2012-06-22 10:50:03
Φωτογραφία για Κόπηκε η φοιτητική χορηγία για Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις Βάσεις
Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διακόψει την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και κατοικούν στα κατεχόμενα, λόγω της δυσμενούς διάκρισης που δημιουργείται σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Και ο λόγος; Δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους, όπως μισθοί από εργασία στα κατεχόμενα, ενοίκια και τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες των κατεχομένων κ.ο.κ.

Συνεπώς, δεν μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για φοιτητική χορηγία που τέθηκαν σε εφαρμογή από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2011/2012, με τροποποίηση της νομοθεσίας. Οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα δεν δικαιούνται φοιτητική χορηγία. Εντούτοις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε πριν 15 χρόνια, ετύγχαναν ειδικής μεταχείρισης αυτοί που εργάζονταν στις Βρετανικές Βάσεις. Συγκεκριμένα, αφού λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι κατέβαλαν φόρο εισοδήματος στη Δημοκρατία, το Υπουργικό αποφάσισε στις 21/5/1997 όπως στους εν λόγω Τουρκοκύπριους καταβάλλεται ποσό αντίστοιχο της φοιτητικής χορηγίας.


Οι αιτήσεις υποβάλλονταν μέσω των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες πιστοποιούσαν ότι πράγματι οι Τουρκοκύπριοι εργάζονταν κοντά τους και μετά την έγκριση των αιτήσεων, οι σχετικές επιταγές στέλνονταν στους δικαιούχους, με φροντίδα της διοίκησης των Βάσεων. Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει η οικογένεια φοιτητή με ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα €100.000, όταν αυτή έχει μέχρι και δυο τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα τέκνα, το μέγιστο όριο αυξάνεται κατα €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο. Φοιτητική χορηγία δεν παραχωρείται σε οικογένεια φοιτητή με περιουσία πέραν του €1,2 εκατ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ