Τις 7 προϋποθέσεις, για να ελεγχθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, είχε θέσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης με πρόσφατο άρθρο του στο ένθετο "Health + Care", που εκδόθηκε από τον "Μέτοχο & Επενδύσεις" και το Iatronet.
Ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, είναι ένας νέος επιστήμονας, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Είναι επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, MD MSc PhD Path(CCT) FRCPath, Εθνικός Συντονιστής στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, Τμήμα Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στο άρθρο του, είχε επισημάνει πως οι πληθυσμοί βρίσκονται μακριά από την επίτευξη υψηλού ποσοστού ανοσίας (περίπου 60% - 70%), που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτόματη υποστροφή της επιδημίας.
Είχε εκτιμήσει πως το δεύτερο κύμα βρίσκεται "προ των πυλών" και είχε επισημάνει πως, για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού, πρέπει να γίνουν τα εξής:
Αποφυγή του συγχρωτισμού και προτίμηση ανοιχτών χώρων.Μέτρα ατομικής και προσωπικής υγιεινής.Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων.Προστασία των ευπαθών ομάδων.Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους που έχουν συγχρωτισμό.Εκτεταμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση των διαγνωσμένων κρουσμάτων.Επιδημιολογική επιτήρηση με ιδιαίτερη βαρύτητα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για σοβαρό Covid-19 ή υψηλή πιθανότητα να κολλήσουν SARS-CoV-2.Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ευλαβική τήρηση των παραπάνω μέτρων αποτελεί την καλύτερή μας πιθανότητα να αποφύγουμε την έλευση ενός δεύτερου κύματος.
Ο κ. Μαγιορκίνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική.
Έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός", "Λαϊκό" και "401".
Στη συνέχεια, εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος "Marie Curie" και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας συγχρόνως τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υποτρόφου από το Κολέγιο St.Cross και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο.
Από το 2013 μέχρι το 2017, εργάστηκε ως άμισθος επιμελητής κλινικής ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιών, στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) στο Colindale του Λονδίνου.
Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine).
Έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών "Ιωάννη Βλυσσίδη" από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο "Marie Sklodowska - Curie" στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο και για την κλινική του συνεισφορά στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων.
Είναι μέλος της ομάδας επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων στον οργανισμού Genomics England.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη Ιατρική.
Έχει περισσότερες των 60 δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργασιών στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.
farmakopoioi