Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% σε 50% ή 55% στα επίπεδα του 1990 τα επόμενα δέκα χρόνια. Αλλά αυτό το βήμα δεν πληροί το ελάχιστο επίπεδο φιλοδοξίας που χρειάζεται η επιστήμη του κλίματος και ο στόχος της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα.
Ο καθορισμός του στόχου του 2030 στο σωστό επίπεδο θα κάνει μια θεμελιώδη διαφορά στην οικονομία και την κοινωνία μας. Η παγκόσμια αρχή για την επιστήμη του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του Ηνωμένου Έθνους (UN IPCC), έχει πει οριστικά ότι ένας επιπλέον 0,5 ° C θέρμανσης θα είναι καταστροφικός. Θα μπορούσε να κοστίσει την παγκόσμια οικονομία έως και 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κλιματικές επιπτώσεις, να προσθέσει 10 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να πολλαπλασιαστεί κατά 10 φορές την πιθανότητα ενός πάγου χωρίς πάγο τον Αρκτικό Ωκεανό το καλοκαίρι.
Όμως, με τον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τομέα να δείχνει περισσότερη προθυμία να κάνει περισσότερα από την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ μπορεί να θέσει το επίπεδο φιλοδοξίας της υψηλότερο και να δείξει την παγκόσμια ηγεσία να είναι σύμφωνη με την τελευταία επιστήμη.
Σε μια πρόσφατη εργασία, η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) διαπίστωσε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειώνονται κάθε χρόνο κατά 4,2% έως το 2030 για να καλύψουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 ° C.
Με βάση αυτήν την αντίληψη, η ευθυγράμμιση της ΕΕ με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού και τον στόχο της για την ουδετερότητα του κλίματος θα λάβει τουλάχιστον μείωση κατά 55% των εκπομπών - το ανώτατο όριο της πρότασης της Επιτροπής.
Αυτός ο στόχος από μόνος του δεν είναι αρκετά φιλόδοξος για να δείξει παγκόσμια ηγεσία. Για να ευθυγραμμιστεί ο στόχος της Ευρώπης με το 2030 με την τελευταία επιστήμη του κλίματος - περιορίζοντας τη θέρμανση στους 1,5 ° C - θα απαιτούσε είτε έναν στόχο 60-65% 2030, είτε πολύ πιο γρήγορες μειώσεις μετά το 2030.
Για να επιτύχει αυτές τις περικοπές - και περισσότερο - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενθαρρύνει πιο προληπτικά περισσότερες εταιρείες να θέσουν επιστημονικούς στόχους (SBTs) για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με αυτό το μονοπάτι 1,5 ° C.
Οι στόχοι των εταιρειών βασίζονται στην επιστήμη εάν είναι σύμφωνοι με την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού. Το SBTi έχει εγκρίνει τους στόχους περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών εταιρειών μέχρι στιγμής, οι οποίες, συνεπώς, συμβάλλουν ήδη στην επίτευξη των περικοπών που απαιτούνται για τις προτεινόμενες φιλοδοξίες 50% - 55% της Επιτροπής.
Εάν επιτευχθούν μόνο αυτοί οι 200 στόχοι, θα επιτευχθούν μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στο 6% (250 MtCO2e) του ετήσιου συνόλου της ΕΕ (4.483 MtCO2e το 2017).
Ορισμένες από τις βαρύτερες εταιρείες εκπομπής ρύπων της Ευρώπης είναι τώρα επί του σκάφους, με τους κατασκευαστές τσιμέντου LafargeHolcim και HeidelbergCement, χαλυβουργία thyssenKrupp και βαρέα φορτηγά Scania όλα με εγκεκριμένα SBT.
Αυτή η πρόοδος - περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού που έχει οριστεί τους τελευταίους 18 μήνες από ό, τι τα προηγούμενα 3 χρόνια σε συνδυασμό - δείχνει την κλίμακα και τη δυνατότητα για την Ευρώπη να αυξήσει τις φιλοδοξίες πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, καθώς ο εταιρικός τομέας είναι ήδη εκεί.
Οι ενέργειες αυτών των εταιρειών θα κάνουν ή θα σπάσουν εάν η ΕΕ πρόκειται να επιτύχει το νέο της στόχο. Και δείχνουν ότι η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής είναι πολύ ελαφριά.
Πάνω από 70 εταιρείες στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχουν ήδη στόχους που είναι πιο φιλόδοξοι από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με το μέγιστο των 1,5 ° C της θερμοκρασίας. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει μερικές από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της Ευρώπης, όπως η Mercedes-Benz, η Unilever και η AB InBev. Αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας είναι ισοδύναμο με την ΕΕ που συμφωνεί με στόχο 60% έως 65% το 2030.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης δείχνουν τώρα μεγαλύτερη προθυμία να ηγηθούν, οπότε οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ζητήσουν περισσότερα για να καλύψουν και να ωθήσουν τον ιδιωτικό τομέα να επιτύχει τον στόχο του γρηγορότερα.
Με τις κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα ξοδευτεί τώρα το νέο σχέδιο ανάκαμψης 750 ευρώ της ΕΕ, είναι απαραίτητη η σωστή πολιτική για την ενθάρρυνση πιο φιλόδοξου καθορισμού στόχων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των CDP και Oliver Wyman πριν από την κρίση COVID-19, απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος όγκος των ετήσιων επενδύσεων σε κεφάλαια χαμηλών εκπομπών άνθρακα από εταιρείες, προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για την κλιματική ουδετερότητα.
Μεταξύ του τρέχοντος ομίλου ευρωπαϊκών εταιρειών με επιστημονικούς στόχους, θα δαπανηθούν τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξή τους. Η ΕΕ αυξάνοντας τον στόχο της για το 2030 και ζητώντας από περισσότερες εταιρείες να θέσουν στόχους με βάση την επιστήμη, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό επενδύσεων.
medlabgr