2012-06-22 23:16:12
Φωτογραφία για Ποια εμβόλια χρειάζονται οι ενήλικες
Τα εμβόλια δεν σταματούν στην παιδική ηλικία. Πολλοί ενήλικοι όμως δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός, μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, πρέπει να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας εξηγούν τη σημασία των εμβολίων στους μεγάλους και συμβουλεύουν πότε και πώς να τα κάνετε.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ;

Ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών τον 20ό αιώνα είχε ως αποτέλεσμα να εκλείψουν οι περιοδικές ευκαιρίες για κρυψιμολύνσεις του πληθυσμού και η φυσική αναζωπύρωση της ανοσίας που είχαν αποκτήσει οι ενήλικοι παλαιότερα είτε από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό.

Έτσι, με την πάροδο των δεκαετιών, ελαττώθηκε ο βαθμός προστασίας των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και άρχισαν να εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες κρούσματα νοσημάτων που είχαν εκλείψει. Ο κίνδυνος λοιπόν αυτών των νοσημάτων είναι πλέον υπαρκτός σε πρόσωπα όλων των ηλικιών.


Παράλληλα, η μετανάστευση από χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κατάσταση ή η κατάσταση ανοσίας του πληθυσμού τους δεν είναι γνωστές επιτείνει το φαινόμενο της αύξησης στη δεξαμενή των επίνοσων προσώπων. Επιπλέον, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού καθιστά τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες από αυτές ολοένα και μεγαλύτερο.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκίτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες, κατάρτισε πρόσφατα το Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό εμβόλιο για τους ενηλίκους, εάν πρέπει κανείς να επιλέξει;

Tου πνευμονιόκοκκου, γιατί οι περισσότερες πνευμονίες που νοσηλεύονται κάθε χειμώνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επί έναν μήνα και καταλήγουν συχνά σε θάνατο ή αναπηρία οφείλονται σε αυτόν.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης καθώς και του τετάνου για όσους κυρίως εργάζονται χειρωνακτικά.

Ποιες ηλικίες είναι πιο κρίσιμες για τα εμβόλια των ενηλίκων;

Οπωσδήποτε μετά την ηλικία των 60 ετών.

Αν κάποιος έχει ένα υποκείμενο νόσημα, πρέπει να ρωτήσει προηγουμένως τον γιατρό του;

Ναι, γιατί εάν παίρνει λ.χ. κορτιζόνη, αν κάνει χημειοθεραπεία ή αν έχει ανοσοκαταστολή, το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πότε πρέπει να κάνει κάθε εμβόλιο.

Θα πρέπει προηγουμένης να κάνει εξέταση για να δει εάν έχει περάσει το λοιμώδες νόσημα που αφορά το εμβόλιο;

Μπορεί κανείς να κάνει τις ειδικές εξετάσεις και εάν έχει ανοσία να μην κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο. Εάν έχει περάσει το νόσημα, το εμβόλιο δεν θα προσφέρει κάτι αλλά και δεν θα τον βλάψει.

Μπορεί λοιπόν κανείς να κάνει τα εμβόλια και χωρίς προηγούμενες εξετάσεις, εάν δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλια το καλοκαίρι;

Είναι μύθος που έρχεται από την παλιά εποχή όπου τα εμβόλια δεν ήταν «καθαρά» και προκαλούσαν υψηλό πυρετό, που ήταν πολύ δυσάρεστος το καλοκαίρι. Σήμερα τα εμβόλια μπορεί να γίνουν όλον τον χρόνο.
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ