2020-05-24 21:57:04
Φωτογραφία για ΗΠΑ-Κίνα: Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με αφορμή την πανδημία
Μπορεί η Κίνα να θεωρηθεί υπεύθυνη για την πανδημία του Covid-19 και, κυρίως, να πληρώσει αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τους οικονομικούς τομείς

που κατέρρευσαν; Οσοι το σκέφτονται ονειροπολούν απαντά Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποιώντας για πρώτη φορά ευθέως από την έναρξη της πανδημίας ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Κατά την ετήσια συνέντευξή του στον Τύπο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσινγκτον γύρω από την επιδημία της Covid-19. «Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ουάνγκ. «Αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρίας για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις κρατούν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» είπε.


Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφότερες να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης. Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες είναι ανάγκη να αρχίσουν να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους καθώς και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού ονειροπολούν. Προειδοποίησε πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοσθεί «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Η δήλωση του κινέζου υπουργού έγινε ενώ, με αφορμή αυτό τον νόμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούονται ξανά με τις δυνάμεις της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

Που θα μπορούσε να φτάσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας;

Ο αρθρογράφος των Financial Times του Gideon Rachman εκτιμά ότι όλη αυτή η ένταση ίσως οδηγήσει όχι μόνο σε έναν ψυχρό πόλεμο, αλλά σε μια πραγματική ένοπλη σύγκρουση». «Οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως να καταγράψουν ότι η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε αρχίσει να μεγαλώνει. Η Κίνα είχε προκαλέσει την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό, κατασκευάζοντας μια σειρά στρατιωτικών βάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Και η κυβέρνηση Τραμπ είχε ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Με την πανδημία να έχει τώρα τεράστιο κόστος τόσο για την οικονομία όσο και σε ανθρώπινες ζωές, ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται κατά της Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υιοθετήσει την ιδέα ότι ο κορωνοϊός γεννήθηκε στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν. Έχει υπαινιχθεί επίσης ότι ο ιός κατασκευάστηκε σκοπίμως – κάτι που οι ίδιες οι αμερικανικές υπηρεσίες απορρίπτουν. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί επίσης να τροποποιήσει το νομικό δόγμα της «κυρίαρχης ασυλίας» για να ζητήσει αποζημιώσεις από την Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει σημαία του στην προεκλογική εκστρατεία ότι το Πεκίνο ευθύνεται και πρέπει να πληρώσει για τον κορωνοϊό και δεν σκοπεύει να υποχωρήσει καθώς πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψή του. Η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.

Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Τι απαντά στον Τραμπ το εργαστήριο της Γουχάν

Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Γουχάν, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000 ασθενείς.

Το εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν, εργαζόταν με τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, αλλά κανένα από αυτά δεν ταιριάζει με αυτό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, δήλωσε η διευθύντριά του. Η Wang Yanyi είπε στον Κινέζικο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CGTN ότι η πλησιέστερη γενετική αντιστοίχιση με τον ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ήταν μόνο 79,8%, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από την εγκατάσταση ήταν «καθαρή σκευωρία». «Το ινστιτούτο μας έλαβε για πρώτη φορά το κλινικό δείγμα της άγνωστης πνευμονίας στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους … Δεν είχαμε καμία γνώση πριν από αυτό, ούτε είχαμε ποτέ συναντήσει, ερευνήσει ή διατηρήσει τον ιό. Στην πραγματικότητα, όπως όλοι οι άλλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε ο ιός.Πώς θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από το εργαστήριό μας όταν δεν το είχαμε ποτέ;» είπε η επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν που μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο.

Η απόπειρα του εργαστηρίου να απορρίψει την έντονη φημολογία για την σχέση του με την πανδημία είναι ωστόσο πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τις θεωρίες συνωμοσίας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων καθώς ανοίγει για το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος κορωνοϊός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν, προήλθε από νυχτερίδες και θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Στη συνέντευξη που γυρίστηκε στις 13 Μαΐου, αλλά μεταδόθηκε το Σάββατο το βράδυ, η Wang Yanyi είπε ότι το κέντρο «απομόνωσε και απέκτησε μερικούς ιούς από νυχτερίδες. Τώρα έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιών … Αλλά η υψηλότερη ομοιότητά τους με το SARS-CoV-2 φτάνει μόνο το 79,8%», είπε.

Η «διπλή σύνοδος» με το βλέμμα στην οικονομία

Στη «διπλή σύνοδο», δηλαδή την τρίτη συνεδρίαση της 13ης Εθνικής Επιτροπής του της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Διαβουλευτικής συνέλευσης, που είναι το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο της Κίνας και την ετήσια σύγκληση του Λαϊκού Εθνικού Κογκρέσου, που είναι το ανώτερο νομοθετικό όργανό της χώρας που είναι σε εξέλιξη στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο η επόμενη μέρα στην κινεζική οικονομία όσο και οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ είναι στο επίκεντρο.

Η κινεζική οικονομία, όπως και η παγκόσμια, είναι σε ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2020 η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8%, η πρώτη τέτοια πτώση από το 1976. Παρά τις επικρίσεις στο εξωτερικό για μυστικοπάθεια και απόκρυψη στοιχείων σε ό,τι αφορά την πανδημία στην ίδια την Κίνα ο χειρισμός της πανδημίας τενίσχυσε τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ. Η αίσθηση ότι η Κίνα απέφυγε τα χειρότερα και τελικά είχε μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες συνέβαλε σε αυτό. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη σχεδόν 100.000 θύματα από την πανδημία η Κίνα, με πολλαπλάσιο πληθυσμό, επισήμως ανακοινώνει 4634.

Νέα τροπή στον εμπορικό πόλεμο

Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει ότι η Ασία θα ανακάμψει πιο γρήγορα από τις άλλες οικονομίες αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και πολλές ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.«Κάθε ένας από αυτούς θα πει στον υπόλοιπο κόσμο, είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας», λέει. «Είτε χρησιμοποιείτε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μου, τα 5G μου, τις τεχνολογίες μου, τη ρομποτική μου. Ή χρησιμοποιείτε αυτά του αντιπάλου μου. Επομένως θα υπάρξει ένας πιο διαιρεμένος κόσμος.»
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ