2020-05-07 12:20:29
Φωτογραφία για Περισσότεροι από 100 Ρώσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta γράφει σήμερα στο κύριο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης με τίτλο "Πέθαναν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος", ότι οι γιατροί καταρτίζουν κατάλογο με τους συναδέλφους τους που πέθαναν στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, στον οποίο υπάρχουν περισσότερα από 100 ονόματα, ενώ το υπουργείο Υγείας σιωπά.

Capital.gr

Πριν από δύο εβδομάδες στο διαδίκτυο εμφανίσθηκε ένας κατάλογος με τίτλο "Κατάλογος εις μνήμην", στο οποίο υπήρχαν ονόματα Λευκορώσων και Ρώσων γιατρών, νοσηλευτών, υγειονομικών και άλλων ειδικοτήτων του ιατρικού κλάδου που πέθαναν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα 5 Μαΐου, στον κατάλογο υπήρχαν περισσότερα από 100 ονόματα. Μεταξύ αυτών ο αναισθησιολόγος Σεργκέι Μπελοσίτσκι, ο ακτινολόγος Βλαντίμιρ Φιόσιν από την περιοχή Ουλιάνοφσκ, η νοσηλεύτρια Ναταλία Χετσούμβα και πολλοί άλλοι. Μεταξύ των γιατρών που έχασαν την ζωή τους υπάρχουν και γιατροί από άλλες χώρες αναφέρει η εφημερίδα, όπως ο Κινέζος Τσαν Τσιουνφέν που πέθανε στην πόλη Ροστόφ επί του Ντόν, ο Ζαν Λουί Καβαλί,,ενώ για πολλούς δεν υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές στο διαδίκτυο.


"Απλά μας στέλνουν τα ονόματα εκείνων που τα γνωρίζουν οι συνάδελφοί τους ή οι γνωστοί τους. Δεν ελέγχουμε το κάθε επίθετο", δηλώνει στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο καρδιολόγος Αλεξέι Έρλιχ, ένας από τους γιατρούς που συνέταξαν τον κατάλογο αυτό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι "είναι μη επαληθευμένος κατάλογος στατιστικών δεδομένων". "Μπορεί να συζητάει κανείς με τις ώρες για το αν ο θάνατός τους προήλθε ή όχι από τον κορονοϊό", λέει ο Έρλιχ και προσθέτει ότι "αυτός που μπαίνει στον κατάλογο, μπαίνει ως ‘άτομο που πέθανε σε σχέση με τον κορονοϊό’". "Συνήθως για τον θάνατο ενός γιατρού ή μέλους του νοσηλευτικού προσωπικού μας ειδοποιούν οι συγγενείς του, αλλά πιο συχνά οι συνάδελφοί του", λέει ο Έρλιχ.

"Εμείς οι γιατροί και παλαιότερα, σε όλες τις πανδημίες αρκετά ζητήματα τα λύναμε με βάση την αρχή της αυτοοργάνωσης. Πρόκειται για την μνήμη των ανθρώπων, που ήταν συνάδελφοί μας και μπορώ να σας πω ότι από τον κατάλογο αυτό, εγώ προσωπικά έμαθα για δύο συναδέλφους μου που πέθαναν", λέει ο νευροχειρουργός Αλεξέι Κασέγεφ και προσθέτει: "Για παράδειγμα, ο καθηγητής Καπιτάνοφ είναι πολύ γνωστός νευροωτολόγος. Δουλεύαμε στον ίδιο όροφο, μάλιστα γυμναζόμασταν στο ίδιο γυμναστήριο".

Ο Κασέγεφ θεωρεί επίσης ότι "η δημιουργία ενός τέτοιου καταλόγου θα βοηθήσει ώστε οι οικογένειες των θανόντων συναδέλφων μας να πάρουν κάποια επιδόματα από το κράτος". να εντοπίσει τις επαφές εκείνων που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Νικολάι Μπρικό στις 29 Απριλίου είχε αναφερθεί στον "κατάλογο εις μνήμην" επισημαίνοντας τότε, ότι στον κατάλογο αυτό υπάρχουν περισσότερα από 70 ονόματα, όπως και ότι "στην χώρα μας σε πολλές περιφέρειες έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή πολυάριθμες εστίες μετάδοσης της νόσου και πρωτίστως σε ιατρικά ιδρύματα".

Σε μια σειρά περιπτώσεων --γράφει η ρωσική εφημερίδα--, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ιατρών και νοσηλευτών από τον κορονοϊό. Όπως, για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη όπου ανέφεραν τον θάνατο τεσσάρων νοσηλευτριών.

Η εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημος κατάλογος για τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πέθαναν από τον κορονοϊό και καταλήγει γράφοντας ότι, σε σχετικό ερώτημα της Novaya Gazeta προς το υπουργείο Υγείας για το αν συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για θανάτους ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν πήρε απάντηση.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ