2020-07-01 08:18:29
Φωτογραφία για Κίνα «σφίγγει τα λουριά» στο Χονγκ Κονγκ: Ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα της απόσχισης
Το Πεκίνο αποκάλυψε σήμερα λεπτομέρειες του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ, υποσχόμενο να τιμωρεί τα εγκλήματα της

απόσχισης και της ανατροπής με έως και ισόβια κάθειρξη και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις ταραχές.


Με βάση τον νέο νόμο:

*Τα αδικήματα της απόσχισης, της υπονόμευσης, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινές που φτάνουν μέχρι τα ισόβια δεσμά.

*Οι εταιρείες ή οι όμιλοι που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο και, ενδεχομένως, με διακοπή της δραστηριότητάς τους.

*Η φθορά ορισμένων οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια.

*Όποιος καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου θα χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Χονγκ Κονγκ.

*Η δράση της νέας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και του προσωπικού της στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης.

*Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν και να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για την εθνική ασφάλεια.

*Ο νόμος θα ισχύει τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τον νόμο αυτόν οι αρχές θα μπορούν να παγώνουν ή και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία προσώπων που καταδικάζονται για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αντιδράσεις από Βρετανία, ΗΠΑ

Η Βρετανία κάλεσε την Κίνα να αναθεωρήσει αυτόν τον νέο νόμο, τονίζοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να διαφυλάξει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθεροτυπία στο Χονγκ Κονγκ. «Η Κίνα επέλεξε να μην τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό του Χονγκ Κονγκ και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Η Βρετανία «δεν θα στρέψει την πλάτη της στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον λαό του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Ο Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, μιλώντας εκ μέρους 27 χωρών, κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στην Ύπατη Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα Μισέλ Μπατσελέτ να μεταβεί στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εν μέσω των αναφορών περί αυθαίρετης κράτησης και παρακολούθησης της μειονότητας των Ουιγούρων εκεί. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Μπατσελέτ, την προέτρεψε να ενημερώνει τακτικά τον ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ «για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίας που εγγυάται το διεθνές δίκαιο».

Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα λέγοντας ότι ο «βάναυσος» νόμος «θα εκφοβίσει και θα καταστείλει» όσους ζητούν ειρηνικά περισσότερες ελευθερίες. «Πρέπει να αναλογιστούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε όπως τους περιορισμούς στις βίζες και τις οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ

Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα πιο «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

Ο νόμος, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η αντιπολίτευση στην πρώην βρετανική αποικία εκφράζει φόβους για πρωτοφανή περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.

Ο νόμος επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφού εγκρίθηκε προηγούμενος από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που υπόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ηπειρωτική Κίνα θα μπορεί να αναλαμβάνει απευθείας υποθέσεις σε τρεις περιπτώσεις: αν πρόκειται για περίπλοκες υποθέσεις ξένης ανάμιξης, αν πρόκειται για κάποια «πολύ σοβαρή» υπόθεση και αν υπάρχουν «σοβαρές και πραγματικές απειλές» για την εθνική ασφάλεια. Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας.

Οι ηγέτες ή οι δράστες σοβαρών αδικημάτων θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων ή, το ελάχιστο, με κάθειρξη 10 ετών.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και στο προσωπικό της, όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ