2020-08-07 02:20:49
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Απανωτά καμπανάκια κινδύνου από την κυβέρνηση. Ποιες είναι οι εστίες της ανησυχίας
Κορονοϊός: Απανωτά 'καμπανάκια' κινδύνου από την κυβέρνηση

Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Δηλώσεις. Διαδοχικές αποφάσεις, που σχετίζονται με την προστασία της κοινότητας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας. Τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών. Εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν, δηλαδή, η εικόνα της επιδημιολογικής καμπύλης ξεκίνησε να… παίρνει την ανιούσα, συνοδευόμενη από φαινόμενα συγχρωτισμού και χαλάρωσης, ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η ομάδα των επιστημόνων ήχησαν τα πρώτα… καμπανάκια κινδύνου. Μέτρα για τη "θωράκιση", όπως η ένταση των ελέγχων και η καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων των συναρμόδιων υπουργών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ήρθαν στο προσκήνιο.

"Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα ακόμη πιο δυνατά και είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Του Σωτήρη Τσιόδρα. Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, εξέφρασαν αφενός την ανησυχία των ειδικών και αφετέρου την ανάγκη επαγρύπνηση", σχολιάζουν στελέχη. Χθες, ήταν η σειρά για μία ακόμα πρωθυπουργική παρέμβαση.


"Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας. Όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Εφόσον το κάνουμε -και θα το κάνουμε- θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη... Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Η προσοχή στρέφεται, κατά κύριο λόγο, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το κάλεσμα της τήρησης των μέτρων προστασίας μπορεί να απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, εστιάζει, όμως, κατά κύριο λόγο στους νέους. Η κυβερνητική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία "αφύπνιση" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με το βλέμμα να εστιάζει σε ένα ακόμα κομβικό ορόσημο. Αυτό των ημερών που θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Στα λόγια του υπουργού Υγείας αποτυπώθηκε η κρισιμότητα του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα. Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου. Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα", ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Οι εστίες της ανησυχίας

Η αύξηση των κρουσμάτων (και αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα από τον κ. Μητσοτάκη, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη) οφείλεται, κυρίως, στη χαλάρωση, που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Στην κυβέρνηση έχουν εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας. Και σε αυτές εστίασε ο κ. Πέτσας. Όπως ανέφερε:

-Η πρώτη είναι οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή.

-Η δεύτερη είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις.

-Η τρίτη είναι τα μέσα μεταφοράς.

"Προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την καθημερινή ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα στα μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα πλοία, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρα ανακοινώθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επταήμερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, μετά το Δεκαπενταύγουστο. Παρακολουθούμε καθημερινά, όχι μόνο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά κυρίως το πόσοι άνθρωποι από αυτούς οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευθούν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή διασωληνώνονται. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και σε διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλά και πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο", σημείωσε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, στελέχη απαντούν και στις αναφορές ΣΥΡΙΖΑ περί έλλειψης σχεδίου και κυβερνητικές παλινωδίες. "Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται από άγνοια, διαστρέβλωση και θράσος. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ρίχνουν δηλητήριο στην πληγή που άνοιξε η πανδημία. Και βέβαια είναι αυτοί που φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, αυτοί κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά…Απέναντι σε διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις. Όποιος προσποιείται πως δεν το καταλαβαίνει είναι απλά καιροσκόπος", επισημαίνουν.

Στη Χάλκη ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τη Χάλκη στα Δωδεκάνησα, για να δώσει το "παρών" στην τελετή εγκαινίων του Νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού. Το Πολυδύναμο Ιατρείο θα ονομαστεί "Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός" από τον καθηγητή καρδιολογίας, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικό ιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Ρόδο, προκειμένου να συζητήσει με τοπικούς φορείς, κυρίως, τα ζητήματα του τουρισμού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ