2020-09-07 00:31:02
Φωτογραφία για Κύκλοι Πενταγώνου: Γιατί οι Τούρκοι «κυκλώνουν» το Καστελόριζο με τις Navtex
Επιτελείς του Πενταγώνου αναφέρουν ότι τα όρια των θαλάσσιων περιοχών που δεσμεύουν από NAVTEX σε NAVTEX οι Τούρκοι μετακινούνται κάθε φορά όλο και πιο βόρεια, πλησιάζοντας ακόμη πιο απειλητικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση μίας ακόμη NAVTEX για τη συνέχιση των σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων του «Oruc Reis» στη ΝΑ Μεσόγειο, να συμπεριλάβει σε αυτή και το Καστελόριζο εκφράζουν επιτελείς του Πενταγώνου.

Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι τα όρια των θαλάσσιων περιοχών που δεσμεύουν από NAVTEX σε NAVTEX οι Τούρκοι μετακινούνται κάθε φορά όλο και πιο βόρεια, πλησιάζοντας ακόμη πιο απειλητικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι η πιο πρόσφατη από αυτές, η οποία εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε συνέχεια των τριών προηγούμενων από τον Υδρογραφικό της Αττάλειας, τοποθέτησε το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύει σε μία απόσταση μόλις 32 μιλίων από τις ακτές του Καστελόριζου.


Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από την 1η μέχρι και τη 12η Σεπτέμβρη, ενώ η ανακοίνωσή της συνοδεύτηκε από ένα κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η παρουσία στρατιωτικής φρουράς στο ακριτικό νησί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα αναφορές Τούρκων παραγόντων μετέδωσαν εικόνες μιας συνηθισμένη αλλαγής της μονάδας Εθνοφρουράς του Καστελόριζου συνοδευμένες με ευθείες απειλές για την ασφάλεια του νησιού.

Μέσω της αναγγελίας της συγκεκριμένης NAVTEX, όμως, η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα μειώνοντας την απόσταση των βόρειων ορίων της παράνομα δεσμευμένης περιοχής όχι μόνο από το Καστελόριζο, αλλά και από τις νοτιοανατολικές ακτές της Ρόδου και της Καρπάθου. Ταυτόχρονα, είναι ευδιάκριτη η μείωση του δυτικού τμήματός της, το οποίο συμπίπτει πλέον με τον 28ο μεσημβρινό.

Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω μεσημβρινός, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στη ΝΑ Μεσόγειο, δεδομένου ότι αποτελεί το δυτικό άκρο μιας τεράστιας θαλάσσιας περιοχής που ξεκινά από εκεί και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Πρόκειται για μία περιοχή την οποία η Τουρκία θεωρεί δική της, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εμπεριέχονται εντός της. Ενα άλλο βασικό στοιχείο που καθιστά σημαντικό τον ρόλο του 28ου μεσημβρινού για τις τουρκικές επιδιώξεις σχετίζεται με τη ρητορική της Αγκυρας ότι το Καστελόριζο δεν έχει καμία επήρεια στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την τμηματική έκδοση των ναυτικών οδηγιών για το «Oruc Reis» για ακόμα 90 ημέρες έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Πεντάγωνο, κύκλοι του οποίου θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο εξαιτίας είτε ενός ατυχήματος είτε μιας εσκεμμένης τουρκικής ενέργειας.

Ενδεικτικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε και η διπλή παρενόχληση που δέχτηκε η τορπιλάκατος του ΠΝ που πριν από λίγες ημέρες αντικατέστησε το σκοπούν πλοίο στην περιοχή του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που το ελληνικό πλοίο κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου με κατεύθυνση προς το σύμπλεγμα της Μεγίστης, μία κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησε να το προσεγγίσει, χωρίς επιτυχία όμως λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει. Λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή έφτασε ένα τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου CN-235 το οποίο πραγματοποίησε μία εξαιρετικά χαμηλή διέλευση και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων δίπλα από το ελληνικό σκάφος.

Οι ίδιοι επιτελικοί κύκλοι, προκειμένου να καταδείξουν την πρόθεση των Τούρκων να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή, επικαλούνται παράλληλα τόσο το πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» -σύμφωνα με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικό και το οποίο διέψευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με 48 ώρες καθυστέρηση- όσο και δημοσιεύματα τουρκικών φιλοκυβερνητικών μέσων, σύμφωνα με τα οποία το «Oruc Reis» έχοντας επιχειρήσει σε μία έκταση πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρις ώρας, θα πραγματοποιήσει μέσα στον Σεπτέμβριο δύο ακόμη αποστολές στη ΝΑ Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης, έτσι όπως τουλάχιστον αυτή εξελίσσεται, εντάσσονται και τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Εμυνας, με τη συμμετοχή σε ορισμένες από αυτές πέραν της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας. Ηδη οι σχετικοί σχεδιασμοί εμπεριέχουν και την παράμετρο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μέχρι και το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου, προβλέποντας τη λήψη σχετικών επιχειρησιακών μέτρων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ