2020-04-01 19:50:33
Φωτογραφία για Η ζωή με μια μάσκα
Vintage φωτογραφίες από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Στο τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισπανική γρίπη. Εκείνη την εποχή που δεν υπήρχαν τα κατάλληλα φάρμακα και εμβόλια, οι μάσκες ήταν η κύρια γραμμή άμυνας απέναντι στην ασθένεια.

Η ισπανική πανδημία γρίπης του 1918 θεωρήθηκε η πιο θανατηφόρος στην ιστορία, καθώς μολύνθηκαν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη.

Η γρίπη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ασίας πριν εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Οι πολίτες διατάχτηκαν να φορούν μάσκες, σχολεία, θέατρα και επιχειρήσεις έκλεισαν και σοροί θυμάτων είχαν συσσωρευτεί σε αυτοσχέδια νεκροτομεία, πριν ο ιός τερματίσει τη θανατηφόρα παγκόσμια πορεία του.

Γιατί η γρίπη έμεινε στην ιστορία ως «ισπανική»; Ο λόγος, όσο και αν φαίνεται απίστευτος, ήταν η λογοκρισία των εφημερίδων.


Το 1918 ήταν το τελευταίο έτος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και, σε μια προσπάθεια διατήρησης του ηθικού των στρατιωτών και των πολιτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απαγόρευσαν τη δημοσίευση ειδήσεων για την ασθένεια.

Η ουδέτερη Ισπανία, χωρίς να έχει τέτοιο πρόβλημα, δεν λογόκρινε τις εφημερίδες της, οι οποίες μετέδιδαν ελεύθερα τα στοιχεία για τη γρίπη. Έτσι, στον υπόλοιπο κόσμο, δόθηκε η εντύπωση ότι εκεί υπήρχαν τα περισσότερα θύματα  

Πηγή: Design You Trust / Επιμέλεια Snoopit24
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ