2020-07-05 17:00:10
Φωτογραφία για Λασπόλουτρα Κρηνίδων. Τα ιάματα της φύσης και με επιδότηση ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ
Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, με αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου η λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων λόγω κοροναϊού.

Πλέον, ωστόσο, το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων -επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας- είναι καθόλα έτοιμο να υποδεχθεί και φέτος εκατοντάδες λουόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι, μετά τη φετινή λουτρική περίοδο, το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς έχει εγκριθεί το συνολικό πρόγραμμα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, επιτρέποντας πλέον τη συνεχή δωδεκάμηνη λειτουργία του.


Μέχρι σήμερα, η λειτουργία του πηλοθεραπευτηρίου ήταν δυνατή μόνο το καλοκαίρι. Με την υλοποίηση της νέας μελέτης, όλες οι εγκαταστάσεις θα κλείσουν, θα εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων, θα κατασκευαστούν καινούργιες και θα δημιουργηθούν ατομικοί λουτήρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους λουόμενους να απολαμβάνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της ιαματικής λάσπης όλο το χρόνο.

Η υλοποίηση της μελέτης προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021 και εκτιμάται να ολοκληρωθεί το 2023. Σε αυτό το διάστημα, οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δήμαρχος Καβάλας και η διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, που διαχειρίζεται τα λασπόλουτρα, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη καθώς αποτελούσε μια διαχρονική κοινή προσπάθεια όλων των διοικήσεων στο δήμο Καβάλας και τη δημοτική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από δεκατρία χρόνια για να μπει από φέτος σε τροχιά υλοποίησης.

Η φετινή λουτρική περίοδος, λόγω των ειδικών συνθηκών, θα διαρκέσει δυο μήνες, ωστόσο από τους εμπλεκόμενους γίνονται προσπάθειες να την εξαντλήσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αν οι καιρικές και λοιπές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τα ιάματα της φύσης δίπλα στην ιστορία

Η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων και η ευρύτερη περιοχή της δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος, ενταγμένος πλέον στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένας τόπος, όπου ο χριστιανισμός συναντάει το αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννάται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη. Στους Φιλίππους, ο θεραπευτικός πηλός συνδυάζεται άριστα με το ιαματικό νερό παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα και θεραπεία που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πηλού -ή τις λάσπης όπως τη λένε οι ντόπιοι- στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν γίνει γνωστές από τα οθωμανικά χρόνια και ακόμα παλιότερα. Η γιαγιά Ευδοκία θυμόταν μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της μαρτυρίες της δικής της γιαγιάς, της Μαρούδας, που ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με τις οποίες ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή των σημερινών Κρηνίδων είχε μια αγελάδα που χτυπήθηκε από αρρώστια και ήταν έτοιμη να πεθάνει. Κάποιο πρωινό βρήκε την αγελάδα του να επιπλέει μέσα στη λάσπη. Με δυσκολία την έβγαλε και λίγες μέρες μετά η αγελάδα είχε γίνει καλά.

Σήμερα, περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, λειτουργούν τα λασπόλουτρα Κρηνίδων, στην έδρα του πρώην δήμου Φιλίππων και πλέον έδρα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας, δέχθηκαν όλα αυτά χρόνια τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού και χάρηκαν την ευεξία που τους παρείχε το μεταλλικό νερό.

Ένα αειφόρο εργαστήρι της φύσης

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα για τους ντόπιους, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης», που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον, από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε, με φυσικό τρόπο, ο θεραπευτικός πηλός.

Στις μέρες μας, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας αλλά και υδροθεραπείας, στο καθ' όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες ν' ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου «ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ' αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας προκειμένου να νιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο ΟΓΑ αλλά και η Εργατική Εστία επιδοτούν την πηλοθεραπεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν χρήση των υποδομών του αλλά και να διανυκτερεύσουν στις σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ