2020-08-09 23:48:07
Φωτογραφία για Παναγία Σουμελά: «Αυτοψία από ξένους εμπειρογνώμονες» ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος
 Ο βουλευτής Λάρισας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ζητά επίσης την «αποκατάσταση των αγιογραφιών στη Σουμελά»

«Αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης αλλά και αγανάκτησης όχι μόνον στους ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά και σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικό ιστότοπο από τον εκτεταμένο βανδαλισμό που υπέστησαν οι ιστορικές αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Εφόσον αληθεύει η πληροφορία, πρόκειται για μια απαράδεκτη ασέβεια προς έναν λατρευτικό χώρο αιώνων, που, μάλιστα, έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του πεντάχρονου κλεισίματος της Ιεράς Μονής για αναστηλώσεις!». Τα παραπάνω τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την είδηση για εκτεταμένους βανδαλισμούς σε τοιχογραφίες της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.


Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, σε όλες τις εκκλησίες στη Μικρά Ασία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι παππούδες μας μετά τον ξεριζωμό (από αυτές στην Καππαδοκία που ύμνησε ο νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης μέχρι τον Πόντο) οι Άγιοι στις τοιχογραφίες-έργα τέχνης είναι αόμματοι! Δεν γλίτωσαν από τη βαρβαρότητα αμόρφωτων ή φανατικών Τούρκων, που συχνά αφήνουν με καμάρι και τα πειστήρια του εγκλήματος, χαράζοντας τα ονόματά τους στις αγιογραφίες.

Η πολιτισμένη ανθρωπότητα οφείλει να πάψει να κλείνει τα μάτια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση στη σημερινή Τουρκία. Αντιθέτως, όπως έδειξε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε μουσουλμανικό τέμενος, εκφράζουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία, που διαχέεται στην τουρκική κοινωνία.

Επιβάλλεται, επομένως, να υπάρξουν άμεσα συντονισμένες ενέργειες από διεθνείς θεσμούς και την επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων βυζαντινολόγων, για τη διενέργεια αυτοψίας της Ιεράς Μονής από διεθνή ομάδα καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων, ώστε να υπάρξει ένα αντικειμενικό πόρισμα και, οπωσδήποτε η έναρξη της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι βανδαλισμοί. Στην ομάδα αυτή μπορούν με τις γνώσεις και την πείρα τους να συνεισφέρουν καθοριστικά και Έλληνες αγιογράφοι-συντηρητές. Δυστυχώς, όπως ιδίοις όμμασι είδαμε το 2010, κατά την πρώτη μετά την μικρασιατική καταστροφή λειτουργία στη Σουμελά, η δήθεν αποκατάσταση αγιογραφιών, όπως αυτή του Παντοκράτορα, προσβάλει βάναυσα το μνημείο. Είναι εμφανές και στον πλέον αδαή ότι όποιος έκανε τη “συντήρηση” ουδεμία σχέση είχε με τη βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας!

Για την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, που αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στον προσωρινό κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και από φορείς των Ποντίων όπου γης για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης ώστε το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, να τύχει καθεστώτος πλήρους προστασίας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ