2020-08-27 23:28:37
Φωτογραφία για Ευρώπη έτοιμη για πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Πληροφορίες ότι στο Βερολίνο θα αποφασιστούν νέα, αυστηρά μέτρα κατά της Αγκυρας - Θα πάνε προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στην ειδικη Σύνοδο (24 και 25 Σεπτεμβρίου) - Υπάρχει σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό

Το πρώτο δύσκολο τεστ για τη στάση των Ευρωπαίων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες τουρκικές κινήσεις είναι το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο. Σε αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρατηρούμενη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτροπή της σε κράτος ταραξία όλων των γειτόνων της που αρνούνται να καταστούν δορυφόροι της Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκικήεπιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας κυρώσεων που θα «δαγκώνει» πιο πολύ σε σχέση με όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων και θα ανατεθεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν τον κατάλογο. Στη συνέχεια η λίστα αυτή θα πάει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ειδικη Σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο. Υπάρχει πάντως σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό Η συζήτηση για Τουρκία έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 18:00 ώρα Ελλάδος με διάρκεια έως τις 20:15. Θα ακολουθήσει το δείπνο των 27, όπου και εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Πέτσας: «Έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει αύριο κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο Μπορέλ»

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει - όπως έχει δεσμευτεί - κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναμένεται η αντίδραση του Βερολίνου

Πάντως με ξεκάθαρη πια την αποτυχία της προχθεσινής μεσολαβητικής προσπάθειας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οι επόμενες κινήσεις του Βερολίνου αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Θα επιμείνει η Γερμανία στην προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας; Θα συνεχιστούν και σήμερα οι πιέσεις να καθυστερήσει ή να αναβληθεί εκ νέου η επικύρωση της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για να ικανοποιηθεί ο Ερντογάν και να μην οδηγηθεί στον πλήρη εκτροχιασμό;

Η ελληνική πλευρά διά του υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναμένεται πάντως να ζητήσει από τους Ευρωπαίους την κατάρτιση ενός πίνακα οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λίστα που -εφ' όσον τελικώς συμφωνηθεί το επόμενο διήμερο από τους 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ να σχηματοποιηθεί- θα ετοιμαστεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και θα απομένει η έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Υπ' αυτή την έννοια, οι επόμενες 28 ημέρες είναι επίσης κρίσιμες. Στο διάστημα αυτό θα δοκιμαστεί και η συνοχή της ΕΕ, αφού θα φανεί ποιοι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για πολεμική ανάφλεξη με ευθύνη της Τουρκίας και συμφωνούν στην ενεργοποίηση στοχευμένων ευρωπαϊκών αντιποίνων και ποιες χώρες αδιαφορούν για την εξ ανατολών απειλή και επιλέγουν στρατηγικά να συνεχίσουν να κάνουν business με την Τουρκία «as usual».

Ο Ερντογάν από την πλευρά του μοιάζει να επιχειρεί να παίξει ένα παιχνίδι τύπου «πάρτα όλα» απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση, αξιώνοντας το πάγωμα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και διεκδικώντας από τους Ευρωπαίους ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα για να μην υλοποιήσει το νέο casus belli αλλά και επιδιώκοντας ταυτοχρόνως οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για να μην υποστεί ασφυξία η τουρκική οικονομία.

Το τηλεφώνημα Τραμπ

Οι 24 ώρες παράτασης της αγωνίας, λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας έγκρισης της συμφωνίας με την Αίγυπτο -η οποία άλλωστε αποτελεί κόκκινο πανί για τους Τούρκους- δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία κι ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα για 18η ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ» επιθσημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρεται επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Η αγωνία για την πορεία της αμερικανικής πρωτοβουλίας και τα ερωτήματα για το αν θα εξελιχθεί σε διαμεσολάβηση αποτυπώνεται εύγλωττα στη φωτογραφία που δείχνει την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβη Ελένη Σουρανή να παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ από ειδική τηλεφωνική συσκευή κρυπτογράφησης που μεταφέρθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Μέγαρο Μαξίμου για λόγους διασφάλισης του απόρρητου της επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά το τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ