2020-06-06 01:20:47
Βασικός κατηγορούμενος διορίστηκε τιμής ένεκεν στην ΤτΕ γιατί ο 17χρονος αδερφός του σκοτώθηκε καταδιώκοντας ληστή - Υπεξαίρεσε 5 εκατ. από το υποκατάστημα της Καλαμάτας, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ - Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών αλλά το 2019 αποφυλακίστηκε και άρχισε τις «επενδύσεις»
Η ιστορία μοιάζει να έχει αποτυπωθεί σε λευκό χαρτί από τα ζωηρά πλήκτρα μιας κατακόκκινης μυστήριας Olivetti κάποιου διάσημου συγγραφέα ιστοριών νουάρ, με φόντο την ταραχώδη ζωή ενός νέου που, μέσα σε 25 χρόνια, έζησε γεγονότα που τον σημάδεψαν, με το παρελθόν να τον κυνηγάει ακόμα. Ενας φόνος, η περίεργη αρπαγή από το θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, τα θαμμένα εκατομμύρια ευρώ και τέλος η νέα σύλληψη του Κώστα Αναζίκου για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος μέσω επενδύσεων σε μπαρ και κλαμπ στην παραλία της Καλαμάτας αποτελούν τα κομβικά κεφάλαια της περιπέτειάς του.
Με δύο κινηματογραφικές επιχειρήσεις στις αρχές της εβδομάδας σε Αθήνα και Μεσσηνία, η Αστυνομία υποστηρίζει πως ξεδόντιασε τη «συμμορία των 11»
. Μια ομάδα με αρχηγό τον 45χρονο σήμερα Κώστα Αναζίκο, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία όχι μόνο προσπαθούσε να νομιμοποιήσει τα θαμμένα 5 εκατ. ευρώ που έκαναν φτερά από το θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά προχωρούσε σε εκβιασμούς, απειλές και άγριους ξυλοδαρμούς. Μέσα από μια χαοτική δικογραφία -μόνο οι σελίδες του διαβιβαστικού ξεπερνούν τις 300 (!)- και δεκάδες ώρες τηλεφωνικής παρακολούθησης, ξετυλίγεται το κουβάρι του τελευταίου επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον 45χρονο Καλαματιανό, έναν άνθρωπο που κατέχει κάποια πρωτοφανή ρεκόρ στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Οπως για παράδειγμα ότι μπήκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση φύλακας στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος που τελικά διέρρηξε, είναι ο τελευταίος Ελληνας πολίτης που καταδικάστηκε με έναν παλαιό νόμο ο οποίος πλέον καταργήθηκε και εξίσωνε το οικονομικό με το ποινικό έγκλημα, ενώ όλες οι αποφάσεις ήταν κυριολεκτικά οριακές, με την πλειοψηφία να τον κηρύσσει ένοχο και τους σχεδόν άλλους μισούς να τον κρίνουν αθώο! Ο Κώστας Αναζίκος ποτέ δεν ομολόγησε την κλοπή των 5,9 εκατ. ευρώ, δήλωνε και εξακολουθεί να δηλώνει αθώος, ενώ είναι από τους ελάχιστους στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που τα ισόβια έμειναν και στο Εφετείο, εκτίοντας συνολικά 16 χρόνια ποινής. Σημειώνεται ότι από τους 11 κατηγορούμενους οι 2 κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, μέχρι να δικαστούν.
1995
Ο 45χρονος σήμερα Κώστας Αναζίκος, σύμφωνα με τη δικογραφία, προσπαθούσε, ως επικεφαλής της «συμμορίας των 11», να νομιμοποιήσει τα θαμμένα €5 εκατ. Ο Κώστας Αναζίκος ποτέ δεν ομολόγησε την κλοπή των 5 εκατ. ευρώ, δήλωνε και εξακολουθεί να δηλώνει αθώος, ενώ είναι από τους ελάχιστους στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που τα ισόβια έμειναν και στο Εφετείο, εκτίοντας συνολικά 16 χρόνια ποινής
Το στόρι ξεκίνησε να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του '90, χωρίς στο πρώτο επεισόδιο ο Κώστας Αναζίκος να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή. Το σκηνικό διαδραματίζεται το 1995 στο Πασαλιμάνι. Ηταν μεσημέρι της 14ης Απριλίου όταν ένας ληστής, ο Δημήτρης Προεστός, μόλις έχει αποφυλακιστεί μετά από δέκα χρόνια για τη δολοφονία ενός 27χρονου ναυτικού στο μπαρ «Big Apple» στον Πειραιά. Ο Προεστός στήνει καρτέρι και αρπάζει την τσάντα μιας γυναίκας υπαλλήλου που μόλις είχε βγει από την τράπεζα. Περιέχει 1,8 εκατ. δραχμές που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού της εταιρείας που εργαζόταν. Ενας 17χρονος μαθητής με τον φίλο του βλέπει το σκηνικό και τρέχει να βοηθήσει τη γυναίκα. Τα δυο παιδιά κυνηγούν τον ληστή στους κεντρικούς δρόμους του Πασαλιμανιού με ένα παπάκι. Τον φτάνουν και τότε αυτός βγάζει το πιστόλι, τους σημαδεύει και διατάζει να του δώσουν το μηχανάκι. Οι νεαροί αρνούνται και ακολουθεί άγρια συμπλοκή, με τον ληστή να πιέζει τη σκανδάλη και να πυροβολεί δύο φορές. Οι σφαίρες βρίσκουν τον 17χρονο μαθητή στο στήθος και ο θάνατός του είναι ακαριαίος. Το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την εν ψυχρώ εκτέλεση. Το όνομα του μαθητή είναι Δημήτρης Αναζίκος και είναι ο αδερφός του 45χρονου σήμερα Κώστα, αρχηγού, σύμφωνα με την Αστυνομία, της διαβόητης «συμμορίας των 11». Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, για να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, έκρινε σκόπιμο να διορίσει μέλος της οικογένειάς του στο ίδρυμα. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση προσλαμβάνεται στο υποκατάστημα της ΤτΕ στη Μεσσηνία ως φύλακας ο μεγάλος του αδερφός Κώστας.
Το θησαυροφυλάκιο
«Τα φερόμενα ως ενοχοποιητικά στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά σε πιθανολογήσεις», λέει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς
Εννέα χρόνια αργότερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου στην επικαιρότητα κυριαρχεί μια είδηση: το μεγάλο ριφιφί στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος στην Καλαμάτα. Ο διευθυντής που θα έβγαινε στη σύνταξη, προχωρά στην καταμέτρηση του ρευστού που βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο και διαπιστώνει ότι από μέσα λείπουν 5,9 εκατ. ευρώ. Η δουλειά δείχνει πρόχειρη, κακοστημένη και εύκολη για τις αρχές ασφαλείας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξιχνιάζεται και συλλαμβάνονται οι δύο φύλακες. Ο Αναζίκος και ο Κώστας Σακκάς. Το δίδυμο των φρουρών ακολουθεί τελείως διαφορετικές τακτικές. Από τη μία, ο 45χρονος Καλαματιανός αρνείται τα πάντα και δηλώνει αθώος, την ίδια ώρα που ο έτερος κατηγορούμενος σπάει και με μια συγκλονιστική περιγραφή δίνει στο πιάτο των Αρχών τα πάντα. Οπως υποστήριξε -και έγινε δεκτό από το δικαστήριο- το μεγάλο κόλπο το στήσανε μαζί. Ο Αναζίκος εξασφάλισε τους κωδικούς πρόσβασης και στη διάρκεια μιας νυχτερινής βάρδιας έβγαλαν με σακ βουαγιάζ τα χρήματα από το θησαυροφυλάκιο. Η υπόθεση εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, πάντως, να παρουσιάζει πολλά θολά σημεία. Βασικό ερώτημα, αυτό που διατύπωσε ο τότε εισαγγελέας: Πώς είναι δυνατόν από τη δουλειά που έστησαν οι δυο τους, ο ένας, ο Σακκάς, να πάρει μόνο 1,25 εκατ. και ο Αναζίκος 4,65; Υπήρχαν και άλλοι μέσα στο κόλπο που έπρεπε να «ταΐσουν»; Και ποιοι είναι αυτοί; Τελικά το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι εμπνευστής της αρπαγής-μαμούθ ήταν ο Αναζίκος και απλώς την εκτέλεσαν μαζί, γι’ αυτό και η διαφορά στα μερίδια. Το άλλο μυστήριο έχει να κάνει με τα χρήματα αφού μόνο τα 1,25 εκατ. βρέθηκαν στον Σακκά, ενώ το υποτιθέμενο μερίδιο του Αναζίκου παραμένει μέχρι και σήμερα άφαντο. Τελικά ο Σακκάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2019 αποφυλακίστηκε και ένας νέος κύκλος άνοιξε Η «συμμορία των 11»
Τα 15 χρόνια όπου βρίσκεται στη φυλακή ο ισοβίτης Αναζίκος ασχολείται με μπίζνες. Δραστηριοποιείται σε ένα πεδίο που γνώριζε καλά πριν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη, τα νυχτερινά κέντρα. Φαίνεται να ελέγχει επτά καφέ, μπαρ και κλαμπ, βάζοντας όμως υπεύθυνους άλλους μετόχους ή υπαλλήλους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το κορυφαίο κλαμπ της περιοχής, ένα από τα καλύτερα στη νότια Ελλάδα, για το οποίο ο Αναζίκος είναι υπερήφανος καθώς έχει ανεβάσει δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο Αναζίκος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης των επτά καταστημάτων και μάλιστα υπάρχει και σχετικός πίνακας με τα κέντρα στη δικογραφία. Οι φήμες στην πιάτσα της νύχτας στη Μεσσηνία λένε ότι το χρήμα που έριξε στα μαγαζιά προέρχεται από τα κλεμμένα του θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ανώνυμη καταγγελία στην Ασφάλεια Καλαμάτας «έδινε» τον Κώστα Αναζίκο, καθώς έλεγε ότι ο 45χρονος μέσα από τη φυλακή μαζί με άλλα δύο άτομα είχαν στήσει μια σκληρή ομάδα που ασκούσε σωματική βία και απειλές εναντίον πωλητών και αποκόμιζε κέρδη από παράνομες δραστηριότητες.
Τα 15 χρόνια όπου βρισκόταν στη φυλακή Ο Αναζίκος φαίνεται να έλεγχε επτά καφέ, μπαρ και κλαμπ, ανάμεσα σε αυτά και το κορυφαίο κλαμπ της Καλαμάτας, για το οποίο ανεβάζει με περηφάνια δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook
Οσα χρόνια ο 45χρονος ήταν στη φυλακή ο ξάδερφός του ήταν το δεξί του χέρι. Ενα πρόσωπο στο οποίο είχε τυφλή εμπιστοσύνη και ήταν και μέτοχος στα νυχτερινά κέντρα. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, τα δύο ξαδέρφια τα έσπασαν. Ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και συγγενής του, στις 25 Ιανουαρίου πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δύο άτομα. Ετσι, αποφασίζει να πάει στην Ασφάλεια και να δώσει μια λεπτομερέστατη κατάθεση με αναφορές σε ξέπλυμα χρήματος, ξυλοδαρμούς, απειλές και άλλες περίεργες ιστορίες με ενορχηστρωτή τον Αναζίκο. Η Ασφάλεια καλωδιώνει δεκάδες τηλέφωνα, ανάμεσά τους και αυτά επιφανών επιχειρηματιών της Μεσσηνίας, και καταγράφει ατέλειωτες ώρες συνομιλιών. Ετσι, στήνει μια ογκοδέστατη δικογραφία και κατηγορεί τον Κώστα Αναζίκο ως αρχηγό της «συμμορίας των 11» που ξεπλένει μαύρο χρήμα μέσα από καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, καφέ και κλαμπ που διατηρούν στο κέντρο και την παραλία της Καλαμάτας. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν και άλλα αδικήματα, όπως αυτά της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλής και της παράβασης του νόμου περί αναβολικών, όπλων και ναρκωτικών. Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι εκτός από συνομιλίες στα τηλέφωνα διαθέτει και υλικό από φυσικές παρακολουθήσεις. Ο Κώστας Αναζίκος αρνείται τα πάντα. Αλλωστε, όπως τονίζει η πλευρά του, το 2005 είχε αθωωθεί για τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Διατηρεί δε την ίδια στάση, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με όλα όσα του προσάπτουν, ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντός του λένε ότι όλα έγιναν με φόντο τα 4,6 εκατ. ευρώ που δεν βρέθηκαν ποτέ Ο συνήγορος του Κώστα Αναζίκου, Θεόδωρος Μαντάς, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τόνισε: «Η ογκοδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μεταξύ άλλων, και σε βάρος των εντολέων μου, συνίσταται σε βαρύτατες κατηγορίες, με βασικό αδίκημα τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα φερόμενα ως ενοχοποιητικά στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες και σε πιθανολογήσεις των διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το εν λόγω αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έχει εκδοθεί ήδη από το 2005 αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Τέτοιου είδους προχειρότητες στον σχηματισμό ποινικών δικογραφιών πλήττουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας».
anatakti
Η ιστορία μοιάζει να έχει αποτυπωθεί σε λευκό χαρτί από τα ζωηρά πλήκτρα μιας κατακόκκινης μυστήριας Olivetti κάποιου διάσημου συγγραφέα ιστοριών νουάρ, με φόντο την ταραχώδη ζωή ενός νέου που, μέσα σε 25 χρόνια, έζησε γεγονότα που τον σημάδεψαν, με το παρελθόν να τον κυνηγάει ακόμα. Ενας φόνος, η περίεργη αρπαγή από το θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, τα θαμμένα εκατομμύρια ευρώ και τέλος η νέα σύλληψη του Κώστα Αναζίκου για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος μέσω επενδύσεων σε μπαρ και κλαμπ στην παραλία της Καλαμάτας αποτελούν τα κομβικά κεφάλαια της περιπέτειάς του.
Με δύο κινηματογραφικές επιχειρήσεις στις αρχές της εβδομάδας σε Αθήνα και Μεσσηνία, η Αστυνομία υποστηρίζει πως ξεδόντιασε τη «συμμορία των 11»
1995
Ο 45χρονος σήμερα Κώστας Αναζίκος, σύμφωνα με τη δικογραφία, προσπαθούσε, ως επικεφαλής της «συμμορίας των 11», να νομιμοποιήσει τα θαμμένα €5 εκατ. Ο Κώστας Αναζίκος ποτέ δεν ομολόγησε την κλοπή των 5 εκατ. ευρώ, δήλωνε και εξακολουθεί να δηλώνει αθώος, ενώ είναι από τους ελάχιστους στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που τα ισόβια έμειναν και στο Εφετείο, εκτίοντας συνολικά 16 χρόνια ποινής
Το στόρι ξεκίνησε να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του '90, χωρίς στο πρώτο επεισόδιο ο Κώστας Αναζίκος να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή. Το σκηνικό διαδραματίζεται το 1995 στο Πασαλιμάνι. Ηταν μεσημέρι της 14ης Απριλίου όταν ένας ληστής, ο Δημήτρης Προεστός, μόλις έχει αποφυλακιστεί μετά από δέκα χρόνια για τη δολοφονία ενός 27χρονου ναυτικού στο μπαρ «Big Apple» στον Πειραιά. Ο Προεστός στήνει καρτέρι και αρπάζει την τσάντα μιας γυναίκας υπαλλήλου που μόλις είχε βγει από την τράπεζα. Περιέχει 1,8 εκατ. δραχμές που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού της εταιρείας που εργαζόταν. Ενας 17χρονος μαθητής με τον φίλο του βλέπει το σκηνικό και τρέχει να βοηθήσει τη γυναίκα. Τα δυο παιδιά κυνηγούν τον ληστή στους κεντρικούς δρόμους του Πασαλιμανιού με ένα παπάκι. Τον φτάνουν και τότε αυτός βγάζει το πιστόλι, τους σημαδεύει και διατάζει να του δώσουν το μηχανάκι. Οι νεαροί αρνούνται και ακολουθεί άγρια συμπλοκή, με τον ληστή να πιέζει τη σκανδάλη και να πυροβολεί δύο φορές. Οι σφαίρες βρίσκουν τον 17χρονο μαθητή στο στήθος και ο θάνατός του είναι ακαριαίος. Το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την εν ψυχρώ εκτέλεση. Το όνομα του μαθητή είναι Δημήτρης Αναζίκος και είναι ο αδερφός του 45χρονου σήμερα Κώστα, αρχηγού, σύμφωνα με την Αστυνομία, της διαβόητης «συμμορίας των 11». Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, για να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, έκρινε σκόπιμο να διορίσει μέλος της οικογένειάς του στο ίδρυμα. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση προσλαμβάνεται στο υποκατάστημα της ΤτΕ στη Μεσσηνία ως φύλακας ο μεγάλος του αδερφός Κώστας.
Το θησαυροφυλάκιο
«Τα φερόμενα ως ενοχοποιητικά στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά σε πιθανολογήσεις», λέει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς
Εννέα χρόνια αργότερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου στην επικαιρότητα κυριαρχεί μια είδηση: το μεγάλο ριφιφί στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος στην Καλαμάτα. Ο διευθυντής που θα έβγαινε στη σύνταξη, προχωρά στην καταμέτρηση του ρευστού που βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο και διαπιστώνει ότι από μέσα λείπουν 5,9 εκατ. ευρώ. Η δουλειά δείχνει πρόχειρη, κακοστημένη και εύκολη για τις αρχές ασφαλείας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξιχνιάζεται και συλλαμβάνονται οι δύο φύλακες. Ο Αναζίκος και ο Κώστας Σακκάς. Το δίδυμο των φρουρών ακολουθεί τελείως διαφορετικές τακτικές. Από τη μία, ο 45χρονος Καλαματιανός αρνείται τα πάντα και δηλώνει αθώος, την ίδια ώρα που ο έτερος κατηγορούμενος σπάει και με μια συγκλονιστική περιγραφή δίνει στο πιάτο των Αρχών τα πάντα. Οπως υποστήριξε -και έγινε δεκτό από το δικαστήριο- το μεγάλο κόλπο το στήσανε μαζί. Ο Αναζίκος εξασφάλισε τους κωδικούς πρόσβασης και στη διάρκεια μιας νυχτερινής βάρδιας έβγαλαν με σακ βουαγιάζ τα χρήματα από το θησαυροφυλάκιο. Η υπόθεση εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, πάντως, να παρουσιάζει πολλά θολά σημεία. Βασικό ερώτημα, αυτό που διατύπωσε ο τότε εισαγγελέας: Πώς είναι δυνατόν από τη δουλειά που έστησαν οι δυο τους, ο ένας, ο Σακκάς, να πάρει μόνο 1,25 εκατ. και ο Αναζίκος 4,65; Υπήρχαν και άλλοι μέσα στο κόλπο που έπρεπε να «ταΐσουν»; Και ποιοι είναι αυτοί; Τελικά το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι εμπνευστής της αρπαγής-μαμούθ ήταν ο Αναζίκος και απλώς την εκτέλεσαν μαζί, γι’ αυτό και η διαφορά στα μερίδια. Το άλλο μυστήριο έχει να κάνει με τα χρήματα αφού μόνο τα 1,25 εκατ. βρέθηκαν στον Σακκά, ενώ το υποτιθέμενο μερίδιο του Αναζίκου παραμένει μέχρι και σήμερα άφαντο. Τελικά ο Σακκάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2019 αποφυλακίστηκε και ένας νέος κύκλος άνοιξε Η «συμμορία των 11»
Τα 15 χρόνια όπου βρίσκεται στη φυλακή ο ισοβίτης Αναζίκος ασχολείται με μπίζνες. Δραστηριοποιείται σε ένα πεδίο που γνώριζε καλά πριν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη, τα νυχτερινά κέντρα. Φαίνεται να ελέγχει επτά καφέ, μπαρ και κλαμπ, βάζοντας όμως υπεύθυνους άλλους μετόχους ή υπαλλήλους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το κορυφαίο κλαμπ της περιοχής, ένα από τα καλύτερα στη νότια Ελλάδα, για το οποίο ο Αναζίκος είναι υπερήφανος καθώς έχει ανεβάσει δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο Αναζίκος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης των επτά καταστημάτων και μάλιστα υπάρχει και σχετικός πίνακας με τα κέντρα στη δικογραφία. Οι φήμες στην πιάτσα της νύχτας στη Μεσσηνία λένε ότι το χρήμα που έριξε στα μαγαζιά προέρχεται από τα κλεμμένα του θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ανώνυμη καταγγελία στην Ασφάλεια Καλαμάτας «έδινε» τον Κώστα Αναζίκο, καθώς έλεγε ότι ο 45χρονος μέσα από τη φυλακή μαζί με άλλα δύο άτομα είχαν στήσει μια σκληρή ομάδα που ασκούσε σωματική βία και απειλές εναντίον πωλητών και αποκόμιζε κέρδη από παράνομες δραστηριότητες.
Τα 15 χρόνια όπου βρισκόταν στη φυλακή Ο Αναζίκος φαίνεται να έλεγχε επτά καφέ, μπαρ και κλαμπ, ανάμεσα σε αυτά και το κορυφαίο κλαμπ της Καλαμάτας, για το οποίο ανεβάζει με περηφάνια δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook
Οσα χρόνια ο 45χρονος ήταν στη φυλακή ο ξάδερφός του ήταν το δεξί του χέρι. Ενα πρόσωπο στο οποίο είχε τυφλή εμπιστοσύνη και ήταν και μέτοχος στα νυχτερινά κέντρα. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, τα δύο ξαδέρφια τα έσπασαν. Ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και συγγενής του, στις 25 Ιανουαρίου πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δύο άτομα. Ετσι, αποφασίζει να πάει στην Ασφάλεια και να δώσει μια λεπτομερέστατη κατάθεση με αναφορές σε ξέπλυμα χρήματος, ξυλοδαρμούς, απειλές και άλλες περίεργες ιστορίες με ενορχηστρωτή τον Αναζίκο. Η Ασφάλεια καλωδιώνει δεκάδες τηλέφωνα, ανάμεσά τους και αυτά επιφανών επιχειρηματιών της Μεσσηνίας, και καταγράφει ατέλειωτες ώρες συνομιλιών. Ετσι, στήνει μια ογκοδέστατη δικογραφία και κατηγορεί τον Κώστα Αναζίκο ως αρχηγό της «συμμορίας των 11» που ξεπλένει μαύρο χρήμα μέσα από καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, καφέ και κλαμπ που διατηρούν στο κέντρο και την παραλία της Καλαμάτας. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν και άλλα αδικήματα, όπως αυτά της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλής και της παράβασης του νόμου περί αναβολικών, όπλων και ναρκωτικών. Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι εκτός από συνομιλίες στα τηλέφωνα διαθέτει και υλικό από φυσικές παρακολουθήσεις. Ο Κώστας Αναζίκος αρνείται τα πάντα. Αλλωστε, όπως τονίζει η πλευρά του, το 2005 είχε αθωωθεί για τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Διατηρεί δε την ίδια στάση, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με όλα όσα του προσάπτουν, ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντός του λένε ότι όλα έγιναν με φόντο τα 4,6 εκατ. ευρώ που δεν βρέθηκαν ποτέ Ο συνήγορος του Κώστα Αναζίκου, Θεόδωρος Μαντάς, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τόνισε: «Η ογκοδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μεταξύ άλλων, και σε βάρος των εντολέων μου, συνίσταται σε βαρύτατες κατηγορίες, με βασικό αδίκημα τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα φερόμενα ως ενοχοποιητικά στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες και σε πιθανολογήσεις των διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το εν λόγω αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έχει εκδοθεί ήδη από το 2005 αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Τέτοιου είδους προχειρότητες στον σχηματισμό ποινικών δικογραφιών πλήττουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ