2020-04-11 08:00:25
Φωτογραφία για Η χώρα που επέστρεψε στην κανονικότητα χωρίς ούτε ένα θύμα
Επιστροφή Στην Κανονικότητα Χωρίς Νεκρό: Η Χώρα Που Σώθηκε Απ’ Τον Κοροναϊό Χάρη Στο Σχέδιο Ενός Κτηνιάτρου.

Έως τώρα τα διεθνή Μ.Μ.Ε. είχαν αναδείξει την περίπτωση της Ισλανδίας και της Νοτίου Κορέας σε ότι αφορά την προσέγγιση τους στην καταγραφή εξάπλωσης της επιδημίας και πρόληψης μέσω των μαζικών τεστ για τον κοροναϊό.

Το ντεμαράζ των Η.Α.Ε. από τα τέλη Μαρτίου κι έπειτα στο εν λόγω ζήτημα είναι άκρως εντυπωσιακό, αλλά η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα τεστ για τον έλεγχο της νόσου με βάσει τον πληθυσμό δεν είναι καμία από αυτές.

Είναι τα Νησιά Φερόε των 49.000 κατοίκων, που με 5.300 τεστ έχουν ελέγξει πάνω από το 10% του πληθυσμού έως τώρα. Το αρχιπέλαγος του βόρειου Ατλαντικού είναι επιπλέον η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που που δεν έχει καταγράψει κανέναν θάνατο έως τις 9 Απριλίου από τον Covid-19.

Αυτό το οφείλει σχεδόν αποκλειστικά σε έναν επιστήμονα, όχι όμως του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, αλλά τον επικεφαλής κτηνίατρο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα ψάρια και τις ζωικές ασθένειες!


Ο Ντέμπες Κρίστιανσεν είχε προειδοποιήσει τις Αρχές από τον Ιανουάριο για την ανάγκη λήψης μέτρων προ του κινδύνου του κοροναϊού, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Κίνα.

Ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας βασίζεται στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες σολωμού. Στο εργαστήριο του ο Κρίστιανσεν ελέγχει σολωμούς για τυχόν μολύνσεις από ασθένειες, αλλά χάρη στη διορατικότητα του πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να το μετατρέψει σε τεστ ελέγχου για τον κοροναϊό. Αγόρασε τα επιπλέον υλικά που απαιτούνται για τον έλεγχο των ανθρώπων και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, ξεκινώντας να πραγματοποιεί τεστ για τον εντοπισμό του Sars-Cov-2!

Ο Ντέμπες Κρίστιανσεν

 «Ήταν σχετικά εύκολο να προσαρμόσουμε τα τεστ για τους ανθρώπους. Αλλάξαμε μόνο μερικά από τα συστατικά. Ο ιός των ψαριών είναι μια συνηθισμένη ασθένεια, αυτή με την οποία ασχολούμαστε καθημερινά στη δουλειά μας. Για τα τεστ άλλαξα μόνο τρία συστατικά που είναι ειδικά για τον κοροναό», δήλωσε στον Guardian ο Κρίστιανσεν, προσθέτοντας ότι ο διαθέσιμος εξοπλισμός του επιτρέπει να κάνει έως και 1000 τεστ την ημέρα.

Έως σήμερα (09/04) 184 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό. Σε κάθε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα η διαδικασία της ιχνηλάτησης έγινε ταχύτατα, οι γιατροί κατάφεραν να εντοπίσουν και να απομονώσουν όσους είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες. Από εκείνους που είχαν ασθενήσει, οι 131 έχουν ανακάμψει πλήρως. Ο κοροναϊός έχει ουσιαστικά νικηθεί. Τα 29 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της 17ης Μαρτίου ήταν το αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα, όλες οι ημέρες του Απριλίου όμως είχαν από κανένα έως τέσσερα κρούσματα.

Tην Τετάρτη, ο πρωθυπουργός των Νήσων Φερόε, Μπαρουρ Στάιγκ Νίλσεν, ανακοίνωσε πως από τις 20 Απριλίου θα ανοίξουν εκ νέου τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα δημοτικά σχολεία. Επίσης θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές του τελευταίου έτους της δευτεροβάθμιας και θα ξεκινήσουν ξανά οι αθλητικές δραστηριότητες χωρίς θεατές.

Σύμφωνα με την άποψη των επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των επιστημόνων του νησιού, η επιτυχία της στρατηγικής για τον κοροναϊό οφείλεται κυρίως στην πρόβλεψη του κτηνιάτρου Κρίστιανσεν, που χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου πολύ νωρίτερα και από χώρες όπου το πρόβλημα είχε διογκωθεί. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ ο ίδιος είχε μιλήσει για την επερχόμενη απειλή από τον Ιανουάριο.

Κατόπιν δικών του πρωτοβουλιών, αλλά και άμεσης ανταπόκρισης από την κυβέρνηση, δημιουργήθηκαν εκτάκτως οι κατάλληλες υποδομές. Στο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τόρσαβν αναπτύχθηκε η μονάδα ελέγχου για τον κοροναϊό, ενώ ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο λειτούργησε ως χώρος καραντίνας.

«Η παρακολούθηση, ο εντοπισμός και η καραντίνα ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Αν έπρεπε να στείλουμε τις εξετάσεις στη Δανία θα χρειαζόταν μέρες έως και εβδομάδα για να πάρουμε τα αποτελέσματα και δεν θα ήταν δυνατό να ελέγξουμε την ασθένεια με τον τρόπο που το έχουμε κάνει», δήλωσε η βουλευτής της αντιπολίτευσης και υπουργός Οικονομικών των Νήσων μέχρι το 2019, Κριστίνα Χάφος, που επαίνεσε την ταχεία δράση του επιστήμονα αλλά και της κυβέρνησης.

Στα Νησιά Φερόε έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν όλες οι επαφές των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί και να υποβληθούν σε τεστ. Κανένας δεν απέφυγε την καραντίνα των δύο εβδομάδων. Προφανώς ο μικρός πληθυσμός βοήθησε την κατάσταση, από την άλλη όμως οι υγειονομικές υποδομές της χώρας ήταν εντελώς… ανυποψίαστες μέχρι πρότινος για έναν τόσο επιδημικό «εχθρό».

Πηγή: menshouse.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ