2012-06-21 09:54:27
Φωτογραφία για Ποιος είναι ο νέο υπουργός οικονομικών, Βασίλης Ράπανος...???
Ένας αξιωματούχος του δημόσιου τομέα με μακρά εμπειρία στα οικονομικά και με αριστερές καταβολές, που είχε φυλακιστεί επί Χούντας, είναι ο Βασίλης Ράπανος, ο άνθρωπος που θα κάθεται από σήμερα στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο 64χρονος οικονομολόγος γεννήθηκε στην Κω, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ, και στη συνέχεια έκανε το Master και το διδακτορικό του στα Πανεπιστήμια του Καναδά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα, διακρίθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ήταν ενεργό μέλος σε αντιστασιακή ομάδα η οποία τοποθετούσε βομβιστικούς μηχανισμούς σε στόχους που συνδέονταν με τη δικτατορία. Συνελήφθη το 1969 και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή, την οποία εξέτισε στην Αίγινα, τον Κορυδαλλό και το Γεντί Κουλέ,. Εκεί γνώρισε τον Σάκη Καράγιωργα, ο οποίος βρισκόταν σε διπλανό κελί.

«Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιο μου», θυμάται ο κ. Ράπανος για την εμπειρία του, την οποία χαρακτηρίζει «τυχερή», καθώς αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο που είχε στη φυλακή για να διαβάζει βιβλία. Μετά την αποφυλάκισή του, στην αμνηστία του 1973, ο κ. Ράπανος πήρε το πτυχίο του και έφυγε για τον Καναδά.


Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπου έκανε έρευνα σε οικονομικά θέματα, και το 1992 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμια Αθηνών όπου διδάσκει Οικονομική Ανάλυση και Δημόσια Οικονομικά.

Καριέρα στον δημόσιο τομέα

Το 1995 επί Παπανδρέου τοποθετήθηκε υποδιοικητής και έπειτα διοικητής στην Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας. Επί διοικήσεώς του, το 1998, η Κτηματική συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο παρέμεινε μέχρι το 2004.

Την διετία 1998-2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, είχε τοποθετηθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. το 2000 τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στην νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προετοίμασε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Την τετραετία 2000-2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Έχει διατελέσει ακόμα, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ ενώ τη διετία 2007-2009 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ.

Το 2009 επανήλθε στον τραπεζικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου τον επέλεξε για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία έχει μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Λόγω των σπουδών, της ερευνητικής του δουλειάς και της εμπειρίας του σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, ο Βασίλης Ράπανος θεωρείται ότι έχει βαθιά γνώση των δημόσιων οικονομικών και των προβλημάτων τους.

«Μετά από 30 χρόνια εργασίας στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας...νομίζω ότι έχω αποκτήσει μια καλή γνώση γι'αυτά», δήλωσε χτες ο κ. Ράπανος στους Financial Times.

Αν και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι σκέπτεται να κάνει προκειμένου να αναθερμάνει την παραπαίουσα ελληνική οικονομία, ένας συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει στους Financial Times ότι ο Βασίλης Ράπανος έχει την δική του άποψη για τα φορολογικά θέματα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή αποτελεσματικά. «Ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσει να την βάλει σε εφαρμογή», προσθέτει με νόημα.

«Συστημικός εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει ο Βασίλης Ράπανος τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν σημαίνει ότι η τοποθέτησή του δεν θα φέρει αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή. Κι αυτό γιατί ο κ. Ράπανος θεωρείται «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολύκροτης έκθεσης που είχε δημοσιεύσει η Εθνική Τράπεζα λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Στην έκθεση της η Εθνική έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη συζητείται πλέον ανοικτά στο εξωτερικό και θα οδηγούσε σε μείωση 55% στα εισοδήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει τότε για ορισμένους αδίστακτους οι οποίοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, και θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύουμε ότι στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της ΕΤΕ χθες να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για το ευρώ», είχε υπογραμμίσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή / http://www.iefimerida.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ