2020-05-29 00:11:36
Φωτογραφία για Τίτλοι τέλους για το λαμαρινένιο κιόσκι στην παλιά παραλία ..μετά από έναν αιώνα
«Έπεσαν» σήμερα οι τίτλοι τέλους για το λαμαρινένιο κιόσκι που βρισκόταν για περίπου έναν αιώνα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δίπλα ακριβώς στην Α' προβλήτα του λιμανιού και απέναντι από την υπό ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας. 

Το κιόσκι έστεκε εκεί από το 1922, τότε που έφτασε στην πόλη, πρόσφυγας από τη Σμύρνη, ο Μενέλαος Χασαπάκης, πουλώντας αρχικά δολώματα στους ψαράδες και στη συνέχεια, οι απόγονοί του, είδη αλιείας και σουβενίρ στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Το πρωί συνεργεία κατεδάφισαν τις λαμαρίνες και πλέον ο συγκεκριμένος χώρος της παραλίας, που ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, είναι ελεύθερος. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια και δισεγγονή του Μενέλαου Χασαπάκη, Ευαγγελία, οι εργασίες για το «ξήλωμα» της λαμαρινένιας κατασκευής ήταν δρομολογημένες, ενώ πριν από λίγο διάστημα καταργήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κ. Χασαπάκη ήταν ιδιοκτήτρια του χώρου μαζί με τον αδελφό της, συνεχίζοντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση που περνούσε από γενιά σε γενιά επί 98 ολόκληρα χρόνια. Από τον προπάππου στον παππού της και από εκεί στον μπαμπά της προτού καταλήξει στην ίδια και τον αδελφό της.


Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιδιοκτήτρια είχε αναφέρει πως το συγκεκριμένο σημείο ήταν και το επίσημο στέκι των ψαράδων όλης της Θεσσαλονίκης. «Ο προπάππους μου έφτασε στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγας από τη Σμύρνη, με την οικογένειά του και τον παππού μου μωρό, σε ηλικία μόλις δύο ετών. Τότε, στο παραλιακό μέτωπο υπήρχαν κάτι σαν κιόσκια, πιθανότατα τουρκικοί μιναρέδες. Σ' εκείνο το σημείο, δίπλα στη θάλασσα, τοποθέτησε τα πανέρια του. Με τη βάρκα έβγαζε δολώματα από τις εκβολές ποταμών και παραπόταμων, κυρίως από το Καλοχώρι, και τα πουλούσε μαζί με άλλους επαγγελματίες που έκαναν το ίδιο επάγγελμα, για να ζήσουν τις οικογένειες τους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στο πέρασμα των χρόνων, από αυτό το σημείο έπαιρναν οι ψαράδες ζωντανά δολώματα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και του Αγίου Δημητρίου για να ψαρέψουν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν επισκεφτεί το χώρο ήταν και αρκετοί διάσημοι. «Ο μπαμπάς μου και ο θείος μου είχαν τις βάρκες τους δεμένες στο λιμάνι. Μια μέρα ήρθε η Ρένα Βλαχοπούλου, που της άρεσε πολύ το ψάρεμα και λέει στον θείο μου: "Πάρε τη βάρκα να πάμε λίγο παραμέσα στη θάλασσα. Θέλω να ψαρέψω". Και η Μαρινέλλα έχει αναφέρει πως αγόραζε από εδώ δολώματα, γιατί την έπαιρνε παρέα ο μπαμπάς της όταν ψάρευε», είχε αφηγηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χασαπάκη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ