2020-05-27 22:01:22
Πώς ο αόρατος εχθρός που ακούει στο όνομα Covid-19 βρέθηκε στήθος με στήθος με τον επίδοξο «λύκο της νύχτας» που μοιάζει πλέον με έναν «άρρωστο γερόλυκο» Φέτος θα ήταν το αποκορύφωμα της πολιτικής καριέρας του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η 75η επέτειος της νίκης της Ρωσίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως αποκαλούν τον πόλεμο εναντίον του Χίτλερ, συμπίπτει με την ευτυχή συγκυρία του προσωπικού του θριάμβου: 20 χρόνια σιδηράς εξουσίας στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν επρόκειτο να είναι ο επικεφαλής των εορτασμών νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν θα λάμβανε χώρα μια παραδοσιακή παρέλαση πυραύλων, τανκς και στρατευμάτων στην Κόκκινη Πλατεία, και ξανά όταν ο νεόκτιστος Κεντρικός Καθεδρικός Ναός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα εγκαινιαζόταν εν μέσω λαμπρών και εντυπωσιακών εκδηλώσεων.
Αυτός ο καθεδρικός ναός των 6.000 θέσεων έξω από τη Μόσχα ισοδυναμεί με φόρο τιμής όχι μόνο απέναντι στον ρωσικό στρατό, αλλά και στο ασυμβίβαστο όραμα του Πούτιν
. Οι συμβολικοί αριθμοί βρίσκονται στην καρδιά της κατασκευής του: Το πλάτος του κύριου θόλου είναι ακριβώς 19,45 μέτρα, σηματοδοτώντας το 1945 όταν τελείωσε ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος. Το κύριο καμπαναριό έχει ύψος 75 μέτρα, για να σηματοδοτήσει την επέτειο των 75 ετών από τη λήξη του. Ένας μικρότερος θόλος έχει πλάτος 14,18 μέτρα, θυμίζοντας τις 1.418 ημέρες που οι Σοβιετικοί πολεμούσαν τους Γερμανούς. Ένα καλυμμένο με Perspex (διαφανές ακρυλικό υλικό) μονοπάτι με μήκος 1.418 βήματα οδηγεί τους προσκυνητές στα λάβαρα των Ναζί, στις σημαίες τους και σε άλλα αντικείμενα που «αιχμαλώτισε» ο Σοβιετικός στρατός και τα απέθεσε στα πόδια του Στάλιν το 1945. Είχε μάλιστα προβλεφθεί να υπάρχουν ψηφιδωτά που θα απεικόνιζαν τον Στάλιν μαζί με τον Πούτιν και τον σημερινό υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μέχρι που οι αρχές το… σκέφτηκαν καλύτερα και δεν το υλοποίησαν. Αλλά τι γίνεται τώρα με τη θριαμβευτική στιγμή του προέδρου; Όλα ξεχάσθηκαν αθόρυβα καθώς τα μεγαλοπρεπή σχέδια του Πούτιν ηττήθηκαν από έναν εχθρό που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει: τον κορωνοϊό.
Οχυρωμένος στο Νοβο-Ογκάροβο στη δεύτερη πιο προσβεβλημένη από τον Covid-19 χώρα στον κόσμο Παρότι o κραταιός άνδρας της Ρωσίας καυχιέται ότι έχει τον έλεγχο του ιού στη χώρα του, με ισχυρή διαχείριση της κρίσης και ικανό συντονισμό των Υπηρεσιών - και χαίρεται για τα δεινά της Αμερικής - ο Covid-19 βρίσκεται εκτός ελέγχου στην αχανή χώρα που κυβερνά και ο ρωσικός λαός το γνωρίζει. Σήμερα, ο πιο ισχυρός ίσως άνδρας του πλανήτη έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για κάποιον που του αρέσει να φωτογραφίζεται χαϊδεύοντας τίγρεις, να κάνει ιππασία ημίγυμνος και να οδηγεί μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού παρέα με τους Night Wolves, το Ρωσικό ισοδύναμο των Hell's Angels. Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά του να γίνει de facto δια βίου ηγέτης, σωριάζονται σε ερείπια. Παρά τη γενικότερη καλή φυσική του κατάσταση, ο 67χρονος σήμερα Πούτιν είναι ευάλωτος σε ασθένειες και ως εκ τούτου έχει αποσυρθεί στο αυστηρά φρουρούμενο κτήμα του Νοβο-Ογκάροβο έξω από τη Μόσχα. Από τότε που αρρώστησε με μία άσχημη γρίπη το 2015, αυτός, ο εμμονικός με τη γυμναστική και μικροβιοφοβικός ηγέτης, επέβαλε όλοι οι επισκέπτες του να ελέγχονται από θερμογραφικές κάμερες που καταγράφουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ωστόσο, αρνείται να φορέσει μάσκα ο ίδιος ή να σταματήσει τις χειραψίες, παρόλο που ο πρωθυπουργός του έχει νοσήσει από τον Covid-19. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Πούτιν εξαντλούνται πλέον σε βιντεοδιασκέψεις με υπουργούς και περιφερειακούς κυβερνήτες, όπου φαίνεται ψυχρός και βαριεστημένος, να γαβγίζει εντολές που μετά δεν τηρούνται με ακρίβεια στο απομακρυσμένο Τσελιάμπινσκ ή στο Κόμι. Συχνά χτυπά ένα στυλό ρυθμικά στο τραπέζι για να δείξει την ανυπομονησία του όταν ασχολείται με κάποιο θέμα συζήτησης που δεν είναι βέβαιο πως το καταλαβαίνει ενώ αυτές τις μέρες, θέλει να περιβάλλεται από αισιόδοξους ανθρώπους και αρνείται να ακούσει κακές ή καταθλιπτικές ειδήσεις.
Πιστεύοντας ότι η Ρωσία θα σωθεί από τον Covid-19 λόγω της τεράστιας έκτασής της (είναι όση το μισό μέγεθος της Σελήνης), και από το γεγονός ότι οι κύριες πόλεις της βρίσκονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, ο Πούτιν φάνηκε διστακτικός και εν τέλει αδύναμος στην αντιμετώπισή του, καθώς ο ιός τον ξεπερνά. Η Ρωσία έχει πλέον 280.000 κρούσματα, καθιστώντας τη δεύτερη πιο προσβεβλημένη από τον Covid-19 χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον 186 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής. Κι ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας με τους γιατρούς και τους ακτιβιστές να κάνουν λόγο για έναν «τραγικά υψηλό» αριθμό θανάτων, στα επίσημα στοιχεία δεν αναφέρονται παρά ελάχιστοι από αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε από τους 11.000 εργάτες σε ένα τεράστιο εργοτάξιο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στην αρκτική πόλη του Μούρμανσκ στο βορρά έχει προσβληθεί από τον ιό και πως ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης μεγέθους τριών γηπέδων ποδοσφαίρου κατασκευάστηκε για τους νοσούντες και ένα κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στην ακτή σε περίπτωση που χρειαζόταν επιπλέον χώρος. Σε ένα εργοστάσιο της Gazprom στην Γιακουτία στην παγωμένη Ανατολική Ρωσία, το ένα τρίτο των 10.000 εργαζομένων έχουν μολυνθεί, εν μέσω διαμαρτυριών για τους υπερπλήρεις κοιτώνες, τα κοινόχρηστα ντους, τις κοινόχρηστα καντίνες, την κακή τροφή και την απουσία απολυμαντικών και μασκών. Τον περασμένο μήνα, μόνο η Μόσχα μέτρησε τουλάχιστον 2.000 περισσότερους θανάτους από ό,τι συνήθως. Έχει ακόμη αναφερθεί ότι ένας από τους πλησιέστερους συμμάχους του Πούτιν, ο Τσετσένος ισχυρός άντρας Ραμζάν Καντίροφ, μεταφέρθηκε τρομαγμένος από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι σε μια ελίτ κλινική του Κρεμλίνου έχοντας νοσήσει σοβαρά από τον Covid-19. Αυτό έγινε μόλις λίγες ημέρες από τότε που οι γιατροί στην πλούσια σε πετρέλαιο δημοκρατία του, που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους και να ζητήσουν συγνώμη δημόσια με εμφάνισή τους στην τηλεόραση.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο ισχυρίζεται, μυστηριωδώς, ότι μόνο 3.000 Ρώσοι έχουν πεθάνει από το Covid-19 - ποσοστό θανάτου μόλις 18 ανά εκατομμύριο ανθρώπων, σε σύγκριση με 300 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ και 500 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο χαμηλοί αριθμοί δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρης στατιστικής απάτης. Οι θάνατοι αποδίδονται σε υποκείμενες αιτίες, επειδή οι Αρχές Υγείας και οι περιφερειακοί κυβερνήτες φοβούνται να αναφέρουν τα άσχημα νέα στο Κρεμλίνο. Οι υπεκφυγές, τα ψέματα και η ανικανότητα του καθεστώτος γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - και η δημοτικότητα του Πούτιν μειώνεται. Όπως και αλλού, οι περιφερειακοί ή κρατικοί κυβερνήτες και οι δήμαρχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτήν την κρίση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, όπως στην περίπτωση της Μόσχας, να αψηφήσουν την εθνική κυβέρνηση.
Σε μια χώρα που προτιμά να ξοδεύει περισσότερα για όπλα υψηλής τεχνολογίας παρά για την υγεία, είναι αναπόφευκτο ότι υπήρξαν οξείες ελλείψεις ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των προστατευτικών στολών και των αναπνευστήρων.
Ρώσοι γιατροί πηδούν από παράθυρα και απλός κόσμος «παρακολουθείται»
Λίγοι γιατροί και νοσοκόμες, που εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό έχουν μιλήσει δημοσίως και με γενναιότητα γενναία για το θέμα , αλλά αυτό δεν είναι συνετό στη Ρωσία. Ο Δρ Alexander Shulepov δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής του είχε επιμείνει να συνεχίσει να εργάζεται παρά το ότι είχε προσβληθεί από Covid-19. Δύο ημέρες αργότερα, ο Shulepov φάνηκε να ανακαλεί τους προηγούμενους «συναισθηματικούς», όπως είπε, ισχυρισμούς του σε ένα δεύτερο βίντεο. Δεν χρειαζόταν πλέον να κάνει βάρδιες και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Αλλά λίγο μετά… έπεσε από ένα παράθυρο του νοσοκομείου, παθαίνοντας κάταγμα στο κρανίο... Ευτυχώς, είναι ακόμα ζωντανός.
Ο Alexander Shulepov
Δύο ακόμη γιατροί - η Δρ Natalya Lebedeva και η Δρ Yelena Nepomnyashchaya - έπεσαν από παράθυρα υψηλών ορόφων, μέσα στην ίδια εβδομάδα, αφού είχαν ασκήσει κριτική στην επίσημη αντίδραση του Κράτους στην πανδημία. Και οι δύο πέθαναν από τους τραυματισμούς τους. Το να συμβεί κάτι τέτοιο μια φορά μπορεί να φαίνεται ατύχημα, αλλά τρεις φορές μπορεί και να μην είναι τυχαίο.
Η Natalya Lebedeva Η Δρ Yelena Nepomnyashchaya
Σε συνδυασμό με την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, η πανδημία έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε μια ήδη ασταθή οικονομία. Ο Πούτιν απέτυχε κατ΄επανάληψη να διαφοροποιηθεί η εξάρτηση της οικονομίας από το σιτάρι, τους υδρογονάνθρακες και την εξόρυξη, ενώ το πολύχρονο brain drain μαθηματικών και άλλων επιστημόνων στη Δύση δυσκολεύει τον εκσυγχρονισμό. Ποιος αγοράζει οτιδήποτε κατασκευάζεται στη Ρωσία εκτός από σιτάρι, όπλα και καύσιμα;
Οι Υπηρεσίες Υγείας της Ρωσίας διαχρονικά υποχρηματοδοτούνται, αλλά δεν υπάρχει καμία τσιγκουνιά όσον αφορά στις περιοχές από τις οποίες πλουτίζει η ελίτ. Το εκτεταμένο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ρωσίας προχωρά, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Κάποιοι με τα παράσημα πλεξούδα στις στολές τους μπορεί να είναι ευτυχείς που η Ρωσία δοκιμάζει το νέο υπερηχητικό πύραυλο S-500 Prometheus εδάφους - αέρος παρόλο που αυτό θα πλήρωνε πολλές μάσκες προσώπου και εμβόλια. Μερικοί απλοί Ρώσοι αναρωτιούνται τώρα γιατί μερικά από τα πολλά χρήματα που επιδεικνύονται και ξοδεύονται από το Κράτος και τους ολιγάρχες δεν φθάνουν ποτέ στο δικό τους δρόμο, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.
Καθόλου δημοφιλής, επίσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πανδημία κορωνοϊού για να εντατικοποιήσει την επιτήρηση του κράτους. Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα εγκατέστησε 200.000 επιπλέον κάμερες επιτήρησης CCTV ως μέρος του προγράμματος «Safe City». Αυτό σημαίνει ότι όταν άτομα, που έχουν προσβληθεί από τον ιό βγαίνουν από το σπίτι τους για να πετάξουν τα σκουπίδια ή να πάνε τον σκύλο περίπατο, συλλαμβάνονται. Ο σκύλος εγκαταλείπεται στο δρόμο, να φροντίσει μόνος τον εαυτό του.Τα τηλέφωνα που αγοράστηκαν πρόσφατα πρέπει να περιλαμβάνουν προεγκατεστημένες κυβερνητικές εφαρμογές που υποτίθεται ότι θα παρακολουθούν τους ασθενείς, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την παρακολούθηση ασκούντων πολιτική κριτική και αντιφρονούντων. Τα drones χρησιμοποιούνται ήδη για να παρακολουθούν τους παραβάτες της καραντίνας και θα μπορούσαν επίσης εύκολα να παρακολουθούν τους ελεύθερους στοχαστές.
Covid-19 εναντίον Πούτιν
Όλα αυτά έχουν σημασία διότι ο μεγάλος στόχος του Προέδρου για το 2020 δεν ήταν απλώς να θεοποιήσει τον εαυτό του, αλλά να λύσει ένα επείγον πρόβλημα: πώς να διευκολύνει την έξοδό του από την εξουσία κρατώντας τον τεράστιο πλούτο του ανέπαφο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Πούτιν (λέγεται ότι) έχει συσσωρεύσει μια σχεδόν αδιανόητη περιουσία από 40 – 200 δισεκατομμύρια λίρες, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εξασφαλισμένη από φίλους και πιστούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως Πρόεδρος, είναι ασφαλής από την έρευνα, πόσο μάλλον τη δίωξη. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει όταν λήξει η τέταρτη εξαετής θητεία του το 2024. Η λύση του, όπως εξήγησε στο ρωσικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το έτος, ήταν να τροποποιήσει το Σύνταγμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μηδενίσει τον αριθμό των προεδρικών θητειών που έχει υπηρετήσει. Αυτό θα του επέτρεπε να παραμείνει πρόεδρος έως το 2034, όταν θα είναι 82 ετών. Αυτό, όπως αναγνώρισε ο ίδιος θα πρέπει να τεθεί σε πανεθνικό δημοψήφισμα. Αλλά ο Covid-19 το έκανε και αυτό θρύψαλα. Η πανδημία σημαίνει ότι είναι αδύνατο να διεξαχθεί ακόμη και μια νοθευμένη εκλογική διαδικασία, επομένως η ασφαλής διαδρομή του από το υψηλότερο γραφείο προς την έξοδο έχει μπλοκαριστεί - προς το παρόν.
Σήμερα, ο Πούτιν φαίνεται εξασθενημένος και ξινός. Λείπει η παλιά του κομπορρημοσύνη. Πολλοί Ρώσοι θυμούνται το πρώτο μεγάλο λάθος του όταν, το 2000, το πυρηνικό υποβρύχιο Kursk υπέστη καταστροφική έκρηξη από μία ελαττωματική τορπίλη και βυθίστηκε στον πυθμένα της Θάλασσας του Μπάρεντς με το οξυγόνο να εξαντλείται. Και τα 115 άτομα του πληρώματος πέθαναν από ασφυξία. Τότε, όπως τώρα, ο Πούτιν εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή, δεν είπε το παραμικρό στις οικογένειες.
Υπήρχε πάντοτε η αίσθηση ότι ο Πούτιν είναι ένας βολικός ενδιάμεσος για τις μορφές που δρουν στο σκοτάδι, των οποίων το πραγματικό ενδιαφέρον είναι στα ρούβλια, παρά στην πολιτική εξουσία. Θα αποφασίσουν ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB έφαγε τα ψωμιά του; Ο επίδοξος «Λύκος της Νύχτας» μοιάζει τελικά με έναν «άρρωστο γερόλυκο». Αλλά όχι αν μπορεί να κάνει κάτι. Ο Πούτιν είναι ένας δαιμόνιος πολιτικός που προτιμά πιστά «γέρικα άλογα» από ανταγωνιστικούς υπολοχαγούς. Δεν υπάρχουν άλλωστε σοβαροί αντίπαλοι. Και δεν αποκλείεται τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του COVID-19 να παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλειά του. Ποιος θα τολμήσει να ποντάρει εναντίον του χρησιμοποιώντας την ενισχυμένη κρατική μηχανή παρακολούθησης, που ο ίδιος έχει φτιάξει για να υφαρπάξει τη δια βίου εξουσία του; Εκτός αν ο ιός που σαρώνει τώρα τη Ρωσία τον προλάβει….
anatakti
Αυτός ο καθεδρικός ναός των 6.000 θέσεων έξω από τη Μόσχα ισοδυναμεί με φόρο τιμής όχι μόνο απέναντι στον ρωσικό στρατό, αλλά και στο ασυμβίβαστο όραμα του Πούτιν
Οχυρωμένος στο Νοβο-Ογκάροβο στη δεύτερη πιο προσβεβλημένη από τον Covid-19 χώρα στον κόσμο Παρότι o κραταιός άνδρας της Ρωσίας καυχιέται ότι έχει τον έλεγχο του ιού στη χώρα του, με ισχυρή διαχείριση της κρίσης και ικανό συντονισμό των Υπηρεσιών - και χαίρεται για τα δεινά της Αμερικής - ο Covid-19 βρίσκεται εκτός ελέγχου στην αχανή χώρα που κυβερνά και ο ρωσικός λαός το γνωρίζει. Σήμερα, ο πιο ισχυρός ίσως άνδρας του πλανήτη έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για κάποιον που του αρέσει να φωτογραφίζεται χαϊδεύοντας τίγρεις, να κάνει ιππασία ημίγυμνος και να οδηγεί μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού παρέα με τους Night Wolves, το Ρωσικό ισοδύναμο των Hell's Angels. Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά του να γίνει de facto δια βίου ηγέτης, σωριάζονται σε ερείπια. Παρά τη γενικότερη καλή φυσική του κατάσταση, ο 67χρονος σήμερα Πούτιν είναι ευάλωτος σε ασθένειες και ως εκ τούτου έχει αποσυρθεί στο αυστηρά φρουρούμενο κτήμα του Νοβο-Ογκάροβο έξω από τη Μόσχα. Από τότε που αρρώστησε με μία άσχημη γρίπη το 2015, αυτός, ο εμμονικός με τη γυμναστική και μικροβιοφοβικός ηγέτης, επέβαλε όλοι οι επισκέπτες του να ελέγχονται από θερμογραφικές κάμερες που καταγράφουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ωστόσο, αρνείται να φορέσει μάσκα ο ίδιος ή να σταματήσει τις χειραψίες, παρόλο που ο πρωθυπουργός του έχει νοσήσει από τον Covid-19. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Πούτιν εξαντλούνται πλέον σε βιντεοδιασκέψεις με υπουργούς και περιφερειακούς κυβερνήτες, όπου φαίνεται ψυχρός και βαριεστημένος, να γαβγίζει εντολές που μετά δεν τηρούνται με ακρίβεια στο απομακρυσμένο Τσελιάμπινσκ ή στο Κόμι. Συχνά χτυπά ένα στυλό ρυθμικά στο τραπέζι για να δείξει την ανυπομονησία του όταν ασχολείται με κάποιο θέμα συζήτησης που δεν είναι βέβαιο πως το καταλαβαίνει ενώ αυτές τις μέρες, θέλει να περιβάλλεται από αισιόδοξους ανθρώπους και αρνείται να ακούσει κακές ή καταθλιπτικές ειδήσεις.
Πιστεύοντας ότι η Ρωσία θα σωθεί από τον Covid-19 λόγω της τεράστιας έκτασής της (είναι όση το μισό μέγεθος της Σελήνης), και από το γεγονός ότι οι κύριες πόλεις της βρίσκονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, ο Πούτιν φάνηκε διστακτικός και εν τέλει αδύναμος στην αντιμετώπισή του, καθώς ο ιός τον ξεπερνά. Η Ρωσία έχει πλέον 280.000 κρούσματα, καθιστώντας τη δεύτερη πιο προσβεβλημένη από τον Covid-19 χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον 186 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής. Κι ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας με τους γιατρούς και τους ακτιβιστές να κάνουν λόγο για έναν «τραγικά υψηλό» αριθμό θανάτων, στα επίσημα στοιχεία δεν αναφέρονται παρά ελάχιστοι από αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε από τους 11.000 εργάτες σε ένα τεράστιο εργοτάξιο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στην αρκτική πόλη του Μούρμανσκ στο βορρά έχει προσβληθεί από τον ιό και πως ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης μεγέθους τριών γηπέδων ποδοσφαίρου κατασκευάστηκε για τους νοσούντες και ένα κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στην ακτή σε περίπτωση που χρειαζόταν επιπλέον χώρος. Σε ένα εργοστάσιο της Gazprom στην Γιακουτία στην παγωμένη Ανατολική Ρωσία, το ένα τρίτο των 10.000 εργαζομένων έχουν μολυνθεί, εν μέσω διαμαρτυριών για τους υπερπλήρεις κοιτώνες, τα κοινόχρηστα ντους, τις κοινόχρηστα καντίνες, την κακή τροφή και την απουσία απολυμαντικών και μασκών. Τον περασμένο μήνα, μόνο η Μόσχα μέτρησε τουλάχιστον 2.000 περισσότερους θανάτους από ό,τι συνήθως. Έχει ακόμη αναφερθεί ότι ένας από τους πλησιέστερους συμμάχους του Πούτιν, ο Τσετσένος ισχυρός άντρας Ραμζάν Καντίροφ, μεταφέρθηκε τρομαγμένος από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι σε μια ελίτ κλινική του Κρεμλίνου έχοντας νοσήσει σοβαρά από τον Covid-19. Αυτό έγινε μόλις λίγες ημέρες από τότε που οι γιατροί στην πλούσια σε πετρέλαιο δημοκρατία του, που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους και να ζητήσουν συγνώμη δημόσια με εμφάνισή τους στην τηλεόραση.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο ισχυρίζεται, μυστηριωδώς, ότι μόνο 3.000 Ρώσοι έχουν πεθάνει από το Covid-19 - ποσοστό θανάτου μόλις 18 ανά εκατομμύριο ανθρώπων, σε σύγκριση με 300 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ και 500 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο χαμηλοί αριθμοί δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρης στατιστικής απάτης. Οι θάνατοι αποδίδονται σε υποκείμενες αιτίες, επειδή οι Αρχές Υγείας και οι περιφερειακοί κυβερνήτες φοβούνται να αναφέρουν τα άσχημα νέα στο Κρεμλίνο. Οι υπεκφυγές, τα ψέματα και η ανικανότητα του καθεστώτος γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - και η δημοτικότητα του Πούτιν μειώνεται. Όπως και αλλού, οι περιφερειακοί ή κρατικοί κυβερνήτες και οι δήμαρχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτήν την κρίση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, όπως στην περίπτωση της Μόσχας, να αψηφήσουν την εθνική κυβέρνηση.
Σε μια χώρα που προτιμά να ξοδεύει περισσότερα για όπλα υψηλής τεχνολογίας παρά για την υγεία, είναι αναπόφευκτο ότι υπήρξαν οξείες ελλείψεις ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των προστατευτικών στολών και των αναπνευστήρων.
Ρώσοι γιατροί πηδούν από παράθυρα και απλός κόσμος «παρακολουθείται»
Λίγοι γιατροί και νοσοκόμες, που εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό έχουν μιλήσει δημοσίως και με γενναιότητα γενναία για το θέμα , αλλά αυτό δεν είναι συνετό στη Ρωσία. Ο Δρ Alexander Shulepov δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής του είχε επιμείνει να συνεχίσει να εργάζεται παρά το ότι είχε προσβληθεί από Covid-19. Δύο ημέρες αργότερα, ο Shulepov φάνηκε να ανακαλεί τους προηγούμενους «συναισθηματικούς», όπως είπε, ισχυρισμούς του σε ένα δεύτερο βίντεο. Δεν χρειαζόταν πλέον να κάνει βάρδιες και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Αλλά λίγο μετά… έπεσε από ένα παράθυρο του νοσοκομείου, παθαίνοντας κάταγμα στο κρανίο... Ευτυχώς, είναι ακόμα ζωντανός.
Ο Alexander Shulepov
Δύο ακόμη γιατροί - η Δρ Natalya Lebedeva και η Δρ Yelena Nepomnyashchaya - έπεσαν από παράθυρα υψηλών ορόφων, μέσα στην ίδια εβδομάδα, αφού είχαν ασκήσει κριτική στην επίσημη αντίδραση του Κράτους στην πανδημία. Και οι δύο πέθαναν από τους τραυματισμούς τους. Το να συμβεί κάτι τέτοιο μια φορά μπορεί να φαίνεται ατύχημα, αλλά τρεις φορές μπορεί και να μην είναι τυχαίο.
Η Natalya Lebedeva Η Δρ Yelena Nepomnyashchaya
Σε συνδυασμό με την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, η πανδημία έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε μια ήδη ασταθή οικονομία. Ο Πούτιν απέτυχε κατ΄επανάληψη να διαφοροποιηθεί η εξάρτηση της οικονομίας από το σιτάρι, τους υδρογονάνθρακες και την εξόρυξη, ενώ το πολύχρονο brain drain μαθηματικών και άλλων επιστημόνων στη Δύση δυσκολεύει τον εκσυγχρονισμό. Ποιος αγοράζει οτιδήποτε κατασκευάζεται στη Ρωσία εκτός από σιτάρι, όπλα και καύσιμα;
Οι Υπηρεσίες Υγείας της Ρωσίας διαχρονικά υποχρηματοδοτούνται, αλλά δεν υπάρχει καμία τσιγκουνιά όσον αφορά στις περιοχές από τις οποίες πλουτίζει η ελίτ. Το εκτεταμένο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ρωσίας προχωρά, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Κάποιοι με τα παράσημα πλεξούδα στις στολές τους μπορεί να είναι ευτυχείς που η Ρωσία δοκιμάζει το νέο υπερηχητικό πύραυλο S-500 Prometheus εδάφους - αέρος παρόλο που αυτό θα πλήρωνε πολλές μάσκες προσώπου και εμβόλια. Μερικοί απλοί Ρώσοι αναρωτιούνται τώρα γιατί μερικά από τα πολλά χρήματα που επιδεικνύονται και ξοδεύονται από το Κράτος και τους ολιγάρχες δεν φθάνουν ποτέ στο δικό τους δρόμο, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.
Καθόλου δημοφιλής, επίσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πανδημία κορωνοϊού για να εντατικοποιήσει την επιτήρηση του κράτους. Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα εγκατέστησε 200.000 επιπλέον κάμερες επιτήρησης CCTV ως μέρος του προγράμματος «Safe City». Αυτό σημαίνει ότι όταν άτομα, που έχουν προσβληθεί από τον ιό βγαίνουν από το σπίτι τους για να πετάξουν τα σκουπίδια ή να πάνε τον σκύλο περίπατο, συλλαμβάνονται. Ο σκύλος εγκαταλείπεται στο δρόμο, να φροντίσει μόνος τον εαυτό του.Τα τηλέφωνα που αγοράστηκαν πρόσφατα πρέπει να περιλαμβάνουν προεγκατεστημένες κυβερνητικές εφαρμογές που υποτίθεται ότι θα παρακολουθούν τους ασθενείς, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την παρακολούθηση ασκούντων πολιτική κριτική και αντιφρονούντων. Τα drones χρησιμοποιούνται ήδη για να παρακολουθούν τους παραβάτες της καραντίνας και θα μπορούσαν επίσης εύκολα να παρακολουθούν τους ελεύθερους στοχαστές.
Covid-19 εναντίον Πούτιν
Όλα αυτά έχουν σημασία διότι ο μεγάλος στόχος του Προέδρου για το 2020 δεν ήταν απλώς να θεοποιήσει τον εαυτό του, αλλά να λύσει ένα επείγον πρόβλημα: πώς να διευκολύνει την έξοδό του από την εξουσία κρατώντας τον τεράστιο πλούτο του ανέπαφο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Πούτιν (λέγεται ότι) έχει συσσωρεύσει μια σχεδόν αδιανόητη περιουσία από 40 – 200 δισεκατομμύρια λίρες, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εξασφαλισμένη από φίλους και πιστούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως Πρόεδρος, είναι ασφαλής από την έρευνα, πόσο μάλλον τη δίωξη. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει όταν λήξει η τέταρτη εξαετής θητεία του το 2024. Η λύση του, όπως εξήγησε στο ρωσικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το έτος, ήταν να τροποποιήσει το Σύνταγμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μηδενίσει τον αριθμό των προεδρικών θητειών που έχει υπηρετήσει. Αυτό θα του επέτρεπε να παραμείνει πρόεδρος έως το 2034, όταν θα είναι 82 ετών. Αυτό, όπως αναγνώρισε ο ίδιος θα πρέπει να τεθεί σε πανεθνικό δημοψήφισμα. Αλλά ο Covid-19 το έκανε και αυτό θρύψαλα. Η πανδημία σημαίνει ότι είναι αδύνατο να διεξαχθεί ακόμη και μια νοθευμένη εκλογική διαδικασία, επομένως η ασφαλής διαδρομή του από το υψηλότερο γραφείο προς την έξοδο έχει μπλοκαριστεί - προς το παρόν.
Σήμερα, ο Πούτιν φαίνεται εξασθενημένος και ξινός. Λείπει η παλιά του κομπορρημοσύνη. Πολλοί Ρώσοι θυμούνται το πρώτο μεγάλο λάθος του όταν, το 2000, το πυρηνικό υποβρύχιο Kursk υπέστη καταστροφική έκρηξη από μία ελαττωματική τορπίλη και βυθίστηκε στον πυθμένα της Θάλασσας του Μπάρεντς με το οξυγόνο να εξαντλείται. Και τα 115 άτομα του πληρώματος πέθαναν από ασφυξία. Τότε, όπως τώρα, ο Πούτιν εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή, δεν είπε το παραμικρό στις οικογένειες.
Υπήρχε πάντοτε η αίσθηση ότι ο Πούτιν είναι ένας βολικός ενδιάμεσος για τις μορφές που δρουν στο σκοτάδι, των οποίων το πραγματικό ενδιαφέρον είναι στα ρούβλια, παρά στην πολιτική εξουσία. Θα αποφασίσουν ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB έφαγε τα ψωμιά του; Ο επίδοξος «Λύκος της Νύχτας» μοιάζει τελικά με έναν «άρρωστο γερόλυκο». Αλλά όχι αν μπορεί να κάνει κάτι. Ο Πούτιν είναι ένας δαιμόνιος πολιτικός που προτιμά πιστά «γέρικα άλογα» από ανταγωνιστικούς υπολοχαγούς. Δεν υπάρχουν άλλωστε σοβαροί αντίπαλοι. Και δεν αποκλείεται τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του COVID-19 να παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλειά του. Ποιος θα τολμήσει να ποντάρει εναντίον του χρησιμοποιώντας την ενισχυμένη κρατική μηχανή παρακολούθησης, που ο ίδιος έχει φτιάξει για να υφαρπάξει τη δια βίου εξουσία του; Εκτός αν ο ιός που σαρώνει τώρα τη Ρωσία τον προλάβει….
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Χάμες μένει Μαδρίτη αλλά αλλάζει...γειτονιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ