2020-04-03 00:25:55
Φωτογραφία για Η τουρκική κρίση ξεκίνησε: Η λίρα καταρρέει σε επίπεδο συναλλαγματικής κρίσης του 2018
Η λίρα υποχωρεί, τα δολάρια τελείωσαν, οι εξαγωγές κατέρρευσαν ενώ ο τουρισμός

αναμένεται να ακολουθήσει - Η χώρα που μέσα σε λίγες μέρες έγινε η δέκατη στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο αδιέξοδο μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών

Δεν μπορεί να βρει πάτωμα το τουρκικό νόμισμα καθώς υποχωρεί και σήμερα σε επίπεδα που είχαν προκαλέσει τη συναλλαγματική κρίση του 2018.

Μια ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων – πέρα από τα όλο και πιο αρνητικά ανακοινωθέντα για τα κρούσματα Covid-19 που φέρνουν την Τουρκία στη δέκατη θέση παγκοσμίως – απειλούν με επιτάχυνση τον εκτροχιασμό της τουρκικής οικονομίας:

Οι ενδείξεις από την πραγματική οικονομία παραπέμπουν ήδη σε ύφεση. Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 48,1 που παραπέμπει σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας των βιοτεχνιών και των εργοστασίων.

Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί τις μοναδικές πλέον πηγές για συνάλλαγμα καθώς θα επηρρεάσει δραστικά τις εξαγωγές και τον τουρισμό τους ερχόμενους μήνες – ενώ η υποχώρηση της λίρας έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τουρκικοι εξαγωγείς να επωφεληθούν από το υποτιμημένο νόμισμα.


Κατάρρευση εξαγωγών

Για τον Μάρτιο αναμένεται πτώση 17% στις εξαγωγές, καθώς οι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους εν μέσω της δικής τους κρίσης κορωνοϊού.

Οι εξαγωγές προς το Ιράν κατέρρευσαν κατά 82% προς το Ιράκ κατά 48% προς τη Γαλλία 32,5% και προς στη Γερμανία κατά 14%, είπε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Ρουσάρ Πεκσαν στο κανάλι ΝΤV.

Επιπλεόν η Τουρκία επηρρεάζεται από την γενικότερη έξοδο κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πάρτυ αύξησης του τραπεζικού δανεισμού που είχε ξεκινήσει ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας την τουρκική οικονομία πιο εύθραυστη σε εξωτερικά σόκ.

Οι επενδυτές φεύγουν μακριά

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να ελπίζει πλέον ούτε σε εισροή επενδυτικών δολαρίων. Παλαιότερα προσέλκυε επενδυτές λόγω υψηλών επιτοκίων. Τώρα το επιτόκιο της λίρας είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό, που σημαίνει ότι όποιος αγοράζει τουρκικές λίρες χάνει αξία καθώς το πραγματικό επιτόκιο είναι αρνητικό.

Χωρίς εισορή επενδυτικών δολαρίων ή συναλλάγματος από εισαγωγές, και έχοντας εξαντλήσει όλα τα τρικ άντλησης δανεικών δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας του αφήνοντάς το να κρέμεται από μια κλωστή, η τουρκική οικονομία είναι εκτεθειμένη σε ένα ξαφνικό ξέσπασμα μιας πολυδιάστατης κρίσης που θα κλονίσει και την εξουσία του Ερντογάν.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα καθώς η Τουρκία πρέπει να βρει 170 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της οικονομίας της.

Η τελευταία ελπίδα του Ερντογάν, η λήψη με προνομιακούς όρους δολαρίων απευθείας από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς οι ΗΠΑ δεν περιέλαβαν την τουρκική κεντρική τράπεζα σε αυτές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα swaps δολαρίων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ