2020-07-07 08:16:49
Σκληρός, καυστικός, υπερσυντηρητικός, αμφιλεγόμενος, με τεράστια απήχηση στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Όχι δεν πρόκειται για τον Trump αλλά για τον Τάκερ Κάρλσον, παρουσιαστή του FOX NEWS, με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία των ειδησεογραφικών καλωδιακών δικτύων.
Ακριβώς λόγω της τεράστιας αυτής απήχησής του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, πρώην υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείες του Τραμπ αλλά και αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πιστεύουν ότι ο παρουσιαστής του Fox News θα μπορούσε να ηγηθεί μιας επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας για το 2024 μετατρέποντας την τηλεοπτική καριέρα του σε πολιτική νίκη -όπως ο Πρόεδρος Τραμπ.
Η εκπομπή του, «Tucker Carlson Tonight», που προβάλλεται κάθε βράδυ στο Fox News Channel, αποτελεί το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία των καλωδιακών καναλιών: Ο Τάκερ καθηλώνει καθημερινά περί τα 4,3 εκατομμύρια Αμερικανούς ενώ το νέο κανάλι στο YouTube, με τα κορυφαία αποσπάσματα των εκπομπών του, συγκεντρώνει εκατομμύρια views.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως την έγκρισή τους για υποψηφιότητα του Κάρλσον σε τέσσερα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ιδρυτής της μαθητικής νεολαίας «Students for Trump», Ράιαν Φουρνιέ, σύμφωνα με τα γραφόμενα του οποίου: «Ο Τάκερ Κάρλσον θα πρέπει μια μέρα να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν το κάνει, θα κερδίσει!».
Απόδειξη της δυναμικής του είναι το γεγονός πως ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι που σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα για το 2024 δηλώνουν «πολιτική αφοσίωση» προς τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Κάρλσον έχει καταφέρει να είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Προέδρου στην πολιτική του «Τραμπισμού» αλλά και δεινός επικριτής του κάθε φορά που το θεωρεί απαραίτητο.
Ο «Τραμπισμός», μια ιδεολογία με επίκεντρο τις ισχυρές πολιτικές κατά της μετανάστευσης και την απομόνωση της Αμερικής με βάση το σύνθημα «America first» (Πρώτα από όλα η Αμερική), έχει «εξοπλίσει» τον Τάκερ με μια συντηρητική βάση τηλεοπτικού κοινού που «τιμωρούσε» εδώ και καιρό όσα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης πολεμούσαν τον Τραμπ.
Ωστόσο, ο «Τραμπισμός» έχει επικριθεί για το ότι δεν αποτελεί μία σαφή δομή κοινωνικής και οικονομικής ιδεολογίας αλλά ένα δοχείο που συγκεντρώνει όλα όσα ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά στο κεφάλι του πιο απόλυτου εκφραστή του: του προέδρου Τραμπ. «Τραμπισμός» με άλλα λόγια είναι αυτό που πιστεύει ο πρόεδρος οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα. Ο Πρόεδρος μπορεί την Δευτέρα να δηλώσει ότι είναι ενάντια στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, την Τρίτη, να επανέλθει λέγοντας πως είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής στον αγώνα λήψης μέτρων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και την Τετάρτη να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του ή… σε μία καινούρια.
Η είσοδος του Κάρλσον στην πολιτική φυλή των Ρεπουμπλικανών θα προκαλούσε πιθανώς ρήγμα μεταξύ των παραδοσιακών συντηρητικών και εκείνων που έχουν στοιχηθεί πίσω από τον Τραμπ. Και η συζήτηση αναμφισβήτητα θα ανέβει στα ύψη αν ο Τραμπ χάσει τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου. «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: Αν ο Μπάιντεν κερδίσει και ο Τάκερ αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, αυτός θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος», δήλωσε ο Σαμ Νούνμπεργκ, πρώην κορυφαίος πολιτικός βοηθός του Τραμπ που γνωρίζει τον Κάρλσον. Αλλά ο Νούνμπεργκ δεν είναι και τόσο βέβαιος πως ο Κάρλσον θα θελήσει να θέσει υποψηφιότητα επειδή «είναι αρκετά αηδιασμένος με τους πολιτικούς».
Παρόλα αυτά, ορισμένοι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού, που φέρονται να υποστηρίζουν άλλους πιθανούς υποψήφιους είναι πεπεισμένοι για τις πολιτικές φιλοδοξίες του, τις οποίες όπως λένε «μύρισαν στον αέρα» κάποιων πρόσφατων τηλεοπτικών μονολόγων του. Ο Ριτς Λόουρι, εκδότης της συντηρητικής National Review, παραδέχτηκε: «Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει μια τέτοια εκδοχή και να πει ότι είναι εντελώς απίθανη. Μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι στο οποίο ο Κάρλσον έχει τεράστια απήχηση και αναμφισβήτητα ηγεσία. Εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, έχει μια σοβαρή βάση. Έχει υποστηρικτές και έναν αέρα αντιπαράθεσης. Είναι έξυπνος, ξέρει να ελίσσεται και να προσαρμόζεται σε καταστάσεις. Είναι γρήγορος σε απαντήσεις και ευπαρουσίαστος. Η πολιτική εμπειρία μετρά σήμερα πολύ λιγότερο από ό, τι σε άλλες εποχές».
Από την πλευρά του, ο Κάρλσον δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα ούτε έχει εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να το πράξει. Ωστόσο έχει επανειλημμένως απορρίψει την αντίληψη ότι η εκλογή του Τραμπ ήταν απλώς θέμα τύχης ή συγκυρίας, αλλά, όπως λέει, αποτέλεσε μια απαραίτητη αναδιοργάνωση ενός Ρεπουμπλικανικού κόμματος που στηρίχθηκε πάρα πολύ σε ξένους πολέμους και μειώσεις φόρων κεφαλαίων.
Αυτήν την εβδομάδα υπαινίχθηκε επίσης ότι μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποβόσκει διχασμός, προειδοποιώντας τους θεατές για «γύπες» που καραδοκούν στα παρασκήνια έτοιμοι να χιμήξουν και να διεκδικήσουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για τους εαυτούς τους μόλις φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ: «Μόλις φύγει ο Τραμπ, θα του επιτεθούν. Θα σας πουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν την εξουσία επειδή ήταν κακοί και μισαλλόδοξοι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. (...) Αυτό είναι ψέμα», ήταν μία από τις πολλές δηλώσεις που έκανε προσφάτως, προς μεγάλη χαρά των μελών του κόμματος του GOP.
Η παντοδυναμία της ακρότητας Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος μεταναστών και Aφροαμερικανών, ο Κάρλσον έχει καταδικάσει ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter: «Αυτό το κίνημα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αυτή τη στιγμή που ζούμε. Αλλά σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα ζωές των μαύρων και θυμηθείτε το αυτό όταν θα στραφούν εναντίον σας», είπε ο Κάρλσον σε ένα βίντεο της 8ης Ιουνίου. Βέβαια εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της Fox News διευκρίνισε: «Η προειδοποίηση του Τάκερ ότι «θα στραφούν εναντίον σας» αναφέρεται σαφώς σε δημοκρατικούς ηγέτες και πολιτικούς». Η δήλωση πάντως αυτή του Κάρλσον έκανε αρκετούς διαφημιζόμενους να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένου του T-Mobile, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Σλιβερτ σημείωσε: «Άντε γεια, Τάκερ Κάρλσον».
Αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις το 2018 σε εμπρηστικά σχόλια που έκανε για τους μετανάστες, για τους οποίους είπε πως «κάνουν τη χώρα μας φτωχότερη, πιο βρώμικη και πιο διχασμένη». Πάντως παρά τις οξύτατες αντιδράσεις για τους εν λόγω χαρακτηρισμούς, βγήκε αλώβητος. Όπως αλώβητος είχε βγει όταν είχε χαρακτηρίσει το Ιράκ ως «ένα άθλιο μέρος γεμάτο από ένα σωρό πιθήκους» κι όταν είχε δηλώσει πως «μόνο οι λευκοί άνδρες αξίζουν να πιστωθούν οτιδήποτε σχετίζεται με τον πολιτισμό».
Συνεχίζοντας απτόητος τις εμπρηστικές δηλώσεις είπε δε την περασμένη βδομάδα αναφορικά με το θάνατο του Ρέισαρντ Μπρουκς - του 27χρονου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών στην Ατλάντα τον Ιούνιο, μετά τη δολοφονία Φλόιντ: «Τα θυμωμένα παιδιά που παρακολουθήσατε να βάζουν φωτιά στα Wendy’s , να γκρεμίζουν αγάλματα και να ουρλιάζουν κάθε μέρα στην τηλεόραση είναι πραγματικά εντελώς ηλίθια»…
Αρνήθηκε επίσης ότι η Αμερική είναι βουτηγμένη σε συστηματικό ρατσισμό, φθάνοντας ακόμη και να πει πως «αυτή είναι η λιγότερο ρατσιστική χώρα στην ιστορία του κόσμου. Εκατομμύρια Αφρικανοί θέλουν να μετακομίσουν εδώ. Πολλοί το έχουν ήδη κάνει. Ο τελευταίος πρόεδρος μας ήταν μαύρος. Όταν μιλάτε για ρατσισμό τι ακριβώς εννοείτε;»
Οι θεατές του τον επιβράβευσαν εκτοξεύοντας τα νούμερα τηλεθέασής του ενώ ο Ριτς Λόουρι δήλωσε: «Αυτά που λέει έχουν απήχηση σε πολλούς ανθρώπους και δεν εκφράζονται από τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Είναι ατρόμητος ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, ως φυλή, δεν είναι». Ωστόσο αυτή ακριβώς η ατρόμητη στάση του δημιούργησε εχθρούς και μέσα στο κόμμα του, όπως την πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι και τον Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ, σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα). Όταν η Χέιλι δήλωσε ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ «πρέπει να είναι προσωπικός και επώδυνος για όλους μας», ο Κάρλσον την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε «ηθικό εκβιασμό».
Ο Κάρλσον έστειλε επίσης ένα σκληρό μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες, για τους οποίους είπε πως χειραγωγούν τους πολίτες με «κομματικά σκουπίδια». Τους επέκρινε για τις λεγόμενες αρχές τους που αποδείχθηκαν ότι ήταν «αυτοκόλλητα προφυλακτήρα που γράφτηκαν πριν από 40 χρόνια» ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι: «Το κόμμα, αντί να βελτιώσει τις ζωές των ψηφοφόρων του, τους μπουκώνει με μια σταθερή διατροφή από ανόητες, συμβολικές νίκες - κομματικό πρόχειρο φαγητό που έχει σχεδιαστεί για να τους κάνει να αισθάνονται γεμάτοι ακόμα και όταν χάνουν».
Ούτε ο Τζάρεντ Κούσνερ, παρά τη στενή του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δε γλίτωσε από την καυστική κριτική του Κάρλσον. Ο Κούσνερ, σύμφωνα με τον Κάρλσον, χάλασε την προσέγγιση του «Τραμπισμού» στην επιβολή του νόμου, την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση. «Κανείς δεν έχει περισσότερη περιφρόνηση για τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ από ό, τι ο Τζάρεντ Κούσνερ και κανείς δεν το εκφράζει πιο συχνά», δήλωσε ο Κάρλσον σε μονόλογό του τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες πως ο Τραμπ μετάνιωσε για την τοποθέτηση του Κούσνερ ως υπεύθυνου για τη δικομματική μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης.
Τα σχόλια για τον Κούσνερ φέρεται να έχουν κάνει κάποιους συντηρητικούς επιφυλακτικούς στο να στηρίξουν δημόσια τον Κάρλσον, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που τον αντιμετωπίζουν ως μια συναρπαστική «δυναμική», κατάλληλη να ηγηθεί της επόμενης γενιάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - και όχι ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Νομίζω ότι όλοι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τον Πενς: Ωραίος τύπος! Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό το προσόν για κάποιον, για να κερδίσει την προεδρία», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Politico προσθέτοντας: «Νομίζω πως αν ο Τάκερ θελήσει να θέσει υποψηφιότητα ξεκινά με ένα δυνατό προβάδισμα…». Ένας Ρεπουμπλικανός υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού με δεσμούς με τον Λευκό Οίκο τόνισε δε: «Αν είστε Ρεπουμπλικανός πολιτικός και θέλετε να μάθετε πού βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε κάθε βράδυ τον Τάκερ Κάρλσον…».
anatakti
Ακριβώς λόγω της τεράστιας αυτής απήχησής του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, πρώην υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείες του Τραμπ αλλά και αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πιστεύουν ότι ο παρουσιαστής του Fox News θα μπορούσε να ηγηθεί μιας επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας για το 2024 μετατρέποντας την τηλεοπτική καριέρα του σε πολιτική νίκη -όπως ο Πρόεδρος Τραμπ.
Η εκπομπή του, «Tucker Carlson Tonight», που προβάλλεται κάθε βράδυ στο Fox News Channel, αποτελεί το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία των καλωδιακών καναλιών: Ο Τάκερ καθηλώνει καθημερινά περί τα 4,3 εκατομμύρια Αμερικανούς ενώ το νέο κανάλι στο YouTube, με τα κορυφαία αποσπάσματα των εκπομπών του, συγκεντρώνει εκατομμύρια views.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως την έγκρισή τους για υποψηφιότητα του Κάρλσον σε τέσσερα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ιδρυτής της μαθητικής νεολαίας «Students for Trump», Ράιαν Φουρνιέ, σύμφωνα με τα γραφόμενα του οποίου: «Ο Τάκερ Κάρλσον θα πρέπει μια μέρα να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν το κάνει, θα κερδίσει!».
Απόδειξη της δυναμικής του είναι το γεγονός πως ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι που σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα για το 2024 δηλώνουν «πολιτική αφοσίωση» προς τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Κάρλσον έχει καταφέρει να είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Προέδρου στην πολιτική του «Τραμπισμού» αλλά και δεινός επικριτής του κάθε φορά που το θεωρεί απαραίτητο.
Ο «Τραμπισμός», μια ιδεολογία με επίκεντρο τις ισχυρές πολιτικές κατά της μετανάστευσης και την απομόνωση της Αμερικής με βάση το σύνθημα «America first» (Πρώτα από όλα η Αμερική), έχει «εξοπλίσει» τον Τάκερ με μια συντηρητική βάση τηλεοπτικού κοινού που «τιμωρούσε» εδώ και καιρό όσα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης πολεμούσαν τον Τραμπ.
Ωστόσο, ο «Τραμπισμός» έχει επικριθεί για το ότι δεν αποτελεί μία σαφή δομή κοινωνικής και οικονομικής ιδεολογίας αλλά ένα δοχείο που συγκεντρώνει όλα όσα ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά στο κεφάλι του πιο απόλυτου εκφραστή του: του προέδρου Τραμπ. «Τραμπισμός» με άλλα λόγια είναι αυτό που πιστεύει ο πρόεδρος οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα. Ο Πρόεδρος μπορεί την Δευτέρα να δηλώσει ότι είναι ενάντια στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, την Τρίτη, να επανέλθει λέγοντας πως είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής στον αγώνα λήψης μέτρων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και την Τετάρτη να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του ή… σε μία καινούρια.
Η είσοδος του Κάρλσον στην πολιτική φυλή των Ρεπουμπλικανών θα προκαλούσε πιθανώς ρήγμα μεταξύ των παραδοσιακών συντηρητικών και εκείνων που έχουν στοιχηθεί πίσω από τον Τραμπ. Και η συζήτηση αναμφισβήτητα θα ανέβει στα ύψη αν ο Τραμπ χάσει τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου. «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: Αν ο Μπάιντεν κερδίσει και ο Τάκερ αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, αυτός θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος», δήλωσε ο Σαμ Νούνμπεργκ, πρώην κορυφαίος πολιτικός βοηθός του Τραμπ που γνωρίζει τον Κάρλσον. Αλλά ο Νούνμπεργκ δεν είναι και τόσο βέβαιος πως ο Κάρλσον θα θελήσει να θέσει υποψηφιότητα επειδή «είναι αρκετά αηδιασμένος με τους πολιτικούς».
Παρόλα αυτά, ορισμένοι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού, που φέρονται να υποστηρίζουν άλλους πιθανούς υποψήφιους είναι πεπεισμένοι για τις πολιτικές φιλοδοξίες του, τις οποίες όπως λένε «μύρισαν στον αέρα» κάποιων πρόσφατων τηλεοπτικών μονολόγων του. Ο Ριτς Λόουρι, εκδότης της συντηρητικής National Review, παραδέχτηκε: «Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει μια τέτοια εκδοχή και να πει ότι είναι εντελώς απίθανη. Μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι στο οποίο ο Κάρλσον έχει τεράστια απήχηση και αναμφισβήτητα ηγεσία. Εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, έχει μια σοβαρή βάση. Έχει υποστηρικτές και έναν αέρα αντιπαράθεσης. Είναι έξυπνος, ξέρει να ελίσσεται και να προσαρμόζεται σε καταστάσεις. Είναι γρήγορος σε απαντήσεις και ευπαρουσίαστος. Η πολιτική εμπειρία μετρά σήμερα πολύ λιγότερο από ό, τι σε άλλες εποχές».
Από την πλευρά του, ο Κάρλσον δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα ούτε έχει εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να το πράξει. Ωστόσο έχει επανειλημμένως απορρίψει την αντίληψη ότι η εκλογή του Τραμπ ήταν απλώς θέμα τύχης ή συγκυρίας, αλλά, όπως λέει, αποτέλεσε μια απαραίτητη αναδιοργάνωση ενός Ρεπουμπλικανικού κόμματος που στηρίχθηκε πάρα πολύ σε ξένους πολέμους και μειώσεις φόρων κεφαλαίων.
Αυτήν την εβδομάδα υπαινίχθηκε επίσης ότι μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποβόσκει διχασμός, προειδοποιώντας τους θεατές για «γύπες» που καραδοκούν στα παρασκήνια έτοιμοι να χιμήξουν και να διεκδικήσουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για τους εαυτούς τους μόλις φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ: «Μόλις φύγει ο Τραμπ, θα του επιτεθούν. Θα σας πουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν την εξουσία επειδή ήταν κακοί και μισαλλόδοξοι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. (...) Αυτό είναι ψέμα», ήταν μία από τις πολλές δηλώσεις που έκανε προσφάτως, προς μεγάλη χαρά των μελών του κόμματος του GOP.
Η παντοδυναμία της ακρότητας Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος μεταναστών και Aφροαμερικανών, ο Κάρλσον έχει καταδικάσει ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter: «Αυτό το κίνημα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αυτή τη στιγμή που ζούμε. Αλλά σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα ζωές των μαύρων και θυμηθείτε το αυτό όταν θα στραφούν εναντίον σας», είπε ο Κάρλσον σε ένα βίντεο της 8ης Ιουνίου. Βέβαια εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της Fox News διευκρίνισε: «Η προειδοποίηση του Τάκερ ότι «θα στραφούν εναντίον σας» αναφέρεται σαφώς σε δημοκρατικούς ηγέτες και πολιτικούς». Η δήλωση πάντως αυτή του Κάρλσον έκανε αρκετούς διαφημιζόμενους να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένου του T-Mobile, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Σλιβερτ σημείωσε: «Άντε γεια, Τάκερ Κάρλσον».
Αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις το 2018 σε εμπρηστικά σχόλια που έκανε για τους μετανάστες, για τους οποίους είπε πως «κάνουν τη χώρα μας φτωχότερη, πιο βρώμικη και πιο διχασμένη». Πάντως παρά τις οξύτατες αντιδράσεις για τους εν λόγω χαρακτηρισμούς, βγήκε αλώβητος. Όπως αλώβητος είχε βγει όταν είχε χαρακτηρίσει το Ιράκ ως «ένα άθλιο μέρος γεμάτο από ένα σωρό πιθήκους» κι όταν είχε δηλώσει πως «μόνο οι λευκοί άνδρες αξίζουν να πιστωθούν οτιδήποτε σχετίζεται με τον πολιτισμό».
Συνεχίζοντας απτόητος τις εμπρηστικές δηλώσεις είπε δε την περασμένη βδομάδα αναφορικά με το θάνατο του Ρέισαρντ Μπρουκς - του 27χρονου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών στην Ατλάντα τον Ιούνιο, μετά τη δολοφονία Φλόιντ: «Τα θυμωμένα παιδιά που παρακολουθήσατε να βάζουν φωτιά στα Wendy’s , να γκρεμίζουν αγάλματα και να ουρλιάζουν κάθε μέρα στην τηλεόραση είναι πραγματικά εντελώς ηλίθια»…
Αρνήθηκε επίσης ότι η Αμερική είναι βουτηγμένη σε συστηματικό ρατσισμό, φθάνοντας ακόμη και να πει πως «αυτή είναι η λιγότερο ρατσιστική χώρα στην ιστορία του κόσμου. Εκατομμύρια Αφρικανοί θέλουν να μετακομίσουν εδώ. Πολλοί το έχουν ήδη κάνει. Ο τελευταίος πρόεδρος μας ήταν μαύρος. Όταν μιλάτε για ρατσισμό τι ακριβώς εννοείτε;»
Οι θεατές του τον επιβράβευσαν εκτοξεύοντας τα νούμερα τηλεθέασής του ενώ ο Ριτς Λόουρι δήλωσε: «Αυτά που λέει έχουν απήχηση σε πολλούς ανθρώπους και δεν εκφράζονται από τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Είναι ατρόμητος ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, ως φυλή, δεν είναι». Ωστόσο αυτή ακριβώς η ατρόμητη στάση του δημιούργησε εχθρούς και μέσα στο κόμμα του, όπως την πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι και τον Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ, σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα). Όταν η Χέιλι δήλωσε ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ «πρέπει να είναι προσωπικός και επώδυνος για όλους μας», ο Κάρλσον την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε «ηθικό εκβιασμό».
Ο Κάρλσον έστειλε επίσης ένα σκληρό μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες, για τους οποίους είπε πως χειραγωγούν τους πολίτες με «κομματικά σκουπίδια». Τους επέκρινε για τις λεγόμενες αρχές τους που αποδείχθηκαν ότι ήταν «αυτοκόλλητα προφυλακτήρα που γράφτηκαν πριν από 40 χρόνια» ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι: «Το κόμμα, αντί να βελτιώσει τις ζωές των ψηφοφόρων του, τους μπουκώνει με μια σταθερή διατροφή από ανόητες, συμβολικές νίκες - κομματικό πρόχειρο φαγητό που έχει σχεδιαστεί για να τους κάνει να αισθάνονται γεμάτοι ακόμα και όταν χάνουν».
Ούτε ο Τζάρεντ Κούσνερ, παρά τη στενή του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δε γλίτωσε από την καυστική κριτική του Κάρλσον. Ο Κούσνερ, σύμφωνα με τον Κάρλσον, χάλασε την προσέγγιση του «Τραμπισμού» στην επιβολή του νόμου, την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση. «Κανείς δεν έχει περισσότερη περιφρόνηση για τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ από ό, τι ο Τζάρεντ Κούσνερ και κανείς δεν το εκφράζει πιο συχνά», δήλωσε ο Κάρλσον σε μονόλογό του τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες πως ο Τραμπ μετάνιωσε για την τοποθέτηση του Κούσνερ ως υπεύθυνου για τη δικομματική μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης.
Τα σχόλια για τον Κούσνερ φέρεται να έχουν κάνει κάποιους συντηρητικούς επιφυλακτικούς στο να στηρίξουν δημόσια τον Κάρλσον, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που τον αντιμετωπίζουν ως μια συναρπαστική «δυναμική», κατάλληλη να ηγηθεί της επόμενης γενιάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - και όχι ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Νομίζω ότι όλοι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τον Πενς: Ωραίος τύπος! Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό το προσόν για κάποιον, για να κερδίσει την προεδρία», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Politico προσθέτοντας: «Νομίζω πως αν ο Τάκερ θελήσει να θέσει υποψηφιότητα ξεκινά με ένα δυνατό προβάδισμα…». Ένας Ρεπουμπλικανός υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού με δεσμούς με τον Λευκό Οίκο τόνισε δε: «Αν είστε Ρεπουμπλικανός πολιτικός και θέλετε να μάθετε πού βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε κάθε βράδυ τον Τάκερ Κάρλσον…».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μελετώ την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΔΘΗΚΗ: Πράξεις Αποστόλων - Κεφάλαιο 4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ