2020-06-29 15:16:01
Σε ηλικία, μόλις, 30 ετών συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε-δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, μια εντυπωσιακή επιτυχία με σημαντικό αντίκτυπο στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 200.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Φινλανδίας και της Σλοβενίας επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία. Ο λόγος για τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Δρ. Ανάργυρο Δ. Μαριόλη ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια επιτελεί ένα ανεκτίμητο, πολύπλευρο έργο στην τοπική κοινωνία της Μάνης σε ιατρικό-κοινωνικό επίπεδο. Με την επιστημονική κατάρτιση, την προσήλωση, την πίστη σε ιδανικά και αξίες και την ανιδιοτελή προσφορά του κατόρθωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από τους Μανιάτες οι οποίοι τον «αγκάλιασαν» ως τον «δικό» τους άνθρωπο, τον φίλο, τον «καλό σαμαρείτη» που στέκει στο πλευρό όλων εκείνων που χρειάζονται τη βοήθεια, τη συμβολή και τη συμπαράστασή του
. Η αποστολή που έχει αναλάβει, συχνά, υπερβαίνει τα στενά επαγγελματικά πλαίσια, καθιστώντας τον υπόδειγμα για την ιατρική κοινότητα.
Αναγνώριση κι επιβράβευση των άοκνων προσπαθειών του Αν. Μαριόλη για τη βελτίωση και ανάπτυξη του ιατρικού λειτουργήματος αποτελούν η βράβευσή του, το 2016, από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η ανακήρυξή του από τον οργανισμό WONCA, το 2019, ως «ο καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης». Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η ανάδειξή του ως ο «Άνδρας της Χρονιάς για το 2019» σε ηλεκτρονική ψηφοφορία του ανδρικού περιοδικού «Menshouse». Ένα «παράσημο» που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, καθώς συνυποψήφιοι ήταν πρόσωπα όπως οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς, Δημήτρης Ιτούδης, Κωνσταντίνος Κουμένης, Γιώργος Λάνθιμος και Σταύρος Τομπρής.
Ο κ. Μαριόλης ανοίγει την καρδιά του στη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «ΛΤ», σκιαγραφώντας στιγμές που αποτέλεσαν σταθμούς στη διαδρομή του, εμβαθύνοντας σε πτυχές του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και υμνώντας τη Μάνη που λάτρεψε.
- Ανάργυρος Μαριόλης: Γιατρός ή θαυματοποιός;
Στην Ιατρική Τέχνη ενυπάρχει το υπερβατικό. Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της τεκμηριωμένης Ιατρικής που επιμερίζεται σε απειράριθμους μοριακούς, αόρατους αλγορίθμους και μηχανισμούς, το Όλο υπερβαίνει τα μέρη του. Η ολιστική Ιπποκρατική προσέγγιση είναι το διαχρονικό θαύμα, μέσα από το οποίο η θεραπεία τεχνουργείται στην ιερή σχέση του ιατρού με τον ασθενή.
- Το να κάνετε δωρεές ιατρικού υλικού, ξεπερνά τον όρκο που δώσατε στον Ιπποκράτη;
Ο Όρκος του Ιπποκράτη παραμένει διαχρονικά αξεπέραστος. Η στήριξη του συνανθρώπου, η προσφορά και η δωρεά στις πιο απαιτητικές στιγμές, είναι η βίωση του Όρκου στην κοινωνία. Άλλωστε η Ιπποκρατική Ηθική είναι πλέγμα αξιών που διαποτίζει το ιατρό, όχι μόνο ως λειτουργό, αλλά ως κοινωνικό ον.
- Ένα μόνιμο μάθημα ιατρικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ήταν εφικτό;
Όχι απλά εφικτό, αλλά αναγκαίο. Η Διακήρυξη της Αστάνα έδειξε τον δρόμο. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κοινωνικό όραμα και αγαθό που διαπερνά τον κοινωνικό βίο και συνεπώς ολόκληρη την Εκπαίδευση, από την Πρωτοβάθμια ως την Μεταδιδακτορική Τριτοβάθμια. Στην εσχατιά της Μάνης πραγματοποιούμε ήδη πολυάριθμες δράσεις αγωγής και προαγωγής υγείας στα σχολεία, προσανατολισμένες στους μαθητές. Η πρόληψη ως βίωμα του πληθυσμού, η εγγραμματοσύνη υγείας ήδη από την παιδική ηλικία, θα σώσει τις περισσότερες ζωές, ξεκινώντας από έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωματική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ισορροπημένη Μεσογειακή Διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.
«Η πρόληψη ως βίωμα του πληθυσμού θα σώσει τις περισσότερες ζωές»
- Οι βραβεύσεις που έχετε λάβει είναι σημαντικές για τη ζωή σας;
Κάθε βράβευση στη ζωή μου είναι εφαλτήριο καθήκοντος και ευθύνης, στην ομαδική προσπάθεια με κέντρο τον Άνθρωπο. Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την έργο προσφοράς στη Μάνη, η Βράβευση από τον ΣΕΒ ως “Θετικό Παράδειγμα για μια Ελλάδα Αλλιώς” και η Βράβευση από τον Οργανισμό WONCA EUROPE ως καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης τον Ιούνιο του 2019 είναι κρίκοι μιας αλυσίδας στιγμών της ζωής μου, που έγιναν σημαντικές, καθώς θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς. Το ύψιστο Βραβείο παραμένει η γαλήνια σπίθα της Ευγνωμοσύνης στα μάτια του πλησίον.
- Η προσωπική σας ζωή είναι η ιατρική;
Η Ιατρική είναι ζωή προσωπική και μυσταγωγική. Όλα τα χρόνια της υπηρεσίας μου σε αυτή, δεν έλαβα άδεια ούτε για μια ημέρα, όπως άδεια δεν έπαιρνε η δυσκολία, η ανάγκη και ο πόνος του συνανθρώπου που αποζητά τη φροντίδα.
- Τι σημαίνει για εσάς Αρεόπολη;
Στην Αρεόπολη ζω πλέον μια ολόκληρη δεκαετία. Το 2010 έφυγα από την πρωτεύουσα για να αφιερωθώ στο Κέντρο Υγείας της, στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης. Με άοκνο αγώνα, διαδοχικές βελτιώσεις στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, στο Κέντρο Υγείας σήμερα γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Αρεόπολη σημαίνει Υψικάμινος ανέλιξης.
«Αρεόπολη σημαίνει Υψικάμινος ανέλιξης»
- Τι θα λέγατε στους νέους που θα ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στην ιατρική επιστήμη;
Να κρατήσουν μέσα τους ζωντανό Ήλιο φωτεινό, για στοργή και υπηρεσία προς τον άνθρωπο. Να θυμούνται πώς είναι να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των ασθενών, των συγγενών τους, των ενδεών. Να πιστέψουν στον εαυτό τους, ακλόνητα στην αξία της σύγχρονης Ελλάδας, να την υπερασπίζονται και να την κρατούν ως έμπνευση στην καρδιά τους.
- Ποια σημαία, μέσα από τα σκίτσα σας, θα σηκώνατε σήμερα για το μέλλον της χώρας;
Χρωματίζοντας το διάφανο, ως μια ομάδα με τους συνεργάτες ιατρούς, νοσηλευτές, λειτουργούς, ασθενείς και συνανθρώπους, σηκώνουμε καθημερινά ψηλά όλοι μαζί τη σημαία της αλληλοβοήθειας, της ισότιμης πρόσβασης σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για τη χώρα μας. Ένα σύστημα υγείας που καλείται να ενσωματώσει τις αλματώδεις προόδους των μεγαδεδομένων και της ιατρικής ακριβείας, χωρίς να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπό του.
- Ένα σας όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;
Εκεί που η ηπειρωτική Ευρώπη σταματά τελειούμενη, στην άκρη της Μανιάτικης γης, αρχίζει τ’ όνειρο για την απέραντη θάλασσα που καταργεί την καταβατική εντροπία. Ό,τι χτες δεν ήταν αισθητό, είναι η σημερινή κατάκτηση.
«Στην άκρη της Μανιάτικης γης αρχίζει τ’ όνειρο για την απέραντη θάλασσα»
- Πόσο «ψηλά» μπορεί να φτάσει ένα Κέντρο Υγείας;
Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοιτητές από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας εκπαιδεύονται στο δύσκολο έργο του Κέντρου Υγείας, στη «μάχιμη Ιατρική». Οι φοιτητές προετοιμάζονται για την υπηρεσία υπαίθρου, με βάση τις αρχές του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους για τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση των φοιτητών μας, με σημαντικά εφόδια ζωής.
- Ποιους ανθρώπους έχετε πρότυπο;
Από τους αγίους της Εκκλησίας ως τον Τσε, από τον Ιπποκράτη ως τον Sir William Osler, και από τον Πυθαγόρα ως τον Κομφούκιο, το πρότυπο είναι η δική μας καθημερινή, καλύτερη εκδοχή.
- Όταν ακούτε τη φράση: «γιατρέ μου», πώς νιώθετε;
Όταν ο γιατρός από ένας ξένος, μεταμορφώνεται μυστηριακά και γίνεται ένας άνθρωπος «δικός» για τον ασθενή και την οικογένειά του, συντελείται μια πράξη σωτήριας, θεραπευτικής επικοινωνίας. Επικοινωνία που γίνεται με το πνεύμα μέσω του σώματος, αλλά δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο άνθρωπο, καθώς γίνεται ένα με το άχρονο σύμπαν.
«Όταν ο γιατρός από ξένος, γίνεται ένας άνθρωπος «δικός» συντελείται μια πράξη θεραπευτικής επικοινωνίας»
- Ο κορονοϊός μπορεί να αλλάξει τις συνειδήσεις των ανθρώπων σε θέματα υγείας και υγιεινής;
Η κρίση της πανδημίας είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία, όχι μόνο κανόνων υγιεινής, με τους οποίους είναι επιτακτική ανάγκη να εναρμονιστούμε ως άτομα και κοινωνία, αλλά πρωτίστως να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της ψυχοκοινωνικής μας υγείας, της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας. Τώρα η υγεία μας συναρτάται με την υγεία του διπλανού μας, περισσότερο από ποτέ.
Ποιος είναι ο Αν. Μαριόλης
Ο Ανάργυρος Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό «Άριστα» στο ΕΚΠΑ και την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.
Ο κ. Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.
Το 2010 ο κ. Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί σε έναν άλλο αγώνα, την ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης. Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το Κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως.
Ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, ο κ. Μαριόλης έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας της Μάνης προς ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ήταν μια επιτακτική ανάγκη και αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε σημαντικό έργο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε κλινικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της πρόληψης-προαγωγής και αγωγής υγείας. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο ΚΥ, οι οποίοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα μαζί με τον εξοπλισμό τους, παρέχουν διάφορες μορφές ιατρικής φροντίδας, όπως προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία στους κατοίκους και των πιο απομακρυσμένων χωριών.
Παρέχει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση. Πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έχουν καλύψει τις ενέργειές του, αποκαλώντας το ΚΥ Αρεόπολης «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα.
Έχει δώσει περισσότερες από 400 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS). Του έχουν απονεμηθεί 28 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Επιπλέον, έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας
lakonikos.gr
Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Φινλανδίας και της Σλοβενίας επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία. Ο λόγος για τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Δρ. Ανάργυρο Δ. Μαριόλη ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια επιτελεί ένα ανεκτίμητο, πολύπλευρο έργο στην τοπική κοινωνία της Μάνης σε ιατρικό-κοινωνικό επίπεδο. Με την επιστημονική κατάρτιση, την προσήλωση, την πίστη σε ιδανικά και αξίες και την ανιδιοτελή προσφορά του κατόρθωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από τους Μανιάτες οι οποίοι τον «αγκάλιασαν» ως τον «δικό» τους άνθρωπο, τον φίλο, τον «καλό σαμαρείτη» που στέκει στο πλευρό όλων εκείνων που χρειάζονται τη βοήθεια, τη συμβολή και τη συμπαράστασή του
Αναγνώριση κι επιβράβευση των άοκνων προσπαθειών του Αν. Μαριόλη για τη βελτίωση και ανάπτυξη του ιατρικού λειτουργήματος αποτελούν η βράβευσή του, το 2016, από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η ανακήρυξή του από τον οργανισμό WONCA, το 2019, ως «ο καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης». Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η ανάδειξή του ως ο «Άνδρας της Χρονιάς για το 2019» σε ηλεκτρονική ψηφοφορία του ανδρικού περιοδικού «Menshouse». Ένα «παράσημο» που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, καθώς συνυποψήφιοι ήταν πρόσωπα όπως οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς, Δημήτρης Ιτούδης, Κωνσταντίνος Κουμένης, Γιώργος Λάνθιμος και Σταύρος Τομπρής.
Ο κ. Μαριόλης ανοίγει την καρδιά του στη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «ΛΤ», σκιαγραφώντας στιγμές που αποτέλεσαν σταθμούς στη διαδρομή του, εμβαθύνοντας σε πτυχές του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και υμνώντας τη Μάνη που λάτρεψε.
- Ανάργυρος Μαριόλης: Γιατρός ή θαυματοποιός;
Στην Ιατρική Τέχνη ενυπάρχει το υπερβατικό. Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της τεκμηριωμένης Ιατρικής που επιμερίζεται σε απειράριθμους μοριακούς, αόρατους αλγορίθμους και μηχανισμούς, το Όλο υπερβαίνει τα μέρη του. Η ολιστική Ιπποκρατική προσέγγιση είναι το διαχρονικό θαύμα, μέσα από το οποίο η θεραπεία τεχνουργείται στην ιερή σχέση του ιατρού με τον ασθενή.
- Το να κάνετε δωρεές ιατρικού υλικού, ξεπερνά τον όρκο που δώσατε στον Ιπποκράτη;
Ο Όρκος του Ιπποκράτη παραμένει διαχρονικά αξεπέραστος. Η στήριξη του συνανθρώπου, η προσφορά και η δωρεά στις πιο απαιτητικές στιγμές, είναι η βίωση του Όρκου στην κοινωνία. Άλλωστε η Ιπποκρατική Ηθική είναι πλέγμα αξιών που διαποτίζει το ιατρό, όχι μόνο ως λειτουργό, αλλά ως κοινωνικό ον.
- Ένα μόνιμο μάθημα ιατρικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ήταν εφικτό;
Όχι απλά εφικτό, αλλά αναγκαίο. Η Διακήρυξη της Αστάνα έδειξε τον δρόμο. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κοινωνικό όραμα και αγαθό που διαπερνά τον κοινωνικό βίο και συνεπώς ολόκληρη την Εκπαίδευση, από την Πρωτοβάθμια ως την Μεταδιδακτορική Τριτοβάθμια. Στην εσχατιά της Μάνης πραγματοποιούμε ήδη πολυάριθμες δράσεις αγωγής και προαγωγής υγείας στα σχολεία, προσανατολισμένες στους μαθητές. Η πρόληψη ως βίωμα του πληθυσμού, η εγγραμματοσύνη υγείας ήδη από την παιδική ηλικία, θα σώσει τις περισσότερες ζωές, ξεκινώντας από έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωματική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ισορροπημένη Μεσογειακή Διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.
«Η πρόληψη ως βίωμα του πληθυσμού θα σώσει τις περισσότερες ζωές»
- Οι βραβεύσεις που έχετε λάβει είναι σημαντικές για τη ζωή σας;
Κάθε βράβευση στη ζωή μου είναι εφαλτήριο καθήκοντος και ευθύνης, στην ομαδική προσπάθεια με κέντρο τον Άνθρωπο. Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την έργο προσφοράς στη Μάνη, η Βράβευση από τον ΣΕΒ ως “Θετικό Παράδειγμα για μια Ελλάδα Αλλιώς” και η Βράβευση από τον Οργανισμό WONCA EUROPE ως καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης τον Ιούνιο του 2019 είναι κρίκοι μιας αλυσίδας στιγμών της ζωής μου, που έγιναν σημαντικές, καθώς θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς. Το ύψιστο Βραβείο παραμένει η γαλήνια σπίθα της Ευγνωμοσύνης στα μάτια του πλησίον.
- Η προσωπική σας ζωή είναι η ιατρική;
Η Ιατρική είναι ζωή προσωπική και μυσταγωγική. Όλα τα χρόνια της υπηρεσίας μου σε αυτή, δεν έλαβα άδεια ούτε για μια ημέρα, όπως άδεια δεν έπαιρνε η δυσκολία, η ανάγκη και ο πόνος του συνανθρώπου που αποζητά τη φροντίδα.
- Τι σημαίνει για εσάς Αρεόπολη;
Στην Αρεόπολη ζω πλέον μια ολόκληρη δεκαετία. Το 2010 έφυγα από την πρωτεύουσα για να αφιερωθώ στο Κέντρο Υγείας της, στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης. Με άοκνο αγώνα, διαδοχικές βελτιώσεις στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, στο Κέντρο Υγείας σήμερα γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Αρεόπολη σημαίνει Υψικάμινος ανέλιξης.
«Αρεόπολη σημαίνει Υψικάμινος ανέλιξης»
- Τι θα λέγατε στους νέους που θα ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στην ιατρική επιστήμη;
Να κρατήσουν μέσα τους ζωντανό Ήλιο φωτεινό, για στοργή και υπηρεσία προς τον άνθρωπο. Να θυμούνται πώς είναι να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των ασθενών, των συγγενών τους, των ενδεών. Να πιστέψουν στον εαυτό τους, ακλόνητα στην αξία της σύγχρονης Ελλάδας, να την υπερασπίζονται και να την κρατούν ως έμπνευση στην καρδιά τους.
- Ποια σημαία, μέσα από τα σκίτσα σας, θα σηκώνατε σήμερα για το μέλλον της χώρας;
Χρωματίζοντας το διάφανο, ως μια ομάδα με τους συνεργάτες ιατρούς, νοσηλευτές, λειτουργούς, ασθενείς και συνανθρώπους, σηκώνουμε καθημερινά ψηλά όλοι μαζί τη σημαία της αλληλοβοήθειας, της ισότιμης πρόσβασης σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για τη χώρα μας. Ένα σύστημα υγείας που καλείται να ενσωματώσει τις αλματώδεις προόδους των μεγαδεδομένων και της ιατρικής ακριβείας, χωρίς να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπό του.
- Ένα σας όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;
Εκεί που η ηπειρωτική Ευρώπη σταματά τελειούμενη, στην άκρη της Μανιάτικης γης, αρχίζει τ’ όνειρο για την απέραντη θάλασσα που καταργεί την καταβατική εντροπία. Ό,τι χτες δεν ήταν αισθητό, είναι η σημερινή κατάκτηση.
«Στην άκρη της Μανιάτικης γης αρχίζει τ’ όνειρο για την απέραντη θάλασσα»
- Πόσο «ψηλά» μπορεί να φτάσει ένα Κέντρο Υγείας;
Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοιτητές από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας εκπαιδεύονται στο δύσκολο έργο του Κέντρου Υγείας, στη «μάχιμη Ιατρική». Οι φοιτητές προετοιμάζονται για την υπηρεσία υπαίθρου, με βάση τις αρχές του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους για τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση των φοιτητών μας, με σημαντικά εφόδια ζωής.
- Ποιους ανθρώπους έχετε πρότυπο;
Από τους αγίους της Εκκλησίας ως τον Τσε, από τον Ιπποκράτη ως τον Sir William Osler, και από τον Πυθαγόρα ως τον Κομφούκιο, το πρότυπο είναι η δική μας καθημερινή, καλύτερη εκδοχή.
- Όταν ακούτε τη φράση: «γιατρέ μου», πώς νιώθετε;
Όταν ο γιατρός από ένας ξένος, μεταμορφώνεται μυστηριακά και γίνεται ένας άνθρωπος «δικός» για τον ασθενή και την οικογένειά του, συντελείται μια πράξη σωτήριας, θεραπευτικής επικοινωνίας. Επικοινωνία που γίνεται με το πνεύμα μέσω του σώματος, αλλά δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο άνθρωπο, καθώς γίνεται ένα με το άχρονο σύμπαν.
«Όταν ο γιατρός από ξένος, γίνεται ένας άνθρωπος «δικός» συντελείται μια πράξη θεραπευτικής επικοινωνίας»
- Ο κορονοϊός μπορεί να αλλάξει τις συνειδήσεις των ανθρώπων σε θέματα υγείας και υγιεινής;
Η κρίση της πανδημίας είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία, όχι μόνο κανόνων υγιεινής, με τους οποίους είναι επιτακτική ανάγκη να εναρμονιστούμε ως άτομα και κοινωνία, αλλά πρωτίστως να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της ψυχοκοινωνικής μας υγείας, της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας. Τώρα η υγεία μας συναρτάται με την υγεία του διπλανού μας, περισσότερο από ποτέ.
Ποιος είναι ο Αν. Μαριόλης
Ο Ανάργυρος Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό «Άριστα» στο ΕΚΠΑ και την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.
Ο κ. Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.
Το 2010 ο κ. Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί σε έναν άλλο αγώνα, την ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης. Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το Κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως.
Ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, ο κ. Μαριόλης έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας της Μάνης προς ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ήταν μια επιτακτική ανάγκη και αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε σημαντικό έργο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε κλινικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της πρόληψης-προαγωγής και αγωγής υγείας. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο ΚΥ, οι οποίοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα μαζί με τον εξοπλισμό τους, παρέχουν διάφορες μορφές ιατρικής φροντίδας, όπως προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία στους κατοίκους και των πιο απομακρυσμένων χωριών.
Παρέχει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση. Πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έχουν καλύψει τις ενέργειές του, αποκαλώντας το ΚΥ Αρεόπολης «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα.
Έχει δώσει περισσότερες από 400 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS). Του έχουν απονεμηθεί 28 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Επιπλέον, έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας
lakonikos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρήγας - Αποστόλου: Έτσι έκλεισαν στην ΕΡΤ για την κωμική σειρά...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time... (28/6/2020)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ