2020-07-04 12:10:41
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Έχει μεταλλαχθεί αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA

Η μετάλλαξη κυκλοφορεί ήδη από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Διευκολύνει τη διασπορά του ιού, αλλά όχι τη σοβαρότητα της λοίμωξης που αυτός προκαλεί.

Το ένα στα τρία δείγματα του κορωνοϊού, που αναλύονται τους τελευταίους μήνες, έχουν ενδείξεις μετάλλαξης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο μεταλλαγμένος κορονοϊός Covid-19 προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά εκτεταμένο (το μεταλλαγμένο στέλεχος)», είπε η Dr Soumya Swaminathan, επικεφαλής των επιστημόνων του Π.Ο.Υ. Όπως εξήγησε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συλλέξει και αναλύσει έως στιγμής 60.000 δείγματα ασθενών απ' όλο τον κόσμο. Στο σχεδόν 30% από αυτά ο κορωνοϊός ήταν μεταλλαγμένος.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μετάλλαξη αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης – Νέα έρευνα

Πριν από λίγες εβδομάδες, επιστήμονες από τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό Scripps Research είχαν ανακοινώσει ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός είναι το στέλεχος που επικρατεί στον κόσμο. Τον είχαν εντοπίσει ήδη από τον Απρίλιο στο 65% των δειγμάτων ασθενών που εισάγονταν σε παγκόσμια βάση δεδομένων.


Οι επιστήμονες του Scripps απομόνωσαν τη γενετική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Την ονόμασαν D614G. Όπως διαπίστωσαν, η μετάλλαξη αυτή αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα. Το γεγονός αυτό ίσως εξηγεί γιατί η πανδημία ήταν χειρότερη στην βόρεια Ιταλία και τη Νέα Υόρκη απ' ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο η Dr Maria Van Kerkhove, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Ασθενειών & Ζωονόσων του Π.Ο.Υ. είπε ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός κυκλοφορεί ήδη από τον Φεβρουάριο σε Ευρώπη και Αμερική. «Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο», τόνισε.

Η μελέτη SOLIDARITY

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Π.Ο.Υ. Κατ' αυτήν, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus ανακοίνωσε ότι σύντομα θα βγουν τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης για τις πιθανές θεραπείες εναντίον του κορωνοϊού.

Η μελέτη αυτή έχει ονομαστεί SOLIDARITY (Αλληλλεγγύη). Διεξάγεται σε περισσότερες από 39 χώρες του κόσμου και την συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σχεδόν 5.500 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν, κατά τον Dr Ghebreyesus. «Αναμένουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων», είπε.

Η μελέτη SOLIDARITY άρχισε προ μηνών, εξετάζοντας στην αρχή τέσσερις πιθανές θεραπείες:

Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) που έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί έως ένα βαθμό ασθενείς με τη βαριά λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη ή το παράγωγό της υδροξυχλωροκίνη

Τον αντιρετροϊκό (για την HIV/AIDS λοίμωξη) συνδυασμό φαρμάκων lopinavir/ritonavir

Τον προαναφερθέντα συνδυασμό (lopinavir/ritonavir ) μαζί με ιντερφερόνη

Τον περασμένο μήνα διεκόπη το σκέλος της μελέτης με τα φάρμακα για την ελονοσία. Άλλες μελέτες έδειξαν πως δεν ήσαν αποτελεσματικά για τους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί αν θα μπορούσαν να δράσουν προφυλακτικά έναντι του ιού.

«Δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει εμβόλιο»

Εν τω μεταξύ, ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ., τόνισε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο.

«Είναι πιθανό κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του έως το τέλος του έτους», είπε. «Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πόσο σύντομα θα μπορέσει να παραχθεί μαζικά».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο 18 υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ορισμένα από αυτά έχουν μπει στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Το στάδιο αυτό (η Φάση ΙΙΙ, όπως λέγεται) υπό φυσιολογικές συνθήκες διαρκεί μερικά χρόνια. Λόγω των έκτακτων αναγκών, όμως, γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστεί σε 12-18 μήνες.

Δεδομένης της κατάστασης, «οι κυβερνήσεις πρέπει να εξακολουθήσουν την αναζήτηση νέων κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους και την απομόνωση όλων των θετικών περιστατικών», υπογράμμισε ο Dr Ryan. «Είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει η αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού».

Και κατέληξε: «Οι εικασίες και οι ατέρμονες συζητήσεις για τον κορωνοϊό δεν οδηγούν πουθενά. Όσοι κυνηγούν τον ιό, είναι αυτοί που κατορθώνουν να τον αναχαιτίσουν».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ