2020-08-23 00:07:37
Φωτογραφία για «Νίπτει τας χείρας» της η AstraZeneca για τυχόν παρενέργειες από εμβόλιο κατά του Covid-19
Πρόκειται για την φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο προστασίας από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στη βελγική εφημερίδα “Brussels Times”, η AstraZeneca υπέβαλε ένα μάλλον «ασυνήθιστο αίτημα» κατά τον Thierry Vansweevelt, καθηγητή Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Ειδικότερα, η εν λόγω βρετανό-σουηδική εταιρεία -που πρόσφατα έλαβε την έγκριση από το ρωσικό υπουργείο Υγείας για να πραγματοποιήσει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στην χώρα- επιθυμεί να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό, όπως αναφέρεται στην παραπάνω πηγή.

Το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ακόμη και «σοκαριστικό».

«Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο», δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.


Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, χαρακτήρισε επίσης το συγκεκριμένο αίτημα παράδοξο και μάλιστα ακόμη και «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.

Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να τις κατονομάσει.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εταιρεία απλά «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο αρχίσει να εμφανίζει παρενέργειες. Επίσης, στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον»

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται, δε ότι οι ευθύνες προϊόντος αποτελούν κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται από την ΕΕ και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ