σχεδίου, το Πεντάγωνο θα στείλει περίπου 1.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ για να συνδράμουν τις προσπάθειες της υπηρεσίας Αμερικανικών Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, ενώ εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό, όπως εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι ο Καναδάς αντιτίθεται σθεναρά στις αμερικανικές προθέσεις να αναπτυχθούν στρατεύματα δίπλα στα κοινά σύνορα, ενώ επισήμανε ότι ο Καναδάς πιστεύει ότι η εν λόγω ενέργεια θα έπληττε τις διμερείς σχέσεις.
Η νόσος Covid-19 μπορεί να σκοτώσει 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ
Η νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία αρνητική συγκυρία για τη χώρα, που ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων.
Ο αριθμός των εισηγμένων στα νοσοκομεία με Covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αν και σε μερικές πολιτείες (π.χ. στην Καλιφόρνια) αυτό πιθανώς θα συμβεί αργότερα. Άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη νόσο στη χώρα έως τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν αναμένεται να ξεπερνά τα δέκα ημερησίως το καλοκαίρι.
Η ανάλυση, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρικής της Υγείας και Αξιολόγησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θεωρεί τους 82.000 θανάτους ως μία μέση εκτίμηση, καθώς οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 38.000 έως 162.000, αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.
Ο δρ Μάρεϊ θεωρεί πιθανό ότι, λόγω της διάρκειας της κρίσης και μετά τον Μάιο, θα απαιτηθούν πιθανώς περιοριστικά μέτρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου. Επισημαίνει, επίσης, το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα αμερικανικά νοσοκομεία, καθώς στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες και τους διαθέσιμους αναπνευστήρες στα νοσοκομεία, ιδίως σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα.
«Η πορεία της πανδημίας θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν οι άνθρωποι χαλαρώσουν τα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε ο δρ Μάρεϊ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κορωνοϊός: Η ανατριχιαστικά προφητική λογοτεχνία...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεγάλο στραπάτσο του Ερντογάν στον Έβρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ