2012-06-22 10:42:12
Φωτογραφία για ΜΟΟDY'S: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ 15 ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το ΔΝΤ αμφισβητεί την Ευρωζώνη 

Μόντι: Λεία των κερδοσκόπων η ΕΕ αν αποτύχει η Σύνοδος

Σε υποβάθμιση 15 μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και πολλές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος το ότι κλιμακώνεται η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές.

 

Ο γενικός διευθυντής της Moody's, Γκρεκ Μπάουερ, δήλωσε ότι οι τράπεζες -Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase - "έχουν εκτεθεί σημαντικά στην αστάθεια και το ρίσκο των μεγάλων απωλειών εξαιτίας της ρευστότητας στις αγορές".

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι τράπεζες και οι εταιρείες που υποβαθμίστηκαν είναι: Barclays (Βρετανία), Citigroup (ΗΠΑ), Credit Suisse Group AG (Ελβετία), HSBC Holdings (Βρετανία), Morgan Stanley (ΗΠΑ), Royal Bank of Scotland Group (Βρετανία), BNP Paribas (Γαλλία), Citibank (ΗΠΑ), Credit Agricole (Γαλλία), Royal Bank of Canada (Καναδάς), Societe Generale (Γαλλία) και UBS AG (Ελβετία).


Ο Μπάουερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες "απορροφούν το σοκ" μέσω άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανακούφιση της αστάθειας των κεφαλαιαγορών, "παρουσιάζουν παρόλα αυτά εξαιρετικούς κινδύνους και προκλήσεις".

Η πιο υπερβολική υποβάθμιση σημειώθηκε στην Credit Suisse, η οποία έπεσε τρεις βαθμίδες, από τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, Aa1, στην A1.

Δέκα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank. Τέσσερις ακόμα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα.

Οι μετοχές της Morgan Stanley, η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία του κόσμου, σημείωσε άνοδο στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, αφού υποβαθμίστηκε μόλις δύο βαθμίδες έναντι των τριών που ήταν η αρχική εκτίμηση της Moody's, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κέρδη των μεγάλων διεθνών τραπεζών σημειώνουν τελευταία μεγαλύτερη πτώση καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώνεται.

Το ΔΝΤ αμφισβητεί την Ευρωζώνη   

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβήτησε, την Πέμπτη, τον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, απαιτώντας περισσότερες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατακρίνοντας τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου και η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για την στήριξη των τραπεζών της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ιταλία, αυξανόμενα κόστη δανεισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ επέκρινε σχέδια για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας μέσω δανείων προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις χρηματαγορές, αφού αναμένεται ότι θα αυξήσουν το χρέος της χώρας.

Το δάνειο που θα χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ισπανία πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 9 Ιουλίου, τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Μόντι: Λεία των κερδοσκόπων η ΕΕ αν αποτύχει η Σύνοδος   

 Αν η ΕΕ αποτύχει να βρει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα γίνει λεία των κερδοσκόπων, δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του.

Στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων ο βρετανική "Γκάρντιαν" και η ιταλική "Λα Στάμπα", ο Μόντι προέβλεψε επίσης ότι, αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν.

"Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών", δήλωσε σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν".

"Οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Μόντι έγιναν πριν αρχίσει σήμερα στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν δεν προκύψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, "η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί", προειδοποίησε ο Μόντι. "Για να βγούμε σε καλές συνθήκες απ' αυτή την κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση", επέμεινε επίσης, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν". 

Όμως ακόμη και το παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκό ιταλικό κοινοβούλιο είναι απρόθυμο να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για να απαντήσει στην κρίση, ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Τα ταλέντα μεσολαβητή του Μόντι θα χρειαστούν κατά τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής, κατά την οποία οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν μία προσέγγιση θέσεων, που σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές, ώστε να βρουν κοινές λύσεις στη σοβαρή κρίση του χρέους που πλήττει τη νομισματική ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Facebook για … ζώα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Facebook για … ζώα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ