2020-07-15 15:44:52
Φωτογραφία για Ασλί Ερντογάν: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας αποτελεί χαστούκι στην κοσμική Τουρκία»
Το τέλος της Κεμαλικής κοσμικής Τουρκίας και την απαρχή ενός νέου απολυταρχικού καθεστώτος που είναι εχθρικό απέναντι σε κάθε εξωτερική παρέμβαση ή επιρροή σηματοδοτεί, για την γνωστή Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μέσω άρθρου της, με τίτλο : «Η Αγία Σοφία τζαμί είναι ένα χαστούκι σε εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα», που δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, η συγγραφέας, έργα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η επίμαχη απόφαση μεταφράζεται σε κάτι ευρύτερο και σαφώς πιο επικίνδυνο από ένα τέχνασμα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να προσεγγίσει περισσότερους ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενος το βαθύ θρησκευτικό τους αίσθημα.

«Το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο της σύγχρονης Τουρκίας και δεν θα πιέζεται πλέον με ηθικές αξίες που αποδίδονται στη Δύση ή στη σύγχρονη κοινωνία ούτε, γενικά, με έννοιες της δυτικής νεωτερικότητας, και δεν θα επιτρέψει σε «ασήμαντα» πράγματα, όπως ο νόμος, η δημοκρατία κ.α. να σταθούν εμπόδια στη μεγάλη κατάκτησή της ... αυτής της απόλυτης εξουσίας» υπογραμμίζει με νόημα.


Η Ασλί Ερντογάν, το επώνυμο της οποίας αποτελεί απλή συνωνυμία με αυτό του Τούρκου Προέδρου, εξηγεί πως από δω και στο εξής η πολιτική που θα ακολουθείται στην Τουρκία είναι αυτή των κατακτητών σουλτάνων του παρελθόντος: «Αποκαλώντας το μετασχηματισμό «τελευταία πινελιά μιας κατάκτησης», ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο περήφανος διάδοχος του Mehmet του Κατακτητή και άλλων Οθωμανών σουλτάνων. Η «κατάκτηση» είναι ένας όρος, που ανήκει στην ορολογία ή την ιδεολογία μιας περασμένης εποχής, όπου ο νικητής καταλάμβανε και εξόντωνε τους κατακτημένους, χωρίς να ανησυχεί για την ηθική, ενώ η καταστροφή ή μεταμόρφωση των ναών των κατακτημένων ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν» αναφέρει και προσθέτει: «Αλλά μια διήμερη βόλτα στην Κωνσταντινούπολη σήμερα αρκεί για να δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Οθωμανοί αντιμετώπισαν το Βυζάντιο ήταν μακριά από το σωστό. Ωστόσο, έχουν μάθει και αφομοίωσαν πολλά. Ερειπωμένα παλάτια, εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, 1.000 χρόνια Βυζαντίου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκαν να σκιάσουν τη δόξα της Οθωμανικής εποχής …»

Στην γραπτή παρέμβαση της η συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί στον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας την οποία μάλιστα παραλληλίζει με άλλα κορυφαία μνημεία του κόσμου: «Για μένα, που είμαι μια ντόπια της Πόλης, όπως την λένε οι Έλληνες, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο της μοναδικότητας και της σοφίας αυτής της πόλης: Η Αγία Σοφία, ένα μνημείο επιβλητικό και μοναδικό, όπως είναι για μένα τέλος πάντων, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου».

Να θυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες η Ασλί Ερντογάν, που ζει πλέον αυτοεξόριστη στην Φρανκφούρτη, δικάστηκε για «απόπειρα προσβολής της ακεραιότητας του κράτους» και «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» επειδή συνεργάστηκε με κουρδική εφημερίδα την οποία κάποιοι συνέδεαν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Τελικά απαλλάχθηκε των κατηγοριών αφού όμως είχε περάσει 136 ολόκληρες ημέρες στη φυλακή. Οπότε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις βάρβαρες τακτικές αλλά και τις μοναρχικές φιλοδοξίες του καθεστώτος του, κατά τραγική ειρωνεία, συνονόματού της Τούρκου Σουλτάνου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ