2020-04-23 11:29:34
Φωτογραφία για Θανατική ποινή: Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία πρώτες χώρες στις εκτελέσεις
Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία είναι οι χώρες, που πραγματοποίησαν τις περισσότερες εκτελέσεις ανθρώπων το 2019. Τα ευρήματα της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης της Διεθνούς

Αμνηστίας για τη θανατική ποινή αναφορικά με την χρονιά του 2019 είναι ανησυχητικά καθώς καταγράφεται έξαρση των εκτελέσεων σε κάποιες χώρες παρά τη συνολική μείωσή τους κατά 5% σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα, κατά την περσινή χρονιά εκτελέστηκαν σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον 657 άνθρωποι. Στα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές καταγραφές από την Κίνα, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων, αν και πιστεύεται πως ανέρχεται σε χιλιάδες κάθε χρόνο, παραμένει απόρρητος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν ένα ανεπτυγμένο απόρρητο σύστημα απόκρυψης των εκτελέσεων με την κυβέρνηση της χώρας να μην ανταποκρίνεται στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρει πόσους ανθρώπους εκτελεί.


Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες εκτελέσεις, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους, διαπιστώνει ότι στις υπόλοιπες χώρες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή κατά το 2019 εκτελέστηκαν: 251 άνθρωποι στο Ιράν, 184 στη Σαουδική Αραβία, 100 στο Ιράκ, 32 στην Αίγυπτο, 22 στις ΗΠΑ, 14 στο Πακιστάν, 12 στη Σομαλία, 11 στο Νότιο Σουδάν, 7 στην Υεμένη, 4 στη Σιγκαπούρη, 3 στο Μπαχρέιν και στην Ιαπωνία, 2 στη Λευκορωσία και το Μπαγκλαντές, 1 στην Μποτσουάνα και στο Σουδάν ενώ στοιχεία δεν υπάρχουν για τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Βιετνάμ καθώς συνεχίζουν να αποκρύβουν το πραγματικό μέγεθος της επιβολής θανατικής ποινής στην επικράτεια τους.

Παρά τη γενική μείωση των εκτελέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σαουδική Αραβία καταγράφει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων, που έχει συμβεί στην χώρα σε έναν χρόνο, θανατώνοντας 184 άτομα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αριθμός των εκτελέσεων διπλασιάστηκε στο Ιράκ ενώ το Ιράν διατηρεί τη θέση του ως το δεύτερο κράτος με τις περισσότερες εκτελέσεις μετά την Κίνα, όπου οι αριθμοί των ανθρώπων που θανατώθηκαν παραμείνει κρατικό μυστικό. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα κράτη κινούνται αντίθετα με την παγκόσμια τάση σύμφωνα με την οποία οι εκτελέσεις παρουσιάζουν μείωση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Διεθνής Αμνηστία εστιάζει στην έκθεσή της εστιάζει στην αύξηση των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία αφού από 149 το 2018 αυξήθηκαν σε 184 το 2019. Οι περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες(6 γυναίκες και 178 άνδρες) δεν ήταν πολίτες της χώρας ενώ η πλειοψηφία των εκτελέσεων αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν με ναρκωτικά και ανθρωποκτονίες. Η έκθεση όμως καταγράφει και αυξημένη επιβολή θανατικής ποινής ως όπλο ενάντια σε αντιφρονούντες/ούσες από τη μειονότητα των μουσουλμάνων Shi’a της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Ιράκ, ο αριθμός των εκτελεσθέντων σχεδόν διπλασιάστηκε από τους τουλάχιστον 52 το 2018 στους τουλάχιστον 100 το 2019, κυρίως λόγω της συστηματικής επιβολής της θανατικής ποινής σε όσους κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο «Ισλαμικό κράτος». Στο Νότιο Σουδάν, οι αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 11 άτομα το 2019, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 2011 ενώ το Μπαχρέιν προέβη σε εκτελέσεις μετά από ένα έτος αποχής από την πρακτική αυτή, θανατώνοντας 3 άτομα κατά τη διάρκεια του έτους.

Οσον αφορά στις μεθόδους εκτέλεσης, που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία το 2019, η Σαουδική Αραβία επέβαλε τη θανατική ποινή με αποκεφαλισμό, η Κίνα με πυροβολισμό ή χρήση της θανατηφόρας ένεσης, οι ΗΠΑ εκτέλεσαν τους θανατοποινίτες με θανατηφόρα ένεση ή με ηλεκτροπληξία, ενώ ο απαγχονισμός είναι η μέθοδος εκτέλεσης σε Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Σιγκαπούρη, Νότιο Σουδάν, Μποτσουάνα, Συρία. Οι υπόλοιπες χώρες(Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Σομαλία, Υεμένη και Βόρεια Κορέα) επέβαλαν τη θανατική ποινή με πυροβολισμό.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ