2020-06-02 08:50:55
Φωτογραφία για Στο «στόχαστρο» τεχνολογικών κολοσσών η Ελλάδα
Στο επενδυτικό στόχαστρο μεγάλων ξένων ομίλων από τον τομέα της τεχνολογίας επανέρχεται η Ελλάδα, καθώς εταιρείες με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και παγκόσμιο ειδικό βάρος δείχνουν να εμπιστεύονται τη χώρα μας ως προορισμό στον οποίο μπορούν να κάνουν επιχειρηματικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τον τόνο δίνει ασφαλώς η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο και η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Τσαρλς Λαμάνα, ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. H ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της πληροφορικής παγκοσμίως και η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Softomotive από τη Microsoft, έναντι ποσού που σύμφωνα με πληροφορίες  ανήλθε περίπου σε 100 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αμερικανική εταιρεία διακρίνει στην Ελλάδα ευκαιρίες και δυνατότητες που έχουν μακροπρόθεσμο και όχι συγκυριακό χαρακτήρα.


Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρεται για το οικοσύστημα των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Είχε προηγηθεί στις αρχές Μαΐου η εξαγορά τη εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Think SilIcon από την αμερικανική Applied Materials, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή υλικών για οθόνες και τσιπς υπολογιστών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Microsoft όσο και η Applied Materials σχεδιάζουν περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, αν αυτά τα πρώτα εγχειρήματα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Cisco ότι προτίθεται να επενδύσει 10-12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Amazon Web Services έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση στην χώρα μας δημιουργώντας τη διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

 Ουσιαστικά, η πορεία αυτών των επενδύσεων μπορεί δυνητικά να αποτελέσει ελατήριο για άλλα μεγαλύτερα projects στο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους ομίλους ανάλογου βεληνεκούς, που αναζητούν χώρες με μηχανικούς και εταιρείες που διακρίνονται από υψηλή τεχνογνωσία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνεπακόλουθη έλευση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, του περίφημου Insustry 4.0, είναι ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αφού συνιστά game changer των υφιστάμενων οικονομικών δομών και μοντέλων.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε πλήθος ελληνικών και διεθνών εκθέσεων. Ενδεικτικά, σε προτάσεις του, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις χώρες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) τονίζει ότι οι κυβερνήσεις που επιθυμούν να πυροδοτήσουν οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, θα πρέπει επιδιώξουν και να υποστηρίξουν την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Αντίστοιχα, μελέτη που δημοσίευσε στις αρχές Απριλίου η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνει ότι η υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών για την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου θα μπορούσε να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αναγάγει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο στον τομέα της πληροφορικής.

Ουσιαστικά η επένδυση σε τομείς καινοτομίας υψηλής εξειδίκευσης αφενός δημιουργεί επιχειρήσεις που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, αφετέρου ανακόπτει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), από το οποίο η Ελλάδα υπέφερε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ