2020-06-06 14:46:45
Φωτογραφία για Πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την εισροή πολλών κρουσμάτων ταυτοχρόνως
 Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την εισροή πολλών κρουσμάτων ταυτοχρόνως από το εξωτερικό, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μετά και τα 12 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways από Ντόχα.

«Θα με ανησυχούσε αν δεν γινόταν αντιληπτό. Το ότι έγινε αντιληπτό δείχνει ότι τα μέτρα λειτουργούν σωστά» λέει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, η κατάσταση θα ελεγχθεί. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μιλάει για τα θετικά που άφησε πίσω της η πανδημία, όπως είναι η αύλη συνταγογράφηση ή η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι η κρίση ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για οργάνωση της ΠΦΥ. «Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και όλες είναι αποτυχημένες, όπως και η τελευταία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια», τονίζει ο γνωστός πλαστικός χειρουργός. Όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τις ιατρικές επισκέψεις, αναφέρει ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. «Αλλά και στα νοσοκομεία και τα τακτικά τους ιατρεία, που άνοιξαν από τις 4 Μαΐου η κατάσταση ομαλοποιείται».


   Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου

   

   Ερ: Σας ανησυχεί το πρόσφατο περιστατικό με τα 12 θετικά κρούσματα από την πτήση της Qatar Airways από Ντόχα για το περαιτέρω άνοιγμα των πτήσεων;

   

   Απ: Από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πτήσεις και καθώς το επίπεδο της πανδημίας δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση στους ταξιδιώτες από διεθνείς προορισμούς. Κατά συνέπεια θα με ανησυχούσε αν δεν γινόταν αντιληπτό. Το ότι έγινε αντιληπτό δείχνει ότι τα μέτρα λειτουργούν σωστά και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Θα προτιμούσαμε σαφώς να μην είχε συμβεί. Να σας πω την αλήθεια όμως δεν νιώθουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

   

   Ερ: Πόσο εξοπλισμένοι είμαστε στα νησιά για να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά. Αν πχ σε κάποιο απομακρυσμένο νησάκι «σκάσουν» 100 κρούσματα ξαφνικά η Πολιτεία θεωρείτε ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει;

   

   Απ: Κάνουμε τα πάντα σε επίπεδο σχεδιασμού, έτσι ώστε να μην υπάρξει αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή 100 κρούσματα σε κάποιο νησί. Ειδικά αν είναι απομακρυσμένο. Βέβαια απομακρυσμένο με 100 κρούσματα σημαίνει ότι φτάνουν διεθνείς πτήσεις στο νησί. Άρα δεν είναι απομακρυσμένο. Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να οργανωθούμε. Οργανωνόμαστε για την ακρίβεια προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την εισροή πολλών κρουσμάτων ταυτοχρόνως από το εξωτερικό. Αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το αποτρέψουμε.

   

   Ερ: Υπάρχει τρόπος;

   

   Απ: Βεβαίως υπάρχει τρόπος. Είναι αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Δηλαδή οι χώρες αναλόγως της επικινδυνότητας τους, ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες. Δεν έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλους τους διεθνείς προορισμούς. Με αυτό τον τρόπο και με τα τεστ, τα οποία θα γίνονται δειγματοληπτικά (διότι είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς 5 εκατομμύρια τουρίστες που φιλοδοξούμε να έχουμε φέτος στη χώρα μας- πέρυσι είχαμε 30) πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

   

   Ερ: Να πάω στο τεστ αντισωμάτων. Ξέραμε από έγκυρα χείλη ότι ένα βασικό πρόβλημα σε αυτά τα τεστ είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 1%, δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Τώρα τι άλλαξε και από την Τρίτη το υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε τεστ αντισωμάτων κατ' αρχάς, στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ; Την ίδια μέρα μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγγειλε με συνέντευξη του στο δικό μας ραδιόφωνο, τη διενέργεια αυτών των τεστ στον πληθυσμό από βδομάδα στα νησιά.

   

   Απ: Υπάρχουν δεκάδες τεστ τα οποία είχανε σε συνθήκες εργαστηρίου καταπληκτικά αποτελέσματα, και στις πραγματικές συνθήκες είχανε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά, δηλαδή αναξιόπιστη εφαρμογή. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να προμηθευτεί το πλέον αξιόπιστο από τα τεστ που κυκλοφορούν παγκοσμίως και για αυτό ξεκινήσαμε τώρα αυτό τον έλεγχο.

   

   Ερ: Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο για τον κορονοϊό. Πριν λίγες μέρες διάβασα σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, επιστήμονες να αναφέρουν ότι και τα 91 εκατοστά είναι ασφαλής απόσταση. Και όχι απαραίτητα το 1,5-2 μέτρα που ήδη τηρούμε.

   Απ: Η απόσταση είναι κάτι το οποίο δεν θα οριστεί με τα εκατοστά. Πιστεύω ότι όσο έγκριτο και αν είναι ένα περιοδικό λίγο δύσκολο να πείσει κάποιον ότι τα 91 εκ. είναι ασφαλή αλλά τα 90 είναι προβληματικά, ή τα 89. Και πώς το μετράει κανείς αυτό; Επίσης εξαρτάται από την ένταση με την οποία κανείς μιλάει, γελάει, φταρνίζεται, τραγουδάει κλπ. Αν η ένταση είναι μεγάλη τα σταγονίδια μεταδίδονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Πιστεύω ότι θα δούμε πολλές μελέτες. Νομίζω ότι για να είμαστε ασφαλείς το 1,5 μέτρο είναι μία καλή απόσταση και αν είναι και περισσότερο θα είμαστε ακόμα πιο άνετα.

   

   Ερ: Κατά πόσον επιστρέφουμε στην κανονικότητα; Πάει ο κόσμος στο γιατρό; Είτε σε ιδιώτη ή στο δημόσιο; Πάει στο νοσοκομείο; Εσείς που είστε πλαστικός χειρουργείτε ξανά με τους ίδιους ρυθμούς;

   Απ: Οι άνθρωποι σταδιακά επανέρχονται στην καθημερινότητά τους. Και σε αυτό βοηθάει και ο καιρός, ο οποίος αλλάζει και επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και η ανάγκη που αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι πρέπει η οικονομία μας να λειτουργήσει ξανά, διότι δεν μπορεί να μένει κλειστή επ' άπειρον. Και θα πρέπει να σας πω ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

   

   Ερ :Έχουν μείνει όμως πίσω επανέλεγχοι πχ ογκολογικών ή καρδιολογικών ασθενών, αλλά και σημαντικά χειρουργεία, γιατί ο κόσμος φοβόταν. Τώρα πάει να μπει το νερό στο αυλάκι;

   Απ: Τα επείγοντα και ογκολογικά χειρουργεία και κατά τη διάρκεια της καραντίνας διεξάγονταν κανονικά. Τα ιατρεία άνοιξαν από τη Μεγάλη Τετάρτη. Τα νοσοκομεία και τα τακτικά τους ιατρεία άνοιξαν από τις 4 Μαΐου, και η κατάσταση ναι, ομαλοποιείται.

   

   Ερ: Με την άυλη συνταγογράφηση τι γίνεται; Είναι από τα θετικά θεωρείτε που μας άφησε η πανδημία;

   Απ: Ασφαλώς και είναι θετικό και είναι βήμα προόδου. Και ήρθε για να μείνει. Αρκεί να μην το μπερδεύουμε και να μη θεωρούμε ότι είναι παραγγελία πίτσας από τηλεφώνου. Διότι δεν είναι delivery φαρμάκων η άυλη συνταγογράφηση. Είναι μία διευκόλυνση για τον ασθενή από τον γιατρό. Ο γιατρός που θα συνταγογραφήσει, θα πρέπει να γνωρίζει τον ασθενή του. Αν ο ασθενής, του είναι άγνωστος, έχει κάθε δικαίωμα να του ζητήσει να εξεταστεί. Και ο ασθενής οφείλει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του γιατρού. Επίσης θα πρέπει όταν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να επανεξετάσει κάποιον ασθενή, ο ασθενής να προσέλθει προς επανεξέταση. Διότι ξέρετε ένα φάρμακο το παίρνουμε για να διατηρείται η υγεία μας σε μία σταθερή κατάσταση, αλλά η κατάσταση της υγείας μας χρειάζεται και έναν επανέλεγχο για να διαπιστώνεται η σταθερότητα.

   

   Ερ: Τι άλλα θετικά πιστεύετε ότι άφησε η πανδημία στο σύστημα υγείας;

   Απ: Άφησε διπλάσιο αριθμό κρεβατιών εντατικής. Είχαμε περίπου 500, τώρα έχουμε περίπου 1.100.

   

   Ερ: Μιλάτε για κλίνες ΜΕΘ ή για κρεβάτια με αναπνευστήρα;

   Απ: Μιλάω για κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

   

   Ερ: Ωστόσο απέχουμε ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 11,5 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους. Έχουμε φτάσει στο 9.1.

   Απ: Δεν απέχουμε πολύ. Είμαστε κοντά. Και αν προστεθούν τα κρεβάτια και του ιδιωτικού τομέα, τα ξεπερνάμε. Εδώ να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μέγιστος αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν εντατική ανά χρονική στιγμή, ήταν 95. Δηλαδή ήταν πολύ κάτω από τις δυνατότητες του συστήματος. Ένα άλλο θετικό που άφησε πίσω της η πανδημία (το οποίο δεν ανεδείχθη από τα ελληνικά ΜΜΕ όπως πχ από ξένα σαν τον Guardian), είναι ότι η μισή επιτυχία της χώρας προήλθε από το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς δεν προσέρχονταν στα νοσοκομεία, αλλά αναζητούσαν συμβουλή από τους γιατρούς και νοσηλεύονταν σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι. Και μάλιστα όλο αυτό έγινε με έναν τρόπο, ο οποίος δεν ήταν δομημένος, διότι ο κόσμος πρακτικά τηλεφωνούσε σε όποιον γιατρό είχε ως οικογενειακό, ή σε όποιον μπορούσε να βρει. Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη να οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα, για την οποία έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και όλες ήταν αποτυχημένες, όπως και η τελευταία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Έχουμε έναν επιστημονικό πλούτο τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε ένα σύστημα με βάση τις δυνατότητές μας. Εάν τα κάνουμε αυτά, τότε ένα επόμενο κύμα, το οποίο θα είναι πιθανώς πιο δύσκολο μέσα στον χειμώνα, (διότι θα υπάρχουν και άλλες νόσοι, γρίπη ενδεχομένως, ιλαρά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει) θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση και με πιθανότητες επιτυχίας, αντίστοιχες με αυτές που είχαμε τον Μάρτιο, που επιβλήθηκε το λοκ ντάουν.

της Τάνιας Μαντουβάλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ