2020-08-11 19:12:09
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Πώς αντιδρά ο ΠΟΥ στη ρωσική «πρωτιά» για το εμβόλιο
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V»

in.gr

Tα δεδομένα ασφάλειας του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού, με το οποίο εμβολιάστηκε και η κόρη του Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλει να εξετάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυστηρή αξιολόγηση

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V».


«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.

165 υποψήφια εμβόλια

Το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Συνολικά 165 υποψήφια εμβόλια παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του ΠΟΥ που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου.

Από αυτά, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ οι άλλα 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα έξι προηγούνται, έχοντας φτάσει στη Φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης.

«Κάθε χώρα διαθέτει εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς που εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων ή φαρμάκων στην επικράτειά τους» εξήγησε ο Γιασάρεβιτς.

«Ο ΠΟΥ εφαρμόζει μια διαδικασία προέγκρισης για εμβόλια αλλά και για φάρμακα. Οι κατασκευαστές ζητούν να έχουν την προπιστοποίηση του ΠΟΥ επειδή είναι ένα είδος σφραγίδας ποιότητας. Για να γίνει αυτό, υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που συλλέγονται μέσω των κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ θα το κάνει αυτό για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο» δήλωσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Καμιά «έκπτωση» στην ασφάλεια

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για χρηματοδότηση και έρευνα προκειμένου να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που μπορεί να προστατεύσει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μας ενθαρρύνει η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται πολλά υποψήφια εμβόλια και, όπως λέμε πάντα, ελπίζουμε ότι μερικά από αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

«Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει ‘εκπτώσεις’ στην ασφάλεια».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ