2020-06-24 08:54:56
Ποια είναι η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που ετοιμάζεται να έρθει ως πρέσβειρα και πώς σχετίζεται με τα σχέδια του Ρώσου προέδρου για την Ανατολική Μεσόγειο - Κοσμεί μόνιμα τα ρωσικά περιοδικά lifestyle λόγω του ταμπεραμέντου και των στυλιστικών επιλογών της
Στη Μόσχα είναι κοινό μυστικό. Η σιδηρά εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα θα είναι η επόμενη πρέσβειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, αν και δεν ανακοινώθηκε ακόμη επίσημα. Στο τελευταίο briefing που είχε η ίδια με δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, αν και θα μπορούσε να διαψεύσει επίσημα τις πληροφορίες που αναμεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας για κίνηση υψηλής σημασίας του Ρώσου προέδρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ότι ο Πούτιν στέλνει τη Ζαχάροβα στην Αθήνα, θα πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική κίνηση της Μόσχας με πολύπλευρες προεκτάσεις, ειδικά στην ταραγμένη αυτή περίοδο όπου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χτυπάει κόκκινο. Είναι προφανές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, για τις οποίες θέλει να έχει λόγο και άποψη.
Σύμφωνα με τα ρωσικά lifestyle έντυπα, η κυρία Μαρία Ζαχάροβα γνώρισε τον σύζυγό της Αντρέι Μακάροφ στις ΗΠΑ και ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το 2005 στο ρωσικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Αν και η τελετή ήταν λιτή, η γαμήλια φωτογράφηση θυμίζει... Λας Βέγκας
Η πιθανή τοποθέτηση της Ζαχάροβα στην Αθήνα σηματοδοτεί προφανώς και την επιθυμία της Μόσχας για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018 και την απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους ότι δρούσαν υπονομευτικά στη χώρα μας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιδρώντας τότε η Ρωσία είχε κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον κ. Κοτζιά σε ρωσικό έδαφος, με την κυρία Ζαχάροβα να τον κατηγορεί ότι είχε ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Στην τελευταία εβδομαδιαία συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε με τον γνωστό καυστικό και δηκτικό τρόπο που τη χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι «η Ρωσία και ο Πούτιν θα ήταν κερδισμένοι από μια ελληνοτουρκική σύγκρουση». Με σαφείς βολές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η επιβλητική Ρωσίδα αξιωματούχος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι τυχαίο που το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.
Η Μαρία Ζαχάροβα δεν αρκείται μόνο στις τακτικές ενημερώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Χρησιμοποιεί άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες συμπατριώτες της να την ακολουθούν
Με προεδρικό ΟΚ
Εχοντας το χάρισμα της ευγλωττίας, καυστική χωρίς να προσβάλλει, σφάζοντας με το βαμβάκι τους συνομιλητές της και μη ακολουθώντας πάντοτε το διπλωματικό πρωτόκολλο, η 45χρονη Μαρία Ζαχάροβα ξεχωρίζει και κερδίζει τις εντυπώσεις κατά κοινή ομολογία. Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα, όταν απαντώντας σε πληροφορίες ότι ο Πούτιν δήθεν απελευθέρωσε στη Μόσχα... λιοντάρια προκειμένου ο κόσμος να μην κυκλοφορεί στους δρόμους λόγω κορωνοϊού σχολίασε δηκτικά: «Οι Ρώσοι προτιμούν τις αρκούδες, επειδή είναι πιο αποτελεσματικές».
Από το 2015, οπότε τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, η κυρία Ζαχάροβα κατάφερε να εξωραΐσει την εικόνα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής προς τους εκπροσώπους των τοπικών και ξένων ΜΜΕ, που έως τότε... μύριζε ναφθαλίνη, χωρίς σημαντικές αλλαγές από την εποχή του σοβιετικού καθεστώτος. Απολύτως σοβαρή, όπως επιβάλλει ο ρόλος της, γοητευτική και πληθωρική στην προσωπική της ζωή -την οποία διαφυλάσσει ως επτασφράγιστο μυστικό- και έχοντας το θάρρος της δημόσιας γνώμης σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, η κυρία Ζαχάροβα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ρωσικής διπλωματίας διεθνώς. «Της αρέσει πολύ η δουλειά της, ξεχωρίζει σαφώς από αυτό που κάνει», σχολιάζουν ρωσικά ΜΜΕ για την απαστράπτουσα Μαρία, που οι Ρώσοι αποκαλούν και με το μικρό της όνομα.
Η αγάπη για την Κίνα
Το 1981, πολύ πριν από την αρχή του τέλους για τη Σοβιετική Ενωση, ο πατέρας της Ζαχάροβα, Βλαντιμίρ Ζαχάροφ τοποθετήθηκε στη ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο. «Απόλυτος άνθρωπος του συστήματος», σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζαχάροφ διορίστηκε στη συνέχεια στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ζώντας στην Κίνα με την οικογένειά του έως το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ως διπλωμάτης ο Ζαχάροφ εργάστηκε τον περισσότερο χρόνο της καριέρας του στην Κίνα, γι' αυτό και δεν είναι τυχαία η αγάπη της κόρης του για τη Χώρα του Δράκου και τον πολιτισμό της. Η μητέρα της, Ιρίνα Ζαχάροβα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο φημισμένο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και σε αυτήν οφείλεται η αγάπη της για τις τέχνες.
Μετά το 1985 η οικογένεια στήριξε την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ωστόσο το σοβιετικό σύστημα έπνεε τα λοίσθια. Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 οδήγησε εσπευσμένα την οικογένεια Ζαχάροφ στη Μόσχα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφού οι αποταμιεύσεις χρόνων χάθηκαν και οι μισθοί πλέον ήταν πενιχροί. Τελειώνοντας το λύκειο η νεαρή Μαρία είχε επιλέξει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της. Είτε να γίνει διπλωμάτισσα είτε δημοσιογράφος και ξένη ανταποκρίτρια. Τελικά τα συνδύασε και τα δύο σπουδάζοντας Διεθνή Δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), σε μια εποχή όπου η Ρωσία βυθιζόταν στο χάος μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος.
Από το 2011 και τον διορισμό της στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα ξεκίνησε να προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση ακολουθώντας πρόγραμμα με προσωπικό γυμναστή, διατροφή και αλλάζοντας dress code
Οταν αργότερα ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να γίνει διπλωμάτισσα και δημοσιογράφος, απάντησε επειδή στις θέσεις αυτές οι γυναίκες στη Ρωσία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τότε ξεκίνησε και ο αγώνας της για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών στη Ρωσία. Το 2003 η κυρία Ζαχάροβα θα διοριστεί αρχικά στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ως μέλος της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη. Εκεί θα γνωρίσει και τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρέσβη της Ρωσίας τότε στον ΟΗΕ, ο οποίος γρήγορα αναγνώρισε τις ικανότητές της.
Επιστρέφοντας στη Μόσχα το 2011, η κυρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση, διεξαγωγή και συντονισμό του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, την εποπτεία και παρακολούθηση των επίσημων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και την υποστήριξη των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο εξωτερικό. Ηταν πλέον η μεγάλη της ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές της, προωθώντας το σύγχρονο πρόσωπο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, άρχισε να προσέχει ιδιαίτερα την εξωτερική της εμφάνιση, πηγαίνοντας γυμναστήριο, ακολουθώντας διατροφή και αλλάζοντας τρόπο ντυσίματος. Αυστηρό, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό. Ηξερε πλέον ότι θα βγαίνει στο γυαλί εκπροσωπώντας τη χώρα της και έπρεπε να το κάνει καλά.
Η Μαρία Ζαχάροβα τιμήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το Μετάλλιο Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2017
Η Ρωσίδα αντι-Τζένιφερ Ψάκι
Η κυρία Ζαχάροβα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της προσπάθειας εξωραϊσμού της ρωσικής διπλωματίας προς το εξωτερικό, με σύγχρονους τρόπους και αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Η ίδια εξάλλου δεν αρκείται μόνο στις τακτικές ενημερώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Χρησιμοποιεί άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες συμπατριώτες της να την ακολουθούν. Στο Facebook συνήθως σχολιάζει από ποίηση έως πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ στο Instagram επιλέγει πιο χαλαρές αναφορές, κυρίως από την προσωπική της ζωή.
Εργατική, μεθοδική και κυρίως επικοινωνιακή, γρήγορα ξεχώρισε για την αποτελεσματικότητά της, και έτσι το 2015 ανέλαβε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου με απόφαση Λαβρόφ και τη σύμφωνη γνώμη του επανεκλεγέντος Ρώσου προέδρου Πούτιν. Πολλοί μάλιστα χαρακτήρισαν την αναβάθμισή της απάντηση της Μόσχας στην τοποθέτηση της Τζένιφερ Ψάκι -επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα- ως εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία το Κρεμλίνο είχε ιδιαίτερη εμμονή στο παρελθόν. Δεν ήταν λίγες φορές άλλωστε που η κυρία Ζαχάροβα επιτέθηκε δημόσια κατά της κυρίας Ψάκι, τόσο σε συνεντεύξεις Τύπου όσο και σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση. Ηταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη σημαντική θέση και ξεχώρισε γρήγορα. Δεν ήταν μόνο οι γνώσεις της για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, αλλά και το γεγονός ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και ενημέρωσης των Ρώσων και ξένων δημοσιογράφων. Η απαστράπτουσα εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζεται απλώς στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπάνω, μη διστάζοντας να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της είτε στις τακτικές ενημερώσεις, είτε σε εκπομπές τηλεοπτικών δικτύων και τα social media. Μάλιστα για τις υπηρεσίες και το έργο της τιμήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με το Μετάλλιο Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2017.
Ο επιχειρηματίας Αντρέι Μακάροφ στηρίζει διακριτικά τον δημόσιο ρόλο της συζύγου του. Οι φωτογραφίες από τον γάμο του ζευγαριού στις ΗΠΑ μαρτυρούν το πάθος και την αγάπη τους που παραμένουν άσβεστα
Μυστήριο ο σύζυγός της
Αν και η κυρία Ζαχάροβα αποτελεί μόνιμο θέμα στα ρωσικά περιοδικά lifestyle, κυρίως λόγω του ταμπεραμέντου και των στυλιστικών επιλογών της, διατηρεί την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από το 2005 είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Αντρέι Μακάροφ, με τον οποίο έχουν μια 10χρονη κόρη. Η ίδια διέψευσε ότι ο σύζυγός της είναι... εκατομμυριούχος, λέγοντας «απλά είναι ένα μη δημόσιο πρόσωπο» που εργάζεται ως διευθυντής σε ρωσική εταιρεία.
anatakti
Στη Μόσχα είναι κοινό μυστικό. Η σιδηρά εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα θα είναι η επόμενη πρέσβειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, αν και δεν ανακοινώθηκε ακόμη επίσημα. Στο τελευταίο briefing που είχε η ίδια με δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, αν και θα μπορούσε να διαψεύσει επίσημα τις πληροφορίες που αναμεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας για κίνηση υψηλής σημασίας του Ρώσου προέδρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ότι ο Πούτιν στέλνει τη Ζαχάροβα στην Αθήνα, θα πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική κίνηση της Μόσχας με πολύπλευρες προεκτάσεις, ειδικά στην ταραγμένη αυτή περίοδο όπου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χτυπάει κόκκινο. Είναι προφανές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, για τις οποίες θέλει να έχει λόγο και άποψη.
Σύμφωνα με τα ρωσικά lifestyle έντυπα, η κυρία Μαρία Ζαχάροβα γνώρισε τον σύζυγό της Αντρέι Μακάροφ στις ΗΠΑ και ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το 2005 στο ρωσικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Αν και η τελετή ήταν λιτή, η γαμήλια φωτογράφηση θυμίζει... Λας Βέγκας
Η πιθανή τοποθέτηση της Ζαχάροβα στην Αθήνα σηματοδοτεί προφανώς και την επιθυμία της Μόσχας για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018 και την απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους ότι δρούσαν υπονομευτικά στη χώρα μας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιδρώντας τότε η Ρωσία είχε κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον κ. Κοτζιά σε ρωσικό έδαφος, με την κυρία Ζαχάροβα να τον κατηγορεί ότι είχε ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Στην τελευταία εβδομαδιαία συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε με τον γνωστό καυστικό και δηκτικό τρόπο που τη χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι «η Ρωσία και ο Πούτιν θα ήταν κερδισμένοι από μια ελληνοτουρκική σύγκρουση». Με σαφείς βολές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η επιβλητική Ρωσίδα αξιωματούχος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι τυχαίο που το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.
Η Μαρία Ζαχάροβα δεν αρκείται μόνο στις τακτικές ενημερώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Χρησιμοποιεί άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες συμπατριώτες της να την ακολουθούν
Με προεδρικό ΟΚ
Εχοντας το χάρισμα της ευγλωττίας, καυστική χωρίς να προσβάλλει, σφάζοντας με το βαμβάκι τους συνομιλητές της και μη ακολουθώντας πάντοτε το διπλωματικό πρωτόκολλο, η 45χρονη Μαρία Ζαχάροβα ξεχωρίζει και κερδίζει τις εντυπώσεις κατά κοινή ομολογία. Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα, όταν απαντώντας σε πληροφορίες ότι ο Πούτιν δήθεν απελευθέρωσε στη Μόσχα... λιοντάρια προκειμένου ο κόσμος να μην κυκλοφορεί στους δρόμους λόγω κορωνοϊού σχολίασε δηκτικά: «Οι Ρώσοι προτιμούν τις αρκούδες, επειδή είναι πιο αποτελεσματικές».
Από το 2015, οπότε τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, η κυρία Ζαχάροβα κατάφερε να εξωραΐσει την εικόνα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής προς τους εκπροσώπους των τοπικών και ξένων ΜΜΕ, που έως τότε... μύριζε ναφθαλίνη, χωρίς σημαντικές αλλαγές από την εποχή του σοβιετικού καθεστώτος. Απολύτως σοβαρή, όπως επιβάλλει ο ρόλος της, γοητευτική και πληθωρική στην προσωπική της ζωή -την οποία διαφυλάσσει ως επτασφράγιστο μυστικό- και έχοντας το θάρρος της δημόσιας γνώμης σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, η κυρία Ζαχάροβα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ρωσικής διπλωματίας διεθνώς. «Της αρέσει πολύ η δουλειά της, ξεχωρίζει σαφώς από αυτό που κάνει», σχολιάζουν ρωσικά ΜΜΕ για την απαστράπτουσα Μαρία, που οι Ρώσοι αποκαλούν και με το μικρό της όνομα.
Η αγάπη για την Κίνα
Το 1981, πολύ πριν από την αρχή του τέλους για τη Σοβιετική Ενωση, ο πατέρας της Ζαχάροβα, Βλαντιμίρ Ζαχάροφ τοποθετήθηκε στη ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο. «Απόλυτος άνθρωπος του συστήματος», σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζαχάροφ διορίστηκε στη συνέχεια στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ζώντας στην Κίνα με την οικογένειά του έως το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ως διπλωμάτης ο Ζαχάροφ εργάστηκε τον περισσότερο χρόνο της καριέρας του στην Κίνα, γι' αυτό και δεν είναι τυχαία η αγάπη της κόρης του για τη Χώρα του Δράκου και τον πολιτισμό της. Η μητέρα της, Ιρίνα Ζαχάροβα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο φημισμένο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και σε αυτήν οφείλεται η αγάπη της για τις τέχνες.
Μετά το 1985 η οικογένεια στήριξε την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ωστόσο το σοβιετικό σύστημα έπνεε τα λοίσθια. Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 οδήγησε εσπευσμένα την οικογένεια Ζαχάροφ στη Μόσχα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφού οι αποταμιεύσεις χρόνων χάθηκαν και οι μισθοί πλέον ήταν πενιχροί. Τελειώνοντας το λύκειο η νεαρή Μαρία είχε επιλέξει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της. Είτε να γίνει διπλωμάτισσα είτε δημοσιογράφος και ξένη ανταποκρίτρια. Τελικά τα συνδύασε και τα δύο σπουδάζοντας Διεθνή Δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), σε μια εποχή όπου η Ρωσία βυθιζόταν στο χάος μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος.
Από το 2011 και τον διορισμό της στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα ξεκίνησε να προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση ακολουθώντας πρόγραμμα με προσωπικό γυμναστή, διατροφή και αλλάζοντας dress code
Οταν αργότερα ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να γίνει διπλωμάτισσα και δημοσιογράφος, απάντησε επειδή στις θέσεις αυτές οι γυναίκες στη Ρωσία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τότε ξεκίνησε και ο αγώνας της για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών στη Ρωσία. Το 2003 η κυρία Ζαχάροβα θα διοριστεί αρχικά στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ως μέλος της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη. Εκεί θα γνωρίσει και τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρέσβη της Ρωσίας τότε στον ΟΗΕ, ο οποίος γρήγορα αναγνώρισε τις ικανότητές της.
Επιστρέφοντας στη Μόσχα το 2011, η κυρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση, διεξαγωγή και συντονισμό του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, την εποπτεία και παρακολούθηση των επίσημων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και την υποστήριξη των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο εξωτερικό. Ηταν πλέον η μεγάλη της ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές της, προωθώντας το σύγχρονο πρόσωπο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, άρχισε να προσέχει ιδιαίτερα την εξωτερική της εμφάνιση, πηγαίνοντας γυμναστήριο, ακολουθώντας διατροφή και αλλάζοντας τρόπο ντυσίματος. Αυστηρό, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό. Ηξερε πλέον ότι θα βγαίνει στο γυαλί εκπροσωπώντας τη χώρα της και έπρεπε να το κάνει καλά.
Η Μαρία Ζαχάροβα τιμήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το Μετάλλιο Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2017
Η Ρωσίδα αντι-Τζένιφερ Ψάκι
Η κυρία Ζαχάροβα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της προσπάθειας εξωραϊσμού της ρωσικής διπλωματίας προς το εξωτερικό, με σύγχρονους τρόπους και αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Η ίδια εξάλλου δεν αρκείται μόνο στις τακτικές ενημερώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Χρησιμοποιεί άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες συμπατριώτες της να την ακολουθούν. Στο Facebook συνήθως σχολιάζει από ποίηση έως πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ στο Instagram επιλέγει πιο χαλαρές αναφορές, κυρίως από την προσωπική της ζωή.
Εργατική, μεθοδική και κυρίως επικοινωνιακή, γρήγορα ξεχώρισε για την αποτελεσματικότητά της, και έτσι το 2015 ανέλαβε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου με απόφαση Λαβρόφ και τη σύμφωνη γνώμη του επανεκλεγέντος Ρώσου προέδρου Πούτιν. Πολλοί μάλιστα χαρακτήρισαν την αναβάθμισή της απάντηση της Μόσχας στην τοποθέτηση της Τζένιφερ Ψάκι -επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα- ως εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία το Κρεμλίνο είχε ιδιαίτερη εμμονή στο παρελθόν. Δεν ήταν λίγες φορές άλλωστε που η κυρία Ζαχάροβα επιτέθηκε δημόσια κατά της κυρίας Ψάκι, τόσο σε συνεντεύξεις Τύπου όσο και σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση. Ηταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη σημαντική θέση και ξεχώρισε γρήγορα. Δεν ήταν μόνο οι γνώσεις της για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, αλλά και το γεγονός ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και ενημέρωσης των Ρώσων και ξένων δημοσιογράφων. Η απαστράπτουσα εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζεται απλώς στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπάνω, μη διστάζοντας να εκφράσει δημόσια τις απόψεις της είτε στις τακτικές ενημερώσεις, είτε σε εκπομπές τηλεοπτικών δικτύων και τα social media. Μάλιστα για τις υπηρεσίες και το έργο της τιμήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με το Μετάλλιο Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2017.
Ο επιχειρηματίας Αντρέι Μακάροφ στηρίζει διακριτικά τον δημόσιο ρόλο της συζύγου του. Οι φωτογραφίες από τον γάμο του ζευγαριού στις ΗΠΑ μαρτυρούν το πάθος και την αγάπη τους που παραμένουν άσβεστα
Μυστήριο ο σύζυγός της
Αν και η κυρία Ζαχάροβα αποτελεί μόνιμο θέμα στα ρωσικά περιοδικά lifestyle, κυρίως λόγω του ταμπεραμέντου και των στυλιστικών επιλογών της, διατηρεί την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από το 2005 είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Αντρέι Μακάροφ, με τον οποίο έχουν μια 10χρονη κόρη. Η ίδια διέψευσε ότι ο σύζυγός της είναι... εκατομμυριούχος, λέγοντας «απλά είναι ένα μη δημόσιο πρόσωπο» που εργάζεται ως διευθυντής σε ρωσική εταιρεία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ