2020-08-30 12:24:12
Φωτογραφία για Αργυρώ Κουτσουράδη. Η εταιρεία της «συστήνει» τα χιώτικα αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο
Όλα ξεκίνησαν το 2010, χρονιά που η Αργυρώ Κουτσουράδη εισήχθη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Σχολή Γεωπονίας όπου και είχε την πρώτη της επαφή με τα αρωματικά φυτά.

Η συνέχεια έγινε το 2015 όταν βρέθηκε στη γαλλική πόλη Λιλ, μέσω του του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus, πραγματοποιώντας μια έρευνα με αντικείμενο κατά πόσο «το εκχύλισμα του δυόσμου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του Νεανικού Διαβήτη» που έλαβε τόπο Νοσοκομείο Albert Calmette, στο εργαστήριο ιολογίας.

Την ίδια χρονιά εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη σχολή Επιστημών των Φυτών στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής για τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στον Επιστημονικό Τομέα Γεωργία Βελτίωση Φυτών και Γεωργικός Πειραματισμός.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε επαγγελματική πρόταση να παραμείνει στη γαλλική πόλη η κ. Κουτσουράδη δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «ήθελα να επιστρέψω γιατί πιστεύω ότι αν αφήσουμε τον τόπο μας μάς αφήνει και αυτός».


Η ίδια πιστεύει ότι η Χίος μπορεί να είναι γνωστή σε όλους λόγω της μαστίχας, όμως το μικροκλίμα και το υπέδαφος του νησιού ευνοεί την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών.

Έτσι τον Οκτώβριο του 2015 η ίδια πήρε την απόφαση να ιδρύσει μια εταιρία με την επωνυμία Myrovolos Organics, η οποία λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση καθώς σε αυτή εργάζονται η ίδια και οι γονείς της.

Όπως σημειώνει η ίδια, την εταιρεία ίδρυσε «η αγάπη μας για την Χιακή γη, η επιθυμία μας για την προστασία της φύσης και των φυτών, και η ανάγκη δημιουργία στον τόπο μας».

Η αρχή έγινε με 10 στρέμματα, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 30 στρέμματα, όπου και «γεννιούνται» τα 15 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που εμπορεύεται η ίδια. Τα βότανα που μεταξύ άλλων καλλιεργεί είναι η ρίγανη, η δάφνη, η λεβάντα, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το μελισσόχορτο.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια «τα best seller προϊόντα μας είναι ο κρίταμος και η κάπαρη» καθώς «είναι τα μοναδικά προϊόντα μας τουρσί, είμαστε και λίγοι στη Ελλάδα που τα καλλιεργούμε, αλλά και ακόμη λιγότεροι που έχουμε αυτά τα δυο προϊόντα βιολογικά πιστοποιημένα».

Μελλοντικά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκταση που εκμεταλλεύεται, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Πάντως η ίδια επισημαίνει πως «ήδη την επόμενη σεζόν σχεδιάζουμε να βάλουμε άλλα 10 στρέμματα κάπαρης και πέντε στρέμματα κρίταμο».
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ