2020-07-03 09:02:51
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: 1 θετικό κρούσμα ανά 203 τεστ στην Ελλάδα – Τι κατέγραψε το Παρατηρητήριο COVID-19
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

“Φρενάρει” κι άλλο η πανδημία COVID-19 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία της 7ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19, για το διάστημα από 35 έως 30 Ιουνίου.

Στην καλύτερη δυνατή θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία COVID-19, ώστε ακόμη κι αν το επόμενο διάστημα με το άνοιγμα του τουρισμού παρουσιαστεί αύξηση των εισερχόμενων κρουσμάτων, να μην διακινδυνεύσουμε με μεγάλη διασπορά.

Όταν άλλες χώρες της Ευρώπης -ακόμη κι αυτές χωρίς μεγάλη έξαρση κρουσμάτων- καταγράφουν σχεδόν 5 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη, με μόλις 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο. Σταθερά πολύ χαμηλά βρίσκονται και οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, οι οποίοι στο κλείσιμο του Ιουνίου μειώθηκαν στο 0,2.


Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποτελούν τους κρισιμότερους δείκτες για τη διασπορά μιας πανδημίας, η 7η έκθεση του Παρατηρίου COVID-19 σημειώνει “περαιτέρω επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα”, η οποία καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου.

Αναλυτικά Κρούσματα: Στο 0,2 ο δείκτης Rt – 16 νέα κρούσματα τη μέρα κατά μέσο όρο

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, αναφέρεται ότι διαγνώστηκαν κατά μέσο όρο 16 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στην προηγούμενη έκθεση ήταν 22.

Επίσης, ο δείκτης Rt, (που καταγράφει τη μεταδοτικότητα σε πραγματικό χρόνο όταν βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα), μειώθηκε στο 0,2 από 0,5 στην προηγούμενη έκθεση “παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων”, όπως σχολιάζουν οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση.

Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία. Π.χ. στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο κατοίκους.

“Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορονοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αυξημένα τα “εισαγόμενα” κρούσματα – Σταθερά μονοψήφια στην Αττική

Σε ημερήσια βάση αρκετά κρούσματα ήταν εισαγόμενα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30.06 και 3 στις 29.06, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται:

στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, στην οποία εντός του Ιουνίου καταγράφηκαν άνω των 160 κρουσμάτων,

στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες,

στη Σύρο

στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης η Αττική παρέμεινε σταθερή σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ένας θάνατος ανά 6 ημέρες – Σταθερά στις 9 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2.

“Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής εξάπλωσης του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης”, αναφέρεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου και συμπληρώνεται ότι “συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα”.

Πανελλαδικά δεν διαφαίνεται αύξηση ούτε των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ή σε απλές κλίνες), ούτε των θανάτων.

Ειδικότερα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στις 6.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων και των θανάτων σημείωσε πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Συγκεκριμένα ανήλθε:

κρούσματα: στις 87 ημέρες, από 80 ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα

θάνατοι: στις 80 ημέρες, από 72 μέρες την προηγούμενη εβδομάδα

Έτσι η έκθεση διαπιστώνει ότι πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή σε απλές κλίνες, ούτε των θανάτων. Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

3.900 τεστ ανά ημέρα - το 0,5% θετικό

Ο αριθμός των τεστ ανά 1.000 κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω, από από 27,44 την προηγούμενη εβδομάδα, σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Από το πλήθος των ελέγχων αποδείχθηκε ότι στη χώρα μας το 0,5% εντοπίζεται θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε άλλες χώρες είναι:

Τσεχία 3,4%,

Βέλγιο 0,8%,

Αυστρία 0,8%.

Πιο συγκεκριμένα, στο μεσοδιάστημα μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν σε άλλες χώρες στο αντίστοιχο διάστημα τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν:

στην Αυστρία, 119 τεστ ανά θετικό κρούσμα

την Τσεχία, 30 τεστ ανά θετικό κρούσμα

στο Βέλγιο, 133 τεστ ανά θετικό κρούσμα

Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στη Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ