2020-04-07 16:16:12
Φωτογραφία για Μυστήριο με τον Μπόρις Τζόνσον - Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του
Στη ΜΕΘ παραμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός - Οι γιατροί ρίχνουν το... γάντι στην Ντάουνινγκ Στριτ λέγοντας ότι στην Εντατική δεν μπαίνει κάποιος προληπτικά -

«Ο Τζόνσον δεν έχει μπει σε αναπνευστήρα» δηλώνει Βρετανός υπουργός - Βρετανοί επιστήμονες ζητούν διαφάνεια για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού

Πόσο βαριά είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον; Πόσο σκληρή είναι η μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό;

Κορυφαίοι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας επισημαίνουν πως, όταν κάποιος μπαίνει στην Εντατική, δεν μπαίνει προληπτικά, ούτε για να έχει μία εικόνα του χώρου.

«O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα αλλά του χορηγήθηκε οξυγόνο και, εάν η κατάσταση του διαφοροποιηθεί, η κυβέρνηση θα κάνει επίσημη δήλωση», υποστήριξε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προεδρίας της Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ.

«Δεν έχει μπει σε αναπνευστήρα, όχι», τόνισε ο Γκόουβ μιλώντας στο ραδιόφωνο «LBC». «Ο πρωθυπουργός έχει λάβει οξυγόνο και βρίσκεται φυσικά υπό στενή επίβλεψη», πρόσθεσε.


«Ο Βρετανός πρωθυπουργός», όπως δήλωσε, «αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον ιό για ημέρες ενώ επισημαίνει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θα είναι ειλικρινής για την κατάσταση της υγείας του».

«Προσευχόμαστε για να έχει μία ταχύτατη ανάρρωση», λέει ο υπουργός Προεδρίας της Βρετανίας και προσθέτει ότι η μάχη που δίνει ο Μπόρις Τζόνσον στην εντατική είναι «πραγματικά τρομακτική».

Για να εισαχθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -και που στη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ ξεχειλίζουν από ασθενείς- σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, δηλώνουν κορυφαίοι γιατροί, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Reading University Σίμον Κλαρκ δηλώνει ότι ένα κρεβάτι στην Εντατική δίνεται μόνο σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Για την Ντάουνινγκ Στριτ, η εισαγωγή του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ στη ΜΕΘ έγινε προληπτικά και, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, στον Τζόνσον χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου ως αντίδοτο στην αναπνευστική δυσχέρεια που εμφάνισε τις τελευταίες ώρες. Είθισται οι ασθενείς σε ΜΕΘ να λαμβάνουν έως και 15 λίτρα οξυγόνου προκειμένου να αναπνέουν χωρίς δυσκολία, ωστόσο, το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε λιγότερη ποσότητα οξυγόνου δεν σημαίνει ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες. Τις τελευταίες ώρες, ο Τζόνσον είχε επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και υψηλό πυρετό.

Κι ενώ πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής του Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Χθες, ο Ράαμπ, προήδρευσε του κυβερνητικού επιτελείου για την διαχείριση της κρίσης την ώρα που ο Τζόνσον έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου.

Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή είδηση ότι εισήχθη στη ΜΕΘ κατέστησε σαφές ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Σύμφωνα μάλιστα με την ιατρική κοινότητα, όταν νοσηλεύεσαι σε ΜΕΘ, δεν μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα αφού ο οργανισμός είναι εξασθενημένος και ο ασθενής έχει ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έχει οριστεί ως αντικαταστάτης του Τζόνσον για το χρονικό διάστημα που παραμένει νοσηλευόμενος..

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται «Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών» (Continuous positive airway pressure «CPAP», η οποία συνήθως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο 55χρονος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πιο ευεπίφορος στον κορωνοϊό για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, είναι άνδρας - έχει αποδειχθεί ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό- και δεύτερον, είναι υπέρβαρος αν και δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Ανέκαθεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε παραπανίσια κιλά κι έκανε μεγάλο αγώνα για να τα χάσει. Για τους γιατρούς, το επιπλέον λίπος στον οργανισμό δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η θεραπεία στο νοσοκομείο St Thomas όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, κοστίζει, κατά μέσο όρο, 45 χιλιάδες λίρες.

Ο 55χρονος Τζόνσον είναι ένας από τους 17.911 ασθενείς με Covid-19 που έχουν νοσηλευτεί σε κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Τo 8% των ασθενών, ηλικίας περίπου 50 ετών, χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και το 0,6% πεθαίνουν.

Σε ό,τι αφορά την παραμονή του στην ΜΕΘ, κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται. Ορισμένοι ασθενείς μένουν μόνο για μία ημέρα και άλλοι πάνω από τρεις εβδομάδες, όπως αναφέρουν γιατροί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ