2020-05-03 06:00:07
Φωτογραφία για Δείγματα αίματος ασθενών που ανέρρωσαν πωλούνται για τεστ αντισωμάτων έναντι εξωφρενικών τιμών
Την ώρα που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αναπτύξουν τεστ αντισωμάτων, που θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας για την άρση των lockdown που έχουν επιβληθεί σε όλο τον πλανήτη λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, κάποιες εταιρείες "εκμεταλλεύονται” την κατάσταση και "θησαυρίζουν”

.

Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τη σημαντική έλλειψη δειγμάτων αίματος ασθενών που ανέρρωσαν και έχουν πλέον αντισώματα ενάντια στον κορονοϊό -ο οποίος μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 241.000 ανθρώπους και έχει προσβάλει σχεδόν 3,4 εκατ. άτομα σε όλο τον πλανήτη σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins-, τα οποία χρειάζονται οι επιστήμονες προκειμένου να αναπτύξουν τα παραπάνω τεστ.

Σύμφωνα με τους New York Times, ορισμένες εταιρείες αναζητούν εθελοντές που θα παράσχουν δείγματα αίματος, τα οποία όμως στη συνέχεια τα πωλούν, σε τιμές που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στα όρια της κερδοσκοπίας. 


Μια τέτοια εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, είναι η Cantor BioConnect, η οποία πουλάει τα δείγματα εθελοντών που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό σε τιμές που κυμαίνονται από 350 έως 40.000 δολάρια για ένα σπάνιο δείγμα.

Η ίδια η Cantor BioConnect αναφέρει ότι οι τιμές της καθορίζονται από το "υψηλό κόστος" της αλυσίδας εφοδιασμού της, η οποία περιλαμβάνει την εύρεση δωρητών, τον έλεγχο των δειγμάτων, το κόστος ασφάλειας και την αποστολή τους.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από πολλούς επιστήμονες που τις χαρακτηρίζουν "ανήθικες”.

Έγγραφα, email και τιμοκατάλογοι που έχουν περιέλθει στην κατοχή των New York Times δείχνουν ότι η Cantor BioConnect είναι μία μόνο από τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που προσφέροντας να πωλήσουν δείγματα αίματος ασθενών που ανέρρωσαν από τον κοροοϊό σε αυξημένες. Όσο μεγαλύτερος είναι μάλιστα ο αριθμός των αντισωμάτων στο αίμα, τόσο υψηλότερη και η τιμή.

Από τις 31 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου, οι τιμές που ζητούσε η Cantor BioConnect για τα δείγματα -που πωλούνται σε χιλιοστόλιτρα- αυξήθηκε περισσότερο από 40%, στα 500 δολάρια από 350 δολάρια. Για ορισμένα "πλούσια σε αντισώματα” δείγματα, η εταιρεία ζητά από 1.000 έως 2.000 δολάρια, ενώ πώλησε τρία δείγματα από έναν συγκεκριμένο ασθενή έναντι του εξωφρενικού τιμήματος των 40.000 δολαρίων.

Ο ιδρυτης της Cantor BioConnect πάντως δηλώνει "περήφανος που παίζει ρόλο στην επιστημονική έρευνα που τελικά θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτού του θανατηφόρου ιού", ενώ όπως λέει η ζήτηση προέρχεται κυρίως από αμερικανικά εργαστήρια αν και μεγάλη ζήτηση υπάρχει και από Ιαπωνία και Ευρώπη.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των δειγμάτων, η εταιρεία αναφέρει ότι το περιθώριο κέρδους της δεν ξεπερνά το 30% έως 40%, το οποίο όπως λέει ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της βιομηχανίας. Όπως αναφέρει εξάλλου η διαδικασία συλλογής των δειγμάτων από θετικούς δωρητές είναι "περίπλοκη" και "εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή" λόγω των πρωτοκόλλων ασφαλείας και του μικρού αριθμού επιβεβαιωμένων ασθενών κοροναϊού όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά την ανάληψη δειγμάτων.

Σύμφωνα με τους New York Times ένας από τους μεσάζοντες της Cantor BioConnect είναι η ινδική εταιρεία Advy Chemical, μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Βομβάη.

Σύμφωνα με τα email και τους τιμοκαταλόγους που περιήλθαν στα χέρια των New York Times, μέσα σε μια μέρα η τιμή πώλησης της ινδικής εταιρείας για τα φθηνότερα δείγματα αίματος υπερδιπλασιάστηκε, στα 950 δολάρια το χιλιοστόλιτρο από 350 δολάρια, για τα "premium" δείγματα αυξήθηκε στα 5.000 δολάρια από 3.000 δολάρια προηγουμένως, ενώ το πιο ακριβό δείγμα που πώληση άγγιξε τα 50.000 δολάρια.

Η Advy Chemical πάντως αναφέρει ότι δεν πουλά η ίδια δείγματα αίματος, αλλά έχει το ρόλο του μεσάζοντα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει πωλήσει προς το παρόν κανένα δείγμα της Cantor BioConnect.

Όσον αφορά τις τιμές δήλωσε ότι δεσμεύεται από "αυστηρές" συμφωνίες εμπιστευτικότητας, αρνούμενη κατηγορηματικά τις αυξήσεις που αναφέρονται στα email και στους τιμοκαταλόγους που έχουν στα χέρια τους οι New York Times.

Όλες οι εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο πάντως αρνούνται τις κατηγορίες περί κερδοσκοπίας.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ